Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Malo se zezam, ali trebalo bi biti sve OK. Uvijek je bilo jači-tlači, a sad bi trebali dobiti instrumente kojim bi mogli povećati dobit, a ne samo čekati povremene bljeskove.
Meni je jedino bitno, da mogu šortat sindikalna smeća, ako već on može moja. [lol]
Isto važi i za skrivače i slične naloge. Mislim da je pravilnik OK, i da će biti teže provoditi manipulacije, tipa stavim milju na kupnju a tisuće iskrcavam na ask-u i obrnuto. Odnos bid-ask, koji je već sad nemeritoran, postao bi još nevažniji.
Fundamenti, sentiment, perspektiva, dobivaju na značenju.
Trebat će samo vremena za priviknut se na nova pravila…

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

ipak mislim da to služi samo velikim igračima, Omf-ovima itd. jer se mi mali ne možemo natjecati s brojem dionica koje oni raspolažu. Nikad nisi siguran koliko će se puta skriveni obnoviti i mislim da je to nešto najgore za nas male. Pogotovo na ovakvoj likvidnosti kojoj smo svjedoci, ima da nas žive pojedu.

Konačno omogućen "short-selling" na Zagrebačkoj burzi! Dobre vijesti za ulagače?

dobre vijesti za male ulagače? [bye]

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

@kliring

Mislim da previše gledate iz bear perspektive, kako će nam uvaljivati svoje smeće. Zašto ne bi bilo suprotno…
Timing je sve, a nu ga kad se uvodi šort sel?
Simptomatično, zar ne?

zanimljivo kako se najava početka primjene novih insstrumenata podudara s očekivanim završetkom pregovora s EU…mogli bi prometi skočiti na 50 milja kuna na dan [cool]

Simptomatično, zar ne?

Ne znam da li se pod tajmingom misli na:
a) širi kontekst – pred ljeto
b) uži kontekst – 24.6.

I jedno i drugo je simptomatično, ali ovo drugo možda još i ponajviše – kud baš u radni petak između 3 praznika kad će većina biti na spojenom GO? Doista simptomatično [lol]

Šteta što nema neki topic o novim pravilima ZSE (ne mislim samo na "Short selling" – to je samo jedan dio priče), jer mi je čitajući nova pravila i uspoređujući ih sa starim već na početku upalo u oči sljedeće:

Dok je u starim pravilima to bilo ovako:

shefsale, 21.05.2011. u 13:22
.2 UVJETI ZA UVRŠTENJE U REDOVITO TRŽIŠTE
4.2.1 DIONICE
4.2.1.1 Distribucija javnosti (free – float)
108. Javnosti mora biti distribuirano najmanje 15% dionica na koje se odnosi Zahtjev za uvrštenje.
109. Iznimno, dionice mogu biti uvrštene i ukoliko je distribucija javnosti manja od one utvrđene u prethodnom članku, ukoliko Burza utvrdi da je moguća fair, uredna i djelotvorna trgovina uz dovoljnu pretpostavljenu likvidnost, uzimajući u obzir:
1. broj dionica koje su distribuirane javnosti, i
2. tržišnu kapitalizaciju uvrštenih dionica
.

U novima je to ovako:

shefsale, 21.05.2011. u 13:22
4.2 UVJETI ZA UVRŠTENJE U REDOVITO TRŽIŠTE
4.2.1 DIONICE
4.2.1.1 Distribucija javnosti (eng. free-float)
109. Javnosti mora biti distribuirano najmanje 15% dionica na koje se odnosi zahtjev za uvrštenje. Prilikom provjere ispunjavanja uvjeta distribucije javnosti, Burza će osobito uzeti u obzir broj dioničara na koje su raspodjeljene dionice koje ulaze u postotak dionica distribuiranih javnosti, a koji omogućava uredno trgovanje i formiranje cijene.
110. Iznimno, dionice mogu biti uvrštene i ako ne udovoljavaju uvjetu distribucije javnosti od najmanje 15% dionica propisanim u članku 109. ovih Pravila, ako Burza može pretpostaviti da će, u kratkom roku nakon uvrštenja, dionice biti raspodjeljene na dovoljan broj dioničara, koji će omogućiti uredno trgovanje i formiranje cijene.

Ono što bi se iz ovog dalo zaključiti je to da bi, slijedeći nova pravila, iz redovnog tržišta trebale ispasti sve dionice gdje (većinski vlasnik + trezorske dionice + oni s 5% dionica) >= 85%.
To bi posljedično značilo da bi iz redovitog tržišta trebale poispadati (pretpostavljam, u MTP) – izvlačim samo neke primjere koji su mi na prvu loptu poznati:
ACI
ATLN
KNZM
KOKA
LURA
PKMI
SAPN
SLDM
ZTNJ

Doduše, nije mi ni jasno što će onda sa ZABA i PBZ, pošto se kod njih sigurno neće povećavati free float, a tržišna kapitalizacija više nije uvjet za iznimke, već samo budući veći FF. Svašta…

ipak mislim da to služi samo velikim igračima, Omf-ovima itd. jer se mi mali ne možemo natjecati s brojem dionica koje oni raspolažu. Nikad nisi siguran koliko će se puta skriveni obnoviti i mislim da je to nešto najgore za nas male. Pogotovo na ovakvoj likvidnosti kojoj smo svjedoci, ima da nas žive pojedu.

Konačno omogućen "short-selling" na Zagrebačkoj burzi! Dobre vijesti za ulagače?

dobre vijesti za male ulagače? [bye]

dobra vijest je što ćemo završetkom pregovora postati zanimljivi stranim ulagačima i fondovima, pa će naši fondići kraj stranaca također postati "mali" pa će stranci njih početi natezati kao što su oni do sada nas

moji poruke nisu investicijski savjeti niti poziv na kupnju ili prodaju dionica

Simptomatično, zar ne?

b) uži kontekst – 24.6.

I jedno i drugo je simptomatično, ali ovo drugo možda još i ponajviše – kud baš u radni petak između 3 praznika kad će većina biti na spojenom GO? Doista simptomatično [lol]
[/quote]

Samo se treba prisjetiti kad je dopušteno OMF-ovima direktan pristup ZSE, kad su Luković i ekipa iskravali svoje poklonjene dionice. Sad imaš izmjene pravilnika, natezanje mirovinaca…
Zamisli, nije postojao šort sel na npr HT 400, ADRS 600+, DLKV 2000, ali vidi vraga uvodi se na HT 260, ADRS 270, DLKV 240, itd…
Znači sad imaš priliku zaraditi brokve, a nisi je imao kad si mogao ubosti lokomotivu…

Simptomatično, zar ne?

b) uži kontekst – 24.6.

[/quote]

Samo se treba prisjetiti kad je dopušteno OMF-ovima direktan pristup ZSE, kad su Luković i ekipa iskravali svoje poklonjene dionice. Sad imaš izmjene pravilnika, natezanje mirovinaca…
Zamisli, nije postojao šort sel na npr HT 400, ADRS 600+, DLKV 2000, ali vidi vraga uvodi se na HT 260, ADRS 270, DLKV 240, itd…
Znači sad imaš priliku zaraditi brokve, a nisi je imao kad si mogao ubosti lokomotivu…
[/quote]
odlično zapažanje kolega , ali imam dojam da će osoba koja bude trgovala s ciljem pada na… da prostiš, jer će u večinu slučajeva morati kupovati skuplje, ipak je uzlazni trend na crobiju i makroekonomska slika se popravlja,,
znaći namjerno je uvode i to pogotovo u ljetno doba da bi opljačkali još sta se opljačkati da,

[b]#Samo mi nemoj pokazivati krivulje!” jer je obolila od celebralne divergencije[/b]

Čitajući dalje, zanimljiv je članak 215.:

shefsale, 21.05.2011. u 14:18
215. Predotvaranje traje od 9:30 do 10:00 sati, produženo za trajanje varijabilnog završetka koji može trajati najviše 5 (pet) minuta.

Dakle, od 24.6. Burza kreće od 9:30, a ne više od 9:00.

Bajdvej, članak 250. kaže:

shefsale, 21.05.2011. u 14:18
250. Kratka prodaja (short selling, op.a.) dozvoljena je samo za Instrumente primjerene za korištenje u sustavu zajma vrijednosnih papira kojim upravlja SKDD.

Možda ovaj članak želi reći da SS ipak nćee biti moguć na svim papirima (npr. nelikvidušama)?

Da se nadovežem na shefa sale i uvjete uvrštenja u redovito tržište… Slični su i novi uvjeti uvrštenja u službeno tržište

novi

jotun, 21.05.2011. u 14:55

4.3.1.1 Distribucija javnosti (eng. free-float)
113. Javnosti mora biti distribuirano najmanje 25% dionica na koje
se odnosi zahtjev za uvrštenje. Prilikom provjere ispunjavanja
uvjeta distribucije javnosti, Burza će osobito uzeti u obzir broj
dioničara na koje su raspodjeljene dionice koje ulaze u postotak
dionica distribuiranih javnosti, a koji omogućava uredno trgovanje
i formiranje cijene.
114. Iznimno, dionice mogu biti uvrštene i ako ne udovoljavaju
uvjetu distribucije javnosti od najmanje 25% dionica propisanim u
članku 113. ovih Pravila, ako Burza može pretpostaviti da će, u
kratkom roku nakon uvrštenja, dionice biti raspodjeljene na
dovoljan broj dioničara, koji će omogućiti uredno trgovanje i
formiranje cijene.

stari

jotun, 21.05.2011. u 14:55

4.3 UVJETI ZA UVRŠTENJE U SLUŽBENO TRŽIŠTE
4.3.1 DIONICE
4.3.1.1 Distribucija javnosti (free-float)
111. Javnosti mora biti distribuirano najmanje 25% dionica na koje se odnosi Zahtjev za uvrštenje.
112. Iznimno, dionice mogu biti uvrštene i ukoliko je distribucija javnosti manja od one utvrđene u prethodnom članku, ukoliko Burza utvrdi da je moguća fair, uredna i djelotvorna trgovina uz dovoljnu pretpostavljenu likvidnost, uzimajući u obzir:
1. broj dionica koje su distribuirane javnosti, i
2. tržišnu kapitalizaciju uvrštenih dionica.

To bi također značilo da i tu otpada određen broj dionica – jnaf, cros, atgr… Tako da bi one sve trebale biti prebačene u redovito tržište. Ali INA bi po ovom trebala u MPT 😀

Zahavljujem, kolega. Nisam o ovome pisao dalje (jer je analogno), no vaši primjeri dionica su još interesantniji. Doista me zanima da li je ovo samo "gaf" i nepažnja, ili su članci namjerno ovako sročeni (i odobreni!).
Po ovome bi i JNAF tako automatski potpao pod MTP, a MTP zapravo podrazumijeva "mačka u vreći" i obvezu objavljivanja samo godišnjeg izvještaja. Iako do sad MTP društvo nije bilo osobito veliko, nakon takve primjene ovih članaka sve bi se svelo na to da u njemu ima smisla kupovati jedino dionice koje (garantiraju) dobru dividendu, a sve ostale mogu ne/ugodno iznenaditi tek svakog proljeća…
Nadam se da će netko zatražiti tumačenje same Burze ovih članaka prema članku 479. jer realizacija ovakvog tumačenja ne bi imala ništa manje "revolucionarne" posljedice od "short sellinga" o kojem svi trenutno ovdje pričaju.

EDIT: Po ovome ISTT iz Službenog direktno leti u MTP, a bome i CROS, jer će DAB vjerojatno uskoro pripojiti računu “Republika Hrvatska”, kao što su zadnjih dana počeli objedinjavati račune HFP-a, SDUUDI i druge.[lol]

New Report

Close