P/E…… ADRIS 17,04
HT 15,00
RIVP 15,54
Za RIVP u 2017.možemo očekivati manju dobit
Za ADRIS bi trebalo biti nešto povoljnije
HT ..ne može se očekivati znaćajnije promjene
Ostale dionice iz crobexa 10:
LEDO P/E 7,54 najbolji,a možda i najgori
Da, ali kad iz Adrisovog P u P/E izbaciš 347 HRK novca kojeg imaju, dobiješ P/E = 4.73.
S druge strane, kad od Ledovog budućeg E oduzmeš milijardu ili koliko su već posudili Agrokoru, dobiješ P/E puno viši od 7.54.
Kaj može lošije biti? 30% mi je pao portfelj u 2 tjedna.
Ajme najbolje bi bilo da ugasis komp poslje kise dolazi sunce 🙂
P/E…… ADRIS 17,04
HT 15,00
RIVP 15,54
Za RIVP u 2017.možemo očekivati manju dobit
Za ADRIS bi trebalo biti nešto povoljnije
HT ..ne može se očekivati znaćajnije promjene
Ostale dionice iz crobexa 10:
LEDO P/E 7,54 najbolji,a možda i najgori
Da, ali kad iz Adrisovog P u P/E izbaciš 347 HRK novca kojeg imaju, dobiješ P/E = 4.73.
S druge strane, kad od Ledovog budućeg E oduzmeš milijardu ili koliko su već posudili Agrokoru, dobiješ P/E puno viši od 7.54.
[/quote]
Pokazatelj P/E pokazuje koliko ti treba godina da vratiš sve uloženo pod uvjetom da dobit svake godine kroz cijeli taj period ostane konstantna. Dakle, u P/E se niti ubacuje niti izbacuje ništa iz njega. Oduzimanje postojećeg novca po dionici iz P je donekle ok, ali E se u primjeru Leda ne bi mijenjao sve i kad bi ostali bez te milijarde.
Todex solidno nastradao, ali može to još izgledati i gore iako mislim da nećemo još puno padati, osim ako ne griješim. Došao Armageddon da malo presloži portfelje ovih koji su mislili da su u sigurnim dionicama. Čini se u ovom trenutku da su sigurnije ove koje inače i nisu tako sigurne poput brodara ili građevinara.
Todex solidno nastradao, ali može to još izgledati i gore iako mislim da nećemo još puno padati, osim ako ne griješim. Došao Armageddon da malo presloži portfelje ovih koji su mislili da su u sigurnim dionicama. Čini se u ovom trenutku da su sigurnije ove koje inače i nisu tako sigurne poput brodara ili građevinara.
kako da ne, nakon +400% rasta od dna baš su super sigurne na ovim razinama za kupnju
kako da ne, nakon +400% rasta od dna baš su super sigurne na ovim razinama za kupnju
[/quote]
Kolega, osjećam da sam sebe uvjeravaš u nešto u što ni sam ne vjeruješ…
ATPL će prije na 600 kn nego što će se LEDO vratiti na 8.000 kn.
ATPL će prije na 600 kn nego što će se LEDO vratiti na 8.000 kn.
[/quote]
Pokazatelj P/E pokazuje koliko ti treba godina da vratiš sve uloženo pod uvjetom da dobit svake godine kroz cijeli taj period ostane konstantna. Dakle, u P/E se niti ubacuje niti izbacuje ništa iz njega. Oduzimanje postojećeg novca po dionici iz P je donekle ok, ali E se u primjeru Leda ne bi mijenjao sve i kad bi ostali bez te milijarde.
[/quote]
A kako bi se onda prikazao taj gubitak?
Izgubiti milijardu kuna znači izgubiti milijardu kuna i to se može računati u P/E ili tako da se P-u doda izgubljen novac, ili da se smanji E kroz sljedećih par godina.
Istina, ovaj prvi način bi vjerojatno bio bolji.
Ali poanta je da firme s istim P/E nisu iste ako imaju različit iznos casha ili duga, i to treba uzeti u obzir.
P je cijena dionice i ako tu cijenu želiš promatrati kroz prizmu da je dio nje i novac po dionici kojeg firma posjeduje (jer si ga zapravo “kupio” zajedno sa dionicom) onda si od P možeš oduzeti tu vrijednost. U tom slučaju, ako želiš uspoređivati, onda moraš isti “kriterij” upotrijebiti za obje dionice. Konkretno:
za adris – (P minus novac po dionici)/E
to je zato što firma ima stvarni cash po dionici
za ledo – P/E
to je zato što je firma posudila stvarni cash koji neće vratiti i zapravo ga više nema pa ga niti ne oduzimaš od P
Nadam se da sam bio jasniji. Ne možeš uspoređivati istu stavku (cash po dionici) na način da jednom “prčkaš” sa njom po brojniku, a drugom po nazivniku.
Zaključno, takav način promatranja tog pokazatelja i dalje ne mijenja na ledu trenutni P/E, ali ga mijenja na adrisu. U primjeru gubitka spominjane milijarde, promijeniti će se neki sasvim drugi pokazatelji.
ako se danas ovo ne odbije sa 2050, možemo lagano krenuti na temu, Kolike minuse ostvarujemo.