Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Miris tamjana se poljem osjeti..ali to je stvarnost!
Ipak mislim da je naša koža ojačala i da nam ništ nemreju… [proud]

To što danas gledamo se ne zove burza nego prcanje u zdrava mozak.

ti kao da si z marsa opal, ko da je prvi put ovak…
[/quote]
ljudi se brzo naviknu na zelenilo, par dana zelenila i zaborave da crvenilo uopće postoji 😀

Samo smireno ljudi, ne smije se tako emotivno pristupati.

Baš mi sad pada na pamet da sam čitao sam jednom negdje kako ljude psihološki "duplo jače dira" određeni gubitak nego istog iznosa dobitak.

Dakle kada raste recimo 2 % ljudi su naravno sretni, međutim kada pada jednako toliko, tada nisu toliko nesretni koliko su onda bili sretni nego: duplo jače 😀

Dakle, ako je sad CROBEX na -5 % recimo, vjerojatno da to ljude pogađa sličnim intenzitetom koliki bio bio intenzitet sreće na rastu od 10 %, to je zgodno za zamisliti se: CROBEX +10 % :vau:, e upravo tako je prosječnom čovjeku sada ali u negativnom smjer, sa ovim crvenilom od -5 % .

Čak ljudska intuicija ovdje "i radi u dobrom smjeru" ali malo pretjerano, naime nakon pada za x % da bi se vratili na istu razinu potreban je rast od više od x %, to je matematika ali očito da i intuicija to registrira kada postoji ta razlika i u intenzitetu doživljaja istog postotka ali drugog predznaka. No naravno da pretjeruje, kao i uvijek što ljudi pretjeruju. Ako je palo 5 %, ne treba nam rast od 10 % da se vratimo na isto nego tek od 5,26 %, tj. da je intuicija matematički precizna tada bi intenzitet "bola" trebao biti tek 5,2 % jači nego intenzitet sreće na +5 %, a ne za 100 % jači – eto kako smo mi ljudi iracionalni 😀

Zatucite Crobi preko -10% pa neka ZSE sami sebe zapitaju za razloge pada i danas završavamo s radom….

[img]http://www.zwatla.com/emo/2007/gros-emoticones-002/103.gif[/img]

Meni se čini kako će ovi paničari koji sad prodaju plakati kad poraste…
( ja sam već par puta plako [embarass] )

Prodajem jeftino, kupujem skupo.

ništa ovo,po meni,nije posebno događanje.grubo će bit ako krene drugi val iskrcavanja [sealed]

KRAS,krenulo trgovanje [sealed]

do kada će Hdel bit u blokadi?

Došla je jača potpora na PBZ.
Inače, danas smo gledajući prosječne cijene na PBZ-u u plusu 1,14 %.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ekipa ajmo jednu konstruktivnu raspravu:
Sto se ocekuje ovo ljeto?

Moje skromno misljenje ako Crobex bude iznad 1600 biti ce super, ali moram priznati da sam dost puta grijesio, ali kad se sve zbroji negdje sam na 0, mislim da nisam najgori jer puno nas je i u minusu, tako da si utvaram sto bi rekao Ciro da i nisam tako los.

vjerujem da nam slijedi pad po principu ‘sell in May and go away’ (ovaj put u June, ali ajde)
iako, valuacije dosta dionica su i dalje atraktivne, izvana dolaze dosta dobri signali
uplate u emerging market fondove su opet velike, mislim da sve ovisi o tome da li ce se stranci pocet jace ukljucivat na ljeto
u svakom slucaju za kraj godine sam optimistican da cemo bit blize 3000

[/quote]
Ali situacija nije standardna, uvjek se desava preko ljeta u normalnim okolnostima. A ovaj puta i nemora biti, jer pad je vec bio i pretjeran a opet ko zan di je dno. Tako da se razmisljam na nacin ako nismo do sada bili na dnu mogli bi ovo ljeto, nema idealnijeg perioda. Svi znamo da multinacionalne kompanije za iducu godinu predvidjaju stagnaciju, znaci nist se bitno na bolje najvjerojatnije nece desiti. Tako da ce po meni biti dobro i ako se 2010 zavrsi na 3000. Daj boze da grijesim, ugodan dan kolege!

"sve što je teško nije vrijedno truda" ...Homer Jay Simpson

Opet povratak iznad -4%, i onda namjerno istovarivanje i povratak ispod -4%.

GOVERNER, SAMPRAS, DIZEL = SLOBODAN MILOŠEVIĆ !!! Opljačkali, izvarali....

Nadam se da smo danas svi nešto naučili, a to je da smo mi tako mali i šugavi da nas više sile pregaze dok kažeš keks… Em je crobi bio malo napuhan , a pogotov naš ego… No sutra je novi dan, izgubili smo danas bitku ali ne i rat ! [rolleyes]

Nisam gledao 10 min i ATPL netko ubi.
Ovo je organiziran napad.
Trenutno je na -6%. BDI nije bitan kod nas.
Crobex je na -5,53%.

GOVERNER, SAMPRAS, DIZEL = SLOBODAN MILOŠEVIĆ !!! Opljačkali, izvarali....

New Report

Close