Duser, svejedno si mi mutan da si u cashu [lol]
Nije mi jasno šta ćemo stvarno kupovat F16 od Amera.
Pa ta lova bi spasila našu burzu.
Duser, svejedno si mi mutan da si u cashu [lol] Nije mi jasno šta ćemo stvarno kupovat F16 od Amera. Pa ta lova bi spasila našu burzu.
nemam što skrivati
THNK-R-A 91,8%
HT-R-A 8,1%
CASH-R-A 1,0%
svaki mjesec dodam koliko mogu friškog kapitala
e da naravno, onaj stan nisam prodao Iveku u inat [lol] , renta kapa svaki mjesec i podebljava portfelj [cool]
daj ivek zbilja si pretjerao s tim pučkim kuhinjama i nekim jezičnim lekcijama “dragim susjedima” i sličnim kvaziduhovitostima. vrati se na temu, drukao-ne drukao zanimljivije je raspravljati o marketima, iz onakvih postova kakvi su zaredali nitko neće postati nimalo pametniji. ako baš hoćeš bikovima ići na živce postaj im radije prechtera ili shillera ili nekog sličnog pa ćemo imati o čemu raspravljati.
Kad krene burza u zeleno, svi počnu pisat na “oporavku burze”, ida to up, up,[thumbsup], itd
Ne vidim u čemu je loše kad ivek, realbear i ekipa pišu na “korekciji” kad je crnjak na burzama koji traje od 11.mj., a stanje se samo kratkotrajno u par navrata popravljalo. U USA kažu da možda neće u recesiju, ali i da već jesu u recesiji. Možemo mi reć da smo daleko, ali u konačnici burza ovisi o tome koliko ima onih koji žele kupiti i onih koji žele prodat. Na stranu poslovanja firmi koja su OK, ali smo od prošle godine naučili na solidno visoke fundamente koje su neki zvali precijenjenima, a po nekima su bili potcijenjeni. Sada je sve niže i jeftinije, ali ko zna možda je još skupo.
Da zaključim: Najvažnija je psihologija kupaca i prodavača, forum ne bi trebao biti preporuka, ali se svašta može naučiti (osobno mišljenje). Svak za sebe nek procijeni što je u ovom vremenu skupo, a što jeftino[smiley]
čvarkožder: ” Možeš li obrazložiti i pogotovo čime potkrijepiti ovu svoju tvrdnju? ” Ne može, lupa bezveze, pokušava ostaviti dojam i nagađa. O utjecajima neću. Pa dajte, dečki ili samo jedan po cijele dane samo smišljaju što će napisati. Što mislite da pišu jer nemaju interesa, uključe dodatni nick 2 ili tri prijatelja i ledi, peri, deri. Ima jedna pjesmica: IŠO MEDO U DUĆAN, NIJE REKO DOBAR DAN. AJDE MEDO VAN, NISI REKO DOBAR DAN [lol]
Slažem se sa kolegom Valentom. Interesi su tu gadni, pa se druka, ali mislim da će medo uskoro upasti u vlastitu zamku. Nagađanja su prema negativnosti velika. Svi čekaju kao žedni vode da dođu dobre vijesti. Nakon toga će se ova tema nadam se zatvoriti i to na duuugo vremena. Pametni će se opametiti, a oni drugi će nastaviti pisati na ovoj temi.
Nakon toga će se ova tema nadam se zatvoriti i to na duuugo vremena. Pametni će se opametiti, a oni drugi će nastaviti pisati na ovoj temi.
Von Braun,
Ti se, vidim, nisi opametio pa još pišeš na ovoj temi
[smiley]
Von Braun: ” Nakon toga će se ova tema nadam se zatvoriti i to na duuugo vremena. Pametni će se opametiti, a oni drugi će nastaviti pisati na ovoj temi. ” Von Braun, Ti se, vidim, nisi opametio pa još pišeš na ovoj temi [smiley]
Sorry ako sam te uvrijedio. NHF
Von Braun:
”
Nakon toga će se ova tema nadam se zatvoriti i to na duuugo vremena. Pametni će se opametiti, a oni drugi će nastaviti pisati na ovoj temi.
”
Von Braun,
Ti se, vidim, nisi opametio pa još pišeš na ovoj temi
[smiley]
Pa rekao je da ce se pametni opametit… To zapravo dodje ko neki sofizam. [lol]
Dobar post Duser, i opisuje jedan sasvim OK i legitiman stil ulaganja. Ali postoji jedan rizik, šta ako je vrijeme velikih i stabilnih prinosa na dionicama prošlo, što ako je trejdanje i špekuliranje jedini način da se zaradi na dionicama.
Evo par primjera iz povijesti :
From 1900 to around 1920, for example, U.S. stocks floundered while the economy grew. Then stocks skyrocketed in the 1920s. In 1966, the Dow was trading around 1,000. By 1982, it was at 800, down 20 percent over 16 years and that is not adjusted for the high inflation of those years. So much for long-term investing.
Po meni će se hrvatsko tržište kretati još dugo u relativno uskim granicama, recimo 3000-6000 CROBEX i u takvom tržištu sa da zaraditi samo jašući po valovima ili biti veliki šaman i ubosti firmu koja će pokoriti sve. Naravno sve više kapitala će dolaziti na burzu ali to će usisavati IPO-ovi.
Oni koji si laskaju da smo emerging market tipa BRIC i da će se zarade kompanija povećavati kao tamo se po meni grdo varaju. Profit kompanija dugoročno skoro u potpunosti prati rast BDP. Za recimo jedno realnu procjenu od 5% realnog rasta u sljedećih 10 godina (daleko od kineskih 10+ %), dobivamo 1.62 veće profite a kad bi trenutni P/E CROBEX-a podjelili sa tom brojkom dobili bi fer cijenu burze.
Znači jedina šansa da CROBEX eksplodira je da se efikasnost i produktivnost ekonomije dramatično poveća. Ali to je već jedna druga priča.
Po meni su takva vremena došla da netko može dobiti na burzi ako netko izgubi (i kod nas i vani). Ja bih npr. volio da najviše dobiju mirovinci i forumaši PD a da izgube bogati udjelničari OIF-a. Ali to su samo moje osobne preferencije [wink]
From 1900 to around 1920, for example, U.S. stocks floundered while the economy grew. Then stocks skyrocketed in the 1920s. In 1966, the Dow was trading around 1,000. By 1982, it was at 800, down 20 percent over 16 years and that is not adjusted for the high inflation of those years. So much for long-term investing.
odličan citat! ali zašto ići tako daleko? pa već cijelo desetljeće smo u takvoj fazi na većini europskih burzi. evo za primjer CAC 40 je prije 7,5 godina bio na 6922. a danas je na 4790. to je pad od preko 30%. i čak ni na vrhuncu prošle godine nije došao niti na 90% nekadašnje vrijednosti.
a tako je i na drugim eu burzama.
mi smo u bear marketu sve od pucanja dotcom bubblea. kao što sam drugdje napisao, prosječni p/e se konstantno smanjuje. dakle nije došlo do promjene sentimenta s recesijom u usa, nego se samo nastavlja negativni sentiment, a promjena ali bikovska se tek treba dogoditi u nekoj budućnosti.
Znači jedina šansa da CROBEX eksplodira je da se efikasnost i produktivnost ekonomije dramatično poveća. Ali to je već jedna druga priča. [wink]
jasno je da će se jednom baš to i dogoditi. nitko valjda ne misli da će na kraju baš hrvatska uspjeti odbiti od sebe sav kapital jer bi se onda pretvorila u europsku ubožnicu. svaka zemlja dođe na red za svoj dio kolača, pa nije kapital lud da ostavlja rupe na mapi. samo je pitanje kada.