Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

najbolja fora mi je kad se ekipa pita:

"Sto jos moze poci po zlu?"

mislim da je najbolji odgovor na to – dionca moze pasti…

nevjerojatno, ali ovo je vrlo korisno i zanimljivo promisljanje…

Dečki dugo sam na burzi i nepopravljivi sam optimista ali dok ne dođe novac, puno novca – ova naša burza ostaje obična žabokrečina. Iz dana u dan vrtimo i prodajemo u krug, netko više a netko manje spretno. Danas ja prodam Marku, sutra Marko Janku a prekosutra opet Janko meni i tako u krug…već mjesecima….

Tu i tamo nešto bljesne ali sve su to mačevi sa dvije oštrice – pa vidite IGH.

Još se uza sve to treba bojati što bi bilo ako padne kuna – koliki bi nam onda bili gubitci??

Slušam raste devizna štednja, možda ne bi bilo loše povesti se za narodom…

Al opet proljeće optimista u meni kaže prolječe stiže a proljeće je vrijeme za manje crnih misli i novi zamah…

Nisam siguran.

Narode zar nije danas bilo zanimljivo i dinamicno na burzi ?

Iako lagano pusim zadnjih dana, bas mi se svidja ova volatilnost. Pa dosta je vise bilo one ucmalosti i zabokrecine !

Eto konacno prilike za dejtrejdere da se dokazu i pokazu !

Zašto ovdje nema nikakvog slavlja??

Danas slavimo veliku obljetnicu – točno godinu dana od zadnjeg "lokalnog dna" našeg omiljenog croby-ija!

U ovih godinu dana najstariji službeni index Zagrebačke burze zabilježio je i spektakulran rast: rast točno 70 % !

Kada to usporedimo sa rastom MSCI world stock index-a, vidimo da je to taman tu negdje (čime postaje manje spektakularno, ipak smo u prosjeku pa ovih 70 % ne izgleda baš tako impresivno kao na prvi pogled – ali ja na to gledam ovako: ići polakše je zdravije, nećemo se tako naglo napuhati :D)

U svakom slučaju, 70 % u godinu dana, nešto je što povijest rijetko kada zabilježi, a naša kvalitetna izdanja koja su pobijedila index, rasla su i preko 100 %, što je zbilja nevjeroajtno za "konzervativne dionice" (a koje su među njima također).

Ovaj dan treba biti zabilježn u povijesti kao 1. obljetnica toga "kobnog dna", a na koju se i ovi kratkoročni špekulanti imaju ćemu veseliti, jer rast od 70 % (index) do više od toga (za one koji pobijeđuju index 😉 ) nije stvar koju ćemo gledati još puno puta u svome životu (odnosi se i na one koji planiraju živjeti i još cca. 80 godina 😉 )

Ova tišina je možda odraz bojazni da bismo se sada trebali malo "hladati" nakon ovog eksplozivnog rasta?? Ma dajte… ako gledamo dionice dobrih firmi… one su još vrlo podcijenjene, i ovaj rast nije razlog za "strah od korekcije", ako do nje dođe biti će samo još podcijenjenije pa se može dokupljivati (ako se ima čime…).

http://www.poslovni.hr/141888.aspx
Evo i konjice.

who dares, wins

ulaganja u Plivu i Magmu… – jesu li dobro prošli tamo? 😀

"No, želim istaknuti da mi krećemo s ulaganjima kad procijenimo da je tržište dosegnulo dno, to nam je signal za kupnju. " – a gdje su bili u ožujku 2009.??

"Mi u Templetonu vjerujemo da će dno biti dotaknuto krajem prvog ili početkom drugog tromjesečja. Cijelo vrijeme pratimo Hrvatsku. " – što to znači? Da će tada cijene biti niže nego u ožujku 2009.?? :wtf:

"Kad će Templeton posegnuti za udjelom u nekoj hrvatskoj kompaniji?
Vjerujem da će to biti krajem ove godine." – dakle pola godina nakon njihove procjene dna, a kaže da kupuju kada se dosegne dno. Kontradikcije jedna za drugom, ajd bar da malo ih razmakne u tekstu par redova da se manje vidi 😛

P.S. Jedino ako misli na dno što se tiče realnog gospodarstva (BDP), to bi imalo smisla ovo njegovo “oko polovice 2010.”, to već “svi znamo odavno”.

Zašto ovdje nema nikakvog slavlja??

Danas slavimo veliku obljetnicu – točno godinu dana od zadnjeg "lokalnog dna" našeg omiljenog croby-ija!

U ovih godinu dana najstariji službeni index Zagrebačke burze zabilježio je i spektakulran rast: rast točno 70 % !

Kada to usporedimo sa rastom MSCI world stock index-a, vidimo da je to taman tu negdje (čime postaje manje spektakularno, ipak smo u prosjeku pa ovih 70 % ne izgleda baš tako impresivno kao na prvi pogled – ali ja na to gledam ovako: ići polakše je zdravije, nećemo se tako naglo napuhati :D)

U svakom slučaju, 70 % u godinu dana, nešto je što povijest rijetko kada zabilježi, a naša kvalitetna izdanja koja su pobijedila index, rasla su i preko 100 %, što je zbilja nevjeroajtno za "konzervativne dionice" (a koje su među njima također).

Ovaj dan treba biti zabilježn u povijesti kao 1. obljetnica toga "kobnog dna", a na koju se i ovi kratkoročni špekulanti imaju ćemu veseliti, jer rast od 70 % (index) do više od toga (za one koji pobijeđuju index 😉 ) nije stvar koju ćemo gledati još puno puta u svome životu (odnosi se i na one koji planiraju živjeti i još cca. 80 godina 😉 )

Ova tišina je možda odraz bojazni da bismo se sada trebali malo "hladati" nakon ovog eksplozivnog rasta?? Ma dajte… ako gledamo dionice dobrih firmi… one su još vrlo podcijenjene, i ovaj rast nije razlog za "strah od korekcije", ako do nje dođe biti će samo još podcijenjenije pa se može dokupljivati (ako se ima čime…).

Izgleda da je ovdje ljudima sjećanje jako jako kratkoga vijeka i izgleda da je vrlo malo ljudi uspjelo u rastu indexa od 70% ej 70% u godini dana profitirati. U 365 dana stekao sam popriličan broj "besplatnih" dionica, otvorio sam štednju u banci cirka moje godišnje plaće (nikad se ne zna možda ostanem bez posla) te izvršio petu sanaciju kućnog proračuna [angry] . Uskoro će se početi slijevati na tekući račun dividendice od "besplatnih" dionica i 99,99% da će dividende biti reinvestirane pogotovo ako cijene budu na ovim razima ili niže. Dodatnim dokupm dionica a trenutno ih se može relativno puno kupit za malo novca povećavam svoje buduće prihode a Mati, Janku ,Peri i Lovri oduzimam papiriće koje neće tako lako vidjeti na burzi od mene ( e sad neću glumit tarzana pa da neću prodavat ako mi se namisti brza zarada, ali definitvno ću u trejdanju ostavljati "besplatne" papiriće u portfeljeu)
Što se mene osobno tiče može crobi kud hoće doduše volio bi da bude up up ipak se lakše diše kad dionice rastu ali ove dividendice su dosta moćne da amortiziraju pad vrijednosti.
Ne prodajite bezglavo dionice, po meni ih se itekako isplati skupljati po ovim cijenama, još ako isplaćuju kakvu takvu dividencu pa kud ćeš bolje.

Kao što kaže Roha banke bi uskoro mogle postati veliki gubitnici.Do sada su svoja Potemkinova
sela uvaljivali mirovincima_opte,magma.
Sada se otvaraju nove jazovke.Nenaplativi plasmani u građevinarstvu dolaze na naplatu.Stanovi i nekretnine su preskupi.Dokle će banke izdržati.Spašava se
Hgspot ne radi vlasnika nego Zaba spašava firmu od stečaja.I svoje kredite.Pevec ne ide u likvidaciju,jer bi banke
bili veliki gubitaši.Bolje da radi pa će i dalje nenaplativi krediti banaka biti aktiva.Veliki broj kredita preko kartica ,koji su odobreni na lipe oči,a bez pokrića ,dolaze na naplatu.Sve rezervacije koje su odvojile banke su premale i uskoro bi i te strane banke trebale priznati da nisu bolje od HPB.Vrijeme je da i te strane gulikože počmu gubiti.Mislim da su već veliki gubitnici ,ali još ne žele priznati.Ali u biti ti i nije loše jer spašavaju firme da ne idu u stečaj.Postali su
socijalni,a biti će još socijalniji.Ako si malo dužan ,onda si jadan i dužan,a kako su nas banke
puno zadužile postajemo njihov partner.Meni su odobrili kredit od 100 k kn.bez pokrića na
karticu.Kreditna sposobnost o.Mjesečna rata 1.700 kn.Dolazim na pregovore,činimo reprogram
na 10 god,jer sam im zaprijetio da ću im plaćati samo zakonski maksimum tj.0 kn.Čak i te velike banke počimlju surađivati.Nestalo bahatosti.
Nije svako zlo za zlo.

Otvaranje je za povjest

HT će sam dignut crobex do 2300 i tad možemo opet u korekciju a ostale dionice će sačekat na ovim ili nižim razinama

Kao što kaže Roha banke bi uskoro mogle postati veliki gubitnici.Do sada su svoja Potemkinova
sela uvaljivali mirovincima_opte,magma.
Sada se otvaraju nove jazovke.Nenaplativi plasmani u građevinarstvu dolaze na naplatu.Stanovi i nekretnine su preskupi.Dokle će banke izdržati.Spašava se
Hgspot ne radi vlasnika nego Zaba spašava firmu od stečaja.I svoje kredite.Pevec ne ide u likvidaciju,jer bi banke
bili veliki gubitaši.Bolje da radi pa će i dalje nenaplativi krediti banaka biti aktiva.Veliki broj kredita preko kartica ,koji su odobreni na lipe oči,a bez pokrića ,dolaze na naplatu.Sve rezervacije koje su odvojile banke su premale i uskoro bi i te strane banke trebale priznati da nisu bolje od HPB.Vrijeme je da i te strane gulikože počmu gubiti.Mislim da su već veliki gubitnici ,ali još ne žele priznati.Ali u biti ti i nije loše jer spašavaju firme da ne idu u stečaj.Postali su
socijalni,a biti će još socijalniji.Ako si malo dužan ,onda si jadan i dužan,a kako su nas banke
puno zadužile postajemo njihov partner.Meni su odobrili kredit od 100 k kn.bez pokrića na
karticu.Kreditna sposobnost o.Mjesečna rata 1.700 kn.Dolazim na pregovore,činimo reprogram
na 10 god,jer sam im zaprijetio da ću im plaćati samo zakonski maksimum tj.0 kn.Čak i te velike banke počimlju surađivati.Nestalo bahatosti.
Nije svako zlo za zlo.

o tome da su banke u problemima sam pisao prije barem pola godine. banke su imale priliku prije godinu dana priznati da su im krediti građevinarima naplativi recimo 50 ili 70%

no banke su napravile suprotno, usput su digle kamate na kredite, dodatno opteretile zdrava poduzeća i kreditno sposobne građane i time si udio nenanplativih potraživanja povećavaju. Luković&Co će na osnovu 2009. dobiti dobre bonuse, ali Hr gospodarstvo zbog toga ispašta.

u RH treba tri bitne stvari napraviti vezano za kredite, a to je ukidanje devizne klauzule, donošenje pravilnika o promijenjivoj kamatnoj stopi i uvođenje visokih poreza na kamate iznad određenog praga za pojedine tipove kredita (recimo od 100 kuna ostvarenih kamata na razlici kamatne stope od 10-14% neka bude porez na taj dio prihoda 70%, ali i na štednju sa kamatnom stopom iznad recimo 3%)

a mi?

Vrijednosti svjetskih dionica u 12 mjeseci porasle 73 posto

http://www.seebiz.eu/hr/burze/vrijednosti-svjetskih-dionica-u-12-mjeseci-porasle-73-posto,70398.html

New Report

Close