Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Rocky5 ostavi se nade! Mogao si vidjeti sam da nas "guze" već godinama! I dat Slovencima komadić zemlje da se poveća Slovenija bar 10% i nije tragedija koliko je tragedija da privatizacijom HEP-a i brodogradilišta mi gubimo kompletno sve!
Banke su otišle prve, potom Pliva, Ina, HT, slijedi HEP,…
Zar ostaje išta? Stranci pokupovali i hotele….

Vjeruj mi, više me grize HEP nego Pliva, Ina i HT zajedno. HEP je skoro pa ekvivalent prodaji vlastitog teritorija. Jao kako mi je muka kad na to pomislim… [cry]
A stvarno nije teško provjeriti činjenice sa drugim zemljama koje su privatizirale njihove elektroprivrede. Mađari? Htjeli kasnije otkupiti natrag po nekoliko puta većoj cijeni ali poljubili vrata. Makedonci? Očekivali velika ulaganja od strane Austrijanaca a dobili drek na šibici. Rumunji? U zadnji čas se predomislili od privatizacije prijenosnog sustava nakon intervencije od strane Amerikanaca, svaka čast na tome. Elektrane? Eto prodali jednu staru i stranac ju rastavio i u dijelovima otpremio negdje u Aziju… [lol]

Da rumenige i Šuker odu samo u susjednu Mađarsku i pitaju ih za iskustva, mislim da bi im prisjela pomisao na prodaju cijelog HEP-a. Eventualno da prodaju samo HEP proizvodnju, već i to bi trebalo donijeti dosta love za pokrpati neke rupe.

Premješteno iz teme: Tehnička Analiza – grafovi, savjeti i analize

Glede MMF-a, to je odavno u cijeni. Evo graf usporedbe s Mađarima koji su odavno pozvali MMF!
Štoviše rekao bi da je to ukalkulirano odavno! Najcrniji scenarij! A Mađari još nemaju 8milijardi rezervi kao mi! Dakle u goroj su situaciji!
A opet, mi imamo konja za utrku! Zove se HEP! I vjerovatno za koji mjesec ide u prodaju!
Dovoljno za 60% duga!

Sličnost je velika ali kod nas nema tolike prisutnosti stranih investitora.

Ne kužim u čemu je problem kad država želi privatizirati neke poslovne sustave, poput HEP-a? A šta bi vi; da pokloni nekom ili da sve opet nacionalizira? Svaki brucoš na ekonomiji nauči da je država najlošiji gospodar!
Meni se ovo čini dobrim: dionice (s popustom) pa na burzu i neka ljudi trguju. Evo, Slovenci su pokušali izgraditi socijalizam s ljudskim likom, potom kapitalizam po mjeri čovjeka, a sada prodaju udjele paradržavnih fondova kojima su pokušali spriječiti tzv. tajkunizaciju ili "bogaćenje".
Može li mi netko objasniti što to znači NAŠE i zašto bi prodaja HEP-a na tržištu unaprijed bio loš posao? Kakav svjetonazor moram imati/mijenjati da bih mislio kao vi?

Shvaćate li sami sebe suviše ozbiljno?

…vidim vlada klima da će sutra rasti…čini mi se da se većina ovih dana namirila…čak i oni koji su donedavno drukali dole…još sića čeka pad do 1200…i neumorno druka, ali im se glas slabo čuje jer je euforija rasta veća…pa neka…bilo je i vrijeme…tako to ide…još jedan krug-gore do 1750-1900 pa realizacija dobiti i onda opet dole do 16xx pa gore 2200… pa realizacija…pa dole….ko ima sreće nešto se i zaradi 10-30%…ljudi moji uvijek isto…a na ljeto ćemo vidjeti up ili dow…ili 3000 ili 1000… ko ima petlje biće mu lakše, samo s financ. strane, ali novcem se ne može kupiti prava sreća i smisao života…uživajte..

pametan čovjek vidi zlo i skloni se...

Može li mi netko objasniti što to znači NAŠE i zašto bi prodaja HEP-a na tržištu unaprijed bio loš posao? Kakav svjetonazor moram imati/mijenjati da bih mislio kao vi?

Zato što taj koji kupi HEP neće ga kupiti da bi bio naš dobrotvor nego da bi zaradio. A pri trenutnoj cijeni struje nema šanse da zaradi.
Osim toga potrebna su i ulaganja u infrastrukturu da bi se smanjili gubici u prijenosu koji su među najvećima u Europi. U prijevodu – struja će biti još skuplja da bi se pokrili troškovi ulaganja i da bi se još zaradilo.
Kako će to utjecati na gospodarske subjekte koji su veliki potrošači el. en? Kako na malog potrošača? Kako na cijelo gospodarstvo? Ne znam. Ali siguran sam da efekt neće biti pozitivan.

Dalje, usporedi infrastrukturu za prijenos el. energije sa prometnicama. Da li bi bio sretan da neki stranac kupi naše prometnice i da nam za 10-15-20 godina može raditi što god želi, nabijati cijene kakve im padnu na pamet, pa čak i ograničavati promet? Malo karikiram ali valjda vidiš što mislim.
Neće se te stvari desiti kratkoročno jer će se sigurno kupac morati obavezati da će se X godina morati pridržavati zadanih uvjeta. Ali što kad prođe taj period?

Država jest loš gospodar ali ne vjerujem da se HEP ne može dovesti bar malo u red, samo ako netko pokaže volju i napravi određene rezove. Mislim da je za nas bolji i osrednje efikasan HEP sa 0kn zarade nego superefikasan HEP koji će zarađivati masne novce nekom švabi ili talijanu.

Ali siguran sam da efekt neće biti pozitivan.

Oće ako standard naraste brže i više… [wink]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

Malo je vjerovatno da će HEP sada ići u prodaju, za vrijeme krize. Sredstva će se pribavljati iz drugih izvora. Štoviše, ako se stvarno budu držali one energetske strategije sumnjam da će uopće doći do privatizacije HEP-a. IMHO

p.s. Inače odličan post Rocky5, samo treba napomenuti da taj rizik postoji pri svakoj privatizaciji

When speculation has done its worst, two and two still make four.

U jednom se slažem ako se uskoro HEP bude privatizirao treba pokrenut burzu na gore i to kontinuirano na normalnom prometu da bi se ulagači vratili. Samo s kojim novcem? Imaju li mirovinci snage za takvo nešto kad konstantno kupuju državne obveznice, a stranci su zaokupirani svojim tržištem. Mislim da niš od privatizacije, ali nikad se ne zna lokalni izbori su blizu…

Surround all arround when it hits the ground

Privatizaciji HEPa u sljedećih par godina dajem 5% šanse.

Jezuz kristush….

Kriza dionice IGH na Zagrebačkoj burzi
Do kraja 2008. godine Petar Đukan imao je 3660 dionica. Jučer je u Središnjoj depozitarnoj agenciji, na rang-ljestvici deset najvećih dioničara bio na šestom mjestu s paketom od 2916 dionica. To znači da je prodao oko 700 dionica i zaradio više od dva milijuna kuna.
Vaš link

DIONICE SU TRENUTNO BEZVRIJEDNE........CASH IS THE KING !!!

Privatizaciji HEPa u sljedećih par godina dajem 5% šanse.

nema ništa od provatizacije HEP-a za sada, rekao je Polančec!

Bez straha, pohlepe i sentimenta.

kako stvari danas stoje izgleda da će mo se opet igrati mačke i miša
a da budem iskren već sam pomalo umoran od toga !

mi smo ipak zemlja slučaj

New Report

Close