tako nekako… okice ispadaju od dosade.
[/quote]
Ma nije dosadno, izgleda su međedi napokon krenuli u šoping, ovaj put dionice, ne vazelin…
[/quote]
Ma sad će nam marcipan objasniti kako se nama to, u stvari, samo čini…
[/quote]
Ma nije dosadno, izgleda su međedi napokon krenuli u šoping, ovaj put dionice, ne vazelin…
[/quote]
[/quote]
Svakako preporučam da pročitate šta je uvaženi kolega marcipan pisao 2008 ii po kojim cijenama je kupovao AGMM, DLKV, BOŽJAKOVINU i naravno biser na kraju kupnja ĐAKOVŠTINE po 300 kuna i kao je ismijavao onoga koji želi kupiti ĐASKOVŠTINU po 100 kuna da bi je on poslije prodao po 9,99 kuna, moram priznati jako zanimljivo štivo i preporučam ga svima, bolje učiti na tuđim greškama već na svojim.
@Marcipan,
ako nisi prodao 2007/2008 nisi trebao ni na povijesnom dnu. Ja ništa nisam prodao 2007 ali nedam se. S nešto sitno trejdam, npr. danas sam prodao adpl ali imao sam ga 3 dana. Mislim da će se on malo oladiti.
[/quote]
[/quote]
[/quote]
ma neću ja vama više ništa objašnjavat…
baš mi je drago da svi bilježite ogromne dobitke…
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Svakako preporučam da pročitate šta je uvaženi kolega marcipan pisao 2008 ii po kojim cijenama je kupovao AGMM, DLKV, BOŽJAKOVINU i naravno biser na kraju kupnja ĐAKOVŠTINE po 300 kuna i kao je ismijavao onoga koji želi kupiti ĐASKOVŠTINU po 100 kuna da bi je on poslije prodao po 9,99 kuna, moram priznati jako zanimljivo štivo i preporučam ga svima, bolje učiti na tuđim greškama već na svojim.
[/quote]
ovako ćemo…stavi me na ignore…iznosiš laži ovdje…rekao sam ti s kolkim sam gubitkom prodao DKVS…nemam se namjere pravdati i dokazivati tebi ili bilo kome drugome…
a molim te kad imaš toliko viška vremena izvuci šta sam i kad pisao za bzjk i agmm….
ohladi više…to o čemu ti pričaš bilo je prije 4-5 godina…koja je svrha tvog pisanja o mojim trgovinama prije 5 godina?
imaš tamo LKPC…pa vodi brigu o tome kome ćeš ju uvaljat…ako imaš cca 100 komada (u što sumnjam da imaš, jer mi djeluješ kao ulagač od ukupnog portfelja 50k kn), ali i da imaš 100 komada lkpc, nemaš kome prodati…
uživajte, likujte dok možete…pametni su iskoristili ove trzaje zelenila da se iskrcaju…naivni ko vi čekaju crobex na 5000, jer bilježe gubitke i ne misle prodavat….
crobex vam je i dalje zaljepljen ispod 2000 bodova…a vidjet ćemo što donosi vikend…
i tolko o tome tko spama forum…svi ste se izvukli van iz mišjih rupa…dva dana crobex raste…uuuu…odma bikovi istrčali…sama pozitiva vas pere…buljite samo u to dal se indexi zelene…a to da još nema naznaka oko rješavanja brojnih problema, to stavljate negdi za uho…sami špekulanti…sad će Kinezi spašavat, sad ovi pa oni…pa euro obveznice….ajme, doć će superman pa će spasiti stvar…
@Marcipan,
ako nisi prodao 2007/2008 nisi trebao ni na povijesnom dnu. Ja ništa nisam prodao 2007 ali nedam se. S nešto sitno trejdam, npr. danas sam prodao adpl ali imao sam ga 3 dana. Mislim da će se on malo oladiti.
a ti znaš kad sam ja prodao…
pa ti i upitnik9 znate svaku moju transakciju…svaka čast!
ja se nisam niti se neću zamarati s tvojim niti upitnikovim portfeljom…a još manje s vašim postovima starim 2-3 mjeseca, a kamoli 2-3 godine…
ja sam rekao zašto nisam u papirićima…i tako će ostati do daljnjega…i molim da me se zaobilazi ubuduće u širokom luku…i uživajte u rastu…
Ja jedino mogu zaključit da se danas događala iznimna distribucija. Možda je danas ušao koji omf u pokoju dionicu, al skoro bi se mogao zaklet da su glavni prodavači bili dionički i mješoviti fondovi…
No ne treba bit vizionar da se vidi šta se zbiva…Dovoljno je vidjet kako nam posluju dionički fondovi…lova curi iz njih na sve strane…od proljeća na ovamo već im je spala ukupna imovina s 3,1 na 2,6 milijardi
Još je gore ako se vidi da je ovaj trend debelo zahvatio dva najjača dionička fonda, zb aktiv i pbz equity, u godinu dana su svaki pogubili gotovo 100 mil kuna šta je daleko više od pada vrijednosti njihovih udjela ( do 5 posto ). Ovo je samo znak da se već sad maksimalno izvlače novci iz dioničkih fondova, a nova kriza se još nije ni pojavila…
Da bi stvar bila gora, u usporedbi s kriminalnom 2009 imovina im je dramatčno smanjena, zb aktivu je pala sa 540 na 430 milijuna a pbz equityu s 430 na 300 milijuna. Čovjek bi očekivao da će u periodu od 2 godine ( kad je financijski svijet već doživio solidan oporavak ) povećat vrijednost bar minimalno al im je čak suprotno smanjena za nevjerojatnih 20 odnosno 30 posto…
Istodobno novac i novčani ekvivalenti na računima tih fondova ( kao i većine dioničkih ) su ravni mizeriji.
Jedino se povećava imovina omf-ova i to po enormnim stopama.
Znajući kako omf-ovi nemaju više želje ulagat veće svote u naše dionice ( osim par iznimki tipa ht i sl ), znajući kako je i dalje vidljiv trend odljeva imovine dioničkih fondova i znajuči da ogromna većina njih nema praktički ništa slobodnog novca, zamislite koja će bit reperkusija na našu burzu kad se dionički fondovi pod pritiskom prodavača udjela ( koji će se garantirano povećavat kako gospodarska i financijska situacija bude gora ) budu morali pošto-poto domoći novaca kako bi ih isplatili. Koje će bit drugo rješenje nego će se prodavat dionice ( kao najrizičniji instrument ) ? Ako neko ima bolji odgovor neka kaže al ovo je po meni precrtan scenarij iz 2008…
Osim šta lagano propada burza jer su potjerali hrpu malih ulagača svojim lošim rješenjima, jednako tako će debelo skrahirat dionički fondovi i hrpa dionica skupa s njima. A onda će vjerojatno krenut i delistiranja dobrog broja dionica. A onda ko preživi preživi. Toliko o ulaganju kod nas.
Po tebi danas nitko nije kupovao ?
ps: nitko normalan, ali s puno keša ?
Osim šta lagano propada burza jer su potjerali hrpu malih ulagača svojim lošim rješenjima, jednako tako će debelo skrahirat dionički fondovi i hrpa dionica skupa s njima. A onda će vjerojatno krenut i delistiranja dobrog broja dionica. A onda ko preživi preživi. Toliko o ulaganju kod nas.
I nakon ovakvog dana pričati o krahu nije baš mudro.
Činjenica da se vi i Marcipan nalazite na krivoj strani tržišta.Barem kratkoročno.I pušite jer niste u dionicama.Ja sam i dalje gotovo 100% u dionicama.
I biti ću dok crobi ne dotakne 3.000 punti jer sigurno toliko vrijedi.Naravno,da skupo fondovsko smeće neće u moju butigu, iako kratkoročno i može do povrata INE u redovno trgovanje.
Na ZSE teče med i mlijeko!
@Peromadjar
Inače se slažem s većinom Vaših procjena i opažanja no muslim da ste sada u krivu i da će tržište gore.
Izbori su pred nama i moguće su promjene.
Potpisuje se pretpristupni za EU.
Polako izlazimo iz recesije.
Naravno to se odnosi samo na kvalitetne i fundamentalno potcjenjene dionice,a ne kojekakvo "smeće"
sa blokiranim računima i slično.
Kukuriku najavljuje brzu privatizaciju preostalih turističkih tvrtki i onih sa manjinskim udjelom koje nisu strateške što je također pozitivan signal.
Pozdrav
Kod nas jedino ostaje pitanje kad će se fondovi odlučit za prodaju pa da nastane sveopći kaos na bidu. Tipovao sam da će korekcija našeg indeksa ići paralelno sa korekcijom stranih, al do sad se to nije dogodilo ( kažu zbog niske likvidnosti ). Al to ne znaći da se neće dogodit, dapače…
Već debelo zaostajemo u padu za relevantnim europskim indeksima ( njemački, austrijski, francuski ). Iako obzirom na gospodarska kretanja i pozitivne gospodarske vijesti ( ako ih je uopće bilo kod njih, a kod nas još manje ) daleko zaostajemo za njima. Oni su od nedavnog vrha pali za enormnih 30 posto, mi tek 15 posto. Sad čak ispada da smo u odnosu na dno iz 2009 trenutno na +15 posto više rasta u usporedbi s njima. I to je posve nerealno.
Kako god, ne sluti na dobro, tim više šta nam je i p/e u usporedbi s njima debelo previsok…Opet, pokazalo se, taj visoki p/e neće bit ničim opravdan..
Mislim da je većina fondova zadnja 2 tjedna samo pripremala izlazne strategije pa da zato nismo značajnije padali, al ćemo zato narednih tjedana i mjeseci svjedočit njihovim rješenjima.. Nažalost, opet će se brojat silni gubici…Čuvajte se sezone objave financijskih izviješća, štimat će se brojke, pisat hvalospjevi za pojedine dionice, a utrpavat će se te iste dionice uzduž i poprijeko…Pustite fondove nek se uguše u vlastitoj igri, kakvu su sami zakuhali davnih dana skupa s ekipom na zse…
Koji fondovi?I trebaju im 2 tjedna za skuže izlaznu strategiju!?Osim mirovinskih(koji moraju ulagat u HR dionice) ja tu više ne vidim nikakvih fondova,ostali su davno prežvakani i iscjeđeni…pogledaj malo promete zadnjih mjesec-dva,skoro da uopće ne trguju.Na ZSE još ima samo dugoročnih igrača,nešto luđaka(ovi spadaju i u prvu skupinu) i sitnih špekulanta…tako ako dođe do većeg pada to će biti na vrlo malom prometu.Što znači da će i oporavak kada dođe(a jednom hoće) biti vrlo brz.
[/quote]
U razdoblju 09.09.2011-16.09.2011 u Top10 niti jedan od "običnih" fondova nije izvršio nijednu transakciju,uključujući naravno i zb aktiv i pbz equity.To dovoljno govori o njima i o njihovoj ulozi,kad u ovakvim volatilnim vremenima stoje neaktivni.
Za razliku od njih OMF su isključivo kupovali.