Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Iako nije želio komentirati najave guvernera Rohatinskog o spremnosti puštanja dodatnih sredstava na tržište, Bohaček je rekao kako se načelno slaže s tom idejom, i podsjetio kako je HUP to predlagao već prije šest mjeseci. – Svaka zemlja ima svoje modele oslobađanja sredstva za gospodarstvo, hoće li to biti fond ili neka druga institucija, treba odlučiti, no bitno je da se sredstva troše namjenski, te da se nađe model koji će onemogućiti državu da "uzme" dio oslobođenih sredstava.

Tada je HNB vodio NEAKTIVNU monetarnu politiku – drugim riječima baš nas briga za gospodarstvo.
Koliko bi novonezaposlenih trebalo poslati pred HNB da traže svoja radnička i građanska prava – koliko je nelikvidnosti uzrokovano s takvom politikom.

Guverner i ekipa iz HNB kasni barem šest mjeseci sa ovim prijedlogom i postavlja se pitanje zašto su on i ekipa toliko čekali. Da li su tek sad svjetski financijski moćnici i "domaće" poslovne banke dali zeleno svjetlo guverneru da otpusti kočnice. Odnio vrag šalu, tko će slijedeću godinu zaraditi 3-4 mlrd kuna. Prilično jadno i prozirno. A svi vi koji mu se divite pogledajte koje su poteze vukli guverneri nacionalnih banaka (posebno u EU) početkom krize i kakvim su im rezultati sada. [angry]
[/quote]

apsolutno je zakasnio s nekim mjerama, ali bolje ikad nego nikad. Na žalost bilo je firmi koje su se mogle spasiti da je novac selektivno išao onima kojima je to najpotrebnije u ovakvim krizama, a to su izvoznici. Tu mu je netko trebao dati i savjet jer nije Roha sveznajući, ali na žalost u ovoj kretonskoj državi takvog čovjeka nije bilo. Možda se ovih dana ipak nešto pokrene.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

DOW je nekoliko puta probijao 10500, DAX je također završavao iznad 5900. Paralelno s tim najvišim ovogodišnjim razinama na stranim burzama CROBEX je tonuo.

Vanjski dug je ogroman problem, ali tek kada je Grčka izbila u prvi plan mogli smo vidjeti što je stvarno prezadužena država. Znači situacija još uvijek nije tako beznadna kako se prikazuje.

Mislim da se pozitivne vijesti približavaju kritičnoj masi koja će dovesti do preokreta i novog perioda rasta.
– HNB će osloboditi dodatnu likvidnost,
– formira se fond za pomoć gospodarstvu, država neće dopustiti propast cijelih sektora kao što je građevinarstvo, jer pored turizma to je naš najjači izvozni brand
– banke će sniziti kamate i upumpati još likvidnosti u iscrpljeno gospodarstvo
– Turistička kampanja počinje s najvećim promidžbenim proračunom do sada, te se očekuju rezultati približno jednaki ovogodišnjim.
– EU kao neminovnost je sve bliže (i tu je znatna financijska injekcija kroz predpristupne fondove)
– najave smjene uprave na ZSE i izgledno preuzimanje burze itd.

Neko je već napisao i ja se slažem da će gore navedeno (ukoliko se ostvari) rezultirati rastom BDP-a u 2010 od 1,5 do 2,5%, što je visoko iznad očekivanja za iduću godinu.

Tržište će se pročistiti, jedan dio tvrtki će nestati, ali to je prirodni proces koji se događa i u prirodi. Opstaju samo najjači i najfleksibilniji, te oni koji mogu ravnopravno izaći na strana tržišta.

Stoga nema smisla davati procjene tipa CROBEX će padati ovoliko ili onoliko, slažem se da je bilo dovoljno vremena za kvalitetnu kupnju na razinama od 1250 do 2200.

Samo najmudriji i najgluplji ne mogu se promijeniti. (Konfucije)

Što lošije poslovanje to veća cijena dionice,čime se može opravdati toliki rast i promet ove dionice?
Godišnji saldo:
ADPL-R-A ZSE 32,00 96,99 84,17 +43,68 +107,88 % 458.040 25.592.013,60

obožavam strvine-posebno ovce

….evo svašta udrobljeno u ovom članku…možda se jednog dana i burza pomakne….

http://www.net.hr/novac/page/2009/12/18/0206006.html

Mislim da kako plaćamo visoke kamate na kredite radi političkog rizika isto tako nitko od "ozbiljnih"; igrača ne želi u ovom trenutku ulaziti jer još uvijek nismo sigurni ni da nam se "lipicaner"; neće vratiti pod okrilje zla zvanog političi imunitet a kamoli što se sve još mora procesuirat i istražit.

Mislim da se lipicanac neće vratiti, ne zato što on ne bi htio (rado bi on poboljšao imunitet) već zato što ga gotovo nitko ne želi. Javnost ga ne želi (za što ga istina najmanje boli briga), veći dio stranke ga ne želi a po svemu a što je najbitnije po svemu sudeći ni EU jer su po meni neobićno usuglašeno djelovali koalicijski partneri sa zahtjevom da se ne vraća u politiku a što po meni su mogli samo na nečiji poticaj.

Naravno da će sivac još pokušati jahati u politici samo malo po malo livada je sve uža. Nadam se da će mu omogućiti jednu u Lepoglavi… [pray]

BTW, koliko vidim jedan od boljih dijelova foruma, pozdrav svima.

….evo svašta udrobljeno u ovom članku…možda se jednog dana i burza pomakne….

http://www.net.hr/novac/page/2009/12/18/0206006.html

Most Pelješac je infrastrukturno i strateški važan projekt za RH te će se izgraditi na ovaj ili onaj način.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

@matematic – drago mi je vidjeti da je netko poslije svega optimističan za 2010., čak kad više ni premijerka nije. Ali…

Baldrick, 19.12.2009. u 12:52

Neće, jer posljedice mogu biti puno ozbiljnije nego (za sada) zadržati postojeće stanje. Pri neko vrijeme je i sam Rohatinski rekao da je HNB iscrpio sve mjere.

– formira se fond za pomoć gospodarstvu, država neće dopustiti propast cijelih sektora kao što je građevinarstvo, jer pored turizma to je naš najjači izvozni brand

Slažem se, građevinari imaju dobru perspektivu i u inozemstvu i novi val otkaza (kao i u bilo kojoj drugoj proizvodnoj djelatnosti) bi definitivno ugrozio sadašnje funkcioniranje države, treba netko ipak financirati svu tu državnu upravu, agencije i ministarstva.

Neće, jer sve dosadašnje iskustvo pokazuje da im je na prvom mjestu profit, od naknada i kamata se sasvim lijepo živi, zašto ulaziti u rizik sa gospodarstvom? Pogotovo kada se radi o stranim vlasnicima, a kako to radi HPB bolje je da ni ne radi.

– Turistička kampanja počinje s najvećim promidžbenim proračunom do sada, te se očekuju rezultati približno jednaki ovogodišnjim.

Slažem se, čak vjerujem i u bolje rezultate turizma za 2010. zbog boljeg globalnog stanja.

– EU kao neminovnost je sve bliže (i tu je znatna financijska injekcija kroz predpristupne fondove)

Niti do sada se ti fondovi nisu znali iskoristiti na pravi način, a ulaskom u EU treba očekivati da će mnoge naše dobre tvrtke promijeniti vlasničku strukturu, tj. da će doći do brojnih akvizicija i clustera. To može biti i dobro i loše, nadam se da su godine iskustva sa bankarskim sustavom ostavile traga.

Zanemariv utjecaj s obzirom na sve ostale faktore koji utječu na gospodarstvo.

Neko je već napisao i ja se slažem da će gore navedeno (ukoliko se ostvari) rezultirati rastom BDP-a u 2010 od 1,5 do 2,5%, što je visoko iznad očekivanja za iduću godinu.

U 2010. biti ćemo sretni ako BDP bude na pozitivnoj nuli.

Što lošije poslovanje to veća cijena dionice,čime se može opravdati toliki rast i promet ove dionice?
Godišnji saldo:
ADPL-R-A ZSE 32,00 96,99 84,17 +43,68 +107,88 % 458.040 25.592.013,60

Velikim drukanjem.

Mislim da se pozitivne vijesti približavaju kritičnoj masi koja će dovesti do preokreta i novog perioda rasta.

Slažem se sa ovim gore, jer to su činjenice koje su najavljene od mjerodavnih ljudi iz tih institucija.
Međutim pitanje je koliko zapravo bilo kakve vijesti uopće utiču na naše tržište kapitala. Crobex je od 10 zadnjih tjedana 9 tjedana završio u minusu. Tamo negdje kada je bio 3 ili 4 tjedan u minusu, a drugi vani svi u lijepom plusu naši analitičari izjavljuvali kako je Crobex na tim razinama podcjenjen u odnosu na druge (mislim da je tada bio negdje preko 2100) pa je "potrebana samo jedna dobra vijest koja bi poslužila kao okidač da se okrene trend i na Crobexu". U međuvremenu se eto desilo 6,7 dobrih vijesti koje je kolega matematic taksativno nabrojio, i što se dogodilo? Dodatnih 5 ili 6 tjedana minusa. Još jednom gledamo klasično bahaćenje od strane stvarnih gospodara Crobexa, u namjeri da se pokaže svima da bez obzira na sve vijesti biti će onako kako oni hoće i odluče. Jučer vam je izašao jedan odličan članak u "Poslovnom" i to izgleda treba prihvatiti kao našu stvarnost .

http://www.poslovni.hr/134937.aspx

Tu sam bio dvije godine i NIKD VIŠE!!!!

mislio sam na ADPL

UKOLIKO u predstojećih 60 dana ne osigura kvalitetna bankovna jamstva za izgradnju autoceste od Bara do Boljara, hrvatski konzorcij Konstruktor mogao bio ostati bez posla u Crnoj Gori vrijednog 2,77 milijardi eura.

Naime, Vijeće za izgradnju autocesta u Crnoj Gori u petak je Konstruktoru s kojim je sklopljen ugovor o koncesiji za izgradnju te autoceste, dao rok od dva mjeseca za dostavu novih financijskih jamstava.

Crna Gora započinje pregovore s drugoplasiranim s natječaja

Jasno vam je kaj će se dogoditi sa crobexom ako i kada IGH izgubi posao.
Btw sretno vam bilo u ponedjeljak.

A baš ste me mogli poslušati.
Najbolji su mi oni kji kažu da igh neće padati i da sanjam o 1700.
Još bum se vratio radi IGH da ga kupim na 700

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

New Report

Close