A punuda dionica i obveznica će u narednom razdoblju biti jako velika, najteže će biti probrati. [wink]
Nemojte kazati, nismo znali, mi mislili kako je korekcija nastupila jel je bilo više kupaca od prodavača. Znači, tek u idućem razdoblju će biti više u ponudi, bravo međede, svaka ti dala, pametan si očigledno.[lol]
Na tržištu kapitala sve je stvar psihologije, ona igra ključnu ulogu. Prije samo godinu dana naša ekonomija nije bilo tako bajna da je sada jako loše. Prije je bila ista.
Nova velika količina (Pliva, INA) uzrokovala je rast cijena tada. Čak bi rekao da nije bilo puno spektakularnih izvještaja na tržištu kako se spomije.Ali rast cijene jedne donosi svježi cash nakon IPO koji ulazi u druge dionice koje opet rastu.
I što se promijenilo od tada, baš ništa, firme isto rade, neke bolje, neke ne.
Recimo INA je imala sve lošije rezultate a cijena je rasla. Da ne spominjem druge, a bilo ih je dosta. I kakve veze rast ima sa spektakularnim izvještajima, vrlo malo. Mnogo ljudske pohlepe, ali i manipulacije.
INA, gledano danas, je bila čisto politička igra. Prije završetka IPO malo raju poplaši da ne uđe njih previše, nabij cijenu na tržištu u nebesa, pokaži narodu kako se zarađuje, to sve stalno poprati medijima, opali HT prije izbora i DOBIJ IZBORE. S 44.000 tadašnjih dioničara INE na 360.000 dioničara HT-a.
Sada je nameće: inflacija, recesija, Kosovo, ZERP i tako dalje. Znači, idemo u drugom smjeru.
Jedino zbog čega je trebalo doći do korekcije je precijenjenost tržište prema većini fundamentanih pokazatelja.
Kad ste već tako jaki drukeri, što ne urušite tržište nekretnina, baš planiram jedan stan, ali su mi skupi, puno skuplji nego dionice.
Dobro vam RealBear kaže, opalite po bidu i riješite se grčeva u trbuhu.
Evo ja sam opalio i sada lijepo mirno čekam da se sve lijepo spusti na P/E=5 pa ću lijepo opet da kupujem.
Vjerujte, lakše je …
..i ne možete silovati tržište, ali ono može Vas…[thumbsup]
Oni će dionice ostaviti na čuvanje vrlim analitičarkama trivijalnih tiskovina a oni će uteći u zlato i valute potkovane zlatom (CHF).
Crtam ja njima grafove na komentarima trgovanja ali 0 bodova. UP, UP i gotovo a svaki dan sve blizi puckoj kuhinji…… [undecid]
Evo jedan citat kolege s drugog foruma, ovo je za medeke i labudove
“Tko se sjeća potopa u veljači 2004. godine nebi trebao brinuti. Tad sam imao samo četiri dionice: ADRIS ERNT ATPL TNPL. I sve su one isto potonule, a po rekciji investitora a i špekulanata mislo sam te će se tvrtke sad zatvorit. Već vidim kao Ante i jedan i drugi stavljaju ključ u bravu. Čak je i ovaj forum prestao s radom u to vrijeme, neki su špekulirali kao nisu imali vremena moderatori pratiti forum od rasprodaje.
A onda sam se iznenadio da nije bilo tako. Tvrtke su i dalje zarađivale, jako puno para. Stagnacija cijena bila je sve do jeseni 2006. godine. A onda je počela strka koju smo svi vidjeli na djelu.
Zaključak je da s obzirom da moje tvrtke nisu propale i da opet zarađuju jako dobro, prvo ćemo uživati u stagnaciji, ako bude para dokupljivati, pa onda gledati stampedo kako ruši međede i sve logično i racionalno, a onda opet za četiri godine gledati kako neko pita: Di ste mi sad, ambiciozni?
a odgovora na to pitanje nema…”
Loš je to tekst i neke tvrdnje u njemu nisu točne. Dionice nisu potonule 2004, već početkom 2005, točnije polovicom drugog mjeseca ( radi odgode SPP sa EU ) i oporavile su se na jesen te godine a ne 2006!!
2006. godina je bila rekordna po prinosu što 2005. baš i nije bila.
Zato ne bi bilo loše pogledati razinu Mcapa cijele burze tada i sada i usporediti je sa likvidnošću. Razlike su drastične.
No ne da mi se sada vaditi podatke ( niti uvjeravati bilo koga u nešto što se da provjeriti )
Samo toliko od medvjeda koji je preživio scile i haribde naše male burze.
Pozdrav i nhf
Bil sam u Zagorju danas i pitam Jožu:
“Joža kaj ti misliš o tržištu kapitala i onog Iveka kaj misli da nešto zna?”
Joža odgovara – “Joj, pa to ti je staro zanovijetalo tu v našem selu. Taj nikad nije niš radil, a samo je drugima davao savjete i pije ti on. Da, pa to ti cijelo selo zna. U poverenju, jučer mi je maznul litru vina iz mog podruma, pa je cijelu noć pijam peval onu staru zagorsku, ne znam kak ide, ali sam ga čul dobro, deral se celu noć”[lol] [lol] [lol]
Dobar.
Odličan post mateja[thumbsup] Moji novci su moji novci, zaradio ih ja ili dobio na lutriji. Znam koje sam dionice kupio i zašto i znam koji mi je target. I ne mislim ih prodavat ni da tu svi postanu realbxxxy[lol] Kaj nekoga briga hoću li ja izgubit na burzi, kockarnici ili birtiji. Zašto bih nekome prodao sad dionice i možda od njega kupovao zlato i CHF. Pa nismo svi 100% u dionicama valjda. Zar diverzifikacija portfelja ništa ne znači. Ni u snu mi ne dođe likvidirat dionički dio portfelja. U dionice stavljam novac koji mi neće trebat. Zašto bih brokerima pravio provizije? A što se tiče grčeva u želudcu, to je opet moja stvar, ne grči vas koji nemate ni jednu dionicu pa se ne trebate previše bunit ili možda i vas nešto grči ili svrbi pa se javljate?[lol] Ionako se grčim zbog 101 stvari pa jedna više ili manje.[huh] Naravno, nismo svi u istim pozicijama pa nemamo ovakvo razmišljanje.
The Good News About the Recession
Maybe it will finally teach Americans how to compete globally.
http://www.cnbc.com/id/23393963
2 videa, vrlo zanimljiva rasprava. Koga zanima USA market, utjecaj politike, FED, opcenito ekonomija
Nitko ne voli gubiti novce. Sve je to cista psihologija. Ljudi cesto postupaju vodeni svojom podsvijescu, cega dakako ne mogu biti svijesni. Zato mnogi ovdje svako malo optuzuju RealBeara i iveka da su nekakvi druker (ma sto to znacilo) jer se boje da im oni strase ostale posjetitelje ovog foruma koji onda valjda rasprodaju sve u bescjenje i koce ovima rast.[lol] Trenutno nitko ne zna kako ce sve ovo zavrsiti, ali pitam se koliko su spremni cekati promjenu trenda oni koji su u debelom minusu? Pola godine, dvije, tri? Da li ce cijelo to vrijeme jos uvijek imati dovoljno energije i zivaca za pisanje po forumu?
Ne bi baš rekao. Ti si navodio scenarije jednake propasti svijeta koje nisi podkrijepljivao nikakvnim linkovima, i tako redovito. Kao da nam ekonomija propada kvragu. I stalno si navodio da padati tržište zbog inflacije, bez ijedne ekonomske analize ili usporedbe, a na kraju to je ispalo kao neistina. CNBC i Bloomberg si nedavno počeo spominjati. Lako ti ja zaplašiti male dioničare koji su lako strašljivi u ova nemirna vremena, ali mislim da pretjeruješ jako. Ostavljam vas da uživate u “korekciji”.
Di ti živiš? Tko kod nasa diktira rast ili pad?[yawn]