Ima nas još koji ne vjerujemo u bull! Ja sam optimista al ipak pesimista.
Prometi padaju. Sve mi se ovo čini nekako isforsirano. Jučer se prijetilo o produbljenju krize, danas već zaboravljeno.
Ovakvu sam priču slušao kad sam na 1400kn uzeo atpl i ostao zarobljen.
Tako mogu reći samo OPREZ!
Bolje oprez nego slušati pojedince ovdje koji na osnovu par novinskih članaka zovu veliki bull.
Pričajte malo s ljudima u građevini,ugostiteljstvu,brodogradnji.plovidbama. Ništa ne ide na bolje. Plaće se režu. Kad od tih ljudi čujem da se nešto pomaklo na bolje onda ću vjerovat. Novinari za malo love svašta mogu napisati. A kako se formiraju FI vidite i sami. Podesi se kako kome paše.
Zadnji pesimisti su ušli u dionice, a to lipi moj znači da letimo gore. Jer sad neman više onih koji ne viruju u ovaj bull market. Manje će biti smisla pričati o korekcijama, …
ne znam koliko dugo ulažeš u dionice (neki kažu da si ti onaj baron što stalno druka i mijenja nikove pa bi onda trebao imati nekakvo iskustvo), ali ove tvoje tvrdnje su jako naivne.
1. ako su svi napravili isto i ušli u dionice kako tvrdiš, onda je pitanje tko će sada kupovati i dizati TK gore?
2. ako su svi u dionicama, vrijedi ona stara maksima: većina je uvijek u krivu!
3. ideju bull marketa forsiraju oni koji su se nakrcali 100% dionicama i sad strepe da ne dođe do pada.
4. poznata je ona stara poslovica za TK: sell in may and go away…a u maj (svibanj) smo upravo ušli!
5. okruženje je nestabilno, nezaposlenost i dalje raste, firme rade s padom dobiti ili gubicima itd.
6.kod nas će biti loša turistička sezona, a to je glavni prihod države i cijelog priobalja
7. država je prezadužena i sad se opet mora pokušati zadužiti da otplati ogromne dugove koji dospjevaju ove godine. do sad je već isisala oko 14 milijardi fondovima za svoje potrebe (obveznice, trezorski zapisi). inozmeno zaduživanje bit će teško i vrlo skupo
8. 50.000 ljudi kod nas će ove godine ostati bez posla
9. drvna, prerađivačka, metalska i slične industrije su pred kolapsom itd.itd.
ima toga još dosta, ali ne da mi se pisat više, idem sad u grad na kavu…bok
Kriza prolazi htjeli vi ili ne i nebude vječno trajala .
Ko se ne ukrca po ovim cjenama bude po višljima i to je uvjek bilo tako
Niže cijene=veči rizik
višlje cjene=manji rizik
Mislim da bul još nije ali se već mjesec dana koleba između bear i bull.
Zatim novo dno čisto sumljam…
Od gripe ništa tako da turizam nebu propao http://www.poslovni.hr/115035.aspx
Španjolska puna smrtonosnih meduza =više turista kod nas
http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/art-2009,5,2,,161629.jl
Amerika bez frke preživila stečaj Chryslera …
Ko se htio iskrcati iskrcao se ,korekcija obavljena
pad bio max 10% i ide opet na gore…
[thumbsup]
Komentar o učinku Todexa u 1q.
U naše preduzeće, ne cvate cveće…
kolega FI su nam pokazala da je nekima dobit pala,nekima je pak rasla ali velika vecina ipak jos uvijek posluje s dobiti,dok je trziste dionice svih dobro kaznilo,pa rekao bih da je u ovu cijenu kojima se trenutacno trzi ukalkulirano poslovanje s gubitkom za cijelu godinu…pratim bas ima tvrtki koje su poslovale s vecom dobiti od ocekivane pa su svejedno dionice istih izgubile na vrijednosti vise od 70%..no to je trziste i sto je tu je..
[/quote]
Pričate o ZSE kao o ozbiljnoj burzi.Naše tržište ima jako lošu memoriju,a individualni mali investitori
su špekulanti.I ja sam špekulant,podrazumjeva se.Za dobrog matematičara i ekonomskog znalca i
analitičara ovo je izvrsna prilika za izvršiti sepuku.Ne zna se tko pije ,a tko plaća.Veliki igrači su
i najveći destabilizatori hrvatskog tržišta.Oni brane svoja Potenkinova sela i baš ih briga za buduće
mirovine mladih Hrvata,budućih penzionera.Ne kupuju ono što vrijedi,nego ono u što su se ulovili.
Otvoreni su izgorili i oni su rasprodali za bagatelu ono što je vrijedilo ,a ostalo im je ono što nitko neće.Međutim,pažljivim i ozbiljnim pristupom nikada bolje šanse za kupiti dobre firme ,a jeftine dionice.Najgore što možemo napravit u ovom trenutku je kupnja po površnoj analizi i kupovati ono što je puno palo ,jer će ,kao puno narasti.Uvijek može pasti niže.Minimalna cijena je o,o1 kn za
svaku dionicu,a i po toj cijeni može biti skupa.
Kupovati samo stabilne firme bi trebao biti osnovni pristup.Izvječća pokazuju da ih ima,jer svaka
kriza je i prilika.Nastojmo sa ozbiljnim pristupom naći takve bisere i ostvariti ćemo veliki profit.
Prometi padaju. Sve mi se ovo čini nekako isforsirano. Jučer se prijetilo o produbljenju krize, danas već zaboravljeno.
Bolje oprez nego slušati pojedince ovdje koji na osnovu par novinskih članaka zovu veliki bull.
Pričajte malo s ljudima u građevini,ugostiteljstvu,brodogradnji.plovidbama. Ništa ne ide na bolje. Plaće se režu. Kad od tih ljudi čujem da se nešto pomaklo na bolje onda ću vjerovat. Novinari za malo love svašta mogu napisati. A kako se formiraju FI vidite i sami. Podesi se kako kome paše.
Kolega to što ste ostali zarobljeni je vaša greška jer ste trebali smoći hrabrosti i prodati sa gubitkom i ponovno kupovati na nižim razinama. Ne bi Vam sad puno pametovao o tome jer sam i sam na nekima pozicijama imao sličnih teških odluka dok sam na nekima ostao svojevoljno zarobljen.
U glavnom ako sam šta naučio u ovoj krizi onda je to: na prvi šušanj krize prodaj bez milosti i čekaj razvoj događaja. Čuvanje dionica je glupost koja te može skupo stajati. Predpostavi samo da si prodao na 1000 koliko si poslije mogao kupiti po 600?
Gentelman
Imam apartmane, turizam će podbaciti i do 30% u privatnom sektoru ako se nešto ne promjeni u zadnji čas. Rezervacija,interesa jako malo.uspoređujem s prijašnje 3godine.
Verdi
Bio sam spriječen zbog privatnih razloga pratiti burzu, kasnije mi je bilo više sve jedno. Na kraju to sam stavio po strani. Vratit će se kad tad.
Ja mislim da ide korekcija. Moje mišljenje.
Pa tko u kešu tko ne. Sve jedno jako smo nisko.svi se stignu još ukrcat do crobex 2000
Kolega to što ste ostali zarobljeni je vaša greška jer ste trebali smoći hrabrosti i prodati sa gubitkom i ponovno kupovati na nižim razinama. Ne bi Vam sad puno pametovao o tome jer sam i sam na nekima pozicijama imao sličnih teških odluka dok sam na nekima ostao svojevoljno zarobljen.
U glavnom ako sam šta naučio u ovoj krizi onda je to: na prvi šušanj krize prodaj bez milosti i čekaj razvoj događaja. Čuvanje dionica je glupost koja te može skupo stajati. Predpostavi samo da si prodao na 1000 koliko si poslije mogao kupiti po 600?
[/quote]
Lako je biti general poslije bitke.
Ovakve stvari kao što se dogodilo 2008 .i početkom 2009 crobex je pao sa 5100 na 1.250 .To je preko 75%.Pa takve stvari se događaju jednom u pedesetak godina,a s obzirom na manji
pad HT i INA koje imaju veću težinu ostale dionice su izgubile od 80 do 90% vriiednosti.Sada kada smo vjerovatno najgore prošli,a i kada su na burzi ostali
najveći gubitnici koji su na gubitke naučili kao magarci na batine treba se ponašati drugaćije.
I ne propuštati dobitak,koji se ostvaruje dok smo u dionicama.
Od 1.12.2008.sam zaradio više od 100% na likvidni dio portfelja,na način da sam gotovo 100% u
dionicama na kraju svakog dana.Brzo skakanje od cvijeta do cvijeta i špekulacije.
Brzi ulaz sa iznosima od 10-20.000 kn omogućava i brzi bijeg na loše vijesti.I tako pet šest dionica.
Ovo je neko novo vrijeme,malo optimističniji pristup,a naročito nakon izvještaja prvog kvartala koja
i nisu tako loša.Dapaće,ima i ugodnih iznenađenja:
IGH,,ADRS……od prve lige
THNK….. od drugoligaša
LPLH….izvrstan trećeligaš
ULPL bi trebao biti pozitivan
JDPL isto pozitiva
LPLH kao brodar na spotu ostvario veliku dobit u 4Q
ATPL će vjerovatno smanjiti minus,a prodajom Konavla možda je i u plusu
TNPL stabilana pozitiva
Ipak su brodari koji zarađuju bitni za rast svih dionica na zSE.
Svatko u ovaj spisak neka uvrsti svoje kandidate.Ove su dionice navedene usput ,osim brodara koje
detaljno pratim.
lopina, odličan komentar. Evo stotka.
Svaka čast lopina na zaradi.
Samo se pitam gdje su svi oni koji su izgubili.takvih na ovom forumu nema.
Zadnji pesimisti su ušli u dionice, a to lipi moj znači da letimo gore. Jer sad neman više onih koji ne viruju u ovaj bull market. Manje će biti smisla pričati o korekcijama, …
ne znam koliko dugo ulažeš u dionice (neki kažu da si ti onaj baron što stalno druka i mijenja nikove pa bi onda trebao imati nekakvo iskustvo), ali ove tvoje tvrdnje su jako naivne.
1. ako su svi napravili isto i ušli u dionice kako tvrdiš, onda je pitanje tko će sada kupovati i dizati TK gore?
2. ako su svi u dionicama, vrijedi ona stara maksima: većina je uvijek u krivu!
3. ideju bull marketa forsiraju oni koji su se nakrcali 100% dionicama i sad strepe da ne dođe do pada.
4. poznata je ona stara poslovica za TK: sell in may and go away…a u maj (svibanj) smo upravo ušli!
5. okruženje je nestabilno, nezaposlenost i dalje raste, firme rade s padom dobiti ili gubicima itd.
6.kod nas će biti loša turistička sezona, a to je glavni prihod države i cijelog priobalja
7. država je prezadužena i sad se opet mora pokušati zadužiti da otplati ogromne dugove koji dospjevaju ove godine. do sad je već isisala oko 14 milijardi fondovima za svoje potrebe (obveznice, trezorski zapisi). inozmeno zaduživanje bit će teško i vrlo skupo
8. 50.000 ljudi kod nas će ove godine ostati bez posla
9. drvna, prerađivačka, metalska i slične industrije su pred kolapsom itd.itd.
ima toga još dosta, ali ne da mi se pisat više, idem sad u grad na kavu…bok
[/quote]
…nažalost ja sam cca 90% u dionicama, jer mislim da nam slijedi još jedan veći pad…razloge je naveo kolega…SVE JE OVO ZATVORENI KRUG…AK JA ŽELIM UĆI, PA KOJA ĆE MI "BUDALA" PRODATI AKO JE VRIJEME UKRCAJA???…A KOJA SAM JA "BUDALA" PRODAVATI AKO NAM SLIJEDI RAST???…DAKLE NEKO MORA POGRIJEŠITI DA BI DRUGI USPIO, RASLO ILI PADALO…I ŠTO SAD???…ŠTO UČINITI…OPREZ, OPREZ, OPREZ…svako po svojoj volji neka učini što misli da je dobro…
…nažalost ja sam cca 90% u dionicama, jer mislim da nam slijedi još jedan veći pad…razloge je naveo kolega…SVE JE OVO ZATVORENI KRUG…AK JA ŽELIM UĆI, PA KOJA ĆE MI "BUDALA" PRODATI AKO JE VRIJEME UKRCAJA???…A KOJA SAM JA "BUDALA" PRODAVATI AKO NAM SLIJEDI RAST???…DAKLE NEKO MORA POGRIJEŠITI DA BI DRUGI USPIO, RASLO ILI PADALO…I ŠTO SAD???…ŠTO UČINITI…OPREZ, OPREZ, OPREZ…svako po svojoj volji neka učini što misli da je dobro…
[/quote]
Najgori mogući način razmišljanja je da u trgovini tj raznjeni roba/u ovom slućaju novac za papir/
jedan uvijek gubi.To se događa pri brzopletoj skupoj kupnji,kada se igra igra-tko zadnji magarac.
I zato oprezno kupovati nakon ozbiljnih analiza. Najčešće se ostvaruje obostrana korist,jer ako je nema u dužem vremenskom
razdoblju biznis propada.
Najgore je kada moraš prodati jer te stislo,a to je prinuda.Tada se može pričati o kapitalizaciji
gubitka,jer drugog izlaza nije bilo.
Ako se potrudimo,analiziramo imamo više šanse na zaradu da nađemo dobru priliku.Kao što nogometaš mora puno trčati za doći u šansu,mi isto moramo puno "trčati",ne biti nervozan nego
staložen,ne dobiti žuti karton jer je to prijetnja za crveni.Ali treba hrabro ulaziti u duele.A sudac je
na strani velikih.Teška situacija ali rješiva.I zato odvažno, ali staloženo.