Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

agalloch………..febo…… o manipulacijama Adriatic equity fonda ja sam na zdravoseljacki
nacin pisala puno puta…ali tema uopce nije akceptirana od strane vecine…pa nikad nije bila
na ovaj nacin dokumetirano i kritizirana……. pratila sam stanja duze vrijeme, jer mi je
bio poznat portfelj u vrijeme mog ulaska ..isto tako , pratila sam vrijednosti i usporedjivala sa
svojim cijenama….. takodjer, kritizirala sam medijska izvjesca o stanju udjela, koja povremeno
namjerno nisu bila u negativno azurirana… valjda da se izbjegne problem jace prodaje….
ali, evo Vi sada prvi put na ozbiljniji nacin upozoravate javnost na PUNO VECE MINUSE NA RACUNIMA
SVIH OBLIKA I SASTAVA PORTFELJA FONDOVA U REP. HRVATSKOJ….. mislim, da sada , ako se
i predstavi PRAVA ISTINA o gubicima svih fondova..nece biti posljedica u smislu podizanja
vecih udjela……..jer je KRIZA DOISTA IZA NAS! …..ali ulagaci MORAJU ZNATI I S T I N U !

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Atlantska plovidba, Jadroplov i Hidroelektra niskogradnja pobjeđuju u 2009. godini

Od početka godine sedamnaest se dionica u sastavu Crobexa nalazi u pozitivnom teritoriju, a jedanaest se dionica u sastavu Crobexa nalazi u negativnom teritoriju. Dionica Ingre (ZSE:INGR-R-A) na vrijednosti je izgubila 48,68 posto, dionica Belišća (ZSE:BLSC-R-A) 37,50 posto te dionica Konzuma (ZSE:KNZM-R-A) 18,02 posto,

dok je dionica Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A) na vrijednosti dobila 65,02 posto, dionica Jadroplova (ZSE:JDPL-R-A) 48,47 posto te dionica Hidroelektra niskogradnje (ZSE:HDEL-R-A) 46,96 posto

Sve same firme sa lošim izvješćima vode po rastu

agalloch………..febo…… o manipulacijama Adriatic equity fonda ja sam na zdravoseljacki
nacin pisala puno puta…ali tema uopce nije akceptirana od strane vecine…pa nikad nije bila
na ovaj nacin dokumetirano i kritizirana……. pratila sam stanja duze vrijeme, jer mi je
bio poznat portfelj u vrijeme mog ulaska ..isto tako , pratila sam vrijednosti i usporedjivala sa
svojim cijenama….. takodjer, kritizirala sam medijska izvjesca o stanju udjela, koja povremeno
namjerno nisu bila u negativno azurirana… valjda da se izbjegne problem jace prodaje….
ali, evo Vi sada prvi put na ozbiljniji nacin upozoravate javnost na PUNO VECE MINUSE NA RACUNIMA
SVIH OBLIKA I SASTAVA PORTFELJA FONDOVA U REP. HRVATSKOJ….. mislim, da sada , ako se
i predstavi PRAVA ISTINA o gubicima svih fondova..nece biti posljedica u smislu podizanja
vecih udjela……..jer je KRIZA DOISTA IZA NAS! …..ali ulagaci MORAJU ZNATI I S T I N U !

7.8.2009 120,00 120,00 120,00 120,00 –29,41% 14 1.680,00
A gle ovu transakciju na HIMR. Nju je ostvario netko blizak KD Viktoriji sa svrhom da anulira rast dionice koji je netko napravio kupnjom par komada dan prije po 170kn što je za ovu dionicu mizerna cijena.
U ponedjeljak Viktorija pada bar 2% radi ovoga i tko je unutra nema rasta i izlaska dok to ekipa ne odluči.

who dares, wins

Ja sam stalno dosadan ali vidim da nitko ne pokušava rješiti ovaj problem.

Zbog čega moramo izdvajati iznose za mirovinu u samo ova 4 mirovinska fonda? Zbog čega ne možemo imati ikakav utjecaj na ono što se zbiva s našim novcem ako to baš želimo?

Meni je jasno da velik broj poreznih obveznika nema blage veze u što bi točno ulagao za mirovinu i na koji način, ali zbog čega ipak nije omogućeno ljudima da imaju nekakav kontroliran izbor?

Zbog čega bih ja morao trpiti gluposti koje proizlaze iz trenutno organizirane obvezne mirovinske štednje? Zašto nemam ama baš nikakvu kontrolu nad tom štednjom i zašto moja riječ ništa ne znači dok javno kritiziram poslovanje OMF-a, koji ne snosi nikakve posljedice konstantno krivog vođenja naših portfelja i konstantnog generiranja slabog prihoda?

I zbog čega ja nisam dovoljno (da ne kažem detaljno) obaviješten o poslovanju vlastitog mirovinskog fonda, nego mi tek jedanput godišnje pošalju nekakav pusti papir s par brojčica i šturim objašnjenjem o poslovanju?

Da me se ne shvati krivo, neka fond ulaže i u Zanzibar ako želi, ne mora uopće kupovati hrvatske dionice, samo neka ostvaruje pristojnu zaradu. Ali ne, naši su bili toliko bistri i pronicljivi pa većinu love što su imali su utukli u balon tijekom 2007-2008g. A uz najnovije vijesti iz domaćeg gospodarstva sada generacije ljudi mogu do daljnjega zaboraviti da će na dobiti ikakvu pristojnu mirovinu, jer ovo tržište se neće oporaviti još godinama i godinama, a pogotovo da će doći na onakve ranije vrijednosti…

I tko je za to kriv? Jel kriza sama po sebi ili fond menadžeri?

Jel se koga pitalo, jer tko odgovarao? Čak nisam niti poštenu ispirku čuo (iako je isprika najmanje i nedovoljno što se može napraviti).

Osobno mi ništa ne znače njihova opravdanja, pa svaki statut fonda govori o 10-ak rizika koje nosi ulaganje na tržištu vrijednosnica (pogotovo dionica). Zar oni sami ignoriraju te rizike pa se ponašaju kao pijani ruski milijarderi?

P.S. Kada vidim nekakve članke da su OMF-ovi kupovali uglavnom strane dionice, a ne domaće meni je zapravo drago. Ali drago mi je samo utoliko što znam da su se konačno odlučili prištediti ovom narodu na bolje stojećim tržištima. Nije mi drago utoliko što to znači da je hrvatsko tržište kapitala očito ne samo preplitko nego i neatraktivno i neperspektivno u očima najvećih hrvatskih ulagača.

(iza ovog posta slijedi loša reklama kupujmo Hrvatsko kao loš pokušaj podizanja svijesti o vrijednosti i konkurentnosti domaćih proizvoda:
Vaš link

A s druge strane se po nedavnom pisanju medija očito rasprodaje nac. park Brijuni, super nema šta)

[sealed]

@Hanger,
To ti je isto da pitaš zbog čega moraš državi plaćato porez kad ona te novce bezumno profućka.
MF su veliki sistemski zaheb i u puno razvijenijim zemljama od naše i jednom će tu doći do gadne frke.
I slijepcu je jasno da bi pojedinac sam puno bolje ulagao te novce pa ako i umre ostalo bi njegovim nasljednicima a ne nekakvoj generacijskoj solidarnosti. No uvijek se postavi pitanje šta bi bilo sa onim ljudima koji ne bi svoje novce za mirovinu ulagali već odmah trošili? Tko bi se brinuo o njima kad prestasnu dobijati plaću? Začarani krug.

who dares, wins

Znam, država uvijek i svuda (ne samo kod nas) nešto sebi mora uzeti i mora u bilo kolikoj mjeri izdvajati za socijalu.
Ali za socijalu vec izdvajam iz plaće određen novac, točnije isplaćujem za jednu mirovinu i još malo iznad toga (I stup), usput rečeno oko 25% plaće. A za vlastitu mirovinu koja nema veze sa socijalom izdvajam 3x manji iznos (II stup).

Ja u svom postu govorim o II stupu. Ovaj dio novca od plaće koji pripada samo meni OMF ulaže (troši) kako mu padne na pamet ni da me pita što ja mislim o tome, ni da me kvalitetno izviještava o tome, a ja moram te novce davati. I onda sam u njegovoj milosti ili nemilosti hoće li mi zaraditi do moje mirovine dovoljno ili ne. To više nema nikakve veze sa socijalom već sa uspješnosti fond menadžera. Do sada su pokazali koliko su bili uspješni.

I i II stup nisu moj izbor već obaveza. I stup mi samo uzima (socijala), II stup mi uzima i nekontrolirano ulaže. Neka oni postoje, ali daj mi mogućnost želim li ulagati u drugi stup, koliko želim ulagati u drugi stup, a koliko u nešto drugo. Ovako se sustav automatski postavlja da ti uzme novce i troši kako hoće, a ti moraš šutiti i trpiti njihova sr_nja.

Organizirani sustav ulaganja u vlastitu mirovinsku štednju mora postojati bez daljnjega, ali mora se to proširiti na daleko više mogućnosti od ova 4 OMF-a i tako omogućiti čovjeku da sam odluči ulagati na način na koji želi. I s udijelom koji želi, naprimjer s 5, 8, 10 ili 12% plaće.

@Hanger

Slažem se , bilo bi dobro da sve koji imaju privatne police životnog osiguranja oslobode obaveznog davanja u 2.stup.
1.stup je ionako generacijska solidarnost pa za njega nema drugi naziv nego porez.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

BTW, doprinosi za MIO i HZZO su nakon PDV-a najizadšniji prihodi državnog proračuna

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Znam, država uvijek i svuda (ne samo kod nas) nešto sebi mora uzeti i mora u bilo kolikoj mjeri izdvajati za socijalu.
Ali za socijalu vec izdvajam iz plaće određen novac, točnije isplaćujem za jednu mirovinu i još malo iznad toga (I stup), usput rečeno oko 25% plaće. A za vlastitu mirovinu koja nema veze sa socijalom izdvajam 3x manji iznos (II stup).

Ja u svom postu govorim o II stupu. Ovaj dio novca od plaće koji pripada samo meni OMF ulaže (troši) kako mu padne na pamet ni da me pita što ja mislim o tome, ni da me kvalitetno izviještava o tome, a ja moram te novce davati. I onda sam u njegovoj milosti ili nemilosti hoće li mi zaraditi do moje mirovine dovoljno ili ne. To više nema nikakve veze sa socijalom već sa uspješnosti fond menadžera. Do sada su pokazali koliko su bili uspješni.

I i II stup nisu moj izbor već obaveza. I stup mi samo uzima (socijala), II stup mi uzima i nekontrolirano ulaže. Neka oni postoje, ali daj mi mogućnost želim li ulagati u drugi stup, koliko želim ulagati u drugi stup, a koliko u nešto drugo. Ovako se sustav automatski postavlja da ti uzme novce i troši kako hoće, a ti moraš šutiti i trpiti njihova sr_nja.

Organizirani sustav ulaganja u vlastitu mirovinsku štednju mora postojati bez daljnjega, ali mora se to proširiti na daleko više mogućnosti od ova 4 OMF-a i tako omogućiti čovjeku da sam odluči ulagati na način na koji želi. I s udijelom koji želi, naprimjer s 5, 8, 10 ili 12% plaće.

Ja uvijek kažem ljudima da je skoro pa nebitno koliko mi izdvajamo za svoje mirovine,jer ako će država za određeni broj godina kad ja budem išao u mirovinu biti u k..cu, ništa neće predstavljati količina para koju sam odvajao za mirovinu jer će biti nedostatna za neki normalni život.
Vrijedi i obrnuto ako sam nezaposlen i ne izdvajam kune za mirovinu a država bude dobro uređena siguran sam da ću dobivati neku socijalu kajo će mi biti dovoljna za normalni život.

bit će bolje................

Dinkec je vazal.Mora slušati jer će proći kao i Lamza.Ako ne kupuje hrvatske dionice znaći da je
dobio nalog iz centrale,da bi se oni jeftino ukrcali.A kada odluće izlaziti Dinkec će kupovati .Naravno skuplje.Stanci su nas ekonomski porobili,a mi smo im dali na upravljanje OMF jedine fondove gdje svakog mjeseca ima novog svježeg kapitala.Katastrofa.Bili su na kupnji kada je crobex bio na 5.000,a nisu
kupovali na 1.250.I izgubili potencijalnu zaradu od 50% u pola godine.Pa nisu fondmenađeri baš toliki debili.A tko zna možda i jesu.
Lako je tuđim k….m po gloginji mlatit.

Jaki potezi odlučne premijerke

Prvih mjesec dana vlade premijerke premijerke Jadranke Kosor. Osim donošenja teških i bolnih mjera, premijerka je taknula i u neka do sada nedodirljiva područja, dok je partnerstvo u vladajućoj koaliciji podignuto na višu razinu

http://www.vjesnik.hr/html/2009/08/08/Clanak.asp?r=unu&c=3

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Analitičari: Čeka nas hladan tuš sa svjetskih burza

U vrlo mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi protekloga tjedna Crobex se uspio ponovno vratiti iznad važne psihološke razine od 1.900 bodova, no uz vrlo nisku likvidnost.

………………….Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke………….

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=a4ff78e2-18d3-455d-b99a-9128acc7667c

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

New Report

Close