Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kako smo i najavljivali prošlo je “par sati” i imamo vijest da je i treća rejting agencija prepoznala hrpetinu pozitivnih makroekonskih vijesti te potvrdila preokret trenda.
koliko treba biti mudar,pametan,intuitivan da se predvidi(o) najizgledniji scenarij?
zar je to našim “profesionalcoma” bilo tako teško?
pa po načinu upravljanja imovinom udjelničara nameće se zaključak da su očekivali suprotno
od onog što se dogodilo?
dali je meni “ostao mozak doma na klaviru” ili su to ipak oni?
ako se vidi iz aviona smjer,ako su im računi puni casha koji bi mogao teoretski suvisao razlog biti za apstinenciju,suzdržavanje,izbjegavanje,samokontrolu?
u četvrtk volumen 10 a u petak 8,5 mil kn??
ima li netko tko sumnja da time oni koji ulažu cash u fondove nisu oštečeni u nekom dijelu?
osobno držim da jesu a u tom slučaju zar nije to odvračanje štediša i ostalih od ulaganje u fondove?
u zemlji hrvatistan nema nemogućeg.
da nije možda da nemaju u šta ulagati ????
pa naravno da nemaju jer oni nikad nemaju,da su barem sposobni evoluirati do stupnja praćenja ovog foruma mogli su ovdje pronači hrpetine argumenata,dokaza zašto se je imalo u šta ulagati i još veće hrpetine argumenatu u što se ima ulagati.
ali pošto smo mi amateri a oni “profesionalci” nema smisla da se oni spuštaju na ovaj nivo.
samo su im prinosi bitno manji ali tko je na burzi radi prinosa,važna su odijela,mobiteli,auti ,ameeričččanski akcent jeeeeaahhh….
podrazumjeva se sve to na tuđi račun iz onih naknada ulazna,izlazna,upravljačka…..
HA-HA-HA……

postavlja se legitimno pitanje ako kupiš udjel u nekom fondu nije li njihova dužnost,obaveza za deponirani novac kupiti najpovoljnije za novog udjelničara?
a šta oni rade?
čekaju da kao cijene dionica padnu,pa nismo u 2009 nego 2017 kada je svako odgađanje kupnje “prženje” love.
pa u zadnjih godinu dana je ugrubo vrijednost casha smanjena za 40% ako nije bio pretvoren u dionice??
tko je tu lud?
poslije će se fondovi žalit da ljudi ne ulažu?
ovdje vrlo lako može u roku par sati sijevnuti vijest nakon koje će cash “preko noći” vrijediti
još 10% manje.
to nebi bila neka senzacija već je upravo to naizgledniji scenarij.
ako moj “mozak nije ostao doma na klaviru” a nećemo dugo čekati da saznamo čiji je.
e moji “profesionalci” a taman sam počeo razmišljati da veći dio prebacim u fondove da imam više slobodnog vremena.
iako nikad nisam,nejednom napiao da neću ali opet sam bio blizu.
mislim da nebi mogao mirno spavati da svoju lovu prepustim u ruke takvih profesionalaca.
što ne znači da za druge nije to dobro ili najbolje rješenje.

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

kako smo i najavljivali prošlo je "par sati" i imamo vijest da je i treća rejting agencija prepoznala hrpetinu pozitivnih makroekonskih vijesti te potvrdila preokret trenda.
koliko treba biti mudar,pametan,intuitivan da se predvidi(o) najizgledniji scenarij?
zar je to našim "profesionalcoma" bilo tako teško?
pa po načinu upravljanja imovinom udjelničara nameće se zaključak da su očekivali suprotno
od onog što se dogodilo?
dali je meni "ostao mozak doma na klaviru" ili su to ipak oni?
ako se vidi iz aviona smjer,ako su im računi puni casha koji bi mogao teoretski suvisao razlog biti za apstinenciju,suzdržavanje,izbjegavanje,samokontrolu?
ima li netko tko sumnja da time oni koji ulažu cash u fondove nisu oštečeni u nekom dijelu?
osobno držim da jesu a u tom slučaju zar nije to odvračanje štediša i ostalih od ulaganje u fondove?
pa naravno da nemaju jer oni nikad nemaju,da su barem sposobni evoluirati do stupnja praćenja ovog foruma mogli su ovdje pronači hrpetine argumenata,dokaza zašto se je imalo u šta ulagati i još veće hrpetine argumenatu u što se ima ulagati.
ali pošto smo mi amateri a oni "profesionalci" nema smisla da se oni spuštaju na ovaj nivo.
samo su im prinosi bitno manji ali tko je na burzi radi prinosa,važna su odijela,mobiteli,auti ,ameeričččanski akcent jeeeeaahhh….
podrazumjeva se sve to na tuđi račun iz onih naknada ulazna,izlazna,upravljačka…..
HA-HA-HA……

Migra, da li se sjećaš ovoga[/url]? Što bi tada zaključio kakve će dionice imati performanse u narednom periodu nakon te negativne objave? Uzmi u obzir da se tu radilo o promjeni kompletnog rejtinga, ne samo o promjeni izgleda.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

fondovi rade ono što žele njihovi vlasnici a tko su vlasnici fondova ???

Treća agencija potvrdila pozitivno izvješće, smjer burze zagarantiran.

Migra, da li se sjećaš ovoga[/url]? Što bi tada zaključio kakve će dionice imati performanse u narednom periodu nakon te negativne objave? Uzmi u obzir da se tu radilo o promjeni kompletnog rejtinga, ne samo o promjeni izgleda.
[/quote]

14.12.2012(petak) je objavljena vijest spuštanju rejtinga u junk.
17.12.2012 je crobex pao 2,36% ali se je za par dana vratio na početnu poziciju.
nisam siguran da sam razumio smisao pitanja ali naslučujem da želiš reći da se neće ništa dogoditi u pon.?
možda i neće u pon,možda će u utorak,sri,sljedeći mjesec ali je vrlo izgledno da hoće.
a kad je tako osobno se ne zamaram satima i danima čak niti sa mjesecima.
ako vratimo film unazad crobex je sa 15xx došao na 22xx i nije sve uvijek imalo neki okidač ili jasan povod,ne mora ga niti biti ako je najizglednij scenarij pogođen.
kakav će biti?
očekujem sa će biti takav da će svako odgađanje i dalje ispostavljati račun baš kao i u zadnjih 9 mj.
vidoviti nismo ali znamo procjeniti najizgledniji scenarij.
naravno on se ne odigra uvijek ali radi tog rizika i možemo kako jesmo,ćemo….
ne vidim smislenu alternativu a da nije štetna za zdravlje,novčanik…
nepogriješivih nema koliko ja znam,ako ima neka ovdje napiše tko je takav,zna takvog.
ako ništa drugi svi smo mi puni oportunitetnih gubitaka za nekoliko života.
takva nam je karma,grah…
osobno bi bio iznimno nezahvalan da se žalim pa…

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

14.12.2012(petak) je objavljena vijest spuštanju rejtinga u junk.
17.12.2012 je crobex pao 2,36% ali se je za par dana vratio na početnu poziciju.
nisam siguran da sam razumio smisao pitanja ali naslučujem da želiš reći da se neće ništa dogoditi u pon.?
možda i neće u pon,možda će u utorak,sri,sljedeći mjesec ali je vrlo izgledno da hoće.
a kad je tako osobno se ne zamaram satima i danima čak niti sa mjesecima.
ako vratimo film unazad crobex je sa 15xx došao na 22xx i nije sve uvijek imalo neki okidač ili jasan povod,ne mora ga niti biti ako je najizglednij scenarij pogođen.
kakav će biti?
očekujem sa će biti takav da će svako odgađanje i dalje ispostavljati račun baš kao i u zadnjih 9 mj.
vidoviti nismo ali znamo procjeniti najizgledniji scenarij.
naravno on se ne odigra uvijek ali radi tog rizika i možemo kako jesmo,ćemo….
ne vidim smislenu alternativu a da nije štetna za zdravlje,novčanik…
nepogriješivih nema koliko ja znam,ako ima neka ovdje napiše tko je takav,zna takvog.
ako ništa drugi svi smo mi puni oportunitetnih gubitaka za nekoliko života.
takva nam je karma,grah…
osobno bi bio iznimno nezahvalan da se žalim pa…
[/quote]

Tako je, neki su nakon rušenja kreditnog rejtinga u razred smeća požurili prodati dionice te je Crobex taj dan pao 2,3%. I to mu je bila najniža točka. U iduća tri mjeseca porastao je 18% i 9% u godinu dana. Oni koji su prodali zbog objektivno zaista loše vijesti su se dobro zezli. Stvar je u tome da objave rejting agencija obično budu očekivane i već ukalkulirane u cijene dionica na burzi.

Rast na burzi dogodio se iz istog razloga zbog kojih nam sad rejting agencije dižu rejting. Zadnjih godinu dana Crobex je s dividendama porastao 41%! Rekao bi da je najveći dio pozitivnih vijesti, ako ne i sve, već u trenutnim cijenama dionica. Kad pogledam komentare samo na ovoj temi, gotovo svi su pozitivni i optimistični. Koliko postojeći mali ulagači imaju sredstava koja nisu investirana, spremna za kupovinu i dizanje cijena? Pogledaj svoj portfelj, koliki postotak je u novcu spreman za nove kupnje? Nagađam, ali rekao bi vrlo mali…

Tržištu sad treba malo vremena da se nakupi svježeg novca te nastavak serije pozitivnih vijesti i financijskih rezultata. Vidim da to nije popularno gledište, ali mislim da je najizgledniji scenarij stagnacija ili manja korekcija pa tek onda nastavak rasta.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

I ja sam nekako razmišljanja da nam sad slijedi mirniji period trgovanja bez prevelikih oscilacija. Selektivan rast/pad je moguć kod brodara, ovisno o kretanju BDI-a i ev. objava kakvog ozbiljnijeg ugovora kod građevinara. Sve ostalo mi se čini da će biti uglavnom malo gore, pa malo dolje, bez prevelikih oscilacija. Očekujem pad dnevnog prometa na razine kakav je bio zadnja dva dana. Sa objavom FI za prvi kvartal krajem travnja moguće je da se napadne kota Crobexa od 2360 bodova koju navode tehničari. Dakle, brodari i ev. građevinari u fokusu. Sve ostalo, nit smrdi, nit miriše…

ex. maratonac (05.10.2007.)... :-)))

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/473279/ministar-financija-zdravko-maric-odusevljen-ocjenom-moodysa-nakon-deset-godina-ovaj-pozitivan-pomak-je-jasna-poruka-investitorima

Tako je, neki su nakon rušenja kreditnog rejtinga u razred smeća požurili prodati dionice te je Crobex taj dan pao 2,3%. I to mu je bila najniža točka. U iduća tri mjeseca porastao je 18% i 9% u godinu dana. Oni koji su prodali zbog objektivno zaista loše vijesti su se dobro zezli. Stvar je u tome da objave rejting agencija obično budu očekivane i već ukalkulirane u cijene dionica na burzi.

Rast na burzi dogodio se iz istog razloga zbog kojih nam sad rejting agencije dižu rejting. Zadnjih godinu dana Crobex je s dividendama porastao 41%! Rekao bi da je najveći dio pozitivnih vijesti, ako ne i sve, već u trenutnim cijenama dionica. Kad pogledam komentare samo na ovoj temi, gotovo svi su pozitivni i optimistični. Koliko postojeći mali ulagači imaju sredstava koja nisu investirana, spremna za kupovinu i dizanje cijena? Pogledaj svoj portfelj, koliki postotak je u novcu spreman za nove kupnje? Nagađam, ali rekao bi vrlo mali…

Tržištu sad treba malo vremena da se nakupi svježeg novca te nastavak serije pozitivnih vijesti i financijskih rezultata. Vidim da to nije popularno gledište, ali mislim da je najizgledniji scenarij stagnacija ili manja korekcija pa tek onda nastavak rasta.

kvalitetan i objektivan rezime,sve stoji
i pretežito slaba cash pozicija večine nas + očekivana vijest… ali…
na burzi se kupuje budućnost ,kolika budućnost?
večina kupuje 3-6 mjesci a rijetki više od toga ali svakim danom ima više takvih.
za mene ovo dizanje “izgleda” još više potvrđuje moj očekivani najizgledniji scenarij.
dali ću ja sutra radi toga kupovati?
možda,nije neophodno jer sam u cashu 10%,kupovao sam prije 7,6,5,4,3,2,1god. ali i prošli tjedan.
nije li u “pon.” ipak odlična prilika za “profesionalce” koji po načinu raspolaganja cash pozicijom fondova daju za naslutiti da su oni očekivali negativnu vijest?
zar nije u pon. dobra prilika za one koji još nisu(bili) sigurni u najizgledniji scenarij a drže 160 mlrd kn na štednji +700 mlrd kn u nekretninama + neborojeno mlrd kn stranog kapitala koji traži veći prinos?
taj strani kapital bi i dalje zbog junk kreditnog rejtinga se smatrao “špekulativnim” ali meni te mlrd vrijede jednako zvale se one špekulativne ili nešpekulativne a izgledno je da će se sa moodys diizanjem izgleda usmjeriti prema našem marketu barem u nekom dijelu a kasnije citius,altius,fortius.
sve to moj mozak,logika,iskustvo procesuira na način da držim da će i dalje oni koji će prije naplatiti onima koji će poslije,baš kao u i zadnjih 9 mj.
držim da će opet doći dan za naplatu za ulaženje ili neulaženje.
propušteno je puno jer se je odbijalo otvoriti oči a ako ne griješim ima još više za propustiti ako netko želi biti do kraja dosljedan.
odvažniji i strpljiviji će odnjeti bonuse na bonuse ne vidim tu ništa nepravedno,nepošteno,nezasluženo.

ako ćemo se rukovoditi logikom “profesionalaca” (čet=10,pet=8,5 milkn) tada sutra volumen 7 mil kn.
mene bi to dobro zabavilo i nasmijalo a ako će i biti tako doći će dan za suze,žuć,jal ali i za šampanjac.
svakome po njegovom izboru,neznam za poštenije.

Kakve su procjene za Agrokor hoće li doći do iPO-a ili djelomične prodaje i hoće li to biti okidač zs rast burze?

Dok privreda ide prema gore ici ce i burza. Prosto ko pasulj. Sve ostalo je burek.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

kako smo i najavljivali prošlo je "par sati" i imamo vijest da je i treća rejting agencija prepoznala hrpetinu pozitivnih makroekonskih vijesti te potvrdila preokret trenda.
zar je to našim "profesionalcoma" bilo tako teško?
od onog što se dogodilo?
dali je meni "ostao mozak doma na klaviru" ili su to ipak oni?
ali pošto smo mi amateri a oni "profesionalci" nema smisla da se oni spuštaju na ovaj nivo.
HA-HA-HA……

[/quote]
slika ispod naslova članka, govori sve,
nesposobni, zastarjeli kadrovi nisu mogli niti povesti ovu državu u bolju budućnost, ako čak i zanemarimo namjeru, kontejner je bio jedino mjesto gdje su nas tada ozbiljne agencije mogle smjestiti, zamjenite sada slike Marićem, Plemkovićem i Ćorićem, nadam se da je odluka rejting agencija jasna, dečki znaju bolje, guraju naprijed, nisu bahati, svadljivi i postići će rezultat

New Report

Close