Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mene sam zanima zakaj mercator raste? sad je 175 šta je više od navodne ponude Mid Europe koja je 170 eura. hmhm [huh]

..stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi...

hnhnhn…možda zato šta je Agrokor ponudio 195 eura ili čak 206.

mene sam zanima zakaj mercator raste? sad je 175 šta je više od navodne ponude Mid Europe koja je 170 eura. hmhm [huh]

Trenutna cijena je 172 EUR.
Todorić nudi 195.

Dakle, burza ne daje preveliku šansu ovoj ponudi Agrokora.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Vidim transakcije tipa jedna dionica po 200kn, jeli moguće kupiti jednu po 200kn, jer meni je minimum nešto tipa 1000kn po transakciji , hvala

Cookie Monster

Vidim transakcije tipa jedna dionica po 200kn, jeli moguće kupiti jednu po 200kn, jer meni je minimum nešto tipa 1000kn po transakciji , hvala

to je možda ostatak nekog većeg naloga…

I'd rather have 1% of the effort of 100 men than 100% of my own effort

Revizija indeksa CROBEX10©

Od 28. ožujka Atlantic grupa d.d. i Zagrebačka banka d.d. u indeksu CROBEX10©.

Sukladno odredbama Odluke o indeksu CROBEX10© od 31. kolovoza 2009. godine, Komisija za indeks na svom je sastanku 11. ožujka 2011. godine izvršila reviziju indeksa Zagrebačke burze d.d. CROBEX10©.

Revizija je izvršena na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju 1. rujna 2010. do 28. veljače 2011. godine.

Uvjete za ostanak nisu zadovoljile dionice društva INGRA d.d. i Institut IGH d.d. te se isključuju iz indeksa CROBEX10©. Uvjete za uključenje u CROBEX10© zadovoljile su dionice društva Atlantic grupa d.d. i Zagrebačka banka d.d.

Promjena sastava indeksa CROBEX10© dogodit će se nakon završetka trgovine 25. ožujka 2011.

Moguce je, zasto ne?

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Revizija indeksa CROBEX10©

Od 28. ožujka Atlantic grupa d.d. i Zagrebačka banka d.d. u indeksu CROBEX10&copy.

Sukladno odredbama Odluke o indeksu CROBEX10© od 31. kolovoza 2009. godine, Komisija za indeks na svom je sastanku 11. ožujka 2011. godine izvršila reviziju indeksa Zagrebačke burze d.d. CROBEX10&copy.

Revizija je izvršena na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju 1. rujna 2010. do 28. veljače 2011. godine.

Uvjete za ostanak nisu zadovoljile dionice društva INGRA d.d. i Institut IGH d.d. te se isključuju iz indeksa CROBEX10©. Uvjete za uključenje u CROBEX10© zadovoljile su dionice društva Atlantic grupa d.d. i Zagrebačka banka d.d.

Promjena sastava indeksa CROBEX10© dogodit će se nakon završetka trgovine 25. ožujka 2011.

Ajd bar će sad taj indeks malo ljepše izgledat.
Ali ipak su ovi tako "promjenjivi"/nestabilni i nereprezantativni indeksi pomalo bezveze, nisu indeksi u onom smislu u kojem bi trebali biti.

Ja bih volio vidjeti neki treći indeks, koji bi bio drugačiji od ove "crobex familije indeksa" na način da to bude nekakav "all stock index" (da obuhvati cap weighted skoro cijelo tržište) i da bude "total return" (reinvestirane dividende).
Takav indeks bi stvarno dobro došao svima kao nekakav benchmark a isto tako bi bio zanimljiv kao podloga za neki indeksni fond koji bi ga pratio.

http://www.seebiz.eu/hr/burze/zagrebacka-burza-los-promet-i-pad-indeksa,107171.html

Zagrebačka burza: Loš promet i pad indeksa

Globalna se negativna atmosfera ipak nije mogla ignorirati, a i današnji promet sugerira kako su investitori odlučili uzeti pauzu i pričekati nove smjernice. CROBEX je u takvim okolnostima srezan 0,8 posto, na 2.252,45 bodova dok je CROBEX10 vrijednost spustio 0,6 posto, na 1.244,76 bodova. Redovni je promet dsanas iznosio svega 13,8 milijuna kuna.

Dionice HT-a (ZSE:HT-R-A) bile su daleko najtrgovanije izdanje tržišta s 4 milijuna kuna prometa uz cijenu od 284,98 kuna.
Građevinari su danas bili na meti prodavatelja i ovaj je sektor najveći krivac za pad indeksa. Ingra (ZSE:INGR-R-A) je bila najtrgovanija u sektoru i drugo najlikvidnije izdanje tržišta s 951 tisućom kuna prometa uz pad cijene na 13,70 kuna, novu najnižu povijesnu razinu. Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) je još teže stradao, cijena se nakon trodnevnog rasta spustila 2,6 posto, na 258,60 kuna, uz 691 tisuću kuna trgovine. Lošu izvedbu sektora zaokružio je Institut IGH (ZSE:IGH-R-A) čija je cijena potonula 3,3 posto, na 1.935 kuna, uz 449 tisuća kuna prometa.

Štednja je mudrost trošenja.

mislim da je svima jasno da crobex više ne predstavlja ama baš ništa ………

Dobro, nije baaš nšta, ima on svoju logiku itekako, likvidnost, free-float, blabala… to su tobože "blue chipovi" (iako bi se dalo raspravljati, ima ih koji su van indeksa pa da bi trebali imati status blue chipova a ima ih u indeksu koji ga nisu zaslužili…) ali ipak da baš nije dobra reprezentanta "našeg tržišta" – istina.
Ja bih volio nekakav "široki" indeks i sa uključenim reinvestiranim dividendama. To bi bio pravi benchmark!

Ovaj ovakav CROBEX je i čisto ovak na prvi pogled previše opterećen HT-om, INA-om i sl., slobodno možemo reći dionicama koje će vjerojatno biti slabog rasta (a kako ne uključuje dividende vrlo loše prikazanog stvarnog povrata npr. u slučaju baš HT-a gdje je povrat puno veći od rasta cijene) i na taj način ako će se netko uspoređivati sa crobex-om to ispada bezveze. CROBEX (vjerojatno već i u zadnje vrijeme a pogotovo za očekivati na dalje) zapravo podcijenjuje "performanse" našeg tržišta i investitori koji misle da su pobijedili indeks pitanje je što su pobijedili. Pobijedili su ovaj tromi CROBEX, ali "tržište kao cjelinu"? Da li su?? A upavo bi nam indeks trebao biti nešto što stvarno pa i na kratkim skalama aproksimira "tržište kao cjelinu".

Ja sam u prošle dvije-tri godine (tj. i tih ukupno 3,5 godine od kada sam počeo aktivno investirati) sasvim lijepo "pobijedio" taj CROBEX, ali veliko mi je pitanje što je taj rezultat za pravo, ne vidim niti koliko je crobex sa reinvestiranim dividendama niti uopće za sam crobex takav kakav je mogu znati da je "aproksimacija tržišta" tako da ja zapravo s time što znam da sam pobijedio crobex zapravo ne znam ono što bih trebao znati: jesam li "tržište" kao cjelinu pobijedio ili nisam?? Naravno to je i nebitno pitanje na ove kratke skale, ali eto ako želim početi za dugoročno si gledati, imati nekakav benchmark da kroz kasnije duže vrijeme vidim "kakav sam u odnosu na tržište"… mislim da mi je crobex nedovoljno dobar benchmark, bar za gledati ovako "dinamčki" kroz par godina, jedino nakon puuno godina će svi indeksi morati ispasti bar približno isto ali lijepo je iz zabave pratiti i ovako redovito na godišnjoj bazi.

Eto neki "cap weighted all-stock total return" indeks je ono što želim vidjeti! Ako su na ZSE sa tom novom upravom i sve to što pričaju stvarno tako predani unaprijeđenju burze – onda neka naprave takav indeks! To nam treba!!

Ja to stalno govorim ali kome.
Svako sam za sebe treba odabrati za njega najbolji portfelj a CROBEX, DAX i drugi indeksinek su onda manje važni. Pa zar netko može reći da su LURA, FRNK , TUHO ili BLJE manje dobri samo zato što nisu u sastavu CROBEX-a.

New Report

Close