tecaj eura je vjerojatno povezan sa mol-om koji kupuje kune da moze namirit dionice
bar ja pretpostavljam
kupuju oni koji su prvi prodali, napravili rast na drugim dionicama i sad opet u Inu, ima logike
a nađe se i poneko tko se predomislio u ovih par dana,
a svakako i MOL ne spava,
bojim se poskupljenja goriva
crobex je prešao u plus, valjda će i kod nas krenuti božićni rally kao vani [thumbsup]
Čini mi se da ovaj članak odlično prikazuje zašto crobi tako zaostaje za svjetskim indexima (doduše dodao bi ovome i unutarnje slabosti):
Između ostalog vrlo dobro zapaženo, barem po IMHO:
I stoga se postavljaju pitanja:
– jesu li OMF-ovi ispravno zaključili da će dionica HT-R-A konzistentno rasti spram CROBEX-a (uočite da je rast spram ostalih dionica u stvari značajno veći jer je HT velik dio Crobexa), ili je dionica HT rasla jer su je kupovali OMF-ovi?
– je li ovaj relativan rast u stvari ostvaren stoga što OMF-ovi nisu u prosjeku kupovali ostale dioniceu Crobexu srazmjerno dionici HT?
Podsjetimo se i ovom (barem meni) čudnom značajnom smanjivanju izloženosti hrvatskim dionicama iako (barem po meni) se u proteklom razdoblju radilo (a mislim da se i dalje radi, što mirovinci dokazuju svojom kupnjom INA-e uz veliku premiju) povijesnoj prilici za kupnju hrvatskih dionica:
Na ovom mjestu, zlobnici bi rekli: ‘Pa naravno, oni se međusobno takmiče i bitna im je samo relativna izvedba spram drugih fondova, a ne i maksimiziranje dobrobiti članova, pa stoga
(a) AZ ne želi kupovati značajnije hrvatske dionice jer bi time potpomogao rast drugih fondova, a
(b) drugi su tijesno benhcmarkirani jedan na drugoga jer je bitno biti samo marginalni bolji, odnosno ne lošiji od drugih jer je ‘better to fail conventionally then to succeed unconventionally’, naime da je glavni ulog za upravitelja njegovo radno mjesto, a ne dobrobit člana.
ovo s INA-om moglo bi zakuhati cijelu burzu do kraja tjedna pa da doživimo još koji dan ludila kao nedavno, naravno ne kao onda ogromnih +9% crobexa
ovo s INA-om moglo bi zakuhati cijelu burzu do kraja tjedna pa da doživimo još koji dan ludila kao nedavno, naravno ne kao onda ogromnih +9% crobexa
Za proteklih 6 dana je prošlo samo 284 574 dionica sa jakom tendencijom pada. Što znači da više i nema puno slobodnih. dionica. Sad je pitanje dali su OMF već od prije imali akumuliran veliki broj u INI ili veliki broj vlasnika i neče dati po ovoj cijeni. Ja sam svoje prodao prvi dan i sad ozbiljno razmišljam da ih ponovo kupim jer bolje je sad izgubiti na provizijama 1000kn nego tko zna koliko ba budućem porastu. Čini mi se da smo mi INU totalno podcjeni gledajući na pad CROBEXA. Vjerovatno Mađari i nisu toliko lud da idu sa 65% većom cijenom ngo su smo željeli ikoristiti stanje na tržišu da se dokopaju većinskog vlasništav. Kad su već znali od MOLA napraviti to što on danas jest a mi od INE ovo što je ona danas mislim da treba dobro promisliti tko je ovdje pametniji.
spušten kreditni rejting RH-
vrlo loša informacija , krediti još skuplji, danas realno, pad na zse .
spušten kreditni rejting RH-
vrlo loša informacija , krediti još skuplji, danas realno, pad na zse .
ta vijest izašla je još jučer iza podneva, objavljena je na sve strane, bez reakcije na burzi. stranci su odavna izašli iz naših dionica, a mi sami i tako znamo kakva je situacija kod nas, tako da sumnjam u neki pad danas, pogotovo veći….
osim toga, situacija oko INE opet se kuha i lako može doći do naglog novog rasta burze, pa će se malo ulagača usuditi riskirati biti u kešu da ne propuste novi rast tržišta
a evo što šuker kaže….
http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Ekonomija/Sto-Suker-kaze-na-srozavanje-rejtinga-Hrvatske
Za proteklih 6 dana je prošlo samo 284 574 dionica sa jakom tendencijom pada. Što znači da više i nema puno slobodnih. dionica. Sad je pitanje dali su OMF već od prije imali akumuliran veliki broj u INI ili veliki broj vlasnika i neče dati po ovoj cijeni. Ja sam svoje prodao prvi dan i sad ozbiljno razmišljam da ih ponovo kupim jer bolje je sad izgubiti na provizijama 1000kn nego tko zna koliko ba budućem porastu. Čini mi se da smo mi INU totalno podcjeni gledajući na pad CROBEXA. Vjerovatno Mađari i nisu toliko lud da idu sa 65% većom cijenom ngo su smo željeli ikoristiti stanje na tržišu da se dokopaju većinskog vlasništav. Kad su već znali od MOLA napraviti to što on danas jest a mi od INE ovo što je ona danas mislim da treba dobro promisliti tko je ovdje pametniji.
[/quote]
tako je, bitka za INU tek počinje,a jučer je objavljeno da su počeli kupovati i amerikanci.
jedan dan vlada ili MOL prodavat će svoj dio, a tko bude imao 50%+1 dobit će 30-50% premije na cijenu
zamislit koliko bi za većinski udio u INI bili spremni platiti jedan LUKOIL ili SURGUNEFTEGAS [cool]