Teško je kroz crno-bijelu dioptriju raditi dinstinkciju, između sofisticiranog porobljavanja i domaćeg, rodijačko-plemensko-nepotističkog sustavnog uništavanja hrvatske supstance i makijavelističkog pristupa, gdje je cilj u ovom neprirodnom konceptu "fundamentalnog neoliberalizma" isključivo osobni interes, naspram interesa šire društvene zajednice u cjelini. Istina je, uglavnom što je prodano stranom kapitalu, od banaka do HT-a, vlasnicima donosi veliki profit kojeg izvlače. Ali , što bi bilo u suprotnom? Totalna pljačka i nesigurnost sustava, sjetimo se 1998. Naravno ,sve navedeno kao posljedicu imalo je: zapostavljanje i sustavno uništavanje domaće izvozne komponente, forsiranje uvoza i nemjerljivu zaradu, kako uvoznog lobija tako i banaka. Uglavnom na djelu imamo dvije loše opcije, e sad koja je manje loša, ostaje otvoreno pitanje, gdje teško da se možemo složiti, isto kao i o ulozi HNB-a u svemu tome.
Da bi dobio kredit iz Programa EBRD-a, moraš imati IDEJU- PROGRAM ULAGANJA- nešto profitabilno
ocijenjeno kao perspektivno- dohodovno – za razvoj i zapošljavanje zajednice..a operativni dio posla-
odrađuju banke../ kao HBOR-sa subvencioniranom kamatom../
Ostaju nejasni odnosi između davatelja sredstava – EBRD-a i – distrubutera novaca- BANKE.
i koju su njihovi sada novi odnosi, a mene to zanima:
1. gdje je taj novac deponiran- dok se ne riješi podjela novaca ?
2. da li su već zahtjevi u ladici ..pa će se podijeliti ..?
3. gdje je zarada banke oko usluge i naknada- dodatak na kamatu ? Gdje je ocjenjivanje Programa?
tj. da li to rješava kao klasični kredit na Kreditnim odborima ili su neki drugi odbori-komisije..
4. da li će biti uključeni i fondovi tih istih banaka….?
5, kako se službeno mogu takvi krediti zatražiti i gdje se obrađuju zahtjevi..?
Tko zna detaljnije?…
Ja bi molio link gdje piše da će EBDR kupovati naše dionice. Koliko sam ja nešto tu shvatio bilo je govora samo o ovome
http://www.poslovni.hr/147735.aspx
čitam ovu stranicu i ne mogu sam sebi vjerovati. Zar smo dosita postali taklo usrana nacija.
novac iz EBRD-a za kupnju dionica. Dionica čega? Pa ni sada nije problem u novcu. Problem je što poduzeća loše rade i što su i ovakve cijene napuhane jedno 30%. Nek se ispušu cijene pa ćete vidjeti da novca ima koliko vam drago.
48% SSS u HŽ? Pa čpvječe božji u cijeloj državi imaš jedva 7-8% VSS-a! Taman toliko da ih sve zaposliš u HŽ i više nigdje niti jednoga.
Porobljavanje kao rješenje poblema. Ej hrvatska mati, …
Moramo se pripremiti za situaciju korištenja europskih fondova čija je vrijednost 3,5 milijarde eura u 2012. i 2013., a kasnije i potencijalno mnogo više. Moramo imati ljude koji će znati osmisliti i pripremiti projekte tako da oni prođu u europskim institucijama. Za taj posao treba predvidjeti i značajan novac u proračunu. Ako se to dobro odradi, taj se novac višestruko vrati. Zagovaram da se selekcionira tim od stotinjak ljudi koji će udovoljavati nekolicini kriterija – moraju odlično znati enegleski jezik, biti kompjutorski pismeni i imati znanje o europskim institucijama.Treba ih poslati na šestomjesečno intenzivno obrazovanje i onda ih staviti na posao pripreme projekata. U određenom roku moramo iskoristiti novac iz EU fondova jer on inače propada. Rokovi za fondove teku od 1.1. 2012.
Kolega kriteriji su vrlo jednostavni i jasni i mi te ljude imamo ali jako teško mogu doći do izražaja u rodjačko zemljačkoj klimi koja je stvorena.Za pojedince koje ja osobno poznam i trenutno se motaju po nekim institucijama i daju se vidjeti na TV odgovorno tvrdim da su imali velikih problema sa završavanjem Srednje škole. Politika je postala mjesto za liječenje nekih frustracija iz mladosti i sasvim je normalno da one uspješnije i pametnije ne možeš tamo ni vidjeti. S kim si takav si.
Ovaj link ide k onome pasusu gore.
http://www.jutarnji.hr/vesna-pusic–liberali-nisu-bitni-za-savez-hns-a-i-sdp-a/772648/
Ja bi molio link gdje piše da će EBDR kupovati naše dionice. Koliko sam ja nešto tu shvatio bilo je govora samo o ovome
http://www.poslovni.hr/147735.aspx
EBRD neće kupovati dionice preko PBZ investora,ali će ulaziti kao partner u dobre programe
LKPC,dokapitalizacija i EBRD i EIB npr.Bitno je da novac dolazi i da to pokreće zamrlu proizvodnju.
A EBRD namjerava povečati svoju aktivnost.
LKRI će lako naći investitore, Kinezi postaju opasna konkurencija pa bi Europa mogla odriješiti kasu.Bitno je imati stratešku prednost,kao što ima Hrvatska.
A sada je u Hrvatskoj sve relativno jeftino i vrijeme je danetko drugi skine skorup,ako to mi ne znamo.Ne radi se o nedostatku novca,nego o nedostatku organizacije i pameti.Dok će naši
građani na svoju štednju u bankama uzimati tri četiri posto godišnje,stranci će kupovati u Hrvatskoj i zarađivati višestruko više.I normalno da se postavlja pitanje:tko će biti bogatiji i da li ćemo zaostajati za njima.
Ipak je bitno da se ulaže u Hrvatsku.Od toga ćemo ipak najviše koristi imati mi.
Ne razumijem kaj se netko čudi kad se govori o porobljavanju. Je li nam američki ambasador smijenio premijera? Da li nam Hanes Swoboda sugerira kako da reguliramo glasanje dijaspore?
80% građana se slaže sa tim njihovim potezima ali dok se tu provodi izborni inžinjering iz Šeksove kuhinje sasvim je normalno da nas stranci moraju spašavati. Ja ih samo molim da pojačaju pritisak na vladajuću kastu koja je izgubila kompas već davno.
O čemu ti pričaš?
Znači ako meni netko ponudi za moje dionice ili za moju firmu cijenu sa kojom
sam ja zadovoljan, znači, ako mu prodam, on me je sofisticirano porobio…
kao i one koji su u redovima čekali da prodaju dionice INE Molu i ove sa 63-icama na
asku HT-a…
Živjela hrvatska pamet! Prvo elegantno uzmemo novce..a onda kukamo da smo porobljeni ili
prevareni. [thumbsup]
[/quote]
daj febo, pa kaj ti stvarno misliš da je fer raspon cijene ht-a od 250 do 300 kn a ne 800 do 1000?
a o ini ne treba ni govoriti [rolleyes]
[/quote]
Fer je onaj raspon koji smo mi tražili, a kako vidim toliko smo i dobili.
Idem sutra u PBZ- direktno pitati oko takvih sredstava . Zašto nismo transparentniji i ne obavještavamo poduzetništvo o takvim kreditima? Imam jedan Program, želim znati mogu li dobiti
kredit sa minimalnom kamatom da ga ostvarim.
Gdje su popisi inovacija – nagrađenih inovatora koji žele svoje inovacije proizvoditi..? Hvala na
odgovoru.
O čemu ti pričaš?
kao i one koji su u redovima čekali da prodaju dionice INE Molu i ove sa 63-icama na
asku HT-a…
Živjela hrvatska pamet! Prvo elegantno uzmemo novce..a onda kukamo da smo porobljeni ili
prevareni. [thumbsup]
[/quote]
Ne pricam ni o tebi ni o tvojim dionicama. To sto ces ih ti mozda i prodati za tebe u datom momentu povoljno ne znaci da je to isto povoljno dugorocno gledano za drzavu i generacije koje ostaju. Obzirom da ocito ne vidis dalje od svojeg nosa ti ces biti zadovoljan kad u vlastitoj drzavi neces imati nicega vlastitog.
[/quote]
Malo pre široko….što znači da neću imati ničega vlastitog, osnivaju se i dalje uspješne domaće firme, koliko pratim u medijima, neke odbijaju strane ponude za kupnju(slučaj firme za proizvodnju čipsa). Hoće li nešto biti prodano ili ne, stvar je isključivo vlasnika te imovine?
Model po kojemu je išla privatizacija nekoć državnih tvrtki u RH je očito bio pogrešan no u privatizaciji INE i HT-a, primjerice, sudjelovali su i hrvatski građani.
Mnogi od njih prodavali su svoje dionice svojevoljno?
Po tebi ih je netko opet prevario?!
O čemu ti pričaš?
asku HT-a…
prevareni. [thumbsup]
[/quote]
Ne pricam ni o tebi ni o tvojim dionicama. To sto ces ih ti mozda i prodati za tebe u datom momentu povoljno ne znaci da je to isto povoljno dugorocno gledano za drzavu i generacije koje ostaju. Obzirom da ocito ne vidis dalje od svojeg nosa ti ces biti zadovoljan kad u vlastitoj drzavi neces imati nicega vlastitog.
[/quote]
Malo pre široko….što znači da neću imati ničega vlastitog, osnivaju se i dalje uspješne domaće firme, koliko pratim u medijima, neke odbijaju strane ponude za kupnju(slučaj firme za proizvodnju čipsa). Hoće li nešto biti prodano ili ne, stvar je isključivo vlasnika te imovine?
Model po kojemu je išla privatizacija nekoć državnih tvrtki u RH je očito bio pogrešan no u privatizaciji INE i HT-a, primjerice, sudjelovali su i hrvatski građani.
[/quote]
Ma nije nitko nikog prevario nego se mi kao nacija olako odricemo firmi i svega sto se moze utrziti cim netko spomene strani kapital.
O čemu ti pričaš?
asku HT-a…
prevareni. [thumbsup]
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Ma nije nitko nikog prevario nego se mi kao nacija olako odricemo firmi i svega sto se moze utrziti cim netko spomene strani kapital.
[/quote]
Nažalost (ili na sreću , kako već to netko doživljava) bez stranog kapitala, prosječan standard života građana u RH bio bi kao u CG ili Makedoniji ( a i te države se otvaraju stranom kapitalu).
Kvalitetne strane investicije (continuous input-continuous output), osim što pune državni i lokalni proračun i zapošljavaju domicilno stanovništvo imaju i puno kooperanata u vidu raznih domaćih tvrtki , tako da je ućinak multiplikatora u srednjem i dugom roku ovdje izrazito jak.
Moj post nije bio namijenjen prozivanju tebe ili bilo koga drugog, no cijela ta uvriježena premisa oko stranaca koji kupuju sve , a mi im "jadni" to moramo prodavati te smo robovi u vlastitoj državi, me živcira.