Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

dugorocni trend?

nema ga! crobex je u rasponu jos od 1.5.2009. … taj raspon je izmedju 1900 i 2300 bodova..

potreban je neki sezmicki dogadjaj da se probije taj raspon! kao sto je primjer bio kad je sanader otisao.

posebni porez,pdv – smanjuju štednu moć

konstanta potražnja – mirovinci – kupuju jer moraju, obicno najnizu potporu koju dohvate.. njihova kupnja potakne bull run, tj. trend prema gore.. njihova kupovna moc pada padom zaposlenosti.

vrh raspona prodaju hedge fundovi i spekulanti, i kada volumen prodaje premasi potraznju, to okrece trend prema dolje. pitanje je koji je plafon? cini mi se da je cvrst @ 2300

kratkorocno..burza je podlozna utjecaju stranih burzi, dakle bilo koja rasprodaja vani ce dislocirat spekulante koji imaju najbrzi prst, i najskloniji su preispitati svoje pozicije…

ovisno o kretanjima vani, sada cemo ili ici testirati 2300 ili krenuti prema testu 1900. ne kazem da cemo doci tamo.

trenutno smo blize vrhu, sto znaci da je lakse krenuti prema dnu. spomenuti prodavaci vrha ce napraviti svoje.

njima je to kvartalni prihod o kojem ovise, i radije ce da im se smanji nego da ga nema. osobito zato jer je vani nesigurnost. ocekujte prodavanje.

p.s.burza je mehanizam koji predvidja profite i prema tome trguje. dakle, trenutni p/e je manje bitan od onog predvidjenog za 6 mj. kakve zarade wall street ocekuje za 6 mj?

mislim da smo vidjeli dno ove korekcije vani, i da slijedi konsolidacija. ali ne vjerujem da ce s&p five hundred probit 1150 any time soon..

dakle, najgore moguce.. flat line 🙁

crobex je bio u rasponu dok je vani bio trend gore. ako sada vani bude range, onda bi se frekvencija oscilacije crobexa u rasponu mogla povecati. hehe 😀 povecana volatilnost ne bi bila dobra pa bi onda imali korekciju 🙁 zaozbiljno, kako bi se crobex trebao ponasati ako je vani range bound market?

trenutno je zaboravljen faktor slobodnog trzista. stimulusi, niske kamate, sve je to zanimljivo,.. ali proslo je 2 godine od kako je trziste bilo za volanom ekonomije. stimulus exit je na obzoru i mislim da ce to staviti plafon na strane burze. opravak ce trajati! bit ce to no risk dosadno razdblje solidnih zarada. i zato ne ocekujem da ce se zapadni investitori u velikom broju pohrliti na hrvatsku burzu koju percipiraju rizicnom.

da, i zanimljivo.. vlada ubrizgava 10+ mlrd. kn, a to crobexu sluzi samo da jedva proba gurnuti prema 2300.. ?..

meni se čini da stimulacije gospodarstvu nisu toliko bitne. Bolje rečeno, stimlacije su sekundarnog značaja. U našoj privredi glavni je problem nekonkurentnost, a u svjetskoj ekonomije glavni je problem preindustrijaliziranost.

Ovu "bitku" s korekcijom indeksa, koja je malo kome jasna (profiti kompanija su visoki, kažu da su iizišli iz recesije), čini mi se da treba gledati na malo drugačiji način. Veliki se neće olako odreći svoje industrije (s kojom mogu i onako proizvesti svega višestruko više od svijetskih potreba), jer bi im to značilo pad standarda. Posljedično, znači nekoga drugoga se treba natjerati da odustane od svoje industrije!

Domaći problemi mogu se riješiti samo s konkurentnošću, jer će se onda naći i tržišta. U protivnom ćemo mi biti ti koji ćemo doprinijeti svjetskoj stabilizaciji daljnim kontrakcijama u industriji. A naći će se još ovakve buranije, diljem globusa.

U oba slučaja, kao što rekoh stimulativne mjere su sekundarnog značaja, pa čak i s opasnostima da stvari učine još gorima – i doma i vani da se potroše, prije nego li se strukturne promjene i započnu, a kamoli završe.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

i zato ne ocekujem da ce se zapadni investitori u velikom broju pohrliti na hrvatsku burzu koju percipiraju rizicnom.

e kako ste vi svi čudni sa tim svojim "zapadnim investitorima", i ti ispada po ovome kao da žališ što ih neće biti??

Kojeg će nam vraga strani investitori?? Da nam kupuje pred nosom jeftine dionice? Da im mi prodajemo jeftine dionice?? Da li nam zato trebaju???

Najbolje da njih nema u blizni još par godina, a mi sami možemo onda (naši mirovinski fondovi i sl.) na miru kupovati… a onda, ako već moraju jednom doći i oni do naše ZSE, neka to bude zar 4, 5, 6 ili 7 godina, kada već bude jedan novi veliki bull pri svome vrhuncu: i tada ćemo im, ono što ne valja, i čega se treba riješiti: fino "pri vrhu" prodati! Za to strani investitori dobro dođu… ako već moraju doći, ali da nam sada dolaze – to nam stvaarno ne treba!

education and training $53B
healthcare $59B
tax relief $288B
infrastructure and science $111B
state and local fiscal relief $144B
energy $43B
protecting the vulnerable $81B

to je obamin stimulus. ucinak na ekonomiju izostanka $300B poreznih olaksica? ekonomiju je protreslo sto su grca i portugal imale problema.. kalifornija je de facto bankrotirala.. kakav ce ucinak imati izostanak $150B pomoci? kakav ce ucinak na nezaposlenost imati prestanak zaposljavanja iz ostalih projekata kada zavrse? po zaposljavanju prednjace obrazovanje i zdravstvo, infrastruktura i energija.. bilo izravno bilo kroz sponzorirane investicije. kraj socijalnih programa od $81B bi mogao prodrmati trziste nekretnina.. bio je tu i poznati ‘cash for clunkers’ 🙂

ovaj americki rast bdp/a je izravna posljedica tog programa koji je dizajniran tako da najveci ucinak ima u H2 2009 i H1 2010. Od H2 2010 program je dizajniran tako da smanjuje rast koji pruza stopom od 2% manje rasta bdp/a godisnje, dok ne zavrsi pocetkom 2014.

dakle, us bdp
q1 2010 +4% (koncenzus procjena)
q2 2010 +3.75%
q3 2010 +3.25%
q4 2010 +2.75%

potrosen iznos stimulusa u periodu od H2/09 do H1/10 je oko 2.25% ukunog bdp/a.

projicirano uzimajuci u obzir samo smanjenje utjecaja stimulusa..opcenito, pad ispod +3% je kriticna tocka koja ce znaciti ponovnu stagnaciju zaposlenosti.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:CBO_GDP_impact_of_ARRA_2009.png
http://en.wikipedia.org/wiki/American_Recovery_and_Reinvestment_Act_of_2009

to je ucinak na ekonomiju, sada. ovo je bitno jer je zse podlozna vanjskim utjecajima.

inace, kako to korekcija u bdp/u od 5% moze uzrokovati preindustrijalizaciju od 20..30..40% meni nije jasno. trend koji postoji je seljenje proizvodnje u kinu i sl. zemlje, zbog cega oni imaju rast od 10%+. Ali taj rast je ogranicen iskljucivo time koliko jos industrije je zapadnjacima ostalo za preselit u Kinu 😀

i zato ne ocekujem da ce se zapadni investitori u velikom broju pohrliti na hrvatsku burzu koju percipiraju rizicnom.

e kako ste vi svi čudni sa tim svojim "zapadnim investitorima", i ti ispada po ovome kao da žališ što ih neće biti??

Kojeg će nam vraga strani investitori?? Da nam kupuje pred nosom jeftine dionice? Da im mi prodajemo jeftine dionice?? Da li nam zato trebaju???

Najbolje da njih nema u blizni još par godina, a mi sami možemo onda (naši mirovinski fondovi i sl.) na miru kupovati… a onda, ako već moraju jednom doći i oni do naše ZSE, neka to bude zar 4, 5, 6 ili 7 godina, kada već bude jedan novi veliki bull pri svome vrhuncu: i tada ćemo im, ono što ne valja, i čega se treba riješiti: fino "pri vrhu" prodati! Za to strani investitori dobro dođu… ako već moraju doći, ali da nam sada dolaze – to nam stvaarno ne treba!
[/quote]

Pa u slobodnoj ekonomiji, kapital ide slobodno gdje zeli i to je dobra stvar. Totalno sam indiferentan prema boji novca koji dolazi u Hrvatsku. Jedino sto sam napravio je iznjeo svoje neko trenutno misljenje o tome koliko ce ga doci, u smislu kakav ce to utjecaj imati na cjene dionica. Isto tako, ako je nase trziste precjenjeno, mozemo slobodno kupovati po svijetu. A mogu i oni neki drugi.

ZAGREB – Hrvatsko dioničko tržište u ovoj je godini među najperspektivnijima u zemljama u razvoju. Tvrdi to Andrew Howell, burzovni strateg Citigroupa, u bilješci koju je objavio Bloomberg.

Favoriti za ulaganja su Hrvatska, Kazahstan i Nigerija, a dobro će ‘kotirati’ i Srbija, Estonija i Kenija

Vaš link
Vaš link

Kada jednom ponovo bukne Emerging Markets plamen, ima da popišamo sva razvijena tržišta i nadoknadimo sve zaostatke…biti će opet…ljeto nam se vatilo uo..uo.uooo [thumbsup]
[/quote]

Tako je kolega. Vratiće se opet osam šezdeset…!!! [thumbsup]

I like the smell of napalm in the morning.(Swinger/Trader-Trading my way to freedom!)

Tako je! Isto kao što smo procesuirali i desetljeće ranije [lol]

to desetljeće spada u "tko je jamio,jamio je"

ovako u CG rješavaju probleme brodogradilišta

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/transport/porto-montenegro%2c-bijela-i-compositeworks-zajedno-u-remont-superjahti,67846.html

glas iz BIH
http://seebiz.eu/hr/politika/glavas-kampanja-jadranke-kosor-financirana-je-novcem-iz-afere-kamioni,67841.html

ovako u CG rješavaju probleme brodogradilišta

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/transport/porto-montenegro%2c-bijela-i-compositeworks-zajedno-u-remont-superjahti,67846.html

To je stari projekt ali je interesantan ovaj deda na dnu članka. Preživio je Aušvic i stigao postati svijetski kralj zlata.

who dares, wins

Crobex se prošli tjedan -srušio bez veze. Prvo, odoljevali smo stranim vijestima, i durali dalje,
na čelu s Ht, dok se nisu poklopile dvije-tri loše vijesti. Prva, koju još ne znamo, a odnosi se na
vjerojatno malo manja očekivanja dividende HT-a, koja je ponukala elitu koja ima info- da požuri
sa kapitalizacijom dobiti , prije objave završne podjele deserta…
Druga drama, a kako drukčije nazvati kad za izvozni kredit , još uvijek hodaju ko muhe bez glave, predstavnici Konzorcija za CG, koji su već nabavili SKUPI kredit, a htjeli bi jeftiniji….pa se nadaju
držanom jamstvu, koje bi zadovoljilo banku….
Tamo ste mi zakeljili jedinicu na komentar o jamstvu, pa zato pitam….kakvi su to izvozni krediti koje naganja Jure…gdje bi trebao uključiti državu…neki povoljniji….drukčiji…. jeftiniji….i koja banka će ih kreditirati osim željenog Hbora…koji je zbog njih pomaknuo datum licitacije…..jel to moguće…ili mi se čini da ih izbjegavaju..

Isto ste mi zakeljili jedinicu na Horvatinčiću oko njegovog duga Hypo banci….ma ja sam samo rekla,
da se banke ne moraju bojati IGH oko povrata kredita, kraj tolikih investitora …..koji su dužni..
ništ drugo…..pa kaj nije hOrvatinčić možda basnoslovno dužan…ili je to trač..?
Hvala na odgovoru.

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

New Report

Close