Ova godina je loša, kriza, bla, bla, bla. Svi imaju opravdanje za loše poslove.
Kakve to veze ima sa ZSE?
S obzirom na prethodnu konstataciju sad oni koji imaju novceke (tudje) i puno dionica tiskaju prema dole i lagano kupuju kad dosta stisnu. (Ove dionice kaj ne padaju kak kruske njih se ima u enormnim kolicinama i njihovo rusenje bi jako grdo zgledalo u bilanci fondova)
Iduca godina je pretpostavimo godina oporavka i onda budu se lepi prinosi iskazivali. I budu nagrade, veliki bonusi i cvjece bu padalo s neba.
Ali prije nego sve to krene doslo bu do nevidjenog prekrcaja jeftino kupljenih dionica na privatne racune i onda krece oporavak.
budale prodaju kada tržište pada, dok pametni kupuju kada je tržište nisko …..
A varalice savjetuju prodaju kada je tržište palo…..
Drže svoje i neprodajte….. i kupujte polako jer tako ćete kupovati na dnu…..
Sve to stoji sto ste napisali kolega
ali
ovaj pad je sumnjiv i predugo traje. Cak je i prosle godine kad je pad bio najveci bilo perioda rasta (korekcije), a ne samo odbijanaca koji traju pol dana dan.
E sad za ocekivati je preokret svaki cas ili produbljivanje pada. Da stvarno mi je nekakva prognoza. Ako uzmemo u obzir da je TA vec ukazivala na rast i vani je bilo postenog rasta mozemo samo zakljuciti da je ovaj pad od 2 mjeseca forsirani i umjetni i nikako nije moguce predvidjeti do kad cemo padati.
Mislim da kako plaćamo visoke kamate na kredite radi političkog rizika isto tako nitko od "ozbiljnih" igrača ne želi u ovom trenutku ulaziti jer još uvijek nismo sigurni ni da nam se "lipicaner" neće vratiti pod okrilje zla zvanog političi imunitet a kamoli što se sve još mora procesuirat i istražit.
Kad se netko ozbiljan pojavi (primjer PTKM – trenutna depresija koja vlada) i počne ozbiljno trgovat najmanji je problem rasti ali uz ovoliko nesigurnosti bojim se da će mo još malo pričekati za to…..
Rohatinski: HNB spremna potaknuti gospodarski rast
Ukoliko je država kroz svoje institucije spremna preuzeti dio kreditnog rizika,HNB bi tijekom 2010. godine povećala likvidnost uz koju bi bio moguć rast gospodarstva od 1,5 posto
Hrvatska narodna banka spremna je na proaktivnu monetarnu politiku kako bi se u 2010. godini potaknuo rast gospodarstva, odnosno banke počele kreditirati poduzeća, najavio je Željko Rohatinski, guverner HNB-a, u četvrtak na susretu s novinarima.
To je svakako ohrabrenje u situaciji kad kreditiranje realnog sektora praktično ne postoji i nitko ne pokazuje namjeru da na sebe preuzme kreditni rizik za promjenu.
Uvjet za takvu monetarnu politiku jest da država preko svojih institucija, primjerice Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), koja ima instrumente i kriterije za selektivno kreditiranje, preuzme na sebe dio rizika u procesu kreditiranja poduzeća.
Ako komercijalne banke nisu spremne preuzeti rizik na sebe, mora postojati netko treći koji će to učiniti kako bi se potaknulo gospodarstvo i krediti odobrili onima koji svoje dugove mogu sevisirati, rekao je Boris Vujčić, zamjenik guvernera.
HNB-ova "potpora" u tom bi slučaju mogla dosegnuti 10 milijardi kuna. Uz postojeći višak likvidnosti u prekonoćnim depozitima banaka u visini 2 mlrd kuna, nedavnu deviznu intervenciju kad je emitirano također 2 mlrd kuna tu su i nove kune temeljem dolarskog zaduženja države, ukupno 4,5 mlrd kuna.
Uz to, HNB je spremna realizirati odluku najavljenu prije nekoliko mjeseci o snižavanju obvezne rezerve sa 14 na 12 posto čime bi se oslobodilo još 6 milijardi kuna, odnosno oko 1,5 mlrd eura.
Ideja podrazumijeva promjene u odnosu na dosadašnju politiku HBOR-a, ali svakako i zaštitu te institucije od politike.
Poruka guvernera je jasna: središnja je banka spremna održati postojeću likvidnost i po potrebi je povećavati ako će se osigurati kanal da ta likvidnost može u kratkom roku dati pozitivne gospodarske odnosno makroekonomske rezultate. Mi uvijek možemo štampati novac, kaže Rohatinski, ali ga ne želimo "bacati u bunar", jer će to samo pogoršati situaciju.
HNB-ova prognoza za 2010. godinu je gospodarska stagnacija, no u "proaktivnom scenariju" bio bi moguć rast od 1,5 posto, koliko su nedavno objavili i u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
Guverner Rohatinski pojasnio je kako se načelno HNB-ova ideja može uklopiti u priču o osnivanju interventnog fonda za pomoć poduzećima o čemu spekuliraju mediji. Međutim, napominje da to ne znači kako HNB daje podršku osnivanju takvog fonda, nego je ideja da se gospodarski oporavak potakne kroz neku od postojećih institucija. [cool]
budale prodaju kada tržište pada, dok pametni kupuju kada je tržište nisko …..
A varalice savjetuju prodaju kada je tržište palo…..
Drže svoje i neprodajte….. i kupujte polako jer tako ćete kupovati na dnu…..
Sve to stoji sto ste napisali kolega
ali
ovaj pad je sumnjiv i predugo traje. Cak je i prosle godine kad je pad bio najveci bilo perioda rasta (korekcije), a ne samo odbijanaca koji traju pol dana dan.
E sad za ocekivati je preokret svaki cas ili produbljivanje pada. Da stvarno mi je nekakva prognoza. Ako uzmemo u obzir da je TA vec ukazivala na rast i vani je bilo postenog rasta mozemo samo zakljuciti da je ovaj pad od 2 mjeseca forsirani i umjetni i nikako nije moguce predvidjeti do kad cemo padati.
[/quote]
Prošle godine su mirovinci kupovali na bidu da spase stvar jer da njih nije bilo otišli bi u 3pm.
Ovo je drugačija situacija. Mirovinci su totalno pasivni, kupuju oni koji imaju po privatnim računima, otvoreni fondovi ako povlače depozite ili imaju nove uplate i ostali majstori. Prodaje tko mora. Kad se svi nakrcaju u poslijednjoj ovako jeftinoj prilici mirovinci će otpustiti ručnu i kupiti od ovih za duplo, stići će dobre vijesti koje su već prisutne, uključiti će se fondovi rizičnog kapitala, završiti će se pregovori sa EU itd. itd.
Ova faza korekcije mi dosta sličnosti sa onom korekciju od početka godine kada smo spuzili od 1800 na 1250. Mali prometi i konstantno manji padovi svaki dan,samo što smo tada pratili vanjske indexse,a sada …..
Osobno više volim nagle,jače i samim tim krače (vremenski) korekcije,a ovo je nešto drugo,polako,konstantno,iscrpljujuće,zamorno,vremenski duže,nema nagloga odbijanca.
Crobex sumnjam da može još puno dole,dok HT se drži na ovi razinama,ali mnoge dionice mogu još dosta pasti.
Ova faza korekcije mi dosta sličnosti sa onom korekciju od početka godine kada smo spuzili od 1800 na 1250. Mali prometi i konstantno manji padovi svaki dan,samo što smo tada pratili vanjske indexse,a sada …..
Osobno više volim nagle,jače i samim tim krače (vremenski) korekcije,a ovo je nešto drugo,polako,konstantno,iscrpljujuće,zamorno,vremenski duže,nema nagloga odbijanca.
Crobex sumnjam da može još puno dole,dok HT se drži na ovi razinama,ali mnoge dionice mogu još dosta pasti.
znate onu foru da se uvijek pred kraj godine ide "šminkati potfelje"?
Možda se i sada to radi… naime neki bi silno htjeli knjižiti što manju dobit na kraju godine… pa time baš i nisu poželjni niti dobici od promjene fer vrijednosti financijske imovine… tako da… CROBEX možda padne do kraja godine na razine sa 31.12.2008 – ali više od toga… teško mi je vjerovati, ali tko zna…
Meni se sve čini da je ovo nešto kratko, juriš prema dolje u susret Novoj 😀 Nakon što počne "krizna 2010.", kako će se tržište ponašati… nepozanica je, ali meni je nekako više na pameti ono da burza "predviđa oporavak gospodarstva unaprijed", pa ako je dno domaće krize sredinom 2010., tada naša burza slobodno može početkom 2010. krenuti u rally (novi, pravi rally, nakon što se od 31.12. ovaj prošli mali privremeni špekulantski rally malo ispuše nazad :D).
Opet će, kao i uvijek, kukavice prodavati kako bude padalo, a oni mudri će na malim prometima malo po malo, svakim danom, mrvicu po mrvicu… skupljati! Ne zato što će možda u 2010. u vrijeme vrhunca recesije u RH "sasvim neočekivano" burza uzletjeti gore – nego zato što su sve ove cijene koje gledamo zadnjih godinu dana – dugoročno gledano: genijalne za ulaz!
Sad niti veliki ne mogu reći da nemaju priliku, da je tržište plitko… ma nema veze što je plitko, onaj tko je htio mogao je zadnjih punih godinu dana svaki Božji dan kupovati po malo, od CROBEX-a 1250 do 2250, po svim tim razinama se moglo kupovati i kupovati, malo po malo… i kroz godinu dana i oni najveći su mogli se već lijepo nakrcati!! A krcanje na ovim razinama cijena dionica koje smo vidjeli za mnoge kvalitetne dionice u zadnjih godinu dana… dar su od Boga za poštene ljude koji imaju novac. Oni nepošteni koji imaju novac – ja se nadam da su zasluženo izgubili čim više kroz ova turbulentna razdoblja, ali oni pošteni i čestiti ljudi – ako su zaslužili, ja se nadam da im je Bog pomogao i dao im pameti pa da su punih godinu dana neprestano bilo isključivo na kupnji… time se smješi zaslužena: još svjetlija budućnost!!
Iako nije želio komentirati najave guvernera Rohatinskog o spremnosti puštanja dodatnih sredstava na tržište, Bohaček je rekao kako se načelno slaže s tom idejom, i podsjetio kako je HUP to predlagao već prije šest mjeseci. – Svaka zemlja ima svoje modele oslobađanja sredstva za gospodarstvo, hoće li to biti fond ili neka druga institucija, treba odlučiti, no bitno je da se sredstva troše namjenski, te da se nađe model koji će onemogućiti državu da "uzme" dio oslobođenih sredstava.
Tada je HNB vodio NEAKTIVNU monetarnu politiku – drugim riječima baš nas briga za gospodarstvo.
Koliko bi novonezaposlenih trebalo poslati pred HNB da traže svoja radnička i građanska prava – koliko je nelikvidnosti uzrokovano s takvom politikom.
Guverner i ekipa iz HNB kasni barem šest mjeseci sa ovim prijedlogom i postavlja se pitanje zašto su on i ekipa toliko čekali. Da li su tek sad svjetski financijski moćnici i "domaće" poslovne banke dali zeleno svjetlo guverneru da otpusti kočnice. Odnio vrag šalu, tko će slijedeću godinu zaraditi 3-4 mlrd kuna. Prilično jadno i prozirno. A svi vi koji mu se divite pogledajte koje su poteze vukli guverneri nacionalnih banaka (posebno u EU) početkom krize i kakvim su im rezultati sada. [angry]
Novac se ne gubi samo mijenja vlasnika…
[/quote]
jesi li kad čuo za promjenu veličine nekog monetarnog agregata (M4, M1…): eto vidiš da se novac itekako može gubiti ili stvarati 😉
Međutim, nisam govorio o tome, nego o mijenjanju vlasnika – dobro zapažaš, kada tvoj novac prestane biti tvoje vlasništvo i postane moje… ja kažem da si ti izgubio a ja dobio – je li sada jasna terminologija? [thumbsup]