I malo bih te ispravio/nadopunio 😉
Od tih 5 fodnova u 2011. dva su indeksna, svega je 3 aktivno upravljanja u toj kategoriji pri čemu jedan (Erste Total Eeast) hrvatskom tržištu je izložen svega cca. 10 % tj. njemu CROBEX nije relevantan benchmark, drugi i treći su izloženi Hrvatskoj cca. 40 % pa niti njima CROBEX nije potpuno relevantan indeks, tj. NITI JEDAN od onih koji ulažu pretežno na ZSE nije pobijedio indeks (jedino su indeksni s njima cca. u skladu)
Ista stvar u zadnja 3 mjeseca, samo indeksni prate indekse, ostali su slabiji osim ako prinose nisu ostvarili u Srbiji (tamo gledati njihov indeks)
U zadnjih 6 mjeseci također samo ineksni prate indekse, a ona dva koja vode: NFD Aureus US Algorithm i Platinum Global Opportunty nemaju CROBEX za benchmark nego bi njima trebali biti američki indeksi gdje i ulažu.
U zadnjih godinu dana isto tako, samo indeksni prate indeks, a oni koji vode (ima ih veći broj!) svi redom svoje prinose ostvarili su na drugim tržištima (čiji indeksi su također rasli puno više od CROBEX-a pa pitanje jesu li tamo pobijedili relevantne indekse – treba provjeriti)
U zadnje 2 godine CROBEX (cca. +70 %) pobijedila su tri fonda: PBZ I-Stock. KD Nova Europa, OTP meridian 20.
Prva dva imaju zanemariv udio portfelja u RH (oni su prinos ostvarili u Rusiji i sl.) a ovaj treći ima cca. 31 % u RH, što je također vrlo malo tj. niti u 2 godine gdje je CROBEX pobijedilo 3 fonda (i niti jedan ne baš jako) nitko od njih to nije na ZSE.
Što više vremena prođe (istraži za više unazad ili prate za ubuduće na dalje), za 5 godišnja razdoblja, 10 godišnja razdoblja, a sasvim sigurno kroz 20 i viša godišnja razdoblja malo koji fond će pobijediti indeks.
Ovo šta si napisao uopće ne stoji. Na razvijenim tržištima dionički fondovi i benchmark indeksi imaju vrlo slična dugogodišnja kretanja, a u kratkim periodima ( od par mjeseci do godinu-dvije ) nerijetko ti fondovi prešišaju benchmark indeks ( najčešće u fazama bržeg rasta i pada ).
Evo samo sam ovlaš stavio nasumično odabrana 4 američka dionička fonda ( New Economy Fund, Fundamental Investors, American Funds AMCAP, American Funds EuroPacific ) i njihov odnos sa SP 500 indeksom.
Petogodišnji omjeri sugeriraju vrlo slična kretanja!
Dakle, s pravom zaključujem da naši dionički fondovi ni izbliza ne prate crobex. Dapače, ako uzmemo samo dioničke fondove koji većinom ulažu na domaćem tržištu rezultati usporedbe s crobexom su još gori! Kad je crobex masno rastao, oni su vrlo malo rasli, a mnogi su čak i dodatno izgubili na vrijednosti!
Ne znam zašto uopće pokušavaš uljepšat sliku našeg tržišta kapitala kad je totalno izmanipulirano i nakaradno u samoj srži.
[/quote]
Haha, ma stvarno si ih "slučajno" izabrao, vjerujem (odigraj loto sutra!)
Pa nisam rekao da ne postoje, dapače, ja sam ovdje često pričao o npr. legendarnim value investitorima i njihovim fondovima (Sequoia, Longleaf i sl.) Neki od njih pobjeđuju indeks destljećima i to značajno.
"American Funds" uz "Vanguard" fondove su pak najbolji od velikih/mainstream fondovi u USA i oni imaju stvarno dosta "pobjednika" (u zadnje vrijeme zaista impresivno, ali pitanje kako će biti dugoročno – vjerojatno će se i kod njih to malo razrijediti). Kao što si od 4 slučajna izbora baš pogodio fondove American Funds možda tako sutra pogodiš i od 6 brojeva upravo 6 dobitnih – pokušaj! 😀
Ovakvi uspješni primjeri u zemlji poput USA gdje svega lijepoga ima – naravno da im!! Ali još jednom ti ponavljam, a ti istražuj dublje ako te zanima: većina fondova dugoročno (više od 10 godina) ne može pobijediti indeks. Mnogi aktivni baš zato i "indeksiraju" (samo se zovu aktivnima) pa dobiju ovako veliku korelaciju kao ovaj treći (tobože "fundamental") a ponekad imaju malo sreće pa i pobijede indeks – dugorčno to samo oni najbolji!! 😉
U odnosu na Crobex po veličini prinosa su svi dionički fondovi su doživjeli pravu havariju.
Pojašnjenje za to je vrlo jednostavno.
Masna diferencija se slila određenim, s fondovima na ovaj ili onaj način povezanim, forumašima u džep po načelu "u padu cijene kupujem najprije ja, pa onda moj fond nekoliko dana za redom diže cijenu, ja prodajem, raja ostaje…i čudi se…" itd.
Ukratko, to je zato što u HANFA-i sjedi gomila "netjaka", statista i statistica koji primaju svoje plate, a ne žele, ili još bolje, ne znaju raditi svoj posao.
Snažan rast indexa u Japanu izgleda konačno znači dobar dan za svjetske burze,a nadam se i našu.
Pozdrav
..OPORAVAK FONDOVSKE INDUSTRIJE….. meni se naslov sviđa, kad bi bio stvaran i točan….
Oporavili su se mirovinci, zna se kako.
Ostali , a naročito dionički , banke- gdje sam imala udjele , ništa naročito…
Recite mi, ako i počnu kupovati- koje dionice će kupiti? GDJE VI VIDITE KOLIČINE DIONICA KOJE
TREBAJU FONDOVI?
Pa ,pogledajte VELIKI PAD ovih dana…na pojedinim dionicama prodano /kupljeno je jedva
dionica za jedva par stotina t. kuna!!! Ako misle kupovati..cijene neizvježno idu gore ! i to jako….
Ne samo da nema INIne dionice- nema ni drugih…osim pojedinih…pa, izvolite.
Ja im sigurno na ovim cijenama neću prodati- možete kampirati i niže -koliko hoćete…NE DAM!
http://www.cnbc.com/id/42099714
rižoljupci rasturaju!!!!fuck yeah!!!
Bravo, vi ste jučer kupovala, čestitke.
Danas je Japan završio + 5,67 % ostatak Azije također u plusu.
EU otvara u zelenom, futuresi također u zelenom.
Naše dionice su jako pale zadnjih par dana, danas ćete opet kupovati skidajući sa aska.
lp i sretno
[thumbsup]
imam osjećaj da će poletit n anekim dionicama u prvih 15 minuta a šta će bit poslje… o sutra da i ne pričamo.. možda jedino brzi ulazi i izlaz za trejdere..
Naše dionice su jako pale zadnjih par dana, danas ćete opet kupovati skidajući sa aska.
lp i sretno
[thumbsup]
[/quote]
Ja ću prodavati bolje reći rasprodavati kriza je pred nama .
šta su Japanci,,, katastrofa u zemlji a burza +5,67% nema predaje,, kod nas bi bilo sve po kunu na zse kakva ekipa ovdje trguje
lp i sretno
[thumbsup]
[/quote]
Još je Baron Rotschild navodno rekao: "Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own."
Mnogi su i poslije njega primjetili koliko je to zapravo istina, mnogi su ga parafrazirali, i sami primjenjivali ovo zrno mudrusti unutar svoje investicijske filozofije i strategije.
Danas krvi ima posvuda – u Japanu, na Bliskom Istoku…
U takva vremena stvari se nađu na popustu. Naime kakvo god tržište bilo prethodno, sigurno da su neke stvari bile barem na rubu ako ne i već podcijenjene (a jesu, i vani, ne samo kod nas, mnoge stvari još uvijek bile podcijenjene) i onda se u ovakvim trenucima iracionalnosti te stvari vrlo lako po inerciji zajedno sa svime još malo pomaknu, prijeđu granicu – i javljaju se specijalno dobre prilike.
Krvi još ima, i vjerojatno će teći još neko vrijeme, to može značiti da će još biti ovakvog sentimenta, ovakvih dana u narednom kratkoročnom razdoblju, ali svi ti dani, kao i jučer (kao i danas, nije to velika razlika ako malo naraste opet) zapravo su najbolji dani za kupnju koje smo imali u zadnje vrijeme.
Čak i ako je bilo dobro i prije – sada u ovim stiuacijama za mnoge stvari je i još bolje! Nešto je pojeftinilo opravdano, to svakako – ALI PUNO TOGA uopće nije nimalo opravdano pojeftinilo i uz to je već i bilo jeftino i ovako samo još jeftinije tj. vrijeme je za poslušati drevne mudre savijete unutar svoje investicijske filozofije i strategije kako ih tko ugrađuje. Za one koji imaju keša – vremena su sjajna. Za one koji nemaju – kao da se ništa ne događa, ali bolje da ga imaš nego nemaš tj. svatko bi trebao (i ja!) iz svega ovoga naučiti da mora držati onog pravila o uvijek imanju nešto keša u portfelju, nikada biti baš 100 % investiran, nego jedno bar 20-ak % portfelja da je kešolika imovina, to bi trebalo biti pravilo koje se rijetko kad smije prekršiti. Pa i Graham kaže da treba imati max. 75 % dionice, 25 % keš/obveznice, i obratno (ovisno kakve su cijene). I Buffett kaže da će uvijek držati nešto keša, po najnovijem kaže bar 20 mlrd USD da će uvijek držati.
Mudra alokacija po klasama važna je stvar – baš zato da ju se može realocirati kada dođe za to vrijeme. Moja najveća pogreška do sada je vjerojatno baš to što sam u posljednje 3 godine ispucao sav keš, a nisam iskoristio "uzlet" da bih mrvicu po mrvicu kako gdje podrezao neke pozicije da stvorim nazad bar tih nekih 20 % sigurnosnog keša.
šta su Japanci,,, katastrofa u zemlji a burza +5,67% nema predaje,, kod nas bi bilo sve po kunu na zse kakva ekipa ovdje trguje
kokega nikei je u 3 dana pao sa 10600 na 8.400 pt. koliko je to % ???