Bulčina kakve nema, dobro sam reko jučer, nisam li?
Bulčina i dalje nastavlja,nego.. gdje je onaj post od analitičara g. Vorkapića iz To One brokera, da li je pogodio ili nije pogodio u svojoj analizi?
Bulčina i dalje nastavlja,nego.. gdje je onaj post od analitičara g. Vorkapića iz To One brokera, da li je pogodio ili nije pogodio u svojoj analizi?
Rekao si – za mjesec, dva, tri.
zanimljiva situacija na tržištu.
Nenaoramalno jača kupnja, a tko kupuje kad su mali dioničari skoro pa svi u dionicama.
Sad odjednom toliki slobodan keš!!!!I Ovako veliki ne kupuju to je sigurno jer profesionalni novac drugačije skuplja.
Po meni oni koji se iskrcavaju (od jučer i jutros) fiktivno stavljaju naloge na kupnju i tako dižu dionice gore a svoje naloge stavljaju na prodaju, i onda jedno jutro nitko na kupnji.
To je moje mišljenje i nije nagovor na kupnju ni na prodaju dionica već na racionalno razmišljanje.
[/quote]
Gorane,ja bih se mogao s tobom sloziti jer polako jenjava udaranje po asku a sve su odradili mali( ili gotovo sve), cim se malo zacrveni vani odmah staje pumpanje gore.Istina je da nema niti velike rasprodaje ali ce je biti sasvim sigurno kada krene korekcija vani.slusam strane money news ili business pa svi govore o precijenjenosti i nerealnom rastu pa zazivaju dobrodoslu korekciju da izbalansira situaciju.Mislim da treba biti jako oprezan jer ovo mi nikako ne lici na zdravi rast i povrat velikih nego li tek na pokusaj dizanja i iskrcavanja prije znatne korekcije negdje do cca 1600..eh sada da to nacrtam-neznam ali drugi vec jesu na TA.
[/quote]
podsjeti me na cemu ono raste bull market…. [cool]
Kolega potpuno se slažem sa tobom, rast je jedini način da zaradimo i to je to.
Kao što sam već i napisao po meni mnoge firme su još podcjenjene na burzi, a neke već jako precjenjene.
Država, nestabilnost , fiskalna, monetarna i druge prilike i neprilike jako utječu na našu budućnost i to nikako ne treba zaboraviti. Jedini održivi rast je rast koji je utemeljen na priljevu svježeg novca kako u državi tako i na burzi.
I ja se slažem u potpunosti sa svime što si ti napisao.
Međutim, imam osjećaj da je vrijednost imovine, tržišta, budućih poslova, zarade/gubitka, znanja, kvalitete uposlenika, kreditne opterećenosti i dr. naših likvidnih tvrtki poput HT-a, brodara, većine građevinara i prehrambenih tvrtki, pa čak i turitičkih poduzeća u ovom trenutku veća od ovoga što burzovna publika ocjenjuje.
Rizici su golemi, slažem se. Primjerice uvođenje poreza na imovinu bi sasvim sigurno srušio cijene zemljišta, šuma i drugih nekretnina do boli, no još uvijek imamo razloga za optimizam jer se u povijesti ništa nije odvijalo onako kako bi to neki predviđali.
Npr., nisam vjerovao da će biti toliko turista ove godine, no ipak su se pojavili i popravili krvnu sliku. Nismo znali da će MMF ponuditi 450 mio $, no ipak je ponudio. Problem je da smo mi uvijek pesimisti, dobri sluge i ratnici, a loši gospodari.
Ono što me kao ulagatelja u dionice najviše brine su visoke kamate na štednju i loš kreditni rejting zemlje.
Kolega imamo :
– pad cijena nekretnina,
– pad cijena dionica (došlo je do oporavka ali mislim na pad sa 5400 na 2000)
– automatizmom pad cijena firmi
– pad BDP
s druge strane imamo:
– rast monopolskih cijena (nafta, telekomunikacije i sl)
– rast cijena roba na malo (porast pdv-a je samo pospiješio isto)
– rast cijena osnovnih namirnica zbog povećanje potražnje za istim
– rast cijena kapitala – kamatne stope
– rast nezaposlenosti
– rast budžetskog deficita
– rast vanjskog duga
– rast štednje u čarapi
Također imamo usporavanje pregovora sa EU jer smo mi već trebali biti njihova članica ali još nismo jer nam kao Slovenija postavlja klipove
U ovakoj situaciji Država će uskoro vidjeti inflaciju a u stvarnosti ćemo imati deflaciju sa nesagledivim posljedicama.
Grčevito branimo tečaj.
Ovakvim mjerama US bi crkla a mi se još držimo, pa koja smo mi bogata država.
Mislim da je u tome i kvaka jer će u ovakvoj situaciji mnoge firme, nekretnine, i sve ono što je od neprocjenjive vrijednosti biti ponovno interes stranog kapitala, ali ovaj put ne po fer nego po nekim drugim cijenama i okolnostima.
Ovo je moje mišljenje i nije nagovor na prodaju i kupnju dionica.
Opreza nikada ne fali, slažem se, pesimizma također ne fali, ali nam optimizam nije jača strana !
Spominješ zdravi rast i izražavaš sumnju da je isti moguć. Ma uživaj čovječe dok traje rast i ne zazivaj vještice, vještice uvijek dođu same.
Pa sutra smo konačno na razini prije sanaderkorekcije, ako Ameri danas završe kako treba, zar te to ne veseli?
Što zapravo želite ti i tebi slični, to meni nije nikako jasno !?
Niste se ukrcali na najnižoj razini početkom godine, niste se ukrcali ni ovo ljeto, nećete kupiti niti na početku ovog oporavka, pa što zapravo hoćete?
Mislite stvarno da će Crobex ići na razine niže od onih najnižih ove godine? Pa to samo lud čovjek može očekivati, ali sretno Vam bilo ! Meni svejedno, imam strpljenja čekati.
Moje vrijeme da uberem uloženo strpljenje tek dolazi. Vrijeme ionako ide jako brzo.
Nebih rekao da se nisu krcali,ali da su se uvijek iskrcali pre-pre rano,ili čak sekundu prije rasta,sigurno jesu,pa sada na sve načine pokušavaju ponovno kupiti . Vjerojatno je bolan osjećaj,ali želim Vam više sreće drugi put ( ustvari,više bi Vam trebalo strpljenje,hladna glava i dobra procjena sentimenta tržišta ). Ni optimizam nije naodmet.
Eto,ja predviđam za sutra opet lijepi rast,danas smo odradili malu korekciju ” treći dan “,i sutra od jutra idemo lijepo gore .
Gorane,ja bih se mogao s tobom sloziti jer polako jenjava udaranje po asku a sve su odradili mali( ili gotovo sve), cim se malo zacrveni vani odmah staje pumpanje gore.Istina je da nema niti velike rasprodaje ali ce je biti sasvim sigurno kada krene korekcija vani.slusam strane money news ili business pa svi govore o precijenjenosti i nerealnom rastu pa zazivaju dobrodoslu korekciju da izbalansira situaciju.Mislim da treba biti jako oprezan jer ovo mi nikako ne lici na zdravi rast i povrat velikih nego li tek na pokusaj dizanja i iskrcavanja prije znatne korekcije negdje do cca 1600..eh sada da to nacrtam-neznam ali drugi vec jesu na TA.
Opreza nikada ne fali, slažem se, pesimizma također ne fali, ali nam optimizam nije jača strana !
Spominješ zdravi rast i izražavaš sumnju da je isti moguć. Ma uživaj čovječe dok traje rast i ne zazivaj vještice, vještice uvijek dođu same.
Pa sutra smo konačno na razini prije sanaderkorekcije, ako Ameri danas završe kako treba, zar te to ne veseli?
Što zapravo želite ti i tebi slični, to meni nije nikako jasno !?
Niste se ukrcali na najnižoj razini početkom godine, niste se ukrcali ni ovo ljeto, nećete kupiti niti na početku ovog oporavka, pa što zapravo hoćete?
Mislite stvarno da će Crobex ići na razine niže od onih najnižih ove godine? Pa to samo lud čovjek može očekivati, ali sretno Vam bilo ! Meni svejedno, imam strpljenja čekati.
Moje vrijeme da uberem uloženo strpljenje tek dolazi. Vrijeme ionako ide jako brzo.
[/quote]
Kolega, tebi za informaciju,47% sam u dionicama ali situacija je jako neizvjesna i ne pada mi na pamet uticati na nekog da trguje na osnovu mog misljenja cak nisam niti iz brokersko-bankarsko-plemenske branše nego mala individua koja je veoma oprezna jer vas navlakaca je ovdje znatno vise nego li nas postenih..zato ovih 47% dionica je zalog optimizmu jer kako Goran kaze,ima opako podcijenjenih dionica ali generalno je sve kupivo na crobiju cca 2000,no valjda imam pravo na misljenje i znatni oprez jer ce nam zatrebati jos mnogo puta a vjerujem upravo sada..jer analize vani govore da se insajderi masovno iskrcavaju a ulazi neuka raja koja je zeljna brzog oporavka i povratka na stare staze slave. ali bojim se da ne grijesim i da…nema vise crobija na 1200 ali na 1600 e to bi vec moglo..a vi mi lupajte i dalje keceve..ali sutra vrlo vjerovatno izlazim i sa tih 47% ovisno kako otvori EU i futuresi
Prijatelji dragi,već 3-4 godine tu i tamo pročitam Vaše komentare, par godina sam čak i član, možda imam i jedan post, ali mislim da se tu ipak malo previše filozofira. Stvar je jednostavna. Dionice su trenutno puno jeftinije nego će biti za 3-4 godine. Imate cash, kupite dionice, zaboravite ih, radite nešto drugo i za par godina ste bogati. Nemojte baš svaki dan strepiti idu li taj dan gore ili dolje. Za Vaše dobro.
Prijatelji dragi,već 3-4 godine tu i tamo pročitam Vaše komentare, par godina sam čak i član, možda imam i jedan post, ali mislim da se tu ipak malo previše filozofira. Stvar je jednostavna. Dionice su trenutno puno jeftinije nego će biti za 3-4 godine. Imate cash, kupite dionice, zaboravite ih, radite nešto drugo i za par godina ste bogati. Nemojte baš svaki dan strepiti idu li taj dan gore ili dolje. Za Vaše dobro.
…to su govorili i prije 2-3-godine na crobiju 1500-2000 pa evo nas na istom a bili smo i siromašniji…što je sigurno i što će biti za 4-5- godina???? ko to može znati. Samo Bog dragi zna. A mi, mi se možemo nadati i ovako špekulirati na dioničkom tržištu. A globalno, bez obzira kako će biti na financijskom planu, prorečeno je da će prije konačnog kraha biti stanje euforije u svakom pogledu. Pa ko doživi doživi, ali tako će sigurno biti.
Zanima me a šta se ovdje na ZSE ima komentirat ovo više nije ni jadno banda je sve upropastila i sad vi mirno gledajte
zašto mirno gledati? bit će masovne demonstracije za 20 dana! uključimo se svi!
[thumbsup]
[/quote]
…vidi vidi, pripali se pa dižu likvidnost… [lol]
Super indijanče.
Imamo nekoliko malih problemčića. Vrijednost dionice može ići do nula, pa onda nisi bogat već bez gaća.
Dionice, globalno, a može promatrajući index, će sigurno ići na ATH, a kada to nitko ne zna.
Ako uložiš u fond, on može propasti, loše raditi itd.
Velika depresija je dotakla dno tri godine od Crnog ponedjeljka 1929, i trebalo je preko 20 godina da se vrati na točku iz 1929.
Znači, nije baš to tako jednostavno. Postoji dobra vjerojatnost, ali daleko je od sigurnog.