Ima jedna firma/dionica čiji će rezultati utjerati strah u kosti onima koji je nemaju u portfelju.
[/quote]
a sljedećih kvartal-dva nakon toga kakav će biti rez? 😀
[/quote]
budi ozbiljan… gleda se ytd kumulativ vs isti period lani.
[/quote]
ti ne znaš za šalu 😉
Ja sladoled podjenako jednem i ljeti i zimi… ja vam ne utječem na sezonski karakter biznisa 😀
[/quote]
i Q4 će biti odličan. mnogi koje poznam su mi rekli jesti rižoto u većim količinama, a i sve manje im se da guliti krumpir. nije šala.
Ima jedna firma/dionica čiji će rezultati utjerati strah u kosti onima koji je nemaju u portfelju.
[/quote]
[/quote]
[/quote]
gleda se Q na prošlogodišnji Q
može se pogledati i Q na prethodni Q ako nije sezonski biznis
[/quote]
onda je tebi Viro na FI 1Q vrištao sell kad sam ga ja kupovao jer je po prihodima bio duplo manji u odnosu na isti period lani. Već na 2Q situacija je bila obrnuta. I iz toga proizlazi da je 1H vs 1H ono što je ispravno
ne slažem se. gleda se YTD kumulativ.barem ja to tako radim. Q na prošlogodišnji Q se dakako,isto gleda, kao i Q na Q.sve se gleda. ali YTD kumulativ je glavno.
[/quote]
YTD je meni potpuno nebitan.
Bitan je TTM (trailing twelve months) za izračun svih multipli (P/E, P/B, EV/EBITDA, itd…) i bitan je Q na Q što sam gore napisao jer to je jedini novi (added value) podatak koji ukazuje na trend poslovanja.
Naši novinari gledaju YTD jer nemaju pojma.
Primjer firma ABC:
ima 100 miliona dobit u Q1. Prošle godine Q1 dobit 40 miliona.
dolazi izvještaj za Q2:
ima 10 miliona gubitak u Q2. Prošle godine Q2 imao dobit 40 miliona.
Jel kupuješ ili prodaješ na ovakav izvještaj? dobit za polugodište je veća za 10 miliona.
Prijašnji kvartali su već baked into the price. Bitno je samo ono novo a to je taj kvartal za koji dolazi izvještaj.
[/quote]
[/quote]
[/quote]
[/quote]
onda je tebi Viro na FI 1Q vrištao sell kad sam ga ja kupovao jer je po prihodima bio duplo manji u odnosu na isti period lani. Već na 2Q situacija je bila obrnuta. I iz toga proizlazi da je 1H vs 1H ono što je ispravno
ne slažem se. gleda se YTD kumulativ.barem ja to tako radim. Q na prošlogodišnji Q se dakako,isto gleda, kao i Q na Q.sve se gleda. ali YTD kumulativ je glavno.
[/quote]
Bitan je TTM (trailing twelve months) za izračun svih multipli (P/E, P/B, EV/EBITDA, itd…) i bitan je Q na Q što sam gore napisao jer to je jedini novi (added value) podatak koji ukazuje na trend poslovanja.
Primjer firma ABC:
dolazi izvještaj za Q2:
Jel kupuješ ili prodaješ na ovakav izvještaj? dobit za polugodište je veća za 10 miliona.
[/quote]
hm…ne znam što bih ti odgovorio. prvo treba vidjeti "strukturu" te dobiti ili gubitka. Takve velike razlike po kvartalima kao iz tvog primjera mora da imaju neku kvaku.
Po meni je pretrzavo gledati na Q vs Q pogotovo ako firma ima razbacanu strukturu prihoda po kvartalima, koja nije ista iz godine u godinu što recimo naši građevinari ili Viro redovito imaju. Za firme koje imaju stabilan trend salesa poput retailera i sl. onda se može gledati Q vs.Q ali je to naprosto prekratak period da bi se donosili bilo kakvi zaključci.
Da se nadovežem na tvoje pitanje… a šta ako ta firma ima u 3Q 50 mil dobiti a u istom periodu lani 40 mil. šta onda? Po tvom gledanju na stvari ti ćeš tu firmu tri do četiri puta tokom godine protrgovati, a to za pravog ulagača nije đir. sad ulazimo u domenu kakav je tko ulagač i na koji rok želi držati investiciju. Q naQ kod ovih što nisu sezonalci je OK za anticipiranje trenda, kao primjerice kod brodara.
Slažem se da sve multiple treba gledati na ttm, ali o tome uopće ne raspravljamo. Govorimo dakle o tome ima li kakvih pomaka u polovanju firme i u kom smjeru sa odmakom od godine dana.
Prijašnji kvartali su već baked into the price. Bitno je samo ono novo a to je taj kvartal za koji dolazi izvještaj.
misliš…anticipiranje tog kvartala dok još nije izašao ili nakon što izađe Q i ti ga pročitaš? Jer kad ga ti pročitaš on je već prošlost. to što ti čitaš si trebao anticipirati na izvješću prije i osigurati poziciju. Ili par godina prije… kao Warren Buffet [smiley]
[/quote]
[/quote]
Primjer firma ABC:
dolazi izvještaj za Q2:
[/quote]
hm…ne znam što bih ti odgovorio. prvo treba vidjeti "strukturu" te dobiti ili gubitka. Takve velike razlike po kvartalima kao iz tvog primjera mora da imaju neku kvaku.[/quote]
Primjera radi uzmimo da nema kvake. A na takve brojeve u našim novinama izlazi naslov: "ABC ima 10 miliona veću dobit u pola godine" umjesto da se pitaju šta je bilo u drugom kvartalu. I onda svi koji gledaju polugodište zaključuju kako je izvješaj dobar.
Ja ću u takvoj situaciji odmah sve svoje dionice stavit na ask par % iznad trenutne cijene. Taman da me poskidaju prije nego promisle o čemu se radi.
[/quote]
[/quote]
Primjer firma ABC:
dolazi izvještaj za Q2:
[/quote]
hm…ne znam što bih ti odgovorio. prvo treba vidjeti "strukturu" te dobiti ili gubitka. Takve velike razlike po kvartalima kao iz tvog primjera mora da imaju neku kvaku.[/quote]
Primjera radi uzmimo da nema kvake. A na takve brojeve u našim novinama izlazi naslov: "ABC ima 10 miliona veću dobit u pola godine" umjesto da se pitaju šta je bilo u drugom kvartalu. I onda svi koji gledaju polugodište zaključuju kako je izvješaj dobar.
Ja ću u takvoj situaciji odmah sve svoje dionice stavit na ask par % iznad trenutne cijene. Taman da me poskidaju prije nego promisle o čemu se radi.
[/quote]
a šta ako u 3Q bude moje primjer? hoćeš li ih onda skidati sa aska?
a šta ako u 3Q bude moje primjer? hoćeš li ih onda skidati sa aska?
Oviso u puno stvari. Očigledno je da firma vrijedi više nego prije ali je pitanje dali dionica vrijedi više ili manje nego prije. A to koliko vrijedi dionica ovisi o očekivanjima koja su ugrađena u cijenu. Ako imaš dionicu na P/E 30 onda se od te firme očekuje da svake godine ima rast prihoda i dobiti cca 30% (simplificiram).
Za takvu dionicu taj tvoj izvještaj bi bio loš i razmislio bi o skraćivanju pozicije. (ne uzimajući u obzir sad druge faktore poput trenda, makro situacije itd…)
Ako se radi o firmi u problemima, koja se trži na P/E 5 i ne očekuje se poboljšanje poslovanja onda bi takav izvještaj sugerirao skidanje aska.
pitao sam retorički, jasno da sve ovisi o trenutnoj cijeni dionice s nosećim multiplama i očekivanjima. Uzmimo hipotetski da je cijena dionice ista nakon Q2 i Q3? onda bi vjerojatno platio proviziju brokerima jer bi nakon Q3 dobio niži ttm P/E. opet se svodi na stil ulaganja. neko trza na frame od kvartala, netko na godinu dana, netko na 5, a neko čeka da Varteks rasproda nekrtenine…svatko ima svoju briju. odoh spavat, pozz..
Dragi moji prijatelji u nas se generalno ništa nije promijenilo niti se gospodarska siutacija poboljšalja.Ovo što se događa na burzi je samo ispravljanje nepravde prema nekim dionicama i frimama koje će nažalost kratkoročno postizati lošije rezultate zbog pada kupovne moći naših sugrađana.
Ht je bio jako podcjenjen na 220 kn, ina na 1200kn je bila prenisko a znamo i zašto.
Te dvije firme i dionce su stup zse i jasno je da su baš one bile u fokusu investitora preko kojih je crobex skočio više od 20%.
Ako su stranci ulazili oni će sada nastojati i oboriti ht ponovno dolje kako bi pokupili što je više moguće dionica i to će se dogoditi vrlo brzo. Jer nisu ni oni glupi pa da skupljaju po redu sve do 400kn.
Uskoro ćemo biti svjedoci velikih cjenovnih osilacija na zse.
Međutim ako su naši igrači kupovali neće biti korekcije jer su oni već kupili dovoljno navedenih dionica pa nemaju razloga trejdati.
Prodajom ht-a oslobodio se višak keša koji je jurnuo u ostale dionice, to će trajati neko vrijeme i nastupit će hlađenje i smanjenje prometa.
Uskoro dolaze rezultati za 3Q koji će mnogima uliti strah u kosti, ali ne moruju se previše brinuti jer u RH rijetko firme propadaju, mi takve nazivamo "nelikvidnim" a nikako propalim firmama.
odličan post [thumbsup]