Rast Vart i Dkvs na velikom prometu [lol]
e ovo mi stvarno nije jasno da se o takvim pizd……. priča unedogled a po tom pitanju se niš ne događa .. vjerojatno u HANF-i imaju užasno puno posla uz ovakav astronomski promet, ali da na ovakve naloge po par kuna nitko ne reagira (a istovremeno je skoro nemoguće postaviti takav nalog) mi je već smiješno
može li mi netko objasniti kako je moguće obaviti transakciju 1 dionice Varteksa i 2 Đakovštine ukupne vrijednosti 60 kuna???
Da, to je također problem. Ali i uz sve to navedeno je crobex ipak bio na 5400 prije 3 godine. Svi su imali priliku iskrcat se, rijetki su to i učinili. Nova prilika je bila u ožujku 2009 kada su se mogli ukrcat na crobexu 1300, velika većina opet priliku nije iskoristila…. I sad im je kriva Hanfa [rolleyes]
[/quote]
….što se tiče prilika u pravu si i tko je iskoristio pogodio je , ali što se tiče manipilacija na burzi naravno da je kriva HANF-a , pa više je nego očito šta se radi ovdje …dobro je netko primjetio pogledaj transakcije na likvidnim dionicama jučer u posljednjoj minuti trgovanja nisu ze Remetinec nego za nešto puno žešće i okrutnije….a HANF-a oformljena tek toliko da postoji i da se papirnato pokaže kako postoji kontrola trgovanja da bi mogli doći strani ulagači…..o čemu pričamo…. [lol] [lol] [lol]
[/quote]
Hanfa je naravno zadužena istražiti manipulacije i to podržavam. Ali ako netko proda 700,000 kuna u zadnjoj minuti Hanfa mu ne može ništa jer prodavatelj može uvijek reći da je to bila poslovna odluka. Neko vrijeme davno sam radio kao broker i bilo je ulagača koji su u slučaju velikog spreada htjeli skinuti jednu dionicu s aska ili lupiti jednu po bidu itd…. To je očita manipulacija, ali ako on želi lupiti 100,000 kuna po bidu a bid je debelo ispod tko njemu može zabraniti da prodaje? Možemo samo žaliti da nam tržište nije likvidnije pa bi i spreadovi bili manji a nalozi na bidu i asku puno veći.
Na crobexu 5,000 je i TA davala prodajne signale – veliki head & shoulders, overbought market sa ludim rastom u prvoj polovici 2007, pa promjena trenda početkom 2008, i fundamenti su sugerirali precjenjenost, P/E vrlo visok, boom građevinara na leđima državnog capexa za kojeg se znalo da ne može tako u nedogled, kriza na US nekretninskom tržištu, imali smo i čisti sindrom čistača cipela gdje se u svakom kafiću pričalo o dionicama a to je uvijek znak da treba prodavati, zatim hrpa IPO-ova a ima jedan Buffettov citat u stilu kada krenu IPO-ovi kreni i ti s tržišta…. itd… ili je možda ipak Hanfa kriva?
[/quote]
Kamo sreće da je ovakvih forumaša više, tada ni veliki ne bi mogli manipulirati sa malima, znanja fali kolega apsolutno se slažem .
Rijetko dajem ocijene ali vaše tri stotke ispucam do 10:00.
Da, to je također problem. Ali i uz sve to navedeno je crobex ipak bio na 5400 prije 3 godine. Svi su imali priliku iskrcat se, rijetki su to i učinili. Nova prilika je bila u ožujku 2009 kada su se mogli ukrcat na crobexu 1300, velika većina opet priliku nije iskoristila…. I sad im je kriva Hanfa [rolleyes]
[/quote]
Kako da se iskrcaju kad su se tek tad ukrcali. Dobar dio malih ulagača je upravo u vremenima IPO HT-a po prvi put ulazio na TK. Ljudi nisu baš puno znali o burzi, do tog IPO-a nisu ni znali za dionice. Dok su stekli malo iskustva, eto Crobexa na 1300.
I onda se opet nisu mogli ukrcati na 1300 jer su bili full u dionicama. Kao vožnja u kontrasmjeru na autoputu. Naravno, nitko im nije kriv, sami su si krivi.
Sve ovo stoji o čemu pišeš. Ipak su vjerojatno bolje prošli (odnosno više šanse su imali) oni koji su počeli ulagati prije jeseni 2007.
Croman je nedavno napisao "ne ide se na burzu bez iskustva". Naravno, to ne treba doslovno shvatiti, jer bi to bilo kao kad tražiš posao, a svi uvjetuju par godina radnog iskustva a nemaš ga i ne možeš ga ni dobiti jer se ne možeš zaposliti jer nemaš iskustva. Začarani krug. Ali ući u nešto o čemu malo znamo sa većim iznosima nije bilo pametno.
Zato u početku s manjim iznosima, pa kad se stekne iskustvo, postupno povećavati uloge. Evo npr. na Crobexu 1300 ići sa minimalnim iznosima, pa kad se stekne dovoljno iskustva, na cca 3000-4000 i kad se vidi da to ide, ući all-in. [lol]
[/quote]
koliko ljudi će kupiti auto a da se ne raspitaju koji je motor unutra i koliko je prošao? koliko će ih kupiti stan a da ne znaju kvadraturu i ne provjere gruntovnicu? a puno njih je kupovalo dionice bez da znaju koliko firma zarađuje a koliku premiju oni plaćaju na tu zaradu…. ne može ih Hanfa štititi od vlastite gluposti
[/quote]
upravo tako kolega Conan, mudro zborite kao i uvjek……vidi se da ste čovjek koji ima znanje i meni se osobno sviđa vaše pisanje i smatram Vas značajnim članom ovog foruma…..
ovaj auto koji ste uzeli za primjer je jako dobar ali uvijek postiji neki "ali"……mnogi su prodavali aute s lažnom kilometražom, aute s nezakonski promjenjenim motorima pa čak i "posuđene" da ne kažem ukradene automobile i nikom ništa…….ali i tu naravno postoji jedan "ali"……naime, mislim da nitko ovdje nije došao pod prisilom i zbog toga izgubio novce…..
naravno da je isto tako normalno da svi mi želimo da se stvari odvijaju u našu korist i da zaradimo…..no ponekad se u toj igri i gubi……
mnoge stvari bi mogle i trebale bolje no, tak je kak je……svi mi imamo ovdje neki cilj i moramo smisliti načina kako da ga ostvarimo…….
puno sreče svima….
i pozdrav forumašima….
i naravno: samo hladne glave i [cool]…….
ja to nekako i uspjevam…naravno da ponekad "propucam" ali sve je to dio igre……
i naravno hvala ovoj burzi na tome što je ovako jadna, jer što više čamimo čekajuči moj stres i vrijeme pračenja burze su manji tako da stignem i živjeti……još da je hoče na mjesec dana zatvoriti ili omogučiti trgovinu slj. mjesec dana samo po ovim cijenama bio bih presretan…..
i zato…. [cool]
Vidim ovdje na forumu da ljudi sve vise gube zivce. Ali isto tako vidim i na zse da iako su vijesti katastrofa, vanjski indexi katastrofa, malo toga se lupa po bidu ako izuzmemo ove trenutno "trejderske" dionice.
Po mome misljenju to je znak da bi uskoro mogli uskakati u vlakice.
Sappy, koliko god ti bilo teško prihvatit tu činjenicu – ako imaš gubitak jedini krivac si ti sam. Nemoj tražiti druge krivce. Uoči svoju pogrešku, uloži u znanje i drugi puta ćeš bolje proći… inače si osuđen na čangrizavu starost gdje će svi drugi biti krivi za tvoje probleme. Imaš pogrešan stav koji te sigurno neće dovesti do uspjeha… Samo dobronamjeran savjet… NHF
Zari nož dublje…., još nisam potpuno iskrvario…
Hebi ga pa rekao si mi ono čega sam cijelo vrijeme itekako svjestan…, ne krivim ja nikoga.., nego koliko god ulagao u znanje i bio svjestan stvarnosti oko sebe, nisam ni izbliza mogao dokučiti koliko duboko zeko u rupu može ući…… IYKWIM
uskoro možemo zatvoriti burzu ako nastavi s ovolikom "likvidnošću"
evo ljudi čovjek vam kaže otvoreno da je broker a ja vam već mjesecima trubim da
je ovaj forum samo igrokaz raznih brokeraja a vi vjerujete tu nekakvim likovima……
uzmite ovo samo za zabavu i ništ više……………
inače grobi izgleda jako loše danas, ko da bi mogo u ponor uletit…..
evo ljudi čovjek vam kaže otvoreno da je broker a ja vam već mjesecima trubim da
je ovaj forum samo igrokaz raznih brokeraja a vi vjerujete tu nekakvim likovima……
uzmite ovo samo za zabavu i ništ više……………
inače grobi izgleda jako loše danas, ko da bi mogo u ponor uletit…..
….oprosti pod kojim nickom trubiš da znam pročitat……. [lol] [lol] [lol]
može li mi netko objasniti kako je moguće obaviti transakciju 1 dionice Varteksa i 2 Đakovštine ukupne vrijednosti 60 kuna???
to se nemože objasnit