Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Febo

Prica o "sretno" zavrsenoj privatizaciji jednog poduzeca stranim kapitalom pocetkom 90-ih.

Poduzece "XY" pocetkom 90-ih je bilo u problemima i tadasnje vlasti odlucile su ga privatizirati. Pronadjen je strateski partner – strani kapital. Poduzece je prodano i dan danas "uspjesno" radi.

To je sretni dio price. A sad malo tuzniji dio.

U tih 20-ak godina poduzece u financijskom izvjescu nije prikazalo dobitak od kojeg bi platilo porez drzavi.
U tih 20-ak godina vlasnici su se koristili svim mogucim rupama u zakonu da ne zaposljavaju radnike na neodredjeno i da ih drze na minimalcu.
U tih 20-ak godina radnik nikad nije imao placu ni pribliznu prosjeku u drzavi, uvijek blize polovici prosjecne i to donjoj polovici.
U tih 20 godina uspjesne proizvodnje za stranog vlasnika, proizvod firme na svjetskom trzistu postize i do 10 puta vecu cijenu nego sto vlasnik placa za isti proizvod vlastitoj firmi. Da pojasnim ovu egzibiciju vlasnika. Vlasnik firme sam od sebe otkupljuje proizvod svoje firme po cijeni za kilogram koje je sam odredio, a onda proizvod prodaje po komadu na trzistu za trzisnu cijenu.

Mislim da ovakvih primjera ima jos u hrvatskoj i nazalost nazivamo ih uspjesna privatizacija.

Nije bolest sve što boli

Takvih loših primjera privatizacije ima i među poduzećima koje su prodane domaćim kupcima.
Ako si pažljivo pročitao moj post onda si mogao primjetiti da sam naglasak stavio na
kvalitetnim stranim investicijama.
Osim toga ima i gro firmi koje nisu privatizirane kad je bilo vrijeme( i dan danas je većinski vlasnik država) pa je sada gospodarstvo u velikim problemima zbog te činjenice i ispaštamo svi mi.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

@Febo

Svaka investicija, bilo strana ili domaca, ima jedan cilj, a to je stvaranje dobiti za investitora.

Da li je investicija kvalitetna se moze vidjeti tek nakon proteka nekog vremena nakon investicije. U pocetku svi nude i obecavaju brda i doline, a tek kasnije se vidi pravo lice investitora.

Moj pocetni komentar nije se odnosio na Investiranje nego na strano investiraje jer takvim ponasanjem i prizivanjem stranog kapitala sami sebi dokazujemo da i nismo za drugo nego da nam stranci kroje sudbinu. Domovinskim ratom izborili smo neovisnost i samostalnost ali izgleda da je to samo na papiru jer smo u zadnjih 15 godina uspjeli razhebat sve sto se dalo. Danas "Jadre" zeli uzeti bozicnice, regrese, oharaciti narod itd, a ista je ta "Jadre" jucer potpisivala privatizacije i ostalo sto se pred nju stavilo i unesrecila i unazadila Hrvatsku, a sve zbog necije osobne koristi.

Nije problem sto je drzava vecinski vlasnik neke firme, problem je na koji je nacin drzava vecinski vlasnik neke firme. Pogledaj HEP-ovo izvjesce prosle godine, a pogledaj ovo zadnje. U medjuvremenu je bilo malo povlacenja po novinama i gle cuda kak firma najedanput puno bolja, a da se u firmi promjenilo nista nije.

Nije bolest sve što boli

dok god ti nacija i kapital budu u istom postu imat ćeš gorak okus u ustima.
to tako mora bit.

Lynx, 16.05.2010. u 17:45
Nista drugo nego sofisticirani nacin porobljavanja.

O čemu ti pričaš?
Znači ako meni netko ponudi za moje dionice ili za moju firmu cijenu sa kojom
sam ja zadovoljan, znači, ako mu prodam, on me je sofisticirano porobio…
kao i one koji su u redovima čekali da prodaju dionice INE Molu i ove sa 63-icama na
asku HT-a…
Živjela hrvatska pamet! Prvo elegantno uzmemo novce..a onda kukamo da smo porobljeni ili
prevareni. [thumbsup]
[/quote]

Ne pricam ni o tebi ni o tvojim dionicama. To sto ces ih ti mozda i prodati za tebe u datom momentu povoljno ne znaci da je to isto povoljno dugorocno gledano za drzavu i generacije koje ostaju. Obzirom da ocito ne vidis dalje od svojeg nosa ti ces biti zadovoljan kad u vlastitoj drzavi neces imati nicega vlastitog.

[/quote]

Malo pre široko….što znači da neću imati ničega vlastitog, osnivaju se i dalje uspješne domaće firme, koliko pratim u medijima, neke odbijaju strane ponude za kupnju(slučaj firme za proizvodnju čipsa). Hoće li nešto biti prodano ili ne, stvar je isključivo vlasnika te imovine?
Model po kojemu je išla privatizacija nekoć državnih tvrtki u RH je očito bio pogrešan no u privatizaciji INE i HT-a, primjerice, sudjelovali su i hrvatski građani.
Mnogi od njih prodavali su svoje dionice svojevoljno?
Po tebi ih je netko opet prevario?!
[/quote]

Ma nije nitko nikog prevario nego se mi kao nacija olako odricemo firmi i svega sto se moze utrziti cim netko spomene strani kapital.
[/quote]

Nažalost (ili na sreću , kako već to netko doživljava) bez stranog kapitala, prosječan standard života građana u RH bio bi kao u CG ili Makedoniji ( a i te države se otvaraju stranom kapitalu).
Kvalitetne strane investicije (continuous input-continuous output), osim što pune državni i lokalni proračun i zapošljavaju domicilno stanovništvo imaju i puno kooperanata u vidu raznih domaćih tvrtki , tako da je ućinak multiplikatora u srednjem i dugom roku ovdje izrazito jak.
Moj post nije bio namijenjen prozivanju tebe ili bilo koga drugog, no cijela ta uvriježena premisa oko stranaca koji kupuju sve , a mi im "jadni" to moramo prodavati te smo robovi u vlastitoj državi, me živcira.
[/quote]
Ali je i pogrešna premisa da kapitala u RH nema pa da zato moraju stranci ulagati/kupovati.
Kod nas ima kapitala samo što stoji ne-uposlen, jer mu se poslovanje sabotira od najviših razina državne vlasti prema dolje do najnižih. Velika je averzija prema domaćem kapitalu a u nebo se uzdiže strani kapital, strane investicije… uvijek se misli da su stranci bolji i da bolje strancu prodati nego našima.

U Hrvatskoj ima kapitala, Hrvati mogu raditi privatizacije državnih firmi, samo im to treba dopustiti.

Koliko npr. samo jedan Adris ima (i može imati, obzirom na potencijal poluge koji si je pažljivo izgradio za slučaj potrebe za njeno povlačenje) kapitala… ali mu nikada ništa nisu htjeli prodati, iako je izražavao interes za mnoštvo toga.

A nije Adris jedini, ima još firmi a ima i posebice puno malih građana koji svatko po malo kada bi se skupili (IPO?) može angažirati ogroman kapital (i više nego dovoljan za privatizirati sve u RH što još nije privatizrano).

Zar ne bi bilo bolje da se domaći kapital nekako "usposli" umjesto da sve te silne milijarde kuna leže oročene u bankama?

Zašto npr. država ne bi privatizrala HEP na način da on izda 100 % novih dionica pa da država tako padne na 50 % (a koje se onda u pravom trenutku mogu prodati… nekome, domaćem ili stranom…) na IPO-u hrvatskim građanima… pa bi taj HEP gradio prijeko potrebne elektrane… zaposlio hrvatske firme u tome…

Anonimno, 16.05.2010. u 17:49
Nista drugo nego sofisticirani nacin porobljavanja.

O čemu ti pričaš?
Znači ako meni netko ponudi za moje dionice ili za moju firmu cijenu sa kojom
sam ja zadovoljan, znači, ako mu prodam, on me je sofisticirano porobio…
kao i one koji su u redovima čekali da prodaju dionice INE Molu i ove sa 63-icama na
asku HT-a…
Živjela hrvatska pamet! Prvo elegantno uzmemo novce..a onda kukamo da smo porobljeni ili
prevareni. [thumbsup]
[/quote]

Ne pricam ni o tebi ni o tvojim dionicama. To sto ces ih ti mozda i prodati za tebe u datom momentu povoljno ne znaci da je to isto povoljno dugorocno gledano za drzavu i generacije koje ostaju. Obzirom da ocito ne vidis dalje od svojeg nosa ti ces biti zadovoljan kad u vlastitoj drzavi neces imati nicega vlastitog.

[/quote]

Malo pre široko….što znači da neću imati ničega vlastitog, osnivaju se i dalje uspješne domaće firme, koliko pratim u medijima, neke odbijaju strane ponude za kupnju(slučaj firme za proizvodnju čipsa). Hoće li nešto biti prodano ili ne, stvar je isključivo vlasnika te imovine?
Model po kojemu je išla privatizacija nekoć državnih tvrtki u RH je očito bio pogrešan no u privatizaciji INE i HT-a, primjerice, sudjelovali su i hrvatski građani.
Mnogi od njih prodavali su svoje dionice svojevoljno?
Po tebi ih je netko opet prevario?!
[/quote]

Ma nije nitko nikog prevario nego se mi kao nacija olako odricemo firmi i svega sto se moze utrziti cim netko spomene strani kapital.
[/quote]

Nažalost (ili na sreću , kako već to netko doživljava) bez stranog kapitala, prosječan standard života građana u RH bio bi kao u CG ili Makedoniji ( a i te države se otvaraju stranom kapitalu).
Kvalitetne strane investicije (continuous input-continuous output), osim što pune državni i lokalni proračun i zapošljavaju domicilno stanovništvo imaju i puno kooperanata u vidu raznih domaćih tvrtki , tako da je ućinak multiplikatora u srednjem i dugom roku ovdje izrazito jak.
Moj post nije bio namijenjen prozivanju tebe ili bilo koga drugog, no cijela ta uvriježena premisa oko stranaca koji kupuju sve , a mi im "jadni" to moramo prodavati te smo robovi u vlastitoj državi, me živcira.
[/quote]

u CG i Makedoniji živi se bolje nego u RH. Ljudi su opušteni i uživaju bez materijalističkog razmišljanja na koje su nas naučili tj. priučili kapitalisti. naš standard temelji se isključivo na kreditima kojih tamo još nema u takvom opsegu kao ovdje i zato živimo prividno bolje, a u stvari gore jer mi smo postali robovi banaka, a oni će to tek postati.

...povijest se ponavlja...

Ja bi molio link gdje piše da će EBDR kupovati naše dionice. Koliko sam ja nešto tu shvatio bilo je govora samo o ovome
http://www.poslovni.hr/147735.aspx

"Spremni smo uz snažnu podršku i upliv hrvatske vlade ulagati u državne udjele u hrvatskim turističkim poduzećima," napominje Pilloux, "Želječli bismo biti jače uvučeni u te procese. Željeli bismo ulagati u tvrtke koje još nisu privatizirane, zajednički raditi na njihovom poboljšanju i tek onda ih prodati."

Pilloux je istaknuo da EBRD već ima iskustva u ulaganju u hrvatska hotelska poduzeća, no od sad će, kako je rekao, biti spremni ulagati u širok spektar trurističkih tvrtki i projekata, od najmanjih do najvećih i hrvatskim tvrtkama ponuditi dugoročno financiranje."

Vaš link

A koliko planiraju godišnje trošiti na sve projekte:
"The capital increase will open the way to investments of 9 billion euros in each of the next two years and 8.5 billion euros in the succeeding three years. The bank this year will spend 8 billion euros on loans and company stakes."

Vaš link

EBRD će sudjelovati na neki način svojim kapitalom u razvoju Luke Ploče, bilo u dokapitalizaciji, bilo kreditom.
To je najavila Kosor u petak na skupu, konkretno spominjući Luku Ploče i koridor Vc.

Najava o kupovanju udjela u našim tvrtkama je odlična, bez obzira na koji način će steći te udjele.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ovo silno zaduživanje, i države, i firmi, i građana, nije ništa drugo nego smišljena neokolonijalistička politika zapadnih elita.

Kad pogledaš svi su dužni osim Kineske države, Ameri, Njemci, Englezi, ne znam da li je i Švicarska država dužna. Ako odbijemo ono što je posudila kineska država, enorman novac je posuđen, pitam se tko su zajmodavci???

Znate li da je FED, privatna banka?????

O tome sam već pisao.

Kapital nema nacije, nama malima je načelno svejedno da li je kupujem u Konzumu ili u Kauflandu, da li štedim u PBZ ili u HPB. Upravo na tu logiku kapital i igra, pod krinkom slobodne trgovine, demokracije, i liberalizma, čvrsto sam uvjeren vladaju moćne zapadne elite. Da ništa nije ni slučajno, ni slobodno….

Imaju znanje, moć, tehnologije, i novac. Stvaraju mišljenja preko medija. Biraju Predsjednike…..

Njih nije briga, što će vrlo brzo crnci i muslimani biti većina npr. u Engleskoj ili Francuskoj, oni vladaju. Nama nije briga tko nama vlada, glavno je da živimo i trošimo, tko više tko manje, nije važno. I naši pojedinci su uspješni, teorijski svi imamo jednake šanse….

Do kraja stoljeća u mnogim jadranskim mjestima će Hrvati biti manjina. Živim u Splitu, tu je već punooo stranaca..

Da li je to u redu???

Ne znam.

Dugoročno ne vjerujem da će nam to donijeti dobra.

Malo nas je, Izgubit ćemo se, utopiti u masi velikih nacija Europe, i izumrijeti kao narod.

Ja se uopće ne bi priljučivao EU.

Posebni sporazumi, i biti svoji na svome. Kontrolirati sve. Ovako ćemo vrlo brzo postati što je netko negdje napisao 3K, Konobari, Kuhari i Kurve, razmiliti se po Europi, drugi će masovno dolaziti ovamo, uglavnom kupus, Hrvati izumiru za par stotina godina…

E sad da li je to važno???? Možda i nije. Naši potomci ( geni ) će živjeti svejedno, zvali se Hrvati, ili Talijani, ili Njemci, ili Rusi, ili Europljani…

geni možda da, ali memi ne.. a ni za gene se ne bih kladio

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Marin Roje: Budućnost Hrvatske su nove tehnologije
http://seebiz.eu/hr/intervjui/roje-buducnost-hrvatske-su-nove-tehnologije,77978.html

INTERVJU – "Ne vjerujem u modele industrijalizacije. To je povijesni model kroz koji je Europa prolazila u prošlim stoljećima."

Kako je lijepo to zvuči. Idemo se baviti nanotehnologijom, ne znamo ni WC papir proizvoditi.[thumbsup]

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

Evo jedan primjer dobrog, kvalitetnog hrvatskog proizvoda, koji se doduše finanacira preko naših leđa, ali bitno je da se imamo čime ponostiti.[thumbsup]

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/tragedija-od-nogometa-avatara-gledalo-vise-ljudi-nego-proljetnu-sezonu-hnl-a,77964.html

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

New Report

Close