Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nije vrijeme za paniku.Nije da ima puno optimizma, al nema razloga ni za pesimizam. Malo dolje, mozda i 10-ak posto, a onda laganini gore… Ne moze sve propasti. Pa Ht ne moze nize, kodt uopce ne para, jdgt isto.

http://www.hup.hr/homehr/moduli/vijesti/plin-poskupljuje-14-zar-je-to-mogue.aspx
Po dobivenim fakturama naših internacionalnih članica utvrdili smo da se cijena m³ plina u EU 27 kreće od 1,34 do 2,59 kn, a u HR 3,10 kn , a sa novim poskupljenjem cijena za domaćeg industrijskog potrošača iznosit će 3,39 kn + PDV.

Vlada treba napraviti model s više kategorija potrošača plina
http://www.poslovni.hr/vijesti/sunic-vlada-treba-napraviti-model-s-vise-kategorija-potrosaca-plina-183723.aspx

UPGRADING TO MARKET OUTPERFORM ON STRONG RAKIJA DEMAND!

Čitam po forumima svi se nešto žale na mirovince. Kako ne kupuju, kako drže cijenu, kako su malo izloženi u hr dionicama.
Ali treba njih razumjeti, staviti se u njihov polžaj, i kad se stavite u njihov položaj vidite da ste zapravo previše izloženi nekvalitetnim dionicama, hrvatskim.

Kod ulaganja na burzu vrijedi pravilo da nisi ništa zaradio dok dionice ne prodaš. Znači kupio si za 10 mil kn neku dionicu po 50kn, i sada je ona 100kn. Koliko si zaradio, virtualno 100%, ali u stvarnosti ništa, jer ih nisi prodao.
Sjećamo se one ere zlatne 2007. kada su neki fondovi pumpali cijene i tako imali izuzetne prinose, privlačeći nove mušterije. To je u biti bila piramida. Zašto je tada zvzd vrijedila 20.000,00kn, a sada 3.000,00kn, a u poslovanju firme se nije ama baš ništa promijenilo u tih par godina. Takvih primjera ima na desetine. Nije problem dignuti cijenu, nego prodati dionice nekoj drugoj zainteresiranoj strani. Na našem tržištu ima tako povoljnih nelikviduša za kikiriki, ali ja ih ne kupujem jer smatram da ih nemam kome prodati, ma koliko god povoljne bile. Da i ne spominjem kako se neke za 10.000,00kn mogu dignuti i za 200%. Tih godina je na burzi bilo svakakvih idiota pa ste sa par frendova mogli izorganizirati vlakić (cral, ipko, zdnk…), ali danas ni to više ne prolazi.

Da se vratim osnovnom problemu.
Mi "mali ulagači" smo izloženi u jednoj dionici do 100.000,00kn, neka srednja vrijednost. Mi razmišljamo da to možemo prodati i da toliko dionica možemo uvaliti ako ne za jedan onda bar za 2 do 3 dana, ovisi o likvidnosti. Mirovinski fondovi imaju po nekoliko postotaka neke firme i on ne može za pol sata to nekome uvaliti. Kad se FM odluči za neku kupnju on odmah mora dati prijedlog kada i kome to misli prodati.
Neki OIF nisu tako razmišljali (Victoria, Aureus i drugi) i sada imaju totalno nelikvidni portfelj kojega ne mogu riješiti ni za 50 godina.
Ja razumijem i gospodina xy koji se ljuti na fondove kako ne kupuju hrvatske dionice. On je kao pravi investitor imao plan i kad je kupovao pojedine dionice znao je da ih mora i nekome prodati. A kome nego mirovincima. Na njegom mjestu i ja bi bio ljutit na mirovince. Ali ponavljam da i njih treba razumjeti, a ne povoditi se svojim sitnim interesima. Ne investiraju svi na burzi, a većina se ipak nada dobiti nekakvu pristojnu mirovinu.

a što su onda kupili DLKV na 275 kn za nekih 35 milja kuna na burzi (lani u 9. mjesecu) pa nedavno napravili dokap DLKV po 245 kn i utukli unutra nove desetke milijuna kuna???? nitko ne kaže da sad trebaju DLKV dići na 700 kn, ali da ne održavaju cijenu bar na tih 245 kn je sramotno i bahato prema svima nama koji prisilno uplaćujem novac u OMF-ove!
čim se nakon izbora zakon izmijeni i da nam mogućnost, ja ću SVE NOVCE POVUĆI IZ OMF-ova i uplatiti u 1. stup pa nek OMF-ovi propadnu!!!

ne dajmo jeftino dionice, neka ih drugi rasprodaju i ruše cijene!

… evo povukli su vam se ovi s međunarodnih tržišta … i vratili se doma, možete prihvatiti igru

(odnosi se na one koji su još jučer paničarili da im netko s vrha opstruira rast bureze)

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Rast, nagrada za nova zaduženja.

bit će bolje................

mogu samo reći…. mašala, koji prometi. pravi ljetni.

Može li čobeks negirati 6. dan rasta svijeta? Može on sve.

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

-1,62% [lol]

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

jel’ vam rade agram brokeri? meni ne. oni svako malo imaju nekakvih problema, idu mi na živce… [angry]

I'd rather have 1% of the effort of 100 men than 100% of my own effort

ne rade ni meni, al dosad nisam primjetio ništa slično

slijedi nam precesija

crobex -2,80%! [lol]
ovo sa ZABOM i stock splitom je totalni debilizam, kod ovakvih situacija trebalo bi na 1 dan isključiti takvu dionicu iz indexa i izračunati razmjerni pad ili rast da se dobije realna slika

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

jel’ vam rade agram brokeri? meni ne. oni svako malo imaju nekakvih problema, idu mi na živce… [angry]

neki zastoj

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

New Report

Close