kolega koliko bi se moglo pokupiti agrsivnijom kupnjom na ovim razinama, jeste vidjeli kako ask stoji tj koliko ima za pobrati na ovim razinama…..??
To je jasan znak da crobeks treba drastično gore ili dolje da bi se likvidnost povećala.
teško je više shvatiti ovu našu burzu
ali još teže ono kaj se piše na forumu—
ako su rasprodali na 2300 jer su mislili da će okomito dolje…kao što si napisao
zašto sada molim te reci mi …se tim istim"" lopinama"" ne isplati kupit opet na 1900
a mogli su i na 1800 …ako je trend uzlazni i ponovo idemo do 2300 ili više
zašto bi oni propustili taj val samo zato što to nije išlo niže?
To može značit samo da nema previše nade u oporavak ili probijanje kote 2000
[/quote]
kolega koliko bi se moglo pokupiti agrsivnijom kupnjom na ovim razinama, jeste vidjeli kako ask stoji tj koliko ima za pobrati na ovim razinama…..??
[/quote]
To je jasan znak da crobeks treba drastično gore ili dolje da bi se likvidnost povećala.
[/quote]
upravo to kolege….
Sentiment se popravlja na ZSE. Neće trebati puno novaca da se CROBEX podigne na cca 2300 bodova i da se otprilike izjednači sa ATX-om kojeg u načelu uvjek prati +/- par posto.
Sada smo u zaostatku skoro 25% i taj će se zaostatak anulirati sigurno u slijedećih 1-2 mjeseca.
Rast CROBEX-a od cca 25% znači u prijevodu rast dijela dionica iz sastava CROBEX-a oko 40-50%. Sad treba prepoznati koje su to.
teško je više shvatiti ovu našu burzu
ali još teže ono kaj se piše na forumu—
ako su rasprodali na 2300 jer su mislili da će okomito dolje…kao što si napisao
zašto sada molim te reci mi …se tim istim"" lopinama"" ne isplati kupit opet na 1900
a mogli su i na 1800 …ako je trend uzlazni i ponovo idemo do 2300 ili više
zašto bi oni propustili taj val samo zato što to nije išlo niže?
To može značit samo da nema previše nade u oporavak ili probijanje kote 2000
[/quote]
[/quote]
[/quote]
upravo to kolege….
[/quote]
Oni bi najradije dolje, ali kako, kad se svijet prebrzo oporavlja.
[/quote]
neznam sve je moguce,imam nekakvu svoju taktiku po kojoj trgujem,ona mi govori da necemo ostro dolje,no koliko mi dobro sugerira to bumo vidjeli……..
[u]što se mene tiče ja bih volio drastično gore jer je to i moj interes, [/u]ali iskustvo me navelo da budem oprezan i da psihički budem spreman na sve što se događa.
Bez obzira na strana kretanja koja su jasan znak da je svjetska kriza već prošla, mi u RH tek postepeno ulazimo u teško razdoblje i sve je moguće.
Odlična stvar je da se struktua dioničara na pojedinim dionicama drastično promijenila jer nema tu više:
– marginaša kao nekad
– drhtavih malih investitora
– drhtavih OIF
– i vrlo je malo tu drhtavih stranih fondova
Sad su tu neki novi momci i prvenstveno:
– mirovinski fonodovi
– osnovni računi banaka
– jaki domaći invesitiori
– OIF u minornim količinama
– Nenad Bakić i ostale legende o kojima će se pričati za 3-5 godina
E sada kad pogledate strukturu u svim dionicama jasno je da tu više nema tko rasprodati, ali ne lezi vraže, nove drhtave ručice bi mogle biti:
– osnovni računi banaka
– ostatci ostataka marginaša (baš me zanima da li će moći i pod kojim uvjetima produžiti kredite)
– svi mali koji bi u slučaju drastičnog pada počeli rasprodavati i ovo malo dionica koje imaju
GENERALNO TO JE SIĆA OD PAR STOTINA MILIJUNA KUNA.
E sad nije u tome problem, problem je tko bi pri ovako maloj likvidnosti bio kupac tih dionica jer keša je sve manje na burzi.
1. mirovinski fondovi sve manje ubiru novih sredstava i sudeći prema izvještajima kupuju samo par dionica na ZSE
2. mali ljudi su skeptični prema burzi
3. strani fondovi su fokusirani na svoja tržišta jer ima jako puno perspektivnih i likvidnih dionica tamo u EU i US,
A kapitalna dobit, trošarine na mobitele, nelikvidnost ZSE, neizvjesna politička situacija, neizvjesan ulazak u EU integracije, deficit proračuna, dodatna oporezivanja imovine, eventualni pad kreditnog rejtinga, deprecijacija kune i sl su "teške" riječi stranom kapitalu i generalno on rijetko bira takva tržišta kad na planeti danas poslije krize ima puno boljih prilika
4. kamatne stope na kredite su tolike da je nije nevjerojatno da je promet na ZSE 10-20 milijuna kuna jer kamate na depozite i kredite generiraju veliku nelikvidnost na tržištu.
Ako crobeks bude išao gore on će iići na velikoj likvidnosti a ako bude išao dolje ići će malo po malo kao i naša regija SASE, BLSE isl. tako da mali neće ni primjetiti a portfelj će se topiti iz dana u dan i tako jako dugo.
Teško je znati, ali ako se riješi politička nestabilnost, ako naš krediti rejting ostane na ovim i sl. razinama bez padanj, ako u 9 mjesecu budemo odblokirani, ako ne bude prosvjeda, ako ustavni sud odbaci Predsjednikov opasku o neustavnositi kriznog poreza i ako se država uspjije zadušiti vani i krenu kapitalni projekti mi ćemo pratiti svjetska zbivanja.
Međutim mi mali tek na kraju dođemo do tih i istih podataka, a veliki igrači to već znaju pa nema potrebe da se sekiramo jer će likvidnost na ZSE biti znak u kojem smijeru idemo.
LIKVIDNOST JE BIT PRIČE, ukoliko se pojača ima interesa ukoliko bude padala tako i pada interes na ZSE.
@ Goran8
Slažem se sa navedenim, mislim da je to viđenje većine investitora što se i ogleda na stanju na našoj burzi. Osobno ne mislim da se u sljedećih mjesec-dva likvidnost bude bitnije mjenjala dok se malo ne razjasni situacija u državi. Čekam sljedeću korekciju vani, a onda i na ZSE da uđem u još jednu ili dvije dionice, trenutno 40% u kešu, opreza nikad dovoljno.
Gorane8, koga muci likvidnost na burzi…a zna se tko zaradjuje….nek odrijesi kesu , narodski
receno , i nek se pobrine da ne zaostajemo za svijetom ko da smo mentalno zaostali…retardirani
totalno…!
@ Goran8
Slažem se sa navedenim, mislim da je to viđenje većine investitora što se i ogleda na stanju na našoj burzi. Osobno ne mislim da se u sljedećih mjesec-dva likvidnost bude bitnije mjenjala dok se malo ne razjasni situacija u državi. Čekam sljedeću korekciju vani, a onda i na ZSE da uđem u još jednu ili dvije dionice, trenutno 40% u kešu, opreza nikad dovoljno.
Meni keša nikad dovoljno. Kaj imam biti oprezan na kraju medveđeg tržišta? Da mi je 10 milja kn još ovaj tjedan bi ih sprašio u dionice. Sve ovogodišnje kupnje su mi manje više pozitiva. Jedina nauka je ne uletjeti u vrh vala. Tebi se keš kiseli na računu dok ja moram prodavati jednu perspektivnu da bi kupio drugu za koju si mislim da je još perspektivnija.
Hanžeković: Krizni porez pada na Ustavnom sudu[/b]
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,8,5,,171946.jl
izgleda da je jesen na burzu već stigla, umjesto da se pristojno odradi zaostatak jučerašnjeg pada, počinje se kokošariti po asku, eh, bila su to nekad dobra vremena,
izgleda da je jesen na burzu već stigla, umjesto da se pristojno odradi zaostatak jučerašnjeg pada, počinje se kokošariti po asku, eh, bila su to nekad dobra vremena,
kolega zar nismo pali prekjuce za razliku od drugih………
@fiuman 100
sve je moguce,no dali je to vase misljenje ili pak to sa sigurnoscu tvrdite…jer nije dobro sa sigurnoscu tvrditi da vlada pada ako nemate nista konkretno sto bi to i potvrdilo….pozz