Tomica, bravo!!! [thumbsup], najbolji novinar i stručnjak u državi. I pun informacija, naravno.
Pazi ovo….ovo svi znamo….
Trendove domaćeg tržišta određuju valovi financijskog inženjeringa
Svakom ozbiljnom investitoru jasno je da trendove na domaćem tržištu kapitala određuju “valovi financijskog inženjeringa”.
Ja bi prije rekao da ga određuju svjetski trendovi.
Na čemu se zasniva trenutni oporavak svjetskog tržišta?
Osim toga, braun/baron/čimpa/gonzalez/lampadina/ententilinić/ipponseo itd nitko ne kaže da tržište neće možda opet krenuti prema dolje, ali ovo tvoje navijanje i drukanje na dolje je stvarno bezobrazno. Čovjek bi ovdje htio pročitati neka druga razmišlanja, ali ovo tvoje spamanje i odgovaranje samom sebi uništava ovaj forum. Ako imaš šta reći napiši koji post i iznesi to, ali nemoraš svaki dan doslovno zatrpati forum svojim drukanjima.
—IGH KAPITULIRAO…SLIJEDI PRODAJA…IDUĆI TJEDAN SE PUMPA NEKA DRUGA DIONICA…MOŽDA INGRA JER ĆE DOĆI DOZVOLA I OTIĆI ĆE DIZALICE…moje mišljenje…nije poziv na kupnju…
[/quote]
Riječi ti se pozlatile. [rolleyes]
Uistinu je čudno brutalno pumpanje malog broja dionica, iz dana u dan, dok druge dionice, isto tako perspektivne nisu odradile ni 5% rasta
…zato treba OPREZA…sinoć na TV kažu da sve ovo dižu mali investitori…vade se novci iz čarapa…a što kad nestane???…veliki neće kupovati po visokim cijenama koje su postignute na malim prometima…lako je njima u dvadesetak dana sve spustiti dole da bi se jeftinije počeli krcati…SAMO SAM OPREZAN,… KRIZA JOŠ NIJE PROŠLA A PO NEKIMA NI DOŠLA…PA NEKA SVAKO BIRA PO SVOJOJ PAMETI…
[/quote]
Odličan komentar [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]
Drhtave ručice pumpaju market, mislim da to uopće nije dobro.
[/quote]
Kakvi gluposti se neću načitati ovdje
drhtave ručice pumpaju market ,mislim da li ti uopće razmišljaš šta pišeš.
evo drage moje kolege upravo nailazi situacija kojoj se teško bikovi mogu oduprijeti.sječate se tako je isto bilo i prije par mjeseci kad je crobex došao do 1900 bodova bezbroj negativnih vijesti se počelo slijevati u elektronske medije da se ulagači ustraše i da se stvori negativna slika o tržištu.naravno opet u svemu prednjače priznati analitičari da ih ne imenujem koji mjenjaju mišljenje i stavove kao vrijeme u veljači.kako i sam vidim kad se bikovi zalete dosta ih je teško obuzdati tako da količina negativnih vijesti če ovisiti o količini adrenalina u njima.mišljenja sam da če se ipak bikovi malo primiriti.ali nikad se nezna.jednom će se i ti analitičari zabuniti to jest pogriješiti konkretno mislim da če bikovski trend jako brzo krenuti mislim več nakon ljeta.vidite i sami da su dionice pri kraju padajučeg vala,likvidnost je na nižim nivoima jako mala te je oporavak neizbježan.A to što gospodin galinec traži veliku likvidnost na ovim cijenama neka objesi mačku o rep.To je isto kao da po selu traži da mu seljaci prodaju kravu od 1000eura za 100 eura i da se ljuti zašto mu nitko neće proda kravu.izvinite ako su krave skuplje stvarno se ne razumijem u krave,dao sam samo primjer.normalno je da če likvidnost doći sa večim cijenama protekom vremena.ali dotični gospodin sve to dobro zna tako da su i te njegove izjave u svrhu zastrašivanja ***obrisano***
Stvari se u zadnje vrijeme tako dobro razvijaju da se to više ne treba ni ti nadzirati.
Samo dođeš 2,3 puta na tjedan, baciš letimičan pogled na trend, prebrojiš zaradu i ideš na friški zrak.
Postoje ljudi koji su plaćeni da nas vrate tamo gdje nam je mjesto. I nama i Crobexu.
A likovima koji već dvije godine drukaju na pad, kad treba i kad ne treba toplo preporučam da si već jednom, ipak, kupe par dionica te će im se odmah promjeniti sentiment, te će na kraju, na jednom, ni čim izazvani, postati optimisti !!!
ameri uz probleme bankrota GM-a presli 8k a mi s ovih par firmi koje ok posluju nebi trebali bit na 1500???
na kolko bi trebali da se svi "pisci" na bussinesu, vrli analiticari i drukeri na forumu ukrcaju, 500 bi bilo prihvatljivo?
kupis srezmjerno 10 djonica u istom postotku ako 5 propadne opet si zaradio, tak drzak ni lukvic nije.
Koji je to druker bezobrazni , u petak u 15.30h i to kad su futuresi blago
u minusu pisat i objavljivat ovaj izmišljen članak….
Luđi je od onih svojih izmišljeni likova iz bajki ….
biće da se iskrcao iz IGH , HT i nekih jačih pa sada druka za pad idući tjedan…OPREZ, rekoh ja…jer što mediji mogu dignuti tenzije to niko nemože…a mali se malo navukli…sva sreća ne puno-niti 100M prometa u toliko dana…a ovi što nam serviraju ove vijesti su se izgleda isto iskrcali pa sada oni nisu drukeri a ja sam bio haaa?
a znam tko će kupovati -Sampras i kompanija…koja se radovala prošli tjedan…svaka čast ako ste danas realizirali -BRAVO…OPREZ rekoh ja…u PON će biti gusto, a značajni dani bi mogli biti i 7,8.4.
…hehehehe [lol] [lol]
bankrotman
To je isto kao da po selu traži da mu seljaci prodaju kravu od 1000eura za 100 eura i da se ljuti zašto mu nitko neće proda kravu.
…ali ako mediji bruje danima da ima puuno krava u drugom selu i da se spremaju prodati po 100 eura jer nemaju dovoljnio hrane za njih,… pa bolje išta nego da im pocrkaju…što onda??? hoće li reći-ma ko ga šiša, neka pocrkaju -nedamo ih…
ja sam tako razmišljao prije, ali sam vidio da nije dobro…2X su mi crkle krave…OVAJ PUTA ĆU PAMETNIJE…REČE DŽibo…i čuvajte svoje zdravlje…
biće da se iskrcao iz IGH , HT i nekih jačih pa sada druka za pad idući tjedan…OPREZ, rekoh ja…jer što mediji mogu dignuti tenzije to niko nemože…a mali se malo navukli…sva sreća ne puno-niti 100M prometa u toliko dana…a ovi što nam serviraju ove vijesti su se izgleda isto iskrcali pa sada oni nisu drukeri a ja sam bio haaa?
a znam tko će kupovati -Sampras i kompanija…koja se radovala prošli tjedan…svaka čast ako ste danas realizirali -BRAVO…OPREZ rekoh ja…u PON će biti gusto, a značajni dani bi mogli biti i 7,8.4.
…hehehehe [lol] [lol]
[/quote]
Da biti ce znacajni ali za sto? RAST ili PAD?
Mislim da dizanje panike za neki drastičan pad sada ne pije vodu. [bye]
…hehehehe [lol] [lol]
[/quote]
Meni nije jasno na kakav vi oprez pozivate na ovim cjenima kada je u većine firmi knjigovostvena vrjednost veća od one tržišne, kada ima firmi koje imaju više casha na računu već im je tržišna vrjednost o kakvom oprezu vi pričate svatko onaj tko kupi po ovim cjenama za par godina će imati 300% dobitak.
To je isto kao da vam netko nudi kravu za 100 eura a vi kažete ma neću previše mi je jeftino.
Ja sam jedan od onih koji će sigurno kupovati jer se nisam do kraja utovario jesam dobrim djelom ali ima casha još dosta a šta sam kupovao pa za razliku od vas ja ću reći to je bila INGR-a i LKPC.
Vi čekajte u cashu tko zna možda i budete u pravu ali teško mislim da je sentiment na tržištu drukačiji.
Problem nastaje kad bi zbog dugotrajnosti krize, tvrtka pojela samu sebe, plaćajući novostvorene gubitke i otplaćujući zajmove. U toj situaciji PE već ide prema negativi, a BV se topi.
Kod nas se još nitko nije izvrnuo, barem ne od većih, a logika nalaže da ne mogu svi preživjeti dugotrajniju krizu.
Mišljenja sam da će nam biti puno jasnije poslije 1q rezultata, a naročito 2q rezultata dubina same krize.
Problem nastaje kad bi zbog dugotrajnosti krize, tvrtka pojela samu sebe, plaćajući novostvorene gubitke i otplaćujući zajmove. U toj situaciji PE već ide prema negativi, a BV se topi.
Kod nas se još nitko nije izvrnuo, barem ne od većih, a logika nalaže da ne mogu svi preživjeti dugotrajniju krizu.
Mišljenja sam da će nam biti puno jasnije poslije 1q rezultata, a naročito 2q rezultata dubina same krize.
Da potpuno ste u pravu ako kupujete dionice firmi koje se trže na 1BV ili više,te im je P/E<1.
A što ako sam kupio npr.LPLH po 70/P/E 7,5/,firma ima dovoljno keša za tekuće poslovanje
i sa mogućim gubitkom od nekoliko bukova u slijedećih nekoliko godina i ovaj pokazatelj padne
recimo na samo 5/Pet/ da ću izgubiti.Pa krenut će jednom prema realnoj cijeni od tj BV,pa neću
zaraditi sedam ili osam puta nego samo recimo pet za nekoliko godina.
Bitno je pronaći visoko podcijenjenu dionicu dobre firme koja ima rezerve za prebroditi krizu i bitno
da je ne nagriza nelikvidnost,odnosno da ima financijske rezerve.I treba tražiti veliku diobit,ali
sa što manje rizika.
Ali ovaj pristup traži puno rada i analiza,ali ne tehničke analize,nego one daleko teže fundamentalne.