Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Srbija u veljači nakon 19 godina imala veći izvoz od Hrvatske
Vaš link

Pogledajte kretanje bdp-a kod nas, pogledajte industrijsku proizvodnju, pogledajte zaposlenost.
Pa onda pogledajte promete na burzi unazad više mjeseci i godina, kretanje indeksa, kretanje vrijednosti dioničkih fondova.

Sve govori samo o padu, padu i samo padu. Nema ničeg pozitivnog.
Pa sad nek se ulaže i dalje na hrvatskoj burzi.

ZSE će postat groblje, u smislu da će prometi bit još jadniji, gubici od ulaganja ( il propušteni dobici odnosno na ulaganja na drugim burzama ) još veći, neatraktivnost domaćih dionica još veća. Ovo više ne treba uzet kao nekakvu prijetnju, već činjenicu. Prijetnja je postojala prije 2 godine, sad je došlo na naplatu.

Na kraju, treba samo pogledat komentare sudionika poslovnog, osim drukanja na dionicama koje vrijede xy kuna ( korf, ddjh, ingr, vlds, diok, hgsp ) il drukanja na dionicama koji imaju milijunske gubitke il onima u nadi da će se skupo prodat ( ina, ksst ), pa ne može se baš ništa pametnog pročitat na forumu u investicijskoj zajednici. Eto do tuda smo došli! A vrlo lako bi moglo bit još i gore!

never surrender

„I dok tržišta u nastajanju općenito od početka godine bilježe pad priljeva kapitala u dionice, segment tržišta srednje i jugoistočne Europe ostvaruje rast ulaganja. Vjerojatno će u drugom dijelu godine jedan dio tog novca pronaći put i do našeg tržišta kapitala“, kaže Balgač.

Vaš link

A ja kažem da vjerojatno neće. Uostalom zašto bi netko trošio novce na posrnulo gospodarstvo gdje ne postoji jasna vizija za razvitkom?

Sve zemlje u okruženju ( osim možda bih ) će privuć strani kapital, a najviše Srbija, C.Gora, Rumunjska itd. Kad se misli na JI Europu misli se na njih, a ne na nas. A srednja Europa nikad nismo bili nit ćemo ikad bit.

Ne trebamo si laskati, kod nas su ulaganja skupa, država se ne trudi da ti olakša ulaganje, a za uzvrat dobiješ praktički ništa.

never surrender

http://www.seebiz.eu/hr/burze/dalibor-balgac-burza-bi-u-drugom-dijelu-godine-mogla-rasti-zbog-oporavka-bdp-a,109392.html

Dalibor Balgač: Burza bi u drugom dijelu godine mogla rasti zbog oporavka BDP-a

„S obustavom trgovanja dionicom Ine (ZSE:INA-R-A) drugi tjedan zaredom, domaće je tržište i protekloga tjedna zabilježilo lošu izvedbu, posebice u pogledu obujma trgovanja. Izuzetno niske promete u protekla dva tjedna ipak bih pripisao kratkoročnom predahu institucionalnih investitora, nakon što je tržište ostvarilo dobru izvedbu u prvom ovogodišnjem tromjesečju, korelirajući tako s pozitivnim kretanjima na svjetskim burzama“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja u Hypo Alpe Adria banci.

Uz bolje pokazatelje, Balgač procjenjuje da bi se u drugom dijelu godine na domaće tržište mogao početi u većoj mjeri slijevati i novac inozemnih investitora koji od početka godine imaju pojačani fokus na tržišta srednje i jugoistočne Europe (EMEA).

„I dok tržišta u nastajanju općenito od početka godine bilježe pad priljeva kapitala u dionice, segment tržišta srednje i jugoistočne Europe ostvaruje rast ulaganja. Vjerojatno će u drugom dijelu godine jedan dio tog novca pronaći put i do našeg tržišta kapitala“, kaže Balgač.

Štednja je mudrost trošenja.

Ma kakvog oporavka bdp-a?Odakle novac?
Jesmo li mi to preko noći počeli proizvoditi nešto vrlo profitabilno?

Ovo pročitajte nekoliko puta da vam sjedne u glavu:
http://www.poslovni.hr/vijesti/benmosche-hrvatska-je-divna-ali-previse-rizicna-i-ovdje-necemo-ulagati-176693.aspx

Čuvajte novac,sve mi se više čini da će biti ono: ”sell in may and go away.”

''Only last week I murdered a rock, injured a stone, hospitalized a brick. I'm so mean I make medicine sick!”

@peromadjar,
nisam vidio vaš post, bio je moderiran ali vidim da smo isti tekst postali. Samo ja sam na ovo gledao pozitivno i istaknuo ključno u članku a vi ste negativno intonirani.

Morate razlikovati gospodarstvo i dionice. Ulaganje u gospodarstvo nije isto što i ulaganje u dionice.
Unatoč kako vi velite posrnulom gospodarstvu naše dionice na ZSE su većinom podcijenjene ili jeftine.

Velite da država ne olakšava ulaganje ali i unatoč tome kod nas nema poreza na kapitalnu dobit i na dividendu.

p.s.rast gospodarstva i BDP je izvjestan u 2.polovici godine, stabilizacija države i restrukturiranja tvrtki se već događaju neko vrijeme, mnoga su preuzimanja i spajanja odrađena, dosta dionica je otkupljeno na zse od tvrtki(vl.dionice) i glavnih dioničara, stabilizacija fondovske industrije…

Štednja je mudrost trošenja.

@peromadjar
,
nisam vidio vaš post, bio je moderiran ali vidim da smo isti tekst postali. Samo ja sam na ovo gledao pozitivno i istaknuo ključno u članku a vi ste negativno intonirani.

Morate razlikovati gospodarstvo i dionice. Ulaganje u gospodarstvo nije isto što i ulaganje u dionice.
Unatoč kako vi velite posrnulom gospodarstvu naše dionice na ZSE su većinom podcijenjene ili jeftine.

Velite da država ne olakšava ulaganje ali i unatoč tome kod nas nema poreza na kapitalnu dobit i na dividendu.

p.s.rast gospodarstva i BDP je izvjestan u 2.polovici godine, stabilizacija države i restrukturiranja tvrtki se već događaju neko vrijeme, mnoga su preuzimanja i spajanja odrađena, dosta dionica je otkupljeno na zse od tvrtki(vl.dionice) i glavnih dioničara, stabilizacija fondovske industrije…

Sve je to uredu, samo predugo se govori o nekakvim oporavcima, nadanjima, a predugo se pada i bilježe samo loše brojke, kako u gospodarstvu tako i na burzi.

A to su ipak dvije neodvojive vrijednosti. Jednako kako je skupo stranom kapitalu za uložit, tako je skupo i domaćem kapitalu ( kojeg ionako nema dovoljno ), a bez daljnjeg ulaganja nema konkurentnosti, a bez konkurentnosti nema napretka. Vrijedi za gospodarstvo, vrijedi i za firme izlistane na burzi, vrijedi i za nas osobno.

Tako, kad se sve pogleda iz objektivne perspektive, mislim da daleko imamo više razloga pisat negativno nego pozitivno, jer da se sada bilježi rast bdp-a od 3 posto, a ne pad, i ja bi pisao optimistično, ovako zaista nemam razloga.

never surrender

Nadalje, ja ne vidim znakova stabilizacije ni burze ni države.

Država nije napravila ni R od restrukturiranja. Zadnje 2 godine se previše o tom priča, a baš ništa ne radi.

Restrukturiranje je provela nekolicina tvrtki ( ostali bar pokušavaju ) i sad je jasno kakva će bit pozicija istih ne samo na domaćem, već i na europskom tržištu, koje će prije il kasnije diktirat koja će firma preživjet, a koja se neće moći nosit s konkurencijom. Ipak ćemo jednog dana u EU, a onda drž gaće.

Sve više se pitam jesu li zaista naše dionice podcjenjene? Koliki su prosječno prinosi naših najboljih recimo 30 izlistanih tvrtki, kakve su p/e evaluacije? Ako ćemo se uspoređivat s europskim tvrtkama i njihovim evaluacijama, e pa, nimalo ne stojimo dobro. Čast izuzecima, al par dionica s dobrim fundamentima ne čine burzu, a još manje državu.

I kako onda može neki xy analitičar napisat da je ernt-u otvoren put prema 1900 il 2100??? Ma kakav crni rast, a pogledaj fundamente i poslovanje ernt-a, a još onda usporedbi s firmama iste branše u europi!

Kažem ja, optimizam bez pokrića. Ja sve čekam dan kad će ljudi otvorit oči pred stvarnošću. Od fraza i floskuletina naših analitičara neće niko bit ništa pametniji, a još manje će zaradit na burzi.

never surrender

Da se sada bilježi rast bdp-a od 3 posto, a ne pad, i ja bi pisao optimistično, ovako zaista nemam razloga.

Postoje tisuće analitičara koji pišu pozitivno na vrhu i negativno na dnu, šta će nam još jedan takav?

@peromadjar,

apsolutno se slažem.

Cookie Monster

INA-R-A 3.700,00
-7,73%
Količina 1
Promet 3.700,00

CROBEX 2.218,16 -1,22% Pad indeksa

Sa jednom dionicom Crobex ode -1%

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

na placu je veći dnevni promet nego na burzi.

Cookie Monster

INA-R-A 3.700,00
-7,73%
Količina 1
Promet 3.700,00

CROBEX 2.218,16 -1,22% Pad indeksa

Sa jednom dionicom Crobex ode -1%

Ina dala Ina uzela!

“The only way to get smarter is by playing a smarter opponent.”

New Report

Close