Ček, do prije par mjeseci, tjedana, dana, pa čak i jučer, rast naše burze na temelju vijesti ulaska RH u EU je bio neupitan od strane mnogih članova ovog foruma ( koji se danas uopće ne javljaju ).
Sad kreće ona faza kad se isti počinju javljat, al s izgovorima. Tj počinju se izmišljaju razlozi zašto nije došlo do rasta tipa rakete na svim dionicama i slično. Prvo ide set postova gdje se svi bune kako to da sve raste osim zse, onda set postova gdje se pljuje da su oko nas svi lopovi, pa da netko štopa rast[/b], pa da smo jadni, pa da je burza jadna, itd itd.
A nitko nema hrabrosti reći da su nam dionice jadne i s takivm fundamentima ni ne zaslužuju rast. A još manje ima netko hrabrosti ukalkulirati šta tržište EU nosi našim firmama izlistanim na zse.
Svi misle da će EU dočekat naše firme otvorenih ruku koje su još uz to pune eura koji jedva čekaju da se pokupe. A situacija je suprotna, na naše tržište će lakše ući firme iz EU, koje nude kvalitetnije proizvode za istu cijenu ili jednako kvalitetne proizvode za nižu cijenu. Pa kako će onda firme koje se ni u eri nepotizma i sveopće muljaže nisu uspjele snaći da pristojno zarade u takvom novom okruženju moći zarađivat???
Što si ono rekao kao komentar na današnje EUforično iskrcavanje na Viru?
Ah, da:
tržište je reagiralo postavljanjem 883 komada na vrh prodaje
[/quote]
Uopće me ne bi čudilo da to rajfajzenovci sprječavaju spontani rast cijene.
Šta je vrlo logično obzirom da su se istresali prije koji mjesec tamo na oko 420 kuna.
[/quote]
[lol]
[/quote]
Kolega, kao prvo, malo dajte pročitajte bolje šta sam napisao. Moj post se odnosi na odgovor burze na vijesti o EU, a epilog svega je da ta vijest nije imala odjeka, kako je većina ovdje očekivala. Nevezano za to neke ( rijetke ) dionice imaju ovih dana dobar performans.
Ja na viru komentiram nešta sasvim drugo nevezano uz ovaj kontekst, jer ta dionica je u zadnjih mjesec dana skočila dvadeset posto ( za razliku od crobexa ) i to nema nikakve veze s EU nego s očekivanim prihodima vira, a moj komentar je malo podbadanje rajfajzenovaca koji po meni loše tempiraju svoje prodaje.
Ljudi shvatite da su burza i forum skupa s njom puni špekulanata. Dionice i crobex ne rastu na temelju kvazi dobrih vijesti koje sipaju naši političari ( čitaj ulazak u EU za 2 godine ). Dionice i crobex rastu 1) kad ima fundamentalni razlog za to kao šta su povećane zarade firmi il 2) kad ima viška novaca/investitora uz manje jake fundamentalne razloge. A mi nemamo ni jedno ni drugo ni treće.
P.S. u biti svi trebaju bit sretni jer indeks zadnjih mjesec dana nije pokupio loš sentiment izvana tj ne roka koliko rokaju strana tržišta.
Stalno se baljezga da su naše dionice podcjenjene.Kad pogledamo fundamente ,itekako su fer vrednovane,neću reći precjenjene.
Lynx je to jako lijepo napisao danas na temi HT-a.
HT, INA, PODR i sl. su jedno, neke druge su drugo, to je ono što govorim o nužnosti "selektivnog" nastavka bull marketa. Neke su fer vrednovane, neke precijenjene (rijetko, jako rijetko), neke manje ili više podcijenjene. Neke i zaista značajno. Tako da su u prosjeku naše dionice/ZSE po meni još uvijek najvjerojatnije značajno podcijene (30-ak %) pri čemu su razlike u tome značajne (neke su stvari, i te uglavnom držim u svom portfelju, podcijenje i 50-ak i više %). Zato je rast i u zadnje vrijeme i očekivano u buduće: selektivan. Neselektivan bi bilo normalno da dođe onda kada valuacije postanu ujednačenije. To je moj dojam, ne znam zašto nije tako čest, zašto svi idete iz krajnosti u krajnost tipa sve je podcijenjeno, sve je precijenjeno, sve je fer. E pa sada je zaista jako "raznoliko".
[/quote]
Nedavno sam prije mjesec-dva na temelju 1q izviješća izračunao koliki je p/e crobexa i on je jasno govorio da je cijeli crobex precjenjen u odnosu na tržišta JI Europe i sličnih tržišta. Tako da možda u našim glavama postoji osjećaj da je crobex podcjenjen 30 posto, al držimo se mi ipak egzaktnih stvari i izračuna pa ćemo vidjet da nas taj osjećaj vara. Naravno, ovdje govorimo o prosjeku, istina je da s druge strane ima i pojedinih dionica koje su gadno podcjenjene. Samo sve je to relativno, kod nas se još uvijek vrlo lako dogodi i da bazično precjenjene dionice u kratkom vremenu još dobiju na vrijednosti 30-ak i više posto, a podcjenjene dodatno izgube na vrijednosti. Tržište će po ovom pitanju bit efikasno tek na dugi period, a kratkoročno je moguće stvarno bilo šta, pogotovo u razdoblju koje slijedi kad krene short selling.
Ti Perica jedno te isto stalno. U redu, ZSE je bezveze, Hrvatska je u banani, a s druge strane dosta je dionica fino odradilo.
Pozdrav
druze peromadjare znam da volite da kupujete deonice s persppektivom ali imam jedno opste prihvaceno vaspitanje
koji su po vama fondovi najvise kupovali inu?
vidim da u vasem imenu ima krvi mađarske pa zato moram da pitam domaceg
drugo opšte pitanje zasto nemate mađarsku zastavu gore?
ovo mi licno izgleda na vreme moje mladosti
piješ pavknego?
ZSE oživio………..hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaah
Nedavno sam prije mjesec-dva na temelju 1q izviješća izračunao koliki je p/e crobexa i on je jasno govorio da je cijeli crobex precjenjen u odnosu na tržišta JI Europe i sličnih tržišta. Tako da možda u našim glavama postoji osjećaj da je crobex podcjenjen 30 posto, al držimo se mi ipak egzaktnih stvari i izračuna pa ćemo vidjet da nas taj osjećaj vara.
Ja ne govorim o tome, nikakav odnos prema drugima. Metode relativnog valuiranja smatram besmislenima. A zašto ne bi druga tržišta o kojima govoriš npr. bila i još podcijenjenija?? Ne znam, jer ih nisam proučavao, ali moguće a možda i ne, možda su skuplja od našeg unatoč "nižem P/E" i sl. forama: nikakav P/E nije dovoljan da za takve zaključke 🙂 P/E sam po sebi nema nikakvo značenje u ocjeni koliko je nešto blizu svoje intrinzične vrijednosti i nikako se ne može na temelju razlika u samo P/E govoriti o tome je li neka kompanija (ili cijelo tržište) skuplja ili jeftinija pogotovo kada se još nalaze i u različitim državama (pa time ne ovisi samo o razlikama u očekivanim stopama rasta zarada kompanija nego ovisi i povrh toga još i o razlikama samih država, tj. njihovih kamatnih stopa, zahtjevane premije na dionički rizik njihovih dionica koje posluju u njihovom drugačije rizičnom okruženju…).
Pogle npr. Srbiju, inflacija preko 10 %, sve potpuno drugačije nego kod nas, pa tako niti njihov P/E i naš P/E ne moraju biti nimalo slični a da npr. isto znače tj. bitno različiti P/E mogu značiti istu razinu skupoće. Zamisli samo pojednostavljeni specijanli slučaj da imaš u Srbiji neku firmu koja npr. neće povećavati zaradu u skladu sa tom inflacijom, npr. da će nominalno stagnirati, pa tamo bi P/E = 10 značio katastrofu, nulu ili negativan očekivani realni povrat, dok bi kod nas P/E = 10 za nominanlo slično stagnirajuću firmu značio nešto vrlo pristojno. Njima bi P/E u tom slučaju trebao biti 5-6 i da znači isto što nama P/E = 10. Dakle moraš gledati druge stvari, kakav će se rast ostvariti, i kakav povrat se zahtjeva. P/E ne znači isto niti niti uza sve isto a činjenicu da je nerizična kamata u jednoj državi npr. 7 % a u drugoj 10 % i sl., dakle o svemu ovisi, a sve je jako komplicirano. Nitko ne kaže da u visokoinflatornoj ekonomiji nominalne zarade moraju rastu u skladu sa tom visokom inflacijom, nekada rastu i više, nekada katrastrofalno loše, čak nekada i padaju (stagflacija) tako da kruške i jabuke uspoređivati… nikada nema smisla, pogotovo ne tako površno preko jedne varijable koje baš ništa ne znači izolirana iz ostalih varijabli.
@peromađar, Crobex nije ni rastao kad su vanjska tržišta rasla pa zašto bi ih sad trebao pratiti u padu.
Nažalost nemam više jedinica da ti dodijelim ali ti si običan druker koji si prodao dionice i sad priželjkuješ pad. Svi postovi su ti bezveze.
LP
sad smo završili pregovore, baš me zanima da li će naša burza početi pratiti EU burze jer tamo kad rastu, rastu svi! isto i kad padaju, padaju svi!
ili ćemo opet po starom: kad oni rastu, mi stojimo, a kad padaju, mi ih pratimo??? [angry]
@peromađar, Crobex nije ni rastao kad su vanjska tržišta rasla pa zašto bi ih sad trebao pratiti u padu.
Nažalost nemam više jedinica da ti dodijelim ali ti si običan druker koji si prodao dionice i sad priželjkuješ pad. Svi postovi su ti bezveze.
LP
pa ako ne kupi jeftino i proda skupo kako če zaraditi ?
šta se može očekivati od podravke u dogledno vrijeme?
Ma Podravka je mrtva dok se sve ostalo ne pokrene. Ne može se samo tako dići.
Ali bih volio da potegne i ona – makar je zaboravljena. A bila je pravi blue chip.