@snupy2
Ja se slažem da smo živjeli iznad mogućnosti. I tresnuli smo dobro od pod. Svakom normalnom je ovo bila jako dobra škola. Ova kriza imat će i određene pozitivne učinke. MIslim da će se svijest ljudi prema trošenju novaca bitno promijeniti.
Ne vjerujem da će se ikada više vratiti ona euforija kupovanja svega i svačega na kredit i slično u obimu koja je bila. I to je dobro da tako bude.
S druge strane postoje određeni zakoni fizike koji kažu ako je klatno dugo vremena bilo zakočeno na jednoj strani i kad se ono otpusti po zakonima fizike ono odlazi na krajnju drugu stranu.
To u ovom slučaju znači od bjesomučne potrošnje otišli smo u bjesomučno stiskanje i gdje treba i gdje ne treba (mislim prvenstveno na ljude kao individue i potrošače)
To se vidi po mnoštvu podataka (padanje prodaje u maloprodaji s jedne strane, pad investicija i dr, a povećanje štednje u bankama i novčanim fondovima s druge strane…).
Ova situacija također nije normalna i to klatno koje je sada zakočeno na strani stiskanja i štednje će se kad tad otpustiti…i gdje će završiti…u potrošnji, investicijama i dr…ali ovaj puta sa nešto manjim momentom nego u onom prethodnom ciklusu..nakon toga će opet ići na drugu stranu, ali sa opet manjim momoentom itd…u konačnici to klatno ostane titrati negdje u sredini sa izbalansiranom potrošnjom, investicijama, štednjom itd..
Dakle, ovo što se događa je jedan prirodni ciklus koji smo morali proći i to će se s vremenom stabilizirati. Na kraju ćemo svi biti ipak pametniji, racionalniji i efikasniji.
I zato ne treba sipati pesimizam okolo već treba realno sagledati stvari i educirati one koje možemo sa dobrom namjerom.
Pozdrav!
slazem se sa tobom ali ovaj ja nisam pesimista nego realist pa stoga zakljucujem da dno jos nismo dotakli a sto se tice stednje ja zaradjujem u Njemi ali stedim u Hrvatskoj jer imam trenutnu kamatu 4.88 na deviznom u Hrvatskoj dok da stedim u Njemckoj ta kamate neide preko 2.8pct,eto tako i moj kolega ima dva racuna od cirka 50000eura u dvije hrvatske banke inace je Njemac i kaze da taku kamatu u Njemackoj nemoze dobiti
a da zaboravio si napomenuti da 70000 radi a neprima placu ,pa da cijene plina za kucanstvo idu gore od nove godine ja mislim da nama ce biti hladan tus sto se ekonomije tice
Vi ste kolega snupy2 izgleda u zadnje vrijeme preuzeli ulogu dežurnog pesimiste i katastrofičara na ovom forumu. Zaista zanimljivo ako se uzme da vi radite i živite u Bavarskoj.
Sve vam je crno, katastrofa i sve će po vama otići u prah i pepeo.
Kad je to već tako onda pustite nas u HR koji tu živimo i radimo da sami odredimo da li je to tako i kako treba biti nego da nam vi iz Bavarske kažete kako nam jeste i kako će nam biti.
Nama u HR ne treba plakanje i kukanje, nego treba optimizam, rad, planovi, akcije i dr da idemo na bolje, a ne da potonemo još više kako nam vi predviđate.
NHF
[/quote]
*K-PAX, definitivno nisi u pravu, nije stvar pesimizma nego je stvar kriterija, kol. snupy2 gleda situaciju u Hr iz sasvim druge perspektive i ima sasvim drugačije kriterije.
Njegovi kriteriji počivaju na radu redu i disciplini i takva osoba će mnogo bolje i prije uvidjeti nered i posljedice tog nereda nego ti, ja i ostali žitelji RH koji smo radi egzistencijalnih i funkcionalnih potreba bili primorani spustiti svoje kriterije.
Isto tako i ti i ja i… komentiramo i imamo neke svoje zaključke prema npr. Haitiju, Kazahstanu, Afganistanu i sl. te kritiziramo te sustave jer smatramo sa su naši kriteriji na višoj razini od nihovih.
neznam kaj bi rekao ali evo samo prijera radi odite pogledajte radnim danima koliko ljudi sjedi u kaficima u podne pa isto tako gledam ovdje gdje jesam toga nema ne razumijem vani smo jedni od cijenjenih radnika,strucnjaka a doma raspasoj i da mi onda neko kaze mi cemo stvar sami popraviti ne ja u to nevjerujem vise ne eto sory ekipa necu vas vise zamarati
razmišlja li netko o ulasku u gold fond? progoza perspektive?
BURZA I MAKROEKONOMIJA
Sezona poslovnih rezultata ne daje razloga za optimizam
Svatko neka ima svoje kriterije,strategiju ,mišljenje i u skladu s istom neka postupa.
rezultati kroz dogledno vrijeme će pokazati da li su bili ispravni ili ne.
Eto meni bi bilo drago da ova situacija na burzi potraje još neko vrijeme,barem još šest mjeseci.
Zašto,zato da se što više nakrcam dionicama kojih ima u izobilju po smiješnim cijenama.
Koje su to dionice,dionice firmi koje su pred kolapsom ili stečajem,ali neće propasti (po mom mišljenju).
fino vani piči
Ne razumjem kako niko na ovom forumu ne racuna na stecajeve firmi ???… svaka takva vijest se dozivljava kao manipulacija da bi se neko iskrcao. ali zar nije kriza pravo vrijeme za stecaj (nadam se s preustrojem!)… kad pogledam koliko firmi ne placa na vrijeme, ukljucujuci poznate i profitabilne trgovacke lance, stecaj je trebao nad mnogima biti davno otvoren…
OSVRT,
AMERI I EVROPLJANI imaju dosta razvijenu financijsku kulturu ulaganja u dionice, dosta je bilo minusa i bankrota, a upravo je lova sa burze koju mnogi drže kao višak pokretač mnogobrojnih kupnji i investicija.
Kako je većina ljudi bila zaglavila, jer su indexi bili snažno pali, stalo je i sa mnogim kupnjama i investicijama.
Onda se ameri i frendovi preko bare sjete, ajmo sad krenut dizat tržište, i financijsku moć naših građana što će potaknuti gospodarstvo i.e.
I bi svjetlost…………..fijuuuuuuuuuuuuuuuuu
A kod nas naši vrli fond menadžeri i face u vrhuški to ne kuže, a htjeli bi porez na kapitalnu dobit….
Ma zapravo ne slažem se sa svojim mišljenjem, ipak je naše gospodarstvo u banani….
ps Malo bizarea, da imam na raspolaganju viška koju miljardu, svi bi me dioničari htjeli za precjednika, nemislim HANFE
ps Malo me ova purica z mlincima i crni pino nadahnjuju
LP Svima koji su se pozicionirali u HR dionice
[thumbsup] [lol]
http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/111774/Default.aspx a stednja samo raste i raste….a kamate samo padaju i padaju a dionice sve jeftinije i jeftinije [cool]
http://www.seebiz.eu/hr/burze/povratak-dionicama-u-dionicke-fondove-proslog-tjedna-uslo-3%2c5-milijarde-dolara!,96866.html [cry]A mi?Još dugo robovi lopova Šukera i ostalih…