Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kOLEGA BISAKOVI , OBJASNITE LJUDIMA ZAŠTO JE DOBRO UĆU U EU?
Ljudi ne znaju. Pa recite

Evo ja ću samo iz jedne jedine perspektive, a kolega Biskavi ostali možete iz drugih:

– našim kompanijama slobodni pristup unutarnjem tržištu
– mogućnost poslovnog nastana u bilo kojoj članici EU
– mogućnost slobodnog biranja oblika trgovačkog društva pri tome uključivo "societas europaea" (npr. Atlantic Grupa već ima podružnicu u članici EU, ulaskom u EU slobodno bi mogao preoblikvoati krovno društvo iz "Atlantic Grupa d.d." u "Atlantic Grupa SE" što bi mu olakšalo daljnje širenje po EU…)

Dakle za naše dobre firme ulazak u EU znači mogućnost daljnjeg širenja u EU, time postizanja i neke ekonomije obujma, to onda kao startna točka za daljnje globalno širenje… a samo rastom na izvoznim tržištima najboljih naših kompanija ova Država ima neku budućnost.

Ovako malo gospodarstvo teoretski NE MOŽE biti samodostatno i zatvoreno, moramo imati otvoreno gospodarstvo, a u takvim uvjetima jedino možemo opstati ako smo izvozno konkurentni (da uravnotežimo uvozno-izvoznu bilancu) a ubrazno napredovati ako možemo bar prviremeno generirati neke izvozne suficite (a za što je onda posebice potrebna velika konkurentnost) a tu konkretnost možemo postići samo ako imamo ekonomiju obujma potrebnu za njeno stvaranje a koju možemo steći samo na način da imamo veliko domaće tržište a ulazak u EU je jedini način na koji možemo imati "veliko domaće tržište" (tada je EU tržište, ako se radi o društvima SE, sasvim DOSLOVNO domaće tržište za naše kompanije koje pod jednkaim uvjetima posluju u svim članicama EU).

Kolega Lynx, drugim riječima još nije vrijeme za ulazak, jer ovo što ste naveli npr.(uvoz-izvoz,konkurentnost..) mi to nemamo.

Evo ja ću samo iz jedne jedine perspektive, a kolega Biskavi ostali možete iz drugih:

– mogućnost slobodnog biranja oblika trgovačkog društva pri tome uključivo "societas europaea" (npr. Atlantic Grupa već ima podružnicu u članici EU, ulaskom u EU slobodno bi mogao preoblikvoati krovno društvo iz "Atlantic Grupa d.d." u "Atlantic Grupa SE" što bi mu olakšalo daljnje širenje po EU…)

Dakle za naše dobre firme ulazak u EU znači mogućnost daljnjeg širenja u EU, time postizanja i neke ekonomije obujma, to onda kao startna točka za daljnje globalno širenje… a samo rastom na izvoznim tržištima najboljih naših kompanija ova Država ima neku budućnost.

Ovako malo gospodarstvo teoretski NE MOŽE biti samodostatno i zatvoreno, moramo imati otvoreno gospodarstvo, a u takvim uvjetima jedino možemo opstati ako smo izvozno konkurentni (da uravnotežimo uvozno-izvoznu bilancu) a ubrazno napredovati ako možemo bar prviremeno generirati neke izvozne suficite (a za što je onda posebice potrebna velika konkurentnost) a tu konkretnost možemo postići samo ako imamo ekonomiju obujma potrebnu za njeno stvaranje a koju možemo steći samo na način da imamo veliko domaće tržište a ulazak u EU je jedini način na koji možemo imati "veliko domaće tržište" (tada je EU tržište, ako se radi o društvima SE, sasvim DOSLOVNO domaće tržište za naše kompanije koje pod jednkaim uvjetima posluju u svim članicama EU).
[/quote]

ja bih dodao ono najvažnije … sami sebi ne možemo biti gazde i jedino će se u europi razina korupcije i krađe smanjiti na prihvatljivu razinu. Sami sebi ne možemo zadati okvir, odrediti neku dugoročnu strategiju razvoja i držati se toga, i zato nam treba netko izvana i zato sam ja za EU

14% glasača je glasalo protiv ulaska u EU ....

Kolega Lynx, drugim riječima još nije vrijeme za ulazak, jer ovo što ste naveli npr.(uvoz-izvoz,konkurentnost..) mi to nemamo.

Ali problem u tome da je to NEMOGUĆE popraviti dok smo van EU a bez JAKO snažnih zaokreta u fiskalnoj (i s time u skladu umjerenog prilagođavanja u monetaroj) politici a koji bi zahtijevali odustajanje od socijalističkog modela upravljanja državom a što vidimo da je našim građanima neprihvatljivo. Naši građani nisu niti svjesni da su u nekoj vrsti socijalizma i da je bolje sutra moguće samo odustajanjem od toga i prelaskom na kapitalizam. Oni su totalno u zabludi da čak misle da je ovo što vide kapitalizam i bore se protiv ovoga pod parolom "dolje kapitalizam" (pogle transparenete na prosvjedim!!) a trebali bi sasvim suprotno no to oni ne mogu shvatiti jer su prevareni, podvalili su im socijalizam pod imenom kapitalizam a što je njima stvorilo odbojnost prema svakoj vrsti kapitalizma i što god bude sličilo na "pro-biznis" politiku oni će to doživljavati kao "anti-narodnu" ne shvačajući da je biznis upravo narod i da narod živi od biznisa, da su oni biznismeni ili njihovi "partneri", da to moraju biti ako žele prosperitet jer je to srž prosperiteta!

Naši građani će opet glasati za HDZ ili SDP a i nemaju alternativu, sve naše stranke podilaze "populizmu" i raditi će ono što ljudima "izgleda kao dobro" ("socijalna" država, javno zapošljavanje, visoki porezi) bez obzira što je to za njih u stvarnosti dugoročno katrastrofalno.

Mi očito ne možemo, barem sa sadašnjim svjetonazorom većine stanovništva, povećati konkurentnost internim metodama direktno iz RH. Jedini način je ubraznim izlaskom na vanjska tržišta onoga što je i dok je još sposobno za to (s vremenom će ga biti sve manje ako ovako nastavimo!!) a to je moguće samo ulaskom u EU jer to je jedini način kako možemo imati jednostavan pristup velikom tržištu.

Dakle ulazak u EU znači omogučiti šansu daljnjeg uspona onome malobrojnome što to može. Odgađanje znači pristajanje da toga što može bude sve manje i manje, pa kada jednom evenutalno uđemo da bude puno teže. Ako ne uđemo nikad onda je to silazna spirala trajnog karaktera (npr. razilaženje dvije hipotetske alternative slično npr. razilaženju dvije stvarne alternative na primjeru Sj. i J. Koreja kao popularne slike gdje vidmo kako "isti" narod, različitih sustava, stvara različite rezultate. Tako i mi. Možemo stvoriti dobar a možemo loš rezultat. Stvar je izbora.)

Intenzivno se govori o padu vlade, neki misle da će isto dići burzu. Iskreno ne vidim neku korelaciju u pozitivnom smjeru. Voljela bih da mi netko argumentirano isto obrazloži.

Ulazak/neulazak u EU je pitanje nekog vremena i dobre ili manje dobre volje onih koji o tome odlučuju. Mišljenja sam da će nas EU prvo prvo dobro protresti (iz gaća, hlača, a možete čitati i sukanja), cijene će ići UP, UP, UP. Standard DOWN, DOWN, DOWN. Možda nam je to tj. svim tvrtkama koje kao nešto znače u RH dobra prilika da se pokažu i na ostalim tržištima, tek tada ćemo vidjeti koliko vrijedimo.
Tada se izravno borimo s Njemcima, Kinezima, Indijcima i inim, a onda neka nam pomogne ovo malo sunca što nas grije.

Ne vidim ja puno onih koji proizvode novu vrijednost u ovoj zemlji, a to je jedino po mome sudu vrijedno. Svi ostali su blijede kopije dobrih preprodavača i svega onoga što odavno postoji.

Ono čega kod nas nema je realno sagledavanje onoga čime raspolažemo i što od istoga možemo napraviti/unaprijediti.

Čak se ni turizmom ne znamo baviti, nego čekamo (gotovo) likujemo nad nekim zemljama u kojima vladaju problemi i kod kojih se sezona neće iskoristiti, samo da kod nas dođe više Švaba i Čeha. To nije strateško vođenje turizma, još ono jedino čega nam je ostalo, samo zahvaljujući što smo smješteni tu gdje jesmo.

Prošle godine pričalo se o povećanju broja noćenja, broja gostiju, ovih onih pokazatelja. Sve je to šuplja priča.
Je li nam i jedna mlrd EUR priljeva nešto značila odnosno jesmo li mi nešto od toga imali. Bojim se da nismo.

– mogućnost slobodnog biranja oblika trgovačkog društva pri tome uključivo societas europaea (npr. Atlantic Grupa već ima podružnicu u članici EU, ulaskom u EU slobodno bi mogao preoblikvoati krovno društvo iz "Atlantic Grupa d.d. u Atlantic Grupa SE što bi mu olakšalo daljnje širenje po EU…)

[/quote]

Malo sam pročitao prije navedene" pogodnosti "ulaska u EU i postaviti ću samo jedno pitanje:

Koja je pogodnost za proračun RH i samim time za građane RH, mogućnost poslovnog nastana naših tvrtki u bilo kojoj članici EU?

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Malo sam pročitao prije navedene" pogodnosti "ulaska u EU i postaviti ću samo jedno pitanje:

Koja je pogodnost za proračun RH i samim time za građane RH, mogućnost poslovnog nastana naših tvrtki u bilo kojoj članici EU?

Eto već si pogriješio u startu.
Dovodiš "pogodnosti" proračuna RH u vezu sa prosperitetom građana RH. KRIVO!!!

U gabuli upravo i jesmo zato što prevladava paradigma življenja od proračuna, življenja za proračun, tj. trajnog povećanja neefikanosti u tom socijalističkom ustroju.

Veličina proračuna RH je upravo kirvac za sve zlo koje nam se dogodilo.
Proračun RH služi kako bi jednima uzeo i drugima to dao. To je mehanizam redistribucije vrijednosti koji ništa ne pridonosi stvaranju nego dapače ovako velikim utjecajem na gospodarstvo a u ovako korumpiranoj državi pogotovo upravo otežava stvaranje vrijednosti, destimulira svaki rast/napredak, a ono malo i sve manje što ga ima nepošteno i kontraproduktivno preraspoređuje na štetu u konačnici svih građana RH dugoročno.

Proračun RH treba smanjiti na prihodovnoj strani a onda s time uskladiti i rashodovnu stranu.

Prosperitet građana izvire iz stvaranje nove vrijednosti privatnih kompanija kojih su ti građani vlasnici (ključno!) i u kojima su zapslenici. Što proračun ima manje veze sa svim time, što su porezi manji, to bolje!

Naši građani će prosperitati od zarada na stranim tržištima, bilo na način da isto toliko mogu i uvesti u uravnoteženoj bilanci (nemoguće je a bez krajnjeg totalnog kolapsa imati dugo veći uvoz od izvoza) ili suficitom pogotovo gdje bi se stvorila šansa ubraznog gospodarskog rasta i ubraznog približavanja standarda građana RH onima zapadnih zemalja. Trenutno naši građani žive iznad svojih mogućnosti tj. i za ovu razinu "standarda" trebali bismo PUUUNO više izvoziti kako bismo si mogli priuštiti ovoliki uvoz stvari koje nemamo u RH (nafte, ruda, automobila, kompjutora, mobitela…).

*Lynx, nisam pogriješio, ja gledam trenutnu situaciju a ne što bi bilo kada bi bilo.
Hrvatsku ekonomsku situaciju svi vrlo dobro znamo, znamo i uzrok, a integracijom u EU bi se nagradili upravo uzročnici ovoga teškoga ekonomskog stanja u kome se nalazimo.

Nije Hrvatska niti zadnjih 10 god. bila zatvorena prema svijetu, niti su naši proizvodi imali zatvorena vrata distribucije u inozemstvo, jednostavno smo nekonkurentni jer naše gospodarstvo nije dovoljno razvijeno naspram zapadnih da bi se natjecali na globalnim tržištima.
To što će sutra Hrvatska možda ući u EU ne znaći da će se odmah naši proizvodi naći na policama EU marketa, to ovisi o X drugih čimbenika a ponajmanje o tome od kuda proizvod dolazi!

Hrvatska ima strukturalne probleme i oni sasvim sigurno neće biti riješeni integracijom u EU nego će se još više povečati.
Onda kada ćemo rezonirati na način da Hrvatska ide u integraciju sa EU a ne u integraciju u EU, tek onda ćemo biti na pravome putu i tada bi ta integracija rezultirala obostranom koristi.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

@Barbosa

Ali ja ti samo govorim što utječe na to da i dalje zaostajemo u konkuretnosti pa da dalje bude sve teže a što doprinosi da kako-tako uhvatimo korak.

Ja mislim da ulazak u EU kroz narednih 2-3 godine upravo omogućava hvatanje koraka NEKIMA, dok bi uz duže odgađanje tih koji mogu uhvatiti korak SVAKAKO ISPALO manje nego tada tj. odgađanje je štetno.

Mi idemo u integraciju sa EU, ali ja ti kažem s vremenom ćemo biti za to samo nesposobniji (osim ako se naprave promjene koje 90 % da se neće napraviti) pa da je bolje prije dok još imamo kakve-takve šanse lakše se prilagoditi.

Inače ja mislim da je krakotočno otezanje sa ulaskom ali izazivano sa njihove strane (nezatvarnjem poglavlja zbog našeg "neispunjavanja uvjeta"…) dobro jer dok traju pregovori lakše im je pritiskati naše lopove da se bore sa korupcijom (a kad uđemo tada je puno teže, kao Rumunjska/Bugarska) tako da nemam ništa protiv da se ulazak odgađa godinu-dvije, ali sve preko toga mislim da bi već bilo kontraproduktivno.

a koja je alternativa EU?
plesanje u kolu bratstva i jedinstva i boračke pjesme na kozari i užicama?
proglašenje nove ndh sa programom "hrvatska do tokija"?

ne razumijem iz koje perspektive progovaraju eu-skeptici?
jer su to sve vlasnici velikih kompanija koje im zloćesti stranci namjeravaju uništiti?
jer su poljoprivrednici kojima će dovažati jeftinu robu i netko će im oteti njihovu obrađenu zemlju?
jer su to djelatnici koji rade kod našeg ante i boje se ako dođe hans da će raditi ,a neće dobiti plaću?

meni ništa nije jasno, zar nismo 90-te htjeli biti dio EU i zbog toga se odvojili od Juge?

Slažem se

Potpis

ali ne treba ni ulaskom u EU očekivati da će se sve samo riješiti i na brzinu. Sve će opet morati rješavati građani RH . Jedino je to da će biti kontrola , a i veća pomoć od strane EU.
Dakle moramo se pripremiti na više rada, reda i discipline

Potpis

New Report

Close