Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Prosječni dnevni promet dionicama na Varšavskoj burzi u ovoj godini je 220 miliona eura. Na našoj je cca 4 miliona eura.

Poljska je 9 puta veća od Hrvatske, a burza im ima 55 puta veći promet….

To je odlično.
Znači da je veliki prostor za rast prometa kod nas, sukladno tome i rast burze.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Istina da ima poreza na imovinu posvuda po svijetu ali istina je i to da u Hrvatskoj PDV i trošarine čine 48% prihoda a u drugim zemljama 30%.Znači ako još uvedu taj novi porez imat ćemo uvjerljivo najveći porez u Europi.Krasno.Ali valjda mi imamo i najveće lopove i parazite u Europi.

Drugo,i ja imam 2-3 stana i kuću na moru,sve legalno stečeno ili nasljeđeno i nemam ništa protiv dokazivanja porijekla imovine.Porez oduvijek plaćam u Hrvatskoj i nikad nisam ništa dobio extra od države,nikakve poticaje,naknade ili šta ja znam već,niti sam bio državi na teret u bilo kom pogledu.

Auuuuuu rista, pa ti si sazrio za deranje kože. Takvi njima trebaju, pošteni građani sa urednim vlasničkim papirima.
Naslijedio si kažeš, a tko ti je kriv, sada ćeš to lijepo platit.
Hebi ga ako si već platio porez na nasljedstvo i darove, sad ćeš još malo platit !
Imaš kuću – vrati stan ! [wink]

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Prosječni dnevni promet dionicama na Varšavskoj burzi u ovoj godini je 220 miliona eura. Na našoj je cca 4 miliona eura.

Poljska je 9 puta veća od Hrvatske, a burza im ima 55 puta veći promet….

Nije baš za uspoređivati Varšavsku i našu burzu. Na varšavskoj burzi kotiraju dionice iz razno raznih država, onda još jedna bitna razlika kad se ozbiljno počelo trgovat na burzi u Poljskoj,a kad u Hrvatskoj koji su sve instrumenti ponuđeni tržištu itd itd.

Pa što stavljate askove na ovim cijenama, vani opet sve u plusu a mi u minusu, pa ima li ovdje pametnih investitora ili svi trguju po tehničkoj analizi?

lp

A zašto vi ne raspalite po asku i opametite ove bezumne prodavače?

Redovni promet 2.604.211,23
Ajmeee prometa! Tu ne može biti 50 milja kn tako dugo dok se ne prijeđe crobex 2300. Ovo cijeđenje više nikakvog smisla nema.

Po meni su ovo dobre prilike za male investitore za ulazak u dionice od velikih igrača tko je mislio izać izašao je ,oni koji su hteli uć sa većim količinama su ušli. Od malih ulagača (koji su preostali na tržištu) mnogo ih je pogasilo gledalicu šta zbog velikih minusa, što do odluke da će čuvati dionice neko duže vrijeme. Trenutno ne postoji neka ogromna prijetnja da će veliki izlazit sa velikim količinama ,a ustalom bidovi su poprilično šuplji tako i da krenu izlazit vrlo skoro ne bi imali kome prodat dionice.
[/quote]

istina, al zato s malo dionica kojima udare po bidu mogu u par dana srušiti cijene -15-20% a toga se svi bojimo i zato nitko ne kupuje [sad]

Redovni promet 2.604.211,23
Ajmeee prometa! Tu ne može biti 50 milja kn tako dugo dok se ne prijeđe crobex 2300. Ovo cijeđenje više nikakvog smisla nema.

Po meni su ovo dobre prilike za male investitore za ulazak u dionice od velikih igrača tko je mislio izać izašao je ,oni koji su hteli uć sa većim količinama su ušli. Od malih ulagača (koji su preostali na tržištu) mnogo ih je pogasilo gledalicu šta zbog velikih minusa, što do odluke da će čuvati dionice neko duže vrijeme. Trenutno ne postoji neka ogromna prijetnja da će veliki izlazit sa velikim količinama ,a ustalom bidovi su poprilično šuplji tako i da krenu izlazit vrlo skoro ne bi imali kome prodat dionice.
[/quote]

istina, al zato s malo dionica kojima udare po bidu mogu u par dana srušiti cijene -15-20% a toga se svi bojimo i zato nitko ne kupuje [sad]
[/quote]
Ima i tome lijeka postaviš se u startu na ove cijene manje 15-20% pa nek lupaju a tebe ako zakače imaš lijepu priliku za trejd [wink]

@bigfoot

kod nas su zapravo porezi nizi od evropskih (dohodak,dobit,dividenda).
to sto je udio PDV-a kod nas visi znaci upravo da oni imaju mnostvo drugih poreza tako da pdv ima manji udio.

Pa što stavljate askove na ovim cijenama, vani opet sve u plusu a mi u minusu, pa ima li ovdje pametnih investitora ili svi trguju po tehničkoj analizi?

lp

[/quote]

Nemam baš previše casha na raspolaganju, radije čekam na bidu.
Ali mi zato ne pada na pamet prodavati na ovim cijenama.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

26. travnja crobex je završio kratkoročan uzlazni trend dosegnuvši 2215,18 bodova.
jesmo li nakon toga u redovitoj korekciji ili među medvjedima?
8. lipnja pali smo na 1903,25 bodova ili 14 posto od travanjskog picka.
jučer bili smo na 1954,48 bodova što je 12 posto manje nego 26. travnja.
ako smo već u vlasti međeda (a mnogi analitičari i tehničari tvrde da jesmo), onda očekujte pad – po definiciji – veći od 20 posto. odnosno crobex na ispod 1700 bodova.
čemu onda shopping, brate mili?

hate red

lp

[/quote]

Nemam baš previše casha na raspolaganju, radije čekam na bidu.
Ali mi zato ne pada na pamet prodavati na ovim cijenama.

lp
[/quote]
Upravo se velika većina pa i ja sam ponaša po ovakvom obrascu nema kupaca nema ni pretjerano prodavača, ne želimo lupat ko manijaci po asku ne želimo prodavat po ovakvim cijenama nego strpljivo čekamo neće li cijene iscurit. Evo sad malo o TA nas puno čeka negdje dolje na bidu htjeli ne htjeli stvorili smo otpor prodavačima i zaustavimo pad cijena jakim bidom [wink]

Se je to lagana banana od turizma. Prvo moraš imati hrpu domaćih gostiju koje bi posjećivali neka mjesta jer se ima šta vidjeti, a onda bi i stranci došli. Bili jeftini i li skupi sve se to broji i naplaćuje. Evo jednog primjera koji je pod Unescovom zaštitom pa je takva masivnost posjete da parking koji je pola vremena pod plimom onu drugu polovicu kad radi dnevno zaradi 40 000€. Glavno jelo koje se tamo jede je neki omlet sa šatro tajnim receptom. Svaki Francuz to posjeti u životu bar jednom i sad još i stranaca koliko hoćeš.
http://www.ot-montsaintmichel.com/accueil_gb.htm
Takvih objekata oni imaju na desetine, a slično možete naći diljem Evrope i rade 365 dana u godini.

I kod nas ih ima… ali naši ih ne žele posjećivati.

Koliko je Hrvata ikada posjetilo npr. Eufrazijevu baziliku??. UNESCO je može i 500 puta zaštiti, našima to ništa ne znači. Isto tako i Dubrovnik, Dioklecijanovu palaču… to posjete oni koji tamo žive u blizini ali ne i svi ostali…

Ili koliko je ljudi (osim onih koji prate "svijet filma") u RH posjetilo čarobni gradić Motovun?, ili jednako čarobni (ako ne i vše! Meni se jako sviđa) Grožnjan?? Koji je koliko ja znam još puno manje poznat i posjećen u RH nego li Motovun.

A ta dva gradića, to je ravno onim toskanskim kultnim "hilltop" gradićima (San Gimignano, Civita di Bagnoregio, Montepulciano i sl. ili pak poput San Marina, naime Motovun mene baš podsjeća na San Marino na onom dijelu kad se prođe gradska vrata, ili Civita di Bagnoregio jer imaju jednaku crkvu na središnjem trgu, mada ljudi obično kažu da je on "kao San Gimignano bez tornjeva" iako to baš ne stoji, jer ima značajnih arhitektosnkih razlika i druga vrsta kamena je čak… a Grožnjan… on pak odiše nekom čarolijom koju je riječima teško iskazati, Motovun mi je jasno da mi je vizualno lijep, ali Grožnjan je možda vizualno mrvicu manje atraktivan ali ima nešto drugo, još nisam dokučio što :D)

Ili Hum – "najmanji grad na svijetu", pa to bi trebao (usput i Roč, koji je opet priča za sebe), svaki Hrvat jednom u životu vidjeti, posebice je baš za Hrvate bitno proći tu aleju glagoljaša između Huma i Roča koji je onda obavezna destinacija, jer je to baš bitno i za našu povijest, za povijest Hrvata u Istri… jer sada kad je Istra u sastavu RH, onda bi bilo red da se malo i ta glagoljaška povijest njeguje.

To su stvari koje vrijedi vidjeti. Oni koji su baš ludi za tim hill-top gradićima, oni će i sve ostalo obići (melecko Završje npr. i druge slične ljepote), ali za sve bi trebale biti obavezne stvari poput Motovuna i Grožnjana te Hum+Roč.

Ljubitelji prirode će naravno obići Kotle, diviti se slapovima, starim vodenicima i sl. To je ovako za obiteljske izlet sa malom djecom baš cool.

Oni koji vole kušati fine stvari će kada su već u blizini svratit u Livade kod g.Zigantea na sladoled ili kolače od tartufa i sl. nesvakidašnje slastice…

A oni koji vjeruju u onu "u zdravom tijelu zdrav duh", koji se sporta ne mogu ostaviti niti za vrijeme odmora… ništa ljepše na svijetu nego Parenzanom voziti se biciklima (to isto može cijela obitelj, ako vam djeca nisu baš premala), i lijepo možete sve ove gradiće čak i "na biciklu" obići. Kada ogladnite, ožednite, bez brige u svakom ćete i najmanjem od tih mjesta naći neki restorančić, konobu… za okrijepiti se.

Hrvati bi stvarno mogli, da žele, jako puno toga ovakvog gledati, uživati, i sama Istra je baš specifična (praktična za to) što na tako malom mjestu tako puno toga. U nekim državama moraš stotine km proći od jednog do drugog lokaliteta, ovdje imate "sve na hrpi". Stacionirate se npr. u Motovounu (vrlo povoljan hotel Kaštel) i onda cijeli vikend biciklima istraživati okolne gradiće na okolnim brdima. Autom do obale i udaljnije lokalitete, i eto, nikakav Francuz u svojoj Franc ne može takavom izletu parirati!!

jel ovo, danas, u redovni promet uključeno i jedno 3,5 mil kn obveznica ?

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

New Report

Close