danas opet mrtvilo i bijeda od trgovanja…nemam više živaca sjediti pred ekranom, idem u grad na kavu
pa normalno da je mrtvilo kad će neki i dalje držati lovu na banci da ju jede inflacija nego uložiti makar i u blue chip dionice i to isključivo dividendne koje daju u prosjeku 5-7%….banka je banka…makar bilo 0,5% godišnje …dok god štednja ne dođe u – kao u njemačkoj …nema od toga ništa…previše je zatucan naš narod…
Vani je normalno da svaka obitelj ima barem 20% investirane imovine u dionicama..
[/quote]
Koje su to blue chip dionice koje daju 5-7% ja ih ne znam.
danas opet mrtvilo i bijeda od trgovanja…nemam više živaca sjediti pred ekranom, idem u grad na kavu
pa normalno da je mrtvilo kad će neki i dalje držati lovu na banci da ju jede inflacija nego uložiti makar i u blue chip dionice i to isključivo dividendne koje daju u prosjeku 5-7%….banka je banka…makar bilo 0,5% godišnje …dok god štednja ne dođe u – kao u njemačkoj …nema od toga ništa…previše je zatucan naš narod…
Vani je normalno da svaka obitelj ima barem 20% investirane imovine u dionicama..
[/quote]
Treba uvesti negativnu kamatnu stopu na “stednju”
i na kredite.. tako bi najvece uzdanice i burzovne zvijezde bile predstecajuse, jer bi im ogromni prihodi bili zagarantirani..
stovise, i ja bi digao kredit u tom slucaju. pola na dionice, pola na stan.. i to kod nekog lihvara za kamatu od -25%
Hrvatska rejting potvrđen, izgledi iz negativnih u stabilne
https://www.standardandpoors.com/en_US/web/guest/ratings/press-releases
Agencija Standard & Poor’s zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što je prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u devet godina
prvi put nakon 9 godina PLUS
Teško je uopće naglasiti koliko je ovo važno. Iako je outlook podklasa ocjene te samim time nema toliku numeričku težinu kao sama ocjena kreditnog rejtinga, u ovom specifičnom slučaju on je stravično važan.
Figurativno, brod je na istom mjesu, ali je kurs zaokrenut za 90° i giba se dalje. Još 90° i ide se skroz u pravom smjeru. Sad je prvi put nakon dugo vremena da ministar financija, usprkos svim prisutnim rizicima, može ići pred financijaše te osim poboljšanja u smislu GDP-a i omjera duga prodavati i dobra očekivanja. Ono: ukrcajte se sad po 2.8% (dosad bi plaćali 3.15% na 10y) jer idući put za 6 mjeseci će biti 2.5% ili manje. Bez obzira na dizanje kamata u Americi u Evropi je rast slab i kamate će biti niske do daljnjeg, barem još godinu dana. A mi spadamo tu.
Bit će dobro ako se sanaderovski ne raspojasaju. Ali mislim da neće, Marić je čovjek od brojeva i neće to pustiti. Kupili su mir s par milijardi i par obećanja. A dotad ko živ ko mrtav.
meni marić izgleda izuzetno sposoban i promišljen čovjek. iako je mogao i prije tražiti reprogram kredita, mislim da će još pričekati povećanje rejtinga. ili će se netko ponuditi i prije toga. nemojmo zaboraviti da je spread još uvijek izuzetno velik za kreditore iz sad, europe ili japana. i baš na tu kartu igra.
Još jedan uludo bačen dan. Hvala ZSE 🙂
prvo zasjedanje sabora PERNAR će iznjeti saznanja o trgovanju a ZSE
o fondovima i njihovom načinu trgovanju o hanfi i njihovom djelovanju i utjecaju na regularnost trgovanja
o imenima i prezimenima u fondovima i izvan njih tko je postao enormno bogat i tko je sve prodavao dionice iz dudia i kome
biće jako zanimljivo sa puno materijala o raznim konbinacijama ko kome i zašto
biče i o pojedinim portalima rječi i njihovoj povezanosti sa skim i zašto i kako
biće zanimkjivo
kad je to zasjedanje tojest obraćanje g. Pernara urbi et orbi?