nama su isto doma došli obrasci od PBZ-a za ispuniti.
također traže podatke dali se koristi nekretnina za koju je odobren stambeni kredit i šta ti ja znam šta sve još ne pitaju….
pripremaju se za berbu!
Sudeći po informacijama s prošle strane meni ovo više lići na to da poretna skuplja podatke o tome tko koristi a tko iznajmljuje stan kako bi poćeli naplačivati porez na iznajmlivanje..Trenutno 90% ljudi koji rentaju stan ne plaća porez na isto stoga porezna očito želi uvesti reda u taj segment.
[/quote]
Nema veze s poreznom vec sa HNBom.
Ukratko. Ovisno o tome zivi li se ili ne u nekretnini za koju je podignut kredit, ocjenjuje se i stupanj rizicnosti kredita. Sto na kraju ima utjecaja na ocjenu stabilnosti same banke.
nama su isto doma došli obrasci od PBZ-a za ispuniti.
također traže podatke dali se koristi nekretnina za koju je odobren stambeni kredit i šta ti ja znam šta sve još ne pitaju….
pripremaju se za berbu!
Sudeći po informacijama s prošle strane meni ovo više lići na to da poretna skuplja podatke o tome tko koristi a tko iznajmljuje stan kako bi poćeli naplačivati porez na iznajmlivanje..Trenutno 90% ljudi koji rentaju stan ne plaća porez na isto stoga porezna očito želi uvesti reda u taj segment.
[/quote]
Nema ovo veze s porezima.
Ima veze sa rezervacijama za kredite – ako je kao hipoteka dana residential real estate (u kojoj vlasnik stanuje) kredit se smatra sigurnijim nego kad je hipoteka commercial real estate (koju vlasnik renta). Dakle, svi vi koji imate kredit u npr. PBZ-u i istovremeno dionice PBZ-a trebali biste potpisati taj papir jer će banka morati za taj kredit izdvojiti manje rezervacije, odnosno imat će veču dobit, a vi veću cijenu dionice.
[/quote]
Nema ovo veze s porezima.
Ima veze sa rezervacijama za kredite – ako je kao hipoteka dana residential real estate (u kojoj vlasnik stanuje) kredit se smatra sigurnijim nego kad je hipoteka commercial real estate (koju vlasnik renta). Dakle, svi vi koji imate kredit u npr. PBZ-u i istovremeno dionice PBZ-a trebali biste potpisati taj papir jer će banka morati za taj kredit izdvojiti manje rezervacije, odnosno imat će veču dobit, a vi veću cijenu dionice.
[/quote]
evo zlatek je odgovorija kratko jasno i edukativno…
drzavni aparat ce indentificiranje nekretnina za porez obavit na drugaciji nacin…
osim vec preko upisanog vlasnistva na OIB ce se vezivati i clanovi familje ali i strujna brojila preko kojih ce se vidjeti tko koliko ima vlasnistvo…
zasto preko elektricnog brojila vjerovatno se pitate… pa jednostavno u hr postoji hrpa nekretnina koja nije uknjizena ali zato ima i struju i vodu… e pa preko tih racuna najvjerovatnije eto i ekipe koja to izmjeri i procjeni (vjerovatno i naplati) a onda dalje i eto ti uplatnice za porez …
nije bas vesela vijest za ogromnu vecinu ali eto…
IPO je veliki plus za Trziste kapitala
1) nije istina da je količina novca na TK zadana, ajmo se malo vratiti u prve IPO , kad je bio IPO INA nisam sudjelovao u njemu jer sam onda bio još student i ono malo para što sam imao nisam bio spreman ulaziti u dionice, al vec kad je bio HT ušao sam s simboličnom svotom i mislim da sam na kraju na IPO kupio 20 dionica HT, malo al to me dovelo da svakodnevno počmem pratiti burzu i onda je krenulo trgovanje. Pitam se koliko je mladih ljudi počelo tako a potaknuti prijašnjim IPO veliki broj ljudi koji do sad nije bio na TK bi makli svoju lovu iz banki i oročenja od cca 5% godišnje. Svi znamo koliko hrvati drže love u bankama u depozitima.
2) slažem se da je bilo bolje da je IPO bio kad i HT kad je index bio na 4-5 000 bodova al sta sad mora se djelovati odmah, mislin da će se pono vise novca skupiti prilikom IPO nego da se ide na nkog strateškog kupca koji bi kupio cijeli blok.
3) Sa serijom velikih IPO veliki broj novih ljudi koji do sad nisu trgovali bi se privukao na burzu, podiglo bi fondovsku, brokersku i bankarsku industriju. Veliki broj mladih ekonomista bi se zaposlilo a svi znamo koliko je u zadnjih 2 godine teško naći posao mladima koji su tek završili ekonomiju.
IPO je veliki plus za Trziste kapitala
1) nije istina da je količina novca na TK zadana, ajmo se malo vratiti u prve IPO , kad je bio IPO INA nisam sudjelovao u njemu jer sam onda bio još student i ono malo para što sam imao nisam bio spreman ulaziti u dionice, al vec kad je bio HT ušao sam s simboličnom svotom i mislim da sam na kraju na IPO kupio 20 dionica HT, malo al to me dovelo da svakodnevno počmem pratiti burzu i onda je krenulo trgovanje. Pitam se koliko je mladih ljudi počelo tako a potaknuti prijašnjim IPO veliki broj ljudi koji do sad nije bio na TK bi makli svoju lovu iz banki i oročenja od cca 5% godišnje. Svi znamo koliko hrvati drže love u bankama u depozitima.
istina. i mene je ipo ht-a doveo na burzu, također na ini nisam imao hrabrosti, a i premalo sam znao o dionicama. bio mi je to bauk da ću sve izgubiti. nikad prežaljeni propust. kultura trgovanja na tk-u s ipo-om se znatno povećala, ljudi su počeli ulagati i pričati o dionicama. a zatim se dogodio slom i mnogi su obeshrabreni. sada bi jedan ipo bio savršen, da ljudi ponovno steknu povjerenje i vrate se na tk. samo se nadam da će to biti što prije.
3) Sa serijom velikih IPO veliki broj novih ljudi koji do sad nisu trgovali bi se privukao na burzu, podiglo bi fondovsku, brokersku i bankarsku industriju. Veliki broj mladih ekonomista bi se zaposlilo a svi znamo koliko je u zadnjih 2 godine teško naći posao mladima koji su tek završili ekonomiju.
Ovo je jako bitno. Osim samog zapošljavanja novih ljudi, do čega bi sigurno došlo i vrlo je važno, rast financijske industrije bi pomogao oporavku (rastu) cijelog gospodarstva. A u perspektivi i poziciniranju Zagreba i Hrvatske preko ZSE kao (velikog) regionalnog lidera.
IPO bi srušio burzu kao što je i IPO Ht-a. Naravno puno manje kad su sad dionice podcjenjene. Ali bojim se da bi ih ljudi išli prodavat da skupe lovu za IPO i time bi ih dodatno rušili. Ja sam tvrdoglav, ne prodajem ni jednu dionicu za nikakv IPO a drugih novaca nemam.
Prije HT-a je na burzi bilo bajno, ja od 2004. trgujem…najveći razlog sloma burze bio Ht. I sad je strašno precjenjen, ne bih dao ni 100 kn za njega.
e sada da li hrvatska radi IPO samo radi love ili radi izbora i da nesto narod zaradi.
kako god pretpostavljam da bi to bilo negdje u 10 mjesecu kada je godina vec pri kraju i skoro svi pokazatelji vise manje poznati. i onda jos malo prije izbora napumpas ljudima djepove i gdje ces vece srece.
inace ako je drzavi vise do novaca onda bi bilo bolje ipo sljedece godine kada ce nam trziste biti zatrpano stranom lovom.
usto prilicno je bitno IPO cega. jer nije isto istrcat sa HEP ili necim drugim.
HEP vrti i zaradjuje, ostale firme i ne bas toliko. zeljeznice su u banani s druge strane iz svih evropskih zeljeznica kada su izasle drzave i preuzele privatne firme love ko dreka.
vode i sume nisu bas visoko profitabilne u ovom trenu i pitanje je hoce li biti u blizoj buducnosti (20g).
banke nikada nisu bile krcatije nofcima sto se vidi po padu kamate na stednju. pocele su zvati i cukat ljude za rukav da uzmu kredit na korak do otvaranja standa na placu di ce vam gurat nofce u ruke. tako da bilo kakav ipo dodje ima novaca koliko ti srce zeli a to je i ova prica sa inom pokazala kada su odjednom sa 10 milja dnevno pocelo trgovati oko 50 (bez ine) milja dnevno.
IPO bi srušio burzu kao što je i IPO Ht-a. Naravno puno manje kad su sad dionice podcjenjene. Ali bojim se da bi ih ljudi išli prodavat da skupe lovu za IPO i time bi ih dodatno rušili. Ja sam tvrdoglav, ne prodajem ni jednu dionicu za nikakv IPO a drugih novaca nemam.
Prije HT-a je na burzi bilo bajno, ja od 2004. trgujem…najveći razlog sloma burze bio Ht. I sad je strašno precjenjen, ne bih dao ni 100 kn za njega.
kaj ti malataras po HT. da je cjena HT na 100 kuna morao bi djeliti 25-30% dividende. nebi stajao na 100 kuna sa 25% dividende dulje od 1milisec.
a ukoliko bi smanjili dividendu na recimo 30% od zarade ostalo bi im oko 1,3 miljarde kuna pa bi morali na nesto potrosit. recimo kupe svu konkurenciju i plate njihove dugove. jedino je problem kaj to naprave u prvoj godini i onda vise nemaju kaj radit s viskom love.
i jos k tome di bi fondovi drzali nofce. pa za jednu transakciju na HT kupe cjelu ingru i jos im ostane za cevape.
banke nikada nisu bile krcatije nofcima sto se vidi po padu kamate na stednju. pocele su zvati i cukat ljude za rukav da uzmu kredit na korak do otvaranja standa na placu di ce vam gurat nofce u ruke.
ma u svakom slucaju… eno sve setaju s papirima u ruci i daju ti kredite… jos ti i plate da ga uzmes…
IPO trenutno nece pokrenuti trziste kapitala, a osim toga, mislim da trenutno nije dobro vrijeme za raditi IPO. Takve stvari se rade kad je trziste na visokim razinama jer tako firma i/ili prodavac moze skupiti vise novaca. Npr. da sad idu raditi IPO HEP-a, vjerojatno ne bi postigli vecu cijenu dionice od npr. P/S = 0,5. Ako bi sa tim pricekali dok Crobex ne naraste npr. preko 4.000, vjerojatno bi mogli dobiti i cijenu od P/S = 1,0. Najbolji primjer za to su vise-manje uspjesni IPO-i Magme i Optime. U to sretno vrijeme, kad je bilo i previse love na trzistu, moglo se prodati takve firme. Sad bi to bilo nemoguce. Dakle, kad bi sad isli sa IPO-om HEP-a ili neke druge firme, vjerojatno bi uspjeli sa prodajom ali bi dobili jako malo love.
S druge strane, IPO neke velike drzavne firme u ovom trenutku bi vjerojatno srusio sve ostale dionice jer bi ljudi prodavali npr. DLKV kako bi imali lovu da kupe te nove dionice. Mislim da je kolicina love na trzistu vise-manje zadana i da bi se ljude tesko moglo motivirati da opet vade ustedjevinu da kupe nesto od drzave. Pogotovo u ovo vrijeme.
Ok, znači treba pričekat da se svi problemi sami od sebe rješe pa onda pobrat vrhnje? Dobar plan.
[/quote]
Kolega, odlicno ste to interpretirali – kratko i precizno. Tocno to sam zelio reci.
@moderator: Ako cete brisati ovaj post, molim da se pobrise i pametni post od kolege.
Ako Vlada zamijeni direktora Hanfe – Antu Samodola- sa nekim pametnijim , poštenijim
i kreativnijim npr. nek nađu još jednu pametnu ženu , kakva je nova ministrica financija
/ mogu privremeno i IVANU7, ali , njoj treba stalni nadzor nad zakonitošću rada- pa će trebat više troška ..što bi bilo skuplje, dakle, nepotrebno/. tržište će narasti cjenovo 10 % – bez ikakvog
ulaganja … osim, u vrijeme provedeno na Sjednici Vlade i mali trošak- obrazaca- odjava mirovinsko
i zdravstveno za gosp. Samodola, sa ovog radnog mjesta gdje je sada.