Inače da je po mome, i da sam dinklec, ja bi najprije platio par senzacionalističkih članaka ala jutarnji, napumpao dlkv u kratkom postupku na 700-800 kuna, tu održavao neko vrijeme cijenu i onda se polagano istresao s tih više tisuća komada po ostalima. Tako se to radi.
Znači, vidi se da dinklec nema taj krvoločni instinkt koji je nužan za dobru zaradu ( il barem dobro smanjivanje gubitka od promašene investicije ). A to šta bi eventualno radi toga patio neki mali ulagač to ionako odavno nikog ovdje ne smeta.
Prema tome, AZ OMF je izabrao katastrofalnu strategiju izlaska iz dionice i to ga je koštalo više milijuna kuna. To jest koštalo je buduće korisnike mirovina.
Al ni to nema nikakve veze. Samo hoću reć kako je netko uzaldno potrošio tuđe novce i kako nema pojma o trgovini na burzi i da ga ne treba zato veličat, iako to sve skupa ionako nije toliko bitno.
koliko puta se dinkec ovdje spomene…. [rolleyes] mora da mu se stuca po cjele dane i noci….ali da ima razloga …IMA ,i ne samo dinkec ….
Pazi ovo……. ne može si netko dozvoliti da mu konkurencija napumpa neku dionicu pa da se okolo hvali…….
Pa kaj ste Vi FONDOVI- u Hrvatskoj u konkurentskom RATU ?…. Ja sam mislila da smo
mi u borbi protiv GLOBALNE RECESIJE….. a ne da se naši fondovi mačevaju jedni s drugima..
a kaj smo onda mi….. pijuni…. kolateralne žrtve u ratu.?…. kulise za kazališni spektakl …?
MIslila sam da fondovi jedva preživljavaju…da nemaju za struju, plaće..da imaju višak radne snage..
da su na liniji fronte za otpis …. a yebote, oni se zamaraju s tim , kaj je neki drugi fond..uspio
malo dići cijenu dionice na sveopću radost pučanstva…..?
A ekipe ovdje…i u one su u službi …….? Čijoj ..?…. Pa oni drže do ČASTI, DOSTOJANSTVA..
znaš ono…..ne bu mene neko….ebal…..ajmo , mi isto poduzeti nekaj…
PSIHO- TEST! Svakome tko upravlja kapitalom i financijama…dobro ga prerešetati svim
mogućim instrumentima i testovima za otkrivanje psihosocijalnih poremećaja …NA VRIJEME..
i ako test pokaže imalo aberacija na temu FINANCIJSKOG SADIZMA …ispitanika poslati
umjesto u Fond…na neko drugo radno mjesto….može i u Nadzorni odbor kojeg kluba…
Ovome danas na burzi kumovao je i prijedlog proračuna za 2010. Puno buke prije donošenja i poziva na odlučne rezove, a zatim ostane praktični isti po strukturi troškova kao i za 2009.! I još s tim da u proračunu nisu uračunate subvencije za brodogradnju!
Nažalost, nema razloga za optimizam što je vidljivo i po jako niskom prometu na burzi, čekaju nas teški mjeseci…
Ovome danas na burzi kumovao je i prijedlog proračuna za 2010. Puno buke prije donošenja i poziva na odlučne rezove, a zatim ostane praktični isti po strukturi troškova kao i za 2009.! I još s tim da u proračunu nisu uračunate subvencije za brodogradnju!
Nažalost, nema razloga za optimizam što je vidljivo i po jako niskom prometu na burzi, čekaju nas teški mjeseci…
Ovo je nešta kao preventivna rasprodaja? Kao kad dobivaš cjepivo protiv gripe?
Bože gdje ja živim. Ajmo sve dionice spustit na 2 kune, onako preventivno ako nastane smak svijeta.
Pa ne može se unedogled kažnjavati burza zbog loših vijesti koje su prisutne već zadnjih pola godine! Ništa se u tim lošim vijestima nije promjenilo, loše su i nisu postale gore, takve su kakve su, sve se više manje zna. Šta su to neki fondovi spori donjet normalan zaključak? Il su nesposobni pa već pola godine ne mogu sagledat sve posljedice? Ma daj.
Nitko nema blage veze šta radi, male ulagače ovo više ne interesira i zato su prometi niski, a nesigurnost još više produbljava pad. Treba burzu prodat da je netko vodi ko zna i da se uključe normalni ulagači, naši su se iscrpili do te mjere da svaka daljnja ulagačka akcija predstavlja reakciju izbezumljenog čovjeka.
Prodaja burze, točka. Do tad il treba ulagat vani il uopće ne ulagat.
Prijedlog proračuna je bio poznat javno u četvrtak , petak, a kad već onima kojima je to posao znati. Stara vijest. Analitičari su kak ti ga jutros naveli neke druge razloge.
Dok Dax ide+ 2,7% mi trebamo ići ako ne više onda bar+ 0,27% pa makar da je neznam šta.
Mislim da je svaka diskusija oko toga suvišna. Pa nismo otok bili ni kad je padalo zašto bi sad trebali biti.
Pa cijene padaju i od četvrtka, petka… do danas. Ali burza je sve skupa još super i prošla (obzirom kakav je ovo trenutni šok “na sentiment”), jer to što oni planiraju… nemam druge riječi za te ljude nego: luđaci. Ovo nije uvrijeda, ovo se ne smije shvatiti na taj način, ovo je jedna iskrena objektivna kvalifikacija tih ljudi. Luđak nije uvreda, to je medicinska kvalifikacija. Nisam stručnjak, ali kao laik mogu dobronamjerno predložiti dijagnozu koja mi se čini logičnom. Ja nemam ništa "protiv" osoba sa psihičkim problemima, ali njima mjesto nije u Vladi i Saboru. To nije diskriminacija nego uvjet radne sposobnosti za posao koji se treba obavljati.
nije stvar burze sad, burza može biti skorz ok obzirom da su polazne cijene (današnje) takve da to dopuštaju… mene više zanima kakvi nas mjeseci čekaju "u realnom sektoru", kako će naši ljudi živjeti… naime, to je ono što je sada pred velikim izazovom. Burza unatoč svemu tome može rasti, obzirom da su danas cijene dovoljno fundamenatlno "nepovezane" sa realnošću, trebaju se povezati s njom, ma kako ta realnost bila kompleksna i teška – jer ove cijene još uvijek uračunavaju ono što je gorje nego li će biti u realnom gospodarstvu, ma u kojem (najgorem) scenariju.
Razumno je da institucionalni investitori režu svoje pozicije i bježe na propulzivna tržišta SAD-a, EU-a, Azije. Zašto bi ovdje na balkanskoj burzi čekali početak sljedeće godine da vide što će biti sa prezaduženim i nelikvidnim građevinarima, ili sa brodarima neperspektivnim brodarima.
Na našoj burzi ima svega nekoliko dionica koje vrijede, a to nije dovoljno za diverzifikaciju.
Pogledajte recimo ingru. Koji bi ozbiljni investitor ulagao u tvrtku koja ruši cijenu vlastite dionice, i to samo zato da bi radnicima koje otpušta isplatila otpremninu. IGH-ovci većinu zarade ostavljaju svojoj vrhuški, a dioničarima dijele mrvice, dakle logičan je potez mirovinaca koji zadnjih mjeseci bježe iz strukture te tvrtke.
Malo si se previse raspisao po podforumima gradjevinaraca, a pogotvo za nekoga tko misli da su gradjevinarci lose ulaganje.Zasto netko toliko vremena trosi pljujuci po dionicama?
Ne znam za Vas kolege, ali ja iskreno imam dojam da se kod nas cijene građevinaraca ruše s namjerom. Pratim 15tak dana recimo IGH. Veći nalozi stalno stoje malo više, a mali lupaju svako malo po Bidu. Volumeni nisu preveliki ali cijena fino klizi. Ista stvar događa se na Dalekovodu. Nažalost mi se čini da fond managerčiči igraju neku igru, a priča se da se sve radi kako bi mogao uslijediti uzlet u prosincu. Živi bili pa vidjeli.
Iskreno mi nije jasno tko stalno lupa po Bidu, tko prodaje ATPL po 1020? Što taj očekuje? Da će ista pasti na 900? Sumnjam iskreno, ali ako se gleda omjer moguće zarade i gubitka, mislim da nema aposolutno nikakvog razloga prodavati bilo koju dionicu na ovim razinama.
@budala
A šta će drugo pisat? Samo sočnim komentarima zbivanja na burzi začinjava forum. Ja da hoću mogu 10x gore prikazat situaciju na građevinarima nego šta je, al ko da bi me netko zbog tog shvaćao ozbiljno. Nek piše čovjek šta ga volja, pa njegova je sramota ako pogrješi, pokazat će se već.
To ti je isto kao da ja s druge strane pišem hvalospjeve o ht dionici, da je najbolja firma, da je voli i staro i mlado i mali ulagač i mirovinski fond i svi je kupuju, pa zato nikad jače ne pada a uglavnom stalno raste.
Jel bi te tada uvjerio da kupiš ht? Baš, možeš mislit. Eto tako i on uvjerava ostale da prodaju sve građevinare.
A sad da ga pitaš gdje su to institucionalni investitori točno uložili na strana tržišta ne bi znao beknut. Zato jer nema pojma.
I usput ona izjava Na našoj burzi ima svega nekoliko dionica koje vrijede, a to nije dovoljno za diverzifikaciju samo pokazuje da čovjek bezveze priča. UVijek možeš s nekoliko dionica koje vrijede napraviti dobru diverzifikaciju. Ono šta je on napisao u ovoj rečenici je klasični oksimoron, al on ni ne zna šta to znači.
Ne znam za Vas kolege, ali ja iskreno imam dojam da se kod nas cijene građevinaraca ruše s namjerom. Pratim 15tak dana recimo IGH. Veći nalozi stalno stoje malo više, a mali lupaju svako malo po Bidu. Volumeni nisu preveliki ali cijena fino klizi. Ista stvar događa se na Dalekovodu. Nažalost mi se čini da fond managerčiči igraju neku igru, a priča se da se sve radi kako bi mogao uslijediti uzlet u prosincu. Živi bili pa vidjeli.
Iskreno mi nije jasno tko stalno lupa po Bidu, tko prodaje ATPL po 1020? Što taj očekuje? Da će ista pasti na 900? Sumnjam iskreno, ali ako se gleda omjer moguće zarade i gubitka, mislim da nema aposolutno nikakvog razloga prodavati bilo koju dionicu na ovim razinama.
Kolega mislim da ste potpuno u pravu, čak i na ovoj mizeriji od prometa dionica se namjerno usmjerava na niže nrp. ATPL, BDI na rekordnoj razini ove godine, a udara se po bidu, gotovo je nemoguće da to radi mali ulagač. Ovo za prosinac nisam siguran, ok zbrajaju se rezultati fondova, možda zbog toga.
Svi pričaju o nekom rastu u prosincu.
Pa ljudi moji, rastemo od početka 2009 !!!
Što se tiče ATPL, pad na 900 kn je pad od samo 10%. Naravno da neće biti velikih dnevnih padova kao u 2008., ali mislim da će padovi u danima trajati duže i malo po malo ćemo tonuti.
To sve naravno ima jako dobru podlogu, u gospodarstvu, ekonomiji i politici.
Svi pričaju o nekom rastu u prosincu.
Pa ljudi moji, rastemo od početka 2009 !!!
Što se tiče ATPL, pad na 900 kn je pad od samo 10%. Naravno da neće biti velikih dnevnih padova kao u 2008., ali mislim da će padovi u danima trajati duže i malo po malo ćemo tonuti.
To sve naravno ima jako dobru podlogu, u gospodarstvu, ekonomiji i politici.
[/quote]
Rast sam po sebi ništa ne znači.
u USA dionice i dalje rastu po 200,300%, isto tako i padaju
kako definiraš rast?
ovo kod nas je lagani rast, a dionice na 10-30% od ATH