Kod nas jedino ostaje pitanje kad će se fondovi odlučit za prodaju pa da nastane sveopći kaos na bidu. Tipovao sam da će korekcija našeg indeksa ići paralelno sa korekcijom stranih, al do sad se to nije dogodilo ( kažu zbog niske likvidnosti ). Al to ne znaći da se neće dogodit, dapače…
Već debelo zaostajemo u padu za relevantnim europskim indeksima ( njemački, austrijski, francuski ). Iako obzirom na gospodarska kretanja i pozitivne gospodarske vijesti ( ako ih je uopće bilo kod njih, a kod nas još manje ) daleko zaostajemo za njima. Oni su od nedavnog vrha pali za enormnih 30 posto, mi tek 15 posto. Sad čak ispada da smo u odnosu na dno iz 2009 trenutno na +15 posto više rasta u usporedbi s njima. I to je posve nerealno.
Kako god, ne sluti na dobro, tim više šta nam je i p/e u usporedbi s njima debelo previsok…Opet, pokazalo se, taj visoki p/e neće bit ničim opravdan..
Mislim da je većina fondova zadnja 2 tjedna samo pripremala izlazne strategije pa da zato nismo značajnije padali, al ćemo zato narednih tjedana i mjeseci svjedočit njihovim rješenjima.. Nažalost, opet će se brojat silni gubici…Čuvajte se sezone objave financijskih izviješća, štimat će se brojke, pisat hvalospjevi za pojedine dionice, a utrpavat će se te iste dionice uzduž i poprijeko…Pustite fondove nek se uguše u vlastitoj igri, kakvu su sami zakuhali davnih dana skupa s ekipom na zse…
Pokvaren i tendeciozan post, koji zanemaruje činjenicu da je Crobex u odnosu na Dax zaostajao 40 % a sada se približava zaostatku od 20 % (2009) dok je u 2008. god bio al pari.
DAX -3%
ATX vec dvije godine nije bio ovako blizu Crobex-u [shocked]
A vidjet cemo sta su nam pripremili fondovi ?
ATX 1,995
CROBEX 1960 [cool]
… je Crobex u odnosu na Dax zaostajao 40 % a sada se približava zaostatku od 20 % (2009) dok je u 2008. god bio al pari.
stavljanje u istu rečenicu DAXa i crobexa je kao usporedba njemačkog i RH gospodarstva, jednom riječju groteskno…ako je DAX na 5000 bodova, crobex bi trebao biti na 1500 bodova…hoće li, ne znam jer ipak je ovo ZSE gdje kretanja cijena dionica i indexa nemaju veze ni sa čime
… je Crobex u odnosu na Dax zaostajao 40 % a sada se približava zaostatku od 20 % (2009) dok je u 2008. god bio al pari.
stavljanje u istu rečenicu DAXa i crobexa je kao usporedba njemačkog i RH gospodarstva, jednom riječju groteskno…ako je DAX na 5000 bodova, crobex bi trebao biti na 1500 bodova…hoće li, ne znam jer ipak je ovo ZSE gdje kretanja cijena dionica i indexa nemaju veze ni sa čime
[/quote]
Ak ti spadaš u najbolje ocijenjne korisnike, nije čudo da smo tu gdje jesmo. Što ti to znači da ako je DAX na 5000 da bi Crobex trebao biti 1500? To si sanjao ili ti je ciganica gatala? Ili smo 3 put slabiji u gospodarstvu od Nijemaca? Ja mislim da smo 30 puta slabiji. Po tome bi još morali platiti za svoje dionice? Imaš li ti ikakvog pojma o dionicama? [sad]
@lojtra
ovo tvoje učestalo vrijeđanje neistomišljenika puno govori o tebi, pogotovo što napadaš i vrijeđaš kolege koji su se pokazali kao puuuuno bolji prognozeri od tebe i koji su na vrijeme prešli u keš kao npr. marcipan…ti si se još pred 20 dana hvalio kako si ful u dionicama, a cijene od tada samo padaju i padaju, tako da ako se nekoga treba pitati ima li pojma o dionicama, onda si ti na 1. mjestu
moje skromno iskustvo mi govori da nije dobro
i znam da će fondići napraviti sranje da zaštite svoja ulaganja kupujući na još nižim razinama
oni imaju vremena a neki od nas ne
pogotovo mi koji smo u kreditima za dionice
kao ja
pričao sam vam da su mi bulingeri glavni razlog za prodaju i kupnju
a sve znamo šta slijedi kad dionice padnu ispod 200 mjedečnog prosjeka
u svakom slučaju neće dionice u kratkom roku odletiti kao što neki misle
@lojtra
ovo tvoje učestalo vrijeđanje neistomišljenika puno govori o tebi, pogotovo što napadaš i vrijeđaš kolege koji su se pokazali kao puuuuno bolji prognozeri od tebe i koji su na vrijeme prešli u keš kao npr. marcipan…ti si se još pred 20 dana hvalio kako si ful u dionicama, a cijene od tada samo padaju i padaju, tako da ako se nekoga treba pitati ima li pojma o dionicama, onda si ti na 1. mjestu
Neznam da li su od tada pale uopče i 5%. A kad krenu gore, bit će gadno. Evo i danas moje 2 dionice u zelenom…Hdel i Tisk..
Kako bih potkrijepio svoje tvrdnje evo i usporednog grafa gje se vidi o čemu pričam. Čudno da se poznati dušebrižnik peromadjar nije javljao kada je crobex tonuo za razliku Daxa koji je rastao. Napomena – u ovom lažnom crobexu je INA, pa kada ispadne van evo ponovo razlike od 40 – 50 % ispod Daxa. LP
i znam da će fondići napraviti sranje da zaštite svoja ulaganja kupujući na još nižim razinama
kao ja
Da pitam i tebe.Koji fondovi?
Koliko ja vidim OMF su prošlog tjedna samo kupovali.
Ovo danas na burzi još uvijek prodavaju samo mali.
Kako bih potkrijepio svoje tvrdnje evo i usporednog grafa gje se vidi o čemu pričam. Čudno da se poznati dušebrižnik peromadjar nije javljao kada je crobex tonuo za razliku Daxa koji je rastao. Napomena – u ovom lažnom crobexu je INA, pa kada ispadne van evo ponovo razlike od 40 – 50 % ispod Daxa. LP
Kolega superhik, ne znam odakle vam nadimak al mogu pretpostavit da prečesto gledate u dno boce, pa tako i ovaj put. Pa ko bi inače trijezan stavio usporedbu ova dva grafa od vrhunca iz 2007?! Pa svi znamo da je crobex u tom periodu vhunca bio u najmanju ruku 50 posto precjenjen! To je ono šta ljudi zovu balon.
Daleko bolja je korelacija u procjeni izvedbi ova dva indeksa bi bila od recimo 1.1.2006. il od dna iz 2009., jer tada su se bar ispuhali svi mogući baloni ako ih je bilo. No nisu ti indeksi vezani pupčanom vrpcom pa da mi raspravljamo koji koliko zaostaje za drugim, stvar je ipak kvalitete njemačkih i hrvatskih firmi i dionica koje čine te indekse, ako ćete se složit sa mnom.
No da ne duljim, zdravstveni karton njemačkog gospodarstva u usporedbi sa zdravstvenim kartonom hrvatskog gospodarstva je kao usporedba 30-godišnjaka koji je slomio lijevu ruku i 70-godišnjaka koji ima rak želuca. Tu prestaje svaka komparacija.
Al sjetit ćete se vi ovog šta vam pričam kad crobex jednom prilikom, prije il kasnije, bogovski rokne.
kao ja
Da pitam i tebe.Koji fondovi?
Koliko ja vidim OMF su prošlog tjedna samo kupovali.
Ovo danas na burzi još uvijek prodavaju samo mali.
[/quote]
I kad sve prodaju, ostat će fondovi, kojima nikako nije u cilju da imaju dionice po smiješnim cijenama u portfelju , ako ništa drugo, ono zbog naknada.