Plan B: Plinacro će graditi mini-LNG
http://seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/plan-b-plinacro-ce-graditi-mini-lng,92999.
možda uđemo u biznis sa plinom za upaljače po kunu
Tko može uvjeriti jednog investitora stranca da ulaže u Hrvatsku, kad država istog destimulira!
Ma pusti "strance", tragično je to što ta "naša" država ne može uvjeriti da investira u Hrvatsku niti "domaće" ljude.
Npr. nedavno su i Predsjednica Vlade i Predsjednik Države bili u Adrisu "na zadatku uvjeravanja"… a oni nešto sve klimaju glavom, da, da… hoćemo…, ali izrazito kiselih lica, očito pitajući "a to znači da nas ovaj puta nećete onako zajeb…?" kao uvijek do sada?
Za Hotel Lone koji se sada napkon počeo graditi i koji će biti otvoren sljedeće godine je trebalo skoro PET GODINA od "ideje" do ishođenja svih uvjeta za početak gradnje.
Zamislite onda kako je komplicirano ako bi se gradilo nešto veće, nešto kompleksnije, nekakvo osjetljivo industrijsko postrojenje gdje treba možda bezbroj razno raznih studija i dozvola ekoloških i sl. naravi… pa takve firme, sa tako "ležerno-dugoročnim planiranjima" koje znači "a bit će kad bude, nigdje se ne žurimo" (što je za našu državu jedan normalan način gledanja na stvari) na ovome svijetu jednostavno NE POSTOJE, jer ako su nekada i postoajale više ne postoje jer su propale! Tako se ne može poslovati, tako se propada.
I kako onda da netko ulaže u Hrvatsku kada teoretski uopće ne mogu postojati firme takvog profila koje bi mogle bar teoretski ulagati u Hrvatsku? [lol]
Ako isključimo privatizacije kvalitetnih poduzeća (koje su uglavnom gotove), u Hrvatsku može ulagati (greenfield) isključivo visoko špekulativni kapital povezan sa zakonski upitnim metodama rada, kao što se do sada i događalo. Dakle fore kupiš jeftino zemljište, jer "znaš" da će ga prenamijeniti u građevinsko, pa ćeš tu sa nekavim kreditom (isto "čudnim putem dobivenim") graditi apartmane/stanove… to je jedina "investicija" koje može doći u Hrvatsku.
Kako će netko graditi tvornicu, kada on u svojim poslovnim planovima ima fiksne rokove kada određeni kapaciteti moraju biti dostupni, a kod nas nije moguće pouzdano procijeniti kada će tvornica biti gotova, jer možda će se na neke dozvole čekati i godinama pa gradnja neće niti započeti onda kada već "bude trebalo biti gotovo"!
A i što se tiče cijene izgradnje, pa na kojekavke komunalne doprinose i sl. će iskeširati cijelo bogatstvo, u Rumunjskoj, Bugarskoj (dakle EU!) bi napravio 5 tvornica za iste novce. Da ne kažemo da je kod nas i zemljište i druge stvari koje se ne mogu uvesti iz vana jednostavno drastično skupe.
Jedino strojeve koje naruči iz Njemačke će dobiti po istoj cijeni neovisno gdje mu tvornica.
A što se tiče cijene rada, pa i u EU (Rumunjska…) a ne samo u susjedstvu (Srbija…) dobije jednako kvalitetnog radnika u pol cijene… A i ostali troškovi poslovanja su ovdje viši…
Jednostavno je suludo od bilo kojeg stranog poduzetnika da se odluču nešto ozbiljno raditi u Hrvatskoj. Kada takvog vidite mora vam odmah biti nešto sumnjivo, tu sigurno nisu u pitanju "čisti poslovi" jer da jesu onda ne bi izabrao Hrvatsku jer to jednostavno nema poslovne logike.
A niti domaći investitori nisu budale. Ako stranci ne mogu investirati, a kapital "nema nacionalnost" i svima su uvjeti isti, po kojo bi onda logici domaći mogli??
Eh, ali neki domaći… jednostavno "romantično vjeruju" u budućnost Lijepe naše, vjeruju da će sve ovo krenuti na bolje… i čistom nekom vjerom, "ljubavlju prema Domovini", gotovo iracionalno se odlučuju ipak investirati… jedni od tih romantičara, zaljubljenika u Istru i Hrvatsku, su i u Adris grupi. Ja samo mogu držati fige da uspiju, jer ne ovisi niti o meni, niti o njima, nego o "višoj sili" koja jedina može ove naše politikanske lopove (pa time i cijelu gospodarsku klimu) dovesti u red!
e kad ovo ŠUKER pročita i kad krenu ideje
Trebalo bi tu razbiti neku famu o tim dozvolama. Građevinskim i inim. Neki dan je Popijač na TV rekao jednu pametnu stvar. Ali samo jednu. Na žalost. Kako ovi iz šoping centara gdje su investicije ogromne za naše pojmove uspiju ishoditi sve dozvole i sagraditi to u nekom normalnom roku, a svi drugi to ne mogu?
Trebalo bi tu razbiti neku famu o tim dozvolama. Građevinskim i inim. Neki dan je Popijač na TV rekao jednu pametnu stvar. Ali samo jednu. Na žalost. Kako ovi iz šoping centara gdje su investicije ogromne za naše pojmove uspiju ishoditi sve dozvole i sagraditi to u nekom normalnom roku, a svi drugi to ne mogu?
To pitaj one koji im izdaju? 😉
Onaj koji predaje zahtjeva za dozvolom preda ga i čeka… kada će biti izdan ovisi o onome koji izdaje. Možda netko jednostavno više voli šopingirati nego nešto drugo… ili ti trgovci imaju razvijeniju "kulturu koruptivnog poslovanja" ili tko zna što… ne može se tako na prečac zaključivati.
Uostalom, ne znam baš da šoping centre treba raditi neke naročite studije utjecaja na okoliš i slične komplikacije…
A da ne pričamo o tome da to što su otvorili šoping centre ne znači i da su dobro investirali… možda im sada biznis ide ispod očekivanja, možda gube novce…? Možda su dobili kredit HYPO banke…?
Tko zna što sve tu stoji u pozadini… nije sve kako se na prvi pogled čini.
Možda baš među trgovcima nekim čudom najivše tih "sumnjivaca" za koje kažem da je najveća šansa da ulažu u Hrvatsku. Možda su jednostavno takva branša, tko će to znati…
Ja bi to ipak malo banalizirao. Ako jedan Adris koji ima milijarde ostvarene pretežno u ovoj državi ni je u stanju da si ishodi neke dozvole onda je to samo njihov problem. Ako su uspjeli blokirati BAT uz pomoć države onda ni ovo ne bi trebao biti problem. Ili je ta informacija o dozvolama pogrešna.
Unazad 12 godina koliko pratim i investiram na tržištu kapitala, upoznao sam brojne osobe, izuzetno kvalitetne, u pogledu investiranja, inovativnosti i vizije.
Istina je, da većina njih – nas koji pratimo i ulažemo na tržištu kapitala, uglavnom ulažemo svoj novac, i jako dobro znamo kako ga je teško oploditi. Koliko strepnji je bilo u ovom turbulentnom vremenu.
A našim političarima je bitno da se njihova stolica ne izmakne, a ako slučajno i zaljulja prije toga si osiguraj život nekom malverzacijom na uštrb građana!
Siguran sam, da bi brojni investitori (poput Lynx, verdi, delux, sava, tigar …..i.e.) u ovoj zemlji napravili boljih stvari nego što rade ovi naši političari – vladari
po Marxu Moć je uvjek u rukama jednih i na štetu drugih!
PS Drage kolege i naravno kolegice, zar mi nismo ustanju ništa napraviti, konkretno već samo se dopisivat i iznositi svoja razmišljanja?
[undecid]
Ja bi to ipak malo banalizirao. Ako jedan Adris koji ima milijarde ostvarene pretežno u ovoj državi ni je u stanju da si ishodi neke dozvole onda je to samo njihov problem. Ako su uspjeli blokirati BAT uz pomoć države onda ni ovo ne bi trebao biti problem. Ili je ta informacija o dozvolama pogrešna.
Ja ovdje nisam govorio o Adrisu nego prije svega o svim ostalim pri tome misleći na "strane" investitore.
A za Adris sam samo usput za kraj rekao da on ipak investira…
A priča oko hotela je ovdje samo kao primjer (jedan nezgodni primjer, ali Adris je odradio i drugih puno "bržih" a kompleksnijih investicija, npr. Kanfanar), i nije poanta ovdje u tome da li je to Adrisov hotel ili nečiji tuđi… i drugima je moglo slično završiti… ili ne??
Radi se o tome da se ovakve stvari ne bi trebale događati, da bi država investitorima trebala pružiti ruku a ne podmetati klipove pod noge.
Adris je dovoljno pametan pa inače klipove uspješno izbjegava (primjer su uspješno odrađene investicije – recimo Kanfanar, unatoč klipovima koji se podmetali sa više strana, od države blagoslovljeno, kroz izvođenje bijesnih glista u krugu TDZ-a) ali u nekim slučajevima čak niti oni klipove ne mogu tek tako izbjeći jer su ključne stvari u potpunosi u rukama države i ako te ona iz nekog razloga odluči sabotirati… tada je teško im se suprostaviti.
Naravno da neće svi strani investitori (evenutalno oni iz Srbije npr.) biti od države baš totalno šikanirani i svjesno sabotirani u njihovim nastojanjima da nešto investiraju u ovu državu, ali i samo "ne pružanje ruke" je dovoljno da ih odbije kada u drugim državama "pružaju ruku".
Valjda je ipak malo smiješno reći im "pa ne postavljamo vam klipove pod noge, što ćete više?", jer se ovo prvo podrazumijeva da se nigdje ne bi smjelo događati, a uvjeti poslovanja, uvjeti započinjanja poslovanja, poticaji vezani za to… su stvari oko kojih se države međusobno natječu koja je bolja, koja će investitorima bolje pružiti ruku dobrodošlice.
Popijač nažalost uopće ne zna o čemu govori… Prvo što bi se trebao zapitati kako to da EBRD KREDITIRA IZGRADNJU ŠOPNG CENTARA (SpliT, Osijek) a s druge strane im ne pada na pamet kreditirati izgradnju proizvodnih pogona…
Svi šoping centri čekaju dozvole i po 2-3 godine međutim to je njima isplativ rizik dok za neki proizvodni pogon to je čisti gubitak vremena i novca I ONI ODLAZE DALJE.
Jadranka Kosor sljedeći tjedan (neznan točno koji sad dan) će otvorit trgovanje na NYSE. To bi valjalo zabilježit na CNBC ili Bloombergu is snimit.
Popijač nažalost uopće ne zna o čemu govori… Prvo što bi se trebao zapitati kako to da EBRD KREDITIRA IZGRADNJU ŠOPNG CENTARA (SpliT, Osijek) a s druge strane im ne pada na pamet kreditirati izgradnju proizvodnih pogona…
Svi šoping centri čekaju dozvole i po 2-3 godine međutim to je njima isplativ rizik dok za neki proizvodni pogon to je čisti gubitak vremena i novca I ONI ODLAZE DALJE.
[/quote]
Kolega ja se u opće ne bi začudio da je Đuro lupao gluposti no ovo mi se učinilo onako logičnim jer tih centara ima ko narezanih. Držim Vas za riječ oko ovih 2-3 godine jer ni sam upućen. Kod mene se sad gradi novi Lidl. Tražili su lokaciju recimo duže vrijeme i bile su u igri neke druge kako su sad tu dopali gdje jesu pojma nemam ali jedno je sigurno to nije trajalo duže od godinu dana. S time da lokacija i ni je baš pretjerano primjerena (pored 2 srednjih škola i stambenih zgrada) te da su morali srušiti atomsko sklonište. Predpostavljam da je brzina u ovom slučaju bila izazvana time što je to gradsko zemljište, a grad je u gabuli pa se je i njima žurilo prodati to. Navodno je prije u igri bilo neko privatno zemljište koje je po meni prikladnije ali to ni je prvi put da se zbog novca mjenjaju planovi.
Jadranka Kosor sljedeći tjedan (neznan točno koji sad dan) će otvorit trgovanje na NYSE. To bi valjalo zabilježit na CNBC ili Bloombergu is snimit.
To je za ozbiljno ili je neka šala?