Ja sam siguran (iako u životu nikad ništa nije sigurno) da se katastrofični scenariji o kojima neki kod nas pišu ne mogu uopće dogododiti.
1. mi izvozimo vrlo malo, tj, nismo ovisni o izvozu. jedan od naših najvećih izvoznika je turizam, a iako će tu biti određnog pada (do -10%), to nije ni izbliza katastrofično kako se piše jer će se mnogi odlučivati na booking u zadnji tren, čekajući što povoljnije ponude. uz to, niska cijena goriva potaknut će veći broj individualnih gostiju. veći gignati u turizmu (kao Maistra) imaju baooking čak i bolji nego lani
2. naše gospodarstvo funkcionira i dalje bez pomoći vlade i masovnih otkaza, a vani svi vidimo što se događa, tisuće mlrd. dolara se upucavaju u gospodarstvo i banke da se stanje samo stabilizira
3. vani je pad BDP već i do -3%, a mi smo još uvijek za 2008. imali mali rast. za ovu godinu očekuje se "rast" od 0%, tj. bez pada.
4. SVE naše banke su stabilne i niti jedna nije sanirana zbog krize, a kamo li u stečaju, rezultati će im za 2008. biti rekordni, za 2009. bit će pad dobiti, ali će velika dobit biti i u 2009.
5. rezerve koje HNB može dodatno osloboditi su za naše uvjete jako velike (sava je izračunao još oko 3,5 mlrd EUR) i garantiraju mogućnost nošenja s kriom
6. i da sve ode k vragu, tu je još MMF koji može uskočiti i s par milijardi EUR kredita mi bismo opet bili stabilizirani do izlaska iz recesije. s druge strane, već smo u 2. mjesecu 2009. i ova "krizna" godina proći će mnogo brže nego ljudi misle
8. možda i najvažnije: mi svi već navikli živjeti u kirzama i oskudicama, tako živimo zadnjih 20 godina s manjim prekidima [wink]
ovo sada klizanje crobexa je na vrlo, vrlo malim prometima i da fondovi žele mogli bi održavati ove razine cijena mjesecima samo iz mjesečnih mirovinskih uplata građana, ali im se ne žuri jer znaju da tržište s malo love mogu vratiti gore bez problema. Svi mi smo dobrim dijelom u kešu i čekamo niže cijene, ali pitanje je tko će ih dočekati jer kad krene silovit rast, mnogi na njega zakasne i propuste ga čekajući da se vrati, a ono raste i raste danima za redom …
…slažem se sa vama kolega, pogotovo zbog toga što naše gospodarstvo nikada niti nije bilo tko zna kako dobro-uvijek smo posuđivali novac, pa se za naše prilike dobro i poslovalo. …kod nas je uvijek bila kriza, ona se jednostavno stopila sa našim načinom života, uvijek se kuka kako se nema ali se ipak provlačimo sa minusima, i td… tako funkcionira ova država i njeni građani već godinama… za nas je novost jedino to što se sada na sva zvona zvoni o krizi… naravno kriza u svijetu će imati svoj utjecaj i na nas, ali ne tako katastrofično, jer mi već godinama živimo ovako…, sa otkazima, ne primanjem plaće, nezaposlenošću, kreditima,..ja znam masu ljudi i oni znaju mnoge ljude no nitko još nije rekao da je osjetio bilo što drugačije od prije…NIŠTA NOVO… širenje panike i želja da se ostvare osobni interesi to je ono što je novo i mnogi u tome uspijevaju, nažalost!!!
krenulo Crobex loše.
PADA NA VEĆEM PROMETU.
,
…ma na kojem velikom prometu???? kolega kad već drukate na dole, pokušajte ne biti toliko naivni, kvarite ugled onima koji to čine sa boljim argumentima…ovo vaše je smiješno…probajte ponovo, ima boljih pokazatelja…Hvala…
,
…ma na kojem velikom prometu???? kolega kad već drukate na dole, pokušajte ne biti toliko naivni, kvarite ugled onima koji to čine sa boljim argumentima…ovo vaše je smiješno…probajte ponovo, ima boljih pokazatelja…Hvala…
[/quote]
U prvih sat vremena zadnjih par dana je bilo jedva 3 milje prometa, pogledaj danas. [wink]
,
[/quote]
U prvih sat vremena zadnjih par dana je bilo jedva 3 milje prometa, pogledaj danas. [wink]
[/quote]
Normalno trgovanje je tek neznatno veće , jedina istina je da je promet skočio zbog blok-transakcije Plive od blizu 4,5 mil.kn, a na što otpada preko 40% današnjeg prometa. Ne znam čemu ovakvo jeftino manipuliranje….
Kladim se da su sa ovim člankom otjerali Zdenku u blokadu:http://seebiz.eu/hr/analize/zdenka-ogledalo-sjaja-i-bijede-zagrebacke-burze,36425.html
bez želje za drukanjem…
http://www.hanfa.hr/index.php?ID=0&AKCIJA=230&LANG=&vijestid=450
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=b01750c6-69c8-40df-918e-8fc27527b830&open=sec
Šta je bilo kad su u dva dana narasli 10% onda nismo pratili naravo onda su govorili da smo se osamostalili a sad kad drugi padaju mi odma sve pratimo lopovi
Crobex Ukupni promet Redovni promet Institucionalni promet Prijavljeni promet
1.639,59 -2.51% 24.646.241,90 kn 13.434.855,86 kn 11.211.386,04 kn 0,00 kn
Grdo….
[undecid]
Kako je krenulo bit ćemo sretni ako danas završimo ispod -5%,a izgleda moglo bi biti i blokada.Neće ni ovo dovijeka trajati,samo moramo biti strpljivi.Sve su ovo igre "velikih" preko bare i dok god oni ne kažu sad je dosta nema nam sreće.
ZSE
CROBEX 1.631,55 -2,99%
CROBIS 88,79 +0,37%
Redovni promet 20.564.611,43
Instituc. promet 11.211.386,04
Ukupni promet 31.775.997,47
Sentiment: 6 | 6 | 47
…slažem se sa vama kolega, pogotovo zbog toga što naše gospodarstvo nikada niti nije bilo tko zna kako dobro-uvijek smo posuđivali novac, pa se za naše prilike dobro i poslovalo. …kod nas je uvijek bila kriza, ona se jednostavno stopila sa našim načinom života, uvijek se kuka kako se nema ali se ipak provlačimo sa minusima, i td… tako funkcionira ova država i njeni građani već godinama… za nas je novost jedino to što se sada na sva zvona zvoni o krizi… naravno kriza u svijetu će imati svoj utjecaj i na nas, ali ne tako katastrofično, jer mi već godinama živimo ovako…, sa otkazima, ne primanjem plaće, nezaposlenošću, kreditima,..ja znam masu ljudi i oni znaju mnoge ljude no nitko još nije rekao da je osjetio bilo što drugačije od prije…NIŠTA NOVO… širenje panike i želja da se ostvare osobni interesi to je ono što je novo i mnogi u tome uspijevaju, nažalost!!!
Je kolega, navikli smo mi na svašta i vrlo dobro si napisao da su razne krize sastavni dio naših života.
Ajmo se mi zapitati zašto je to kod nas tako, kako to da kod nas ništa ne može biti stabilno, uredno , transparentno, pravično…?
Odgovor se sam nameče… da bi dijeca bila poslušna mora postojati baba-roga, inaće puno pitaju, ne slušaju, zahtjevaju, suprostavljaju se itd.
Kada malo bolje pogledamo uvidjeti ćemo da se za vrijeme kriznih situacija postavljaju standardi koji odgovaraju samo manjoj skupini poduzetnika, privrednika i nadasve političara koji na taj način postavljaju platformu za ostvarenje svoje buduće kontrole državnih resursa a isključivo u svrhu osobnih i ,nešto manje, povlašteno-podobnih interesnih struktura!
Do sada, u razniim kriznim situacijama, smo se mogli snaći u sivoj ekonomiji, međutim mađioničari su se potrudili da nam taj adut izbiju iz ruku te su uz gomilu poreza, prireza, pravilnika, naputaka, ovrha …sada uveli i OIB kojim će moči vidjeti i koje uloške ti žena koristi i koliko kruha kupuješ, koliko struje i opčenito komunalija plačaš itd. a kada kupimo stan, auto …postaviti če se pitanje od kud ti, jesi li to legalno zaradio te da li je plačen porez!
Dakle, ova kriza je drugačija, globalna je , drž. nam ne stoji dobro i bezobzirni političar više nema u čiji džep zavući ruku nego u naš, koji je već pun rupa, i bojim se da ovo neće izaći na dobro, bar ne u skorije vrijeme!