Ovdje ces naci ljepo objasnjeno na engleskom
http://www.investopedia.com/university/options/#axzz26ccUl4Uy
A evo i neko predavanje s EFZGa
http://web.efzg.hr/dok/FIN/mivanov//FINANCIJSKE%20IZVEDENICE-PMF-2011-Marijana%20Ivanov.pdf
Haoren. puno hvala. Engleski traje duže, jer trebam prijevod za mnoge izraze, a hrvatski mi je
razumljiv 60% – 40 % ništa ne kužim na prvo čitanje…..kad vidim primjere, onda mi je jasno..
Ništa….pročitam par puta- posložim si u glavi, i valjda će mi nešto ostati…
ko da učim za ispit….koma.
Evo jako pojednostavljeno:
1. Kada kupuješ dionice ti kupuješ udio u trgovačkom društvu i kupuješ neku pravu vrijednost za neku cijenu.
2. Kada kupuješ opciju ti kupuješ pravo kupnje ili prodaje po nekoj cijeni…U biti ti se kladiš…Npr ako kupuješ CALL opciju , kupuješ pravo da dionice XY kupiš po određenoj cijeni do određenog datuma…Npr kupiš CALL opciju koja ti daje pravo na kupnju dionice INGR po 5kn u iducih 6mjeseci..Onome tko prodaje tu CALL opciju ti platis neku naknadu recimo 1kn po opciji.
Ukoliko u iducih 6mj dionica INGR naraste na primjerice 10kn, prije nego "opcija istekne" ti "aktiviraš opciju" i kupiš dionice INGR po 5kn od onoga tko ti je opcije prodao, i odma ih prodaš an burzi po 10kn i zaradila si 4kn po dionici INGR bez da si ih ikada imala (platila si dionice 5+1kn naknade za opciju), a prodavac je izgubio 4kn po opciji jer je prodao dionice tebi po 5+1kn umjesto po 10kn na burzi…Ukoliko dionica INGR padne ispod 6kn , i ukoliko prodje datum do kojeg opcija vrijedi, ti si izgubila 1kn po opciji naknade koju si platila prodavacu opcije, a prodavac je zaradio 1kn po opciji i jos su mu ostale dionice INGR.
U ovom primjeru gore ti kupovala CALL opciju, odnosno kladila si se da će cijena dionice INGR rasti, dok je prodavač opcije se kladio da će dionica cijene NGR padati…
To bi ukratko bilo to, s tim da sam tu objasnio samo primjer kupovanja CALL opcije ima tu puno kombinacija..
Opcije su same po sebi dobra stvar i tko zna raditi s njima može se fino hedgirati od rizika, samo je problem što možda 0.5% ulagace je spremno pozabaviti se s matematikom koja stoji iza toga, a jos manji postotak je onih koji su za to stvarno i sposobni tako da vecina ulagaca na opcijama puši.
Haoren,
Kako te izgleda tehnički? Kako KUPAC OPCIJE CALL – dođe do dionica…? Gdje nabavlja to pravo
i na koji način ?………čisti način rada.
Ako se netko ne želi baviti dionicama/ 6 mj.npr/, kako i gdje može raspolaganje ponuditi drugima…?
Kakva je zaštita dioničara po pitanju provedbe raspolaganja- dionice moraš odregistrirati
i kupac ih registrira na sebe – tj. kada ih nakon toga mora staviti u stand by poziciju, tj.
tko kontrolira njegovo odregistriranje ….i tvoje vlasništvo nad dionicom…?
Molim te, nastavi s Ingrinom primjerom. Hvala unaprijed.
Iskreno nemam pojma jer se nisam opcijama bavio..Zanimljive su mi za računanje i igranje s njima matematički no nisam se još usudio u to područje ulaziti s pravim novcima pa se nisam niti interesirao oko toga…
Okvirno to bi TREBALO biti rješeno rako da onaj tko PRODAE CALL opciju, deponira svoje dionice pokrivene tim call opcijama na npr poseban račun u SKDD..One se tamo nalaze do isteka opcija..Ukoliko prije isteka opcija kupac opcija odluči iste "aktivirati" on te dionice prodaju na burzi i one se sele s poebnog računa u SKDDu na račun kupca koji ih je kupio na burzi..Ukoliko opcije isteknu, dionice pokrivene tim opcijama vračaju se s posebnog računa u SKDD na račun prodavatelja tih call opcija. Ovo je naravno samo globalno pretpostavka kako bi to trebalo biti složeno
Nemam pojma za opcije u HR no znam da je nedavno slično rješeno s short-sellingom..Ako te zanima pogeldaj malo po netu pa češ naći koja su pravila za short-sellanje no koliko ja znam ta naknada koju dobivaš za posuđivanje dionica za short je mizerno mizerno mala, nešto oko 1.5% realno na iznos vrjednosti dionica koje daješ na raspolaganje
Haoren,
Kako te izgleda tehnički? Kako KUPAC OPCIJE CALL – dođe do dionica…? Gdje nabavlja to pravo
i na koji način ?………čisti način rada.
Ako se netko ne želi baviti dionicama/ 6 mj.npr/, kako i gdje može raspolaganje ponuditi drugima…?
Kakva je zaštita dioničara po pitanju provedbe raspolaganja- dionice moraš odregistrirati
i kupac ih registrira na sebe – tj. kada ih nakon toga mora staviti u stand by poziciju, tj.
tko kontrolira njegovo odregistriranje ….i tvoje vlasništvo nad dionicom…?
Molim te, nastavi s Ingrinom primjerom. Hvala unaprijed.
a da probaš uguglati, zbilja nije teško….
Inaće miami prodavanje opcija (ovo za sto se ti u zadnjem postu interesiras) je mnogo mnogo rizicnije nego li je kupovanje opcija..
Primjer..Ti kupis call opciju za kupnju INGR po 5kn i platis anknadu npr 1kn…Ukoliko INGR skoci na 10 ti izvrsis opciju i zaradis 4kn , ukoliko opcija istekne izgubila si 1kn
Ukoliko si ti bila ta koja je prodala opciju, odma u startu zaradila si 1kn.Ukoliko opcija istekne tebi ostaje za zarada od 1kn i dionice..Medjutim ako dionica INGR naraste na 10kn, kupac ce aktivirati opciju, on ce zaraditi 4kn po opciji, a ti ces izgubili 4kn po opciji…Sto dionica INGR vise naraste naspram strike-pricea opcija koje si izdala ti više i više gubiš (ovo je primjer za CALL za PUT je još gore).
Jao sad tek vidim o čemu pričate, pa dolaze nam certifikati za DAX i to s polugom i to long/short!
Mom uzbuđenju nema kraja, al će bit suza, jedva čekam da počne.
Jao sad tek vidim o čemu pričate, pa dolaze nam certifikati za DAX i to s polugom i to long/short!
Mom uzbuđenju nema kraja, al će bit suza, jedva čekam da počne.
suza od smijeha ili plača?
evo ovog trena imamo naj veći pad od svih indexa u eu
a toliko pozitivni vjesti prošlitjedan
dali ce danas crobex pratit EU indexe pošto su svi indexi EU nadoknadili minus od jučer odma u početku trgovanja
našim brokerčićima i menađerčićima neide to u prilog isto kao što im nije išao u prilog NAŠ KREDITNI REJTING koji su pozdrtavili sa minusom na zse
upravo taj povjesni događaj za RH pokazujekoliko je financiski injžinjering jak i bez imalo karaktera u pustošenju pomoću ZSE
crobex se za sada drži iznad 1700 bodova, prometi su također porasli kao i likvidnost. za sad je još rano reći da se trend okreće, ali iduće godine RH ulazi u EU pa je moguće da su se počeli vraćati strani ulagači?