….
Iskreno, u zadnjih nekoliko mjeseci, tj. ove godine ne sjećam se da se igdje u svijetu ovako što odigralo…, a i bio sam uvjeren da su ovakvi scenariji za nas prošlost, da više nema projekcija kataklizmi i da je strah i ludilo od raspada sustava negdje iza nas…, izgleda sam se prevario…
Pozdrav svima……..
Ma gdje smo mi od civiliziranog svijeta. Kod nas se i najveći (fondovi) ponašaju kao najmanji miševi. I dok god se tako ponašaju nema nam spasa (bar ne u dionicama). Stvarno smo poseban narod kada toliko oko svega dramatiziramo.
A i u svjetskim okvirima smo napravili stvarno "moćan" rast i još se poslije toga u samo dva dana korigirali za 15%. Ma svi nam se smiju kada se nakon par dana plusa ovoliko korigiramo, ma gdje smo mi od pravog rallya, kao da svi zaboravljaju koliko je dugačak i težak naš pad bio…
[/quote]
vidis kolega sto je prava korekcija.
Pogledaj malo vanjsko trziste…normalno rade na +/- 0.5,e to je prava korekcija.
Nekazem, da je dosla neka losa vijeti,pa se ljudi pripali i krenula rasprodasj to je druga stvar al na ovakav nacin…ostao sam bez teksta.
Kad me ova tri dana nije infarkt strefijo.
Nisam rasli vise nego drugi vec smo samo nadoknadili onaj nevjerovatni pad sto se desijo pocetkom godine.
Pogledajte dinoice u Americi vratile se priblizno svoje vrijednost .
Znaci npr.ako je COCA COLA bila 42 $ sa je 35 $.
da je Coca Cola u sastavu crobija u Ponediljak bi bila 10$,a jucer bi bila 7.5$.
Pogledajte malo likvidne dionice u Amera.
Izgleda da opet ima puno opecenih, u prilogu update usporedbe kriza 98-99 i danas, pa bi trebalo biti manje iznenadjenih. Ja sam u 2009. planirao ukrcaj sa svjezom lovom do crobexa 2000 i onda cekanje, ovogodisnji ulazi kod crobexa 1400-2000, nisam od onih genijalaca koji su ulazili na 1239, ali to i onako nije bilo dno za sve sektore. U cetvrtak dovrsio ukrcaj s ostatkom planiranog. Ako raste super, ako pada cekam, ako jako pada mijenjam plan i ubacujem jos. Sretno investiranje, a spretnijima trgovanje:)
kolega moj ja sam ulazijo na samom dnu jer sam znao da trziste mora da se pocme oporavljat.
Ulazijo sam u IGH po prosijecnoj cijeni 1800,a prodao na 3000 kn.
Atpl 750 prodao po 815 tu me zajebalo izvjesce kupitak 50 milja.Priznajem prepao se i izasao.
i sad sam opet u nekom plusu al ponavljam nije toga stvar koliko je tko zaradijo dal 15 ili 50% vec je stvar da se nemoze ovako rusiti burza kako odabrani planiraju.
Burza mora da ide svojim tokom i prema fundamentima firme i dali u tom trenutku firma dobija nove poslove ili ne.
Po mome THNK treba UP,a ATPL bez obzira sto raste BDI dreba dolje.
Znam da burza radi 3 ili 6 mjeseci unaprije al nemoze ATPL uz onakav gubitak Q1 da ode 100% gore.
realno:
ATPL je bila negdje 630 kn i prema BDI sto raste,znaci da ce "mozda" Q2 biti bolji nego Q1 i ATPL bi trebala da bude 850 kn (trenutno)Kad stigne izvijesce Q2 i bude pozitivno onda je normalno da ATPL ide prema 1200 kn,a ovako nemoze firma koja je u gubitku da naraste 100% samo zato sto BDI ide gore i sto je mafija u njoj,pa nekom to odgovara.
To je moje misljenje.
Nisam ekonomist al gledam realnu situaciju.
Sad ce neki reci da je ATPL puna gotovine i da je proslu godinu imala dobiti cca 600 milja kuna dobiti,pa zasto onda nije sad 2500 kn kad po vama toliko vrijedi trenutno, vec se jebe sa 1300 na 1000 kn.
Malo bolje razmislite prije nego sto nesto napisete.
sad ce biti napada na mene [lol]
Mislio sam da je korekcija kad nešto raste 2-3 tjedna, prikupi se kritična masa i onda se to iskorigira nekih 5-10%, stagnira neko vrijeme… i to je to…, no ima dionica koje su izgubile i 30% vrijednosti u samo 3 dana…., naravno svi će reči da su to one koje su i najviše narasle, ali to ludilo zahvaća i sve ostale dionice koje tonu zajedno…., a nisu imale gotovo nikakav rast…
Iskreno, u zadnjih nekoliko mjeseci, tj. ove godine ne sjećam se da se igdje u svijetu ovako što odigralo…, a i bio sam uvjeren da su ovakvi scenariji za nas prošlost, da više nema projekcija kataklizmi i da je strah i ludilo od raspada sustava negdje iza nas…, izgleda sam se prevario…
Pozdrav svima……..
Dajte molim vas reci te kako da radim sa burzom i od nje zivim?
Ako burza radi na principu vrijednosti jedne firme tj.fundamenti firme i trenutno realnost trzista u toj zemlji ,pa cak i u svijetu,pa kako da se moze desiti ovakav krah trzista ako iz svijeta nedolaze lose vijesti vec samo bolje.
Istina da nismao izasli jos iz recesije al oporavak se pomalo vidi.
Npr. dionica Thnk je bila 1200 kn,a sada je 2.070 kn.Prije tri dana je bila 2400 kn.
Realna cijena te dionice je danas oko 6000 kn…zasto?
Firma ima dobiti prvi kvartal i vecu nego sto smo ocekivali i plus posao stoljeca u CG gdje ce se zarada vidjeti vec ovu godinu,pa mi recite kako ova dionica moze da padne 30% u roku tri dana?
Uopce nisma pametan kad u Ponedjeljak upalim pc.Evropa moze da bude u +0.60%,a mi mozemo da roknemo -2%.Znaci ova nasa burza je kao kladionica jer sam je igrao 8 godina.
Stavi na jednu dionicu i sigurno ces pogoditi [lol] .
Ovaj tjedan sam skuzijo da nema vise razloga da se bavim sa burzom jer ovo nema nikakvog smisla
da me sisaju pojedini igraci bez neke osnove.
Svoje dionice nisam prodao (pun sam dionica) jer mrkotrpnog rada i buljenja zadnja tri mjeseca i neispavane noci da bi ih sad dao ovako jeftino bez ikakvog razloga.
Imam THNK prosijek 1500 kn i ULPL 800 kn (jos sam nadokljupivao ,pa sad neznam dali je tocan prosijek al tu je negdje).
Ulazem vise stotina kuna.Taj sam novac stekao mrkotrpnim radom da bi ga nekom dao.
Sto ocu da sa ovim tekstom kazerm:
Ljudi moji nije problem sad kad su dionice i ovako jeftine.
Ljudi koji su kupovali dionice u Ponedjeljak npr. THNK po 2400 i ULPL po 950 kn.
Te ce dionice doci na svoje za 10-ak dana ,a i ako ne doce za 50 dana vec je rpoblem kad one budu
THNK 10.000,a ULPL 4.000 i oni ti bez ikakvoga razloga u tjedan dana sruse dionice 40%,pa se ti vadi..
Cak i trejdanje nedolazi u obzir jer ti kupisa one padnu bez razloga.
Moj savijet:
kad crobi dođe do određene visine kome odgovara prodajite svoje tionice i bjezite od ove mafije jer je ovdje samo suđena pusijona.
Zelim svima sve najbolje al ovo posao nije za mene
pozz [bye]
P.S. dali mi Hrvati mozemo na strane burze…npr FRANKFURTSKU
[/quote]
Ja se samo nadam da će do tog momenta (crobex npr. 4-5000) da proradi i mogućnost kupnje na ZSE nafte, bakra, kikirikija, svinjskih polovica. Onda ja ne bježim na Frankfurtsku burzu već u hamburger od krmeta. [lol]
Pa ako i promašim mogu roštiljati cjelu godinu dok se situacija sa dionicama ponovno ne popravi.
NYSE Winners & Losers
+/- Company Price Change %Change
JACKSON HEWITT TAX SVCS INC 6.25 + 1.95 + 45.35%
FAIRPOINT COMMUNICATIONS 1.30 + 0.29 + 28.71%
CLEAR CHANNEL OUTDOOR HLDGS 6.36 + 1.22 + 23.74%
SPARTECH CORP 6.37 + 1.11 + 21.10%
LITHIA MOTORS INC 8.29 + 1.33 + 19.11%
CASCADE CORP 24.50 – 5.57 – 18.52%
METROGAS SA 1.50 – 0.30 – 16.67%
SYNOVUS FIN CORP 2.95 – 0.50 – 14.49%
GLOBAL SHIP LEASE INC 8/24/10 0.13 – 0.02 – 13.33%
MERRILL LYNCH DEPOSITOR INC 13.61 – 1.98 – 12.70%
Ako vam situacija kod nas izgleda dramatična provirite malo na situejšen u toj bajnoj Americi.
U jednom danu moš popušiti samo tako ali i zaraditi.
NYSE Winners & Losers
Ako vam situacija kod nas izgleda dramatična provirite malo na situejšen u toj bajnoj Americi.
da kolega to si u pravu.
Al nemoj zaboraviti da kod Amera nepadaju sve dionice vec samo one odabrane,a kod nas kad pada crobi padaju sve jednako bez obziraa koja je bransa firme.
O tome ja govorim.
Zasto je npr.govorim iz glave .ok brodari su padale zbog BDI al opet nema razloga za ovakav preveliki pad od 30%.
zasto je IGH i DLKV pao samo 10%,a THNK pala 30%.
Realno:
Brodske kompanije su trebale da padu u tri dana cca 8%,a IGH, i THNK trebale su narasti prosli tjedan na +15 zbog fundamenata firme i zbog CG.
NYSE Winners & Losers
u Toj bajnoj Americi ako imas u profitelju 10 dionica neke padnu- 15,a neke +15 i opet ti profitelj nije ugrozen i neki gubitak od -5 ternutno se moze podnijeti,a kod nas kad pada pada sve 20% i profitelj ti ode u qurac
…ma dajte ljudi, nemojte paničariti…umjesto korekcije od idućih 10 dana po 1,5% mi imamo ovu ubrzanu…sada ćemo lakše ići u proboj 2300, a onda lagano do 2700…bez panike i sve će biti o.k…. da nam je neko prije manje od 3 mjeseca, 9.3. rekao da će krajem 5-og mj. biti 22xx svi bi mu se smijali, ali eto tu smo bili i opet ćemo…ako je 5000 bilo prenapuhano, onda je 2500 ispod normale, uključujući i krizu koja je ili koja će biti…2500-3000 je normala za ovo vrijeme, a kad dođu bolja onda se ide ponovo prema 4000-5000… pozz…
P.S. dali mi Hrvati mozemo na strane burze…npr FRANKFURTSKU
Možete preko Abacus brokera
Ja sam isto jesenas mislio da ne ma nikakvog smisla da padnu sve dionice no činjenice su drukčije i treba se pomiriti sa time jer se ipak radi o maloj količini pa je sve moguće.
Treba točno proanalizirati koliko % je promjenilo vlasnika po bagatelnim cijenam.
Ja mislim da ni je puno i da to bitno ne utječe na cjelokupnu situaciju.
Mirovinci već 1 godinu skupljaju Atgr i jedva su skupili cca10% a to mi se onako od oka čini naj većom akumulacijom koja se je desila kod nas.
@Filija
viš, to je i meni ok! Ak te več neko oće zatuči, nek odma zeme sekirku i lus po črlenki.
Bolje to neg da ti z kleščama nokte vadi…
[wink]
EuropaZ..
Ja sam još od početka ožujka (crobex cca 1280) 100% u dionicama, i moram vam priznati da je čak i mene ovaj pad zarade od 120% na 90% prilično uzrujao. Ali ni u jednom trenutku nisam pomišljao na prodaju, osim da prodam jednu dionicu koja je menje pala i odmah kupim drugu koja je jače pala. Onda se sjetih brokera i njihove provizije, pa plitkog tržišta gdje bih sa 200k srušio i ovu dionicu koja je manje pala za još 5% posto i odustanem ja tako od bedastoća. I mislim si u sebi slijedeće: kad bi bar malo više ekipe (i sa ovog foruma između ostalog) malo podigli horizonte pa držali dionicu koju kupe bar tri mjeseca umjesto tri dana, siguran sam da bi im (a i svima nama skupa) zarade bile daleko veće. I trošilo bi se daleko više pive a daleko manje normabela tako da bi svi skupa bili i sretniji i bogatiji. Donedavno me vrli kolega Febo uvjeravao kako je trade zakon, no ušutio se u zadnja tri mjeseca otkako sve samo raste.
Pozdrav svima i nadam se da ste shvatili poruku, ovo je bilo dobronamjerno, bez namjere da ikoga uvrijedim.
thumbsup wink cool kiss thumbsup wink cool kiss
…OVO JE JEDAN OD NAJBOLJIH POSTOVA U ZADNJIH NEKOLIKO MJESECI…IMATE PRAVO KOLEGA…A ZAŠTO NISMO TAKVI…JEDNOSTAVNO…U TRENDU JE OBOGATITI SE PREKO NOĆI…TO SE ZOVE POHLEPA…A POHLEPNIMA SE CRNO PIŠE U BUDUĆNOSTI…