Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

nema zime, uskoro stiže svježih 13,5 milijardi

Rekao bih da je ipak ovo sve malo previše palo, unatoč lošim vijestima… [sealed]

Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity.

Rekao bih da je ipak ovo sve malo previše palo, unatoč lošim vijestima… [sealed]

Misliš? A ja mislim da se crobex odlično drži unatoč lošim vijestima i da pravi pad tek slijedi !!!

moje pisanje je moje osobno mišljenje i nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica!

pad nije neselektivan….baloni se ispuhuju…sve je jasno…

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

@bob1391
Slažem se s vama, ali situacija je takva da nemamo niti za isplatu mirovina, a kamoli za pokretanje proizvodnih djelatnosti. Ne znam samo kao će i s kojim sredstvima kukuriku koalicija pokrenuti proizvodne djelatnosti, opet će bit pljuvanja po prijašnjim vladama i neće se ništa napraviti. Vrijeme potrošeno na prepucavanjima, nove izbore i referenduma predragocijeno je. Glave bi se trebale zbrojiti, a ne oduzeti, i spasiti što se spasiti dade.

Teško onome koji gleda, a ne vidi.

Prognoza Bečkog instituta
Svima u regiji oporavak, samo Hrvatskoj sve gore

Regija srednje i jugoistočne Europe u prosjeku ove godine može računati na blag oporavak, uz ekonomski rast od jedan posto. Među zemljama u okruženju jedino se Hrvatska ni ove godine neće izvući iz recesije, te je čeka pad BDP-a od 1,5 posto.
Takva procjena Bečkog instituta uglavnom se podudara s očekivanjima domaćih ekonomista koji računaju s padom od jedan do dva posto.

Predvodnice oporavka u regiji bit će Slovačka, s rastom BDP-a od tri posto, te Poljska, čija će ekonomija rasti 2,7 posto.

Kakav-takav rast trenutačno može osigurati jedino izvoz, a hoće li se neka zemlja uspjeti probiti na inozemno tržište, smatra Bečki institut, ovisi o snazi njezine industrije i tečajnom režimu.

"One zemlje koje imaju fleksibilni tečaj i jaču industrijsku bazu imat će najviše koristi od oporavka međunarodne trgovine. Postići će rast veći od prosjeka regije", navodi Institut u najnovijem izvješću Hoće li izvoz prevladati štednju?, piše Jutarnji list.

Ipak, da je ta priča vrlo složena, najbolje potvrđuju slučajevi Slovačke i Slovenije. Obje zemlje imaju jaku industriju i nemaju fleksibilni tečaj, nego su odavno uvele euro. No, Slovačka raste mnogo brže. To može zahvaliti autoindustriji, koja čini trećinu izvoza zemlje, a fiskalni stimulansi u eurozoni povećali su potražnju za automobilima. Slovensku stagnaciju Bečki institut objašnjava značajnim rastom ukupnih troškova proizvodnje od početka krize. Osim toga, valute mnogih zemalja u međuvremenu su znatno aprecirale u odnosu na razinu kada je izbila globalna kriza. Primjerice, u kolovozu 2008. za jedan euro moglo se dobiti oko 24.000 čeških kruna, da bi šest mjeseci poslije tečaj pao na oko 29.500, a sada se gotovo vratio na početnu razinu i vrijedi oko 25.500 kruna.

"Tečaj je jedan od faktora bržeg rasta proizvodnje i izvoza, ali nije jedini. Od početka godine, primjerice, rast industrijske proizvodnje imaju Srbija i BiH, premda jedna ima fleksibilni, a druga fiksni tečaj. Razlog je u tome što obje izvoze sirovine za kojima je potražnja u svijetu porasla", objasnio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist Zagrebačke banke.

[bye]

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

@1.dionicar

Novce treba uzeti tamo gdje ih ima, a pri tome ne mislim ni na banke ni na izdavanje obveznica.

Uzmimo na primjer Todorica. Siri se i blebece o investicijama u Srbiju dok doma ne placa dugove, radnici su mu jedni od losije placenih u drzavi itd. Cisti primjer skrtosti, pohlepe i megalomanije.
Fino vlada mora natjerati pojednce kalibra todoric da plate radnike posteno, pa ce onda ti isti radnici poceti trositi i puniti blagajnu. Zabraniti istima ili h sankcionirati nametima da vani stvaraju radna mjesta dokle god doma ima nezaposlenih.

Ima jos mjera za poboljsanje budjeta ali za to mi treba vise od tri dana na vlasti. [smiley]

Nije bolest sve što boli

znate li zašto mi tonemo i zašto ćemo i dalje tonuti:

-jer je sentiment u gospodarstvu negativan
-jer je sentiment u narodu prema vladi negativan
-jer je sentiment prema budućnosti i EU negativan

zato je i sentiment na burzi KRONIČNO NEGATIVAN!!

tek kad sve komponente gore budu pozitivne, onda će i burza početi rasti, a do tada…. [bye]

pametan čovjek vidi filiju i skloni se...

@1.dionicar

Novce treba uzeti tamo gdje ih ima, a pri tome ne mislim ni na banke ni na izdavanje obveznica.

Uzmimo na primjer Todorica. Siri se i blebece o investicijama u Srbiju dok doma ne placa dugove, radnici su mu jedni od losije placenih u drzavi itd. Cisti primjer skrtosti, pohlepe i megalomanije.
Fino vlada mora natjerati pojednce kalibra todoric da plate radnike posteno, pa ce onda ti isti radnici poceti trositi i puniti blagajnu. Zabraniti istima ili h sankcionirati nametima da vani stvaraju radna mjesta dokle god doma ima nezaposlenih.

Ima jos mjera za poboljsanje budjeta ali za to mi treba vise od tri dana na vlasti. [smiley]

Slažem se sa svim osim sa ovim da pojedincima tipa Todorić treba zabraniti ili sankcionirati ih da vani stvaraju mjesta dok doma ima nezaposlenih. Nije na Vladi da za njega odlučuje gdje će i da li će investirati. Ali na Vladi je da ga natjera da plati svoje obveze. A ako mu to Vlada ne može uvjerljivo sugerirati, onda bi se trebalo aktivirati pravosuđe. Otjerao je već brdo malih poduzetnika u stečaj, a ako se ništa ne poduzme, to će se i nastaviti.

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/61133/Default.aspx?ttl=Sto-je-Rohatinski-stvarno-rekao%3f

vrlo vazno kaj je rekel, mi cemo po starom…

najgore se svadat s budalom, prvo te spusti na svoju razinu pa te dotuce iskustvom

Tko će prije bankrotirati, država ili grad Zagreb?? [shocked]

KAMO TONE OVAJ BROD

Čović priznao: Zagrebački holding je dužan 6 milijardi i 510 milijuna kuna; Bandić: Režite plaće!.
Jutarnji list

ZAGREB – Zagrebački holding dužan je 6,51 milijardi kuna za niz ugovora o pojedinačnim kreditima, izjavio je predsjednik Uprave tog trgovačkog društva Ivo Čović na aktualnom satu Gradske skupštine.

Od te svote izdvojio je kredit od 900 milijuna kuna za izgradnju naselja Sopnica-Jelkovec, čija će zadnja rata na naplatu stići 2022. te 300 milijuna eura od obveznica u Londonu.

Na pitanje HDZ-ovih zastupnika Margarete Mađerić i Jasena Mesića o dodatnim zaduživanjima (nakon kratkoročnog kredita od 280 milijuna kuna), Čović je rekao kako novi krediti ovise o ambicijama Grada i Holdinga.

Mesića je također zanimalo koliko je Holdingova Uprava ostvarila ušteda, te jesu li prilikom podizanja kratkoročnog kredita od 280 milijuna kuna ispunjeni svi zakonski uvjeti, s obzirom na to da Trgovački sud još nije priznao proširenu Skupštinu i Nadzorni odbor.

– Za kredit smo nismo dobili suglasnost već razumijevanje – rekao je Čović, dodajući kako ”različiti ljudi različito pristupaju uštedama”.

– Uštedama smatram stalni odgovorni pristup svakom trošku na način da je on što manji, uz bolju pripremu, bez aneksa i prekoračenja – rekao je Čović.

Kad već on nije znao konkretno odgovoriti kolike su uštede, za govornicu je stao gradonačelnik Milan Bandić.

– Najviše se može uštedjeti na plaćama! Oko 24 tisuće ljudi u Holdingu i Gradskoj upravi ima 30 posto veće plaće od svih drugih zaposlenika u Hrvatskoj! Zadnju godinu nisam dobio niti jedno izvješće iz Holdinga. Ali strpljiv sam. Dao Bog da uredba Vlade stane na smanjenju plaća, da ne bude otkaza. Mi smo sa sindikatima dogovorili uštedu na plaćama od 117 milijuna kuna, da je Uprava Holdinga to napravila, bilo bi duplo manje kredita. Ali sve to treba vratiti. Čeka nas vruća jesen – kritizirao je Bandić

Sve što pišem je osobno mišljenje bez sugestija i odgovornosti

@Frckavi
Kolega upravo je seoba proizvodnje u jeftinije krajeve jedan od ako ne i najveci generator krize. Seobom proizvodnje pojedinci stvaraju dobit za sebe dok s druge strane stvaraju sve vise nezaposlenih kod kuce.

Zamislite kad bi kompletnu proizvodnju jedne drzave preselili negdje gdje je jeftinije.
Direktno koristi od toga imali bi samo vlasnici tvrtke i nekoliko menadjera. Kod kuce bi ostali samo trgovci, oni koji rade za drzavu, socijala, a s obzirom da ne mogu svi radit u trgovini i za drzavu imali bi i hrpu nezaposlenih. S vremenom drzava ima sve manje novaca i mora bankrotirat, a kako se povecava broj nezaposlenih ni trgovci nam vise ne trebaju pa i oni postaju nezaposleni. Ovi sto rade za drzavu kad drzava bankrotira ostaju takodjer bez posla. …

Sad ja vas pitam: "Da li bi drzava na neki nacin morala prisiliti "Todorice" da doma stvaraju radna mjesta umjesto negdje gdje je jeftinije?"

Nije bolest sve što boli

New Report

Close