novi tjedni komentar kretanja na burzi…
http://investa.hr/komentar-dionice-burza/newsletter-dionice-zagrebacka-burza.html
10min pokušavao na investoru prodati snho na cca 215-220kn,i nije prolazilo sad kad je cijena pala prolazi..kome se žaliti ? nije im prvi put! banada!
a meni nije jasno zašto uopće poslujete preko njih – meni su oni bili drugi a poslovao sam preko tri brokera ?
kada su otvorili ja sam za mjesec dana zbog njih izgubio jaaaako puno i otišao od njih ”glavom bez obzira”…
Pa navika vjerovatno..nažalost…npr. fima e-trade mi se sučelje uopće ne sviđa i nije mi ni upola pregledno ko investor…jbg
Pozdrav
Damir Novotny: Moramo uvesti porez na kapitalnu dobit i porez na imovinu
U situaciji gdje je udio države u BDP-u 50% savjetovati povećavanje poreza tj državnih prihoda… eh Damire Damire… a kada će doći porez na mlaćenje prazne slame da i ti nešto uplatiš?
Damir Novotny: Moramo uvesti porez na kapitalnu dobit i porez na imovinu
U situaciji gdje je udio države u BDP-u 50% savjetovati povećavanje poreza tj državnih prihoda… eh Damire Damire… a kada će doći porez na mlaćenje prazne slame da i ti nešto uplatiš?
Damir je totalno izgubio kompas. ja tipujem na ljubavne probleme. [bye]
sta se to dogada z nasim gradevinarcima? kolika je nominala na IGH?
sta se to dogada z nasim gradevinarcima? kolika je nominala na IGH?
sve mi se cini da upadaju u vlastiti beton, samo da nije onaj "brzostezuci"…
Ovo ce zasigurno utjecati na trgovanje na hrvatskom T.K.
Procjene gospodarskog oporavka: Hrvatska zaostaje za svojim susjedimaU Hrvatskoj se gotovo izjednačio broj onih koji rade i broj umirovljenika, odnosno taj je odnos 1,28 zaposlenih prema jednom umirovljeniku. Viša ekonomistica Svjetske banke smatra kako nije rješenje u smanjenju iznosa mirovina, nego u mjerama koje će sustav u budućnosti učiniti održivim
Oporavak hrvatskog gospodarstva zaostaje za regijom. U 2010. Hrvatska će, procjenjuje Svjetska banka, zabilježiti pad gospodarstva od 1 posto. Slovenija očekuje plus od 0,6 posto, Srbija 2 posto, a Albanija 2-3 posto.
Svjetska banka zato predlaže ubrzano i odlučno provođenje programa gospodarskog oporavka, jer svakim daljnjim odgađanjem dolazi do većeg troška i do većih potreba za dodatnim prilagodbama. Naime, nastavlja se trend slabe domaće potražnje i pada investicija, a unatoč određenom poboljšanju kreditne aktivnosti za tvrtke, financijski sektor se i dalje štiti od rizika povećanim kamatnim stopama.
Nužna je odlučna provedba Vladinog programa gospodarskog oporavka, pri čemu mogući dolazak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ne bi bio nikakav bauk, jer aranžman s MMF-om ne bi bio bitno drugačiji od Vladinog programa, a uputio bi poruku o stabilnosti hrvatskih javnih financija. To su glavni naglasci iz redovnog izvješća Svjetske banke za zemlje EU10, odnosno za nove članice EU-a plus Hrvatsku.
Smanjenje broja javnih službenika
Svjetska banka, inače, smatra da je premijerkin program dobar temelj za nastavak oporavka jer, primjerice, uključuje smanjenje broja javnih službenika za 5 posto. U 20 godina, ističe Svjetska banka, broj javnih službenika narastao je za 20 tisuća dok se za toliko smanjio broj radnika u proizvodnji. Viša ekonomistica Svjetske banke za regiju Sanja Madžarević Šujster imala je jasnu poruku za sindikate: "Javni sektor u Hrvatskoj je prilično velik. Oni, naravno, mogu usporiti. No mogu isto tako biti konstruktivan partner."
Madžarević Šujster posebno je upozorila na pogoršano stanje na tržištu rada, gdje je uz rast broja prijavljenih na burzu rada, vidljiv i zaokret prema sivoj ekonomiji. Podaci o registriranoj i anketnoj zaposlenosti sugeriraju da je u prvom tromjesečju ove godine broj osoba koje rade "na crno" porastao na oko 150 tisuća ljudi. Takav trend, upozorava Svjetska banka, dodatno negativno utječe i na buduće mirovine.
Nije rješenje u smanjenju iznosa mirovina
U Hrvatskoj se gotovo izjednačio broj onih koji rade i broj umirovljenika, odnosno taj je odnos 1,28 zaposlenih prema jednom umirovljeniku. Viša ekonomistica Svjetske banke smatra kako nije rješenje u smanjenju iznosa mirovina, nego u mjerama koje će sustav u budućnosti učiniti održivim, poput produljenja radnog vijeka, smanjenja broja prijevremenih umirovljenika i povlaštenih mirovina. Napomenula je, također, da su mirovine u drugom stupu "prilično hitno pitanje", što ga treba početi hitno rješavati.
Sanja Madžarević Šujster naglasila je da je gospodarski oporavak unutar regije EU10 krhak i neujednačen, a nekolicini država, među kojima je i Hrvatska, za to će trebati više vremena. Najuspješnije države EU10, poput Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke, trenutačno ostvaruju solidan rast, dok u Hrvatskoj i dalje prevladava manjak povjerenja u oporavak. Ako Hrvatska želi u idućoj godini osigurati rast, mora sada provesti strukturne promjene u javnim financijama, odnosno riješiti problem neodrživog primarnog deficita, što, pak, znači da Vlada mora staviti javni dug pod kontrolu.
ova bura otrala neke dionice na sprud čeka se remorker a neke na pučinu ne može ih nitko dohvatiti, čini mi se da neke vremenske prognoze i godišnja doba ima preveliku prevagu na indeks
Stiglo više turista nego lani
Protekli vikend u Hrvatsku je ušlo 1.314.762 putnika, što je za oko 73.000 više nego posljednjeg srpanjskog vikenda lani, pokazuju podaci MUP-a o prometu na graničnim prijelazima.
Od petka do nedjelje u ponoć u Hrvatsku je, po podacima granične policije ušlo 1.069.771 stranih i 244.991 domaćih putnika te ukupno 386.548 vozila, a istodobno je izašlo 1.233.580 putnika.
Posljednji srpanjski vikend podbacio je u odnosu na prošli vikend kad je preko granica u Hrvatsku ušlo 42.238 putnika i 17.452 vozila više.
Kao i inače, najveći promet zabilježen je u subotu, kada je ušlo 495.558 putnika i 142.148 vozila. U petak je u Hrvatsku doputovalo 419.556 putnika, a u nedjelju njih 119.534.
Najviše putnika granicu prelazi preko tri granična prijelaza u Istri – Plovanije, Kaštela i Požana, zatim preko Rupa, Pasjaka, Macelja i Bregane te međimurskih prijelaza Goričana i Murskog Središća.
Izvor : HRT
radim u javnome sektoru…lijecnik specijalist…sta da kazem u bolnici u kojoj radim odnos medicinskih spram nemedicinskih djelatnika gotovo 1:1….. a liste cekanja se produzuju…sta nisu zaposljavali kadar koji koji ce smanjiti te iste liste cekanja nego su uhljebljivali administraciju, kotlovnicare, tesare, zidare….podmornicare….
dojadilo mi pa sam odlucio izac na trziste i ne radit vise za uhljebljene neradnike koji potpisuju tamo neku peticiju…dosta mi je vise da neko zivi na osnovu moga rada a ja da na osnovu njegove lijenosti participiram svojom malom placom…
cim se vratim s godisnjega dajem otkaz gamadi socijalistickoj