Evo Rohatinski je ipak intervenirao
Objavljeno
28.1.2009 15:35:03
Vrijeme zadnje promjene
28.1.2009 18:13:34
HNB prihvatila 7,66 mlrd kuna na repo aukciji
Središnja banka je prihvatila sve ponude pristigle od banaka, kako bi stabilizirala tržište nakon snažnog rasta kamatnih stopa
Bankamagazin
Hrvatska narodna banka (HNB) je na obratnoj repo aukciji u srijedu raspisanoj tek oko 15 sati zbog skoka kamatnih stopa na Tržištu novca na iznad 25 posto, prihvatila ponude banaka u vrijednosti od 7,66 milijardi kuna po fiksnoj kamatnoj stopi od šest posto. Središnja banka prihvatila je sve pristigle ponude.
Prekonoćna kamatna stopa ZIBOR porasla je na 25,58 posto, s 20,83 posto, a 1-tjedna na 25,08 posto. Prosječna kamatna stopa bila je rekordnih 23 posto.
"Kratkoročno bi trebalo doći do snažnog pada kamatnih stopa, barem do sljedeće repo aukcije," rekli su za http://www.banka.hr analitičari Zagrebačke banke. "Zbog jako velikih spreadova teško je odrediti kako će se rezultati aukcije odraziti na tečaj kune."
Prošlog tjedna tržišni tečaj dosegnuo razinu od 7,5 kuna za euro. Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,23 posto na 7,409030 kuna.
HNB je prošli tjedan odbila sve pristigle ponude banaka koje su na repo aukciji tražile 6,62 milijarde kuna. Također je u petak kako bi zaustavila slabljenje domaće valute intervenirala na deviznom tržištu prodajom 328,3 milijuna eura, čime je s tržišta povučeno 2,43 milijarde kuna. Bila je to prva devizna intervencija središnje banke u ovoj godini, a prethodna je održana krajem listopada 2008.
kakve su ovo super manipulacije. Dakle prvo se ljude navlacilo na sve moguce nacine u dionice sve je raslo do neba bajalo se o dugorocnom ulaganju, te expanzija u nedogled te nafta na 5000$ za barel itd… Onda je vecina firmi u 2007 i 2008 mahom ostvarila rekordne dobiti i relativno velike dividendne prinose. E onda je pocela kriza, najprije su oborili cijene dionica, raznih valuta, povecali kamate na kredite, zatim ulupali trilijune dolara i sta ja znam cega. Mali ljudi su osjetili po ledjima preko manje place, otkaza, povecanih rata kredita, Kuna lagano klizi nadolje… Culi smo i bajke da je nabolje imati dionice firmi koje dijele relativno dobru dividendu… e sad kad su sve pokupili sjetili su se da treba ljudima uzeti i dividendu pa su ih poceli rezati. Na kraju ce oboriti i kunu za 10-20% a ako i onda netko bude imao nesto ulozenog kesa viska lijepo ce mu zamrznuti ustedjevinu i mirovinske fondove. Zivio kapitalizam i deranje do gole koze!!!
…nemoj tako…pa neki ljudi su ginuli za…. "OVO"…
Kad malo analiziramo dva zadnja dana na ZSE nameće se zaključak da su ulagači i dalje nezainteresirani i oprezni jer nisu sigurni koji će trend na burzi prevladati. Sve dok ne poraste likvidnost oni će i dalje biti zainteresirani za najlikvidnije (DANAS : HT + ATPL = 10.973.402,37, ukupan promet = 17.338.540,22 ) dionice, jer se manje likvidne dionice (npr. LKPC + LEDO + TNPL + JDPL +HDEL = 199.714,90 ) u ovakvim uvjetima smatraju rizičnim ulaganjem.
…sutra ćemo vidjeti smjer…EU i Ameri polako pokazuju što žele, a mi ćemo sutra. …današnji maaaaali odbijanac bi mogao imati veliki značaj…bumo vidli…
Rekordna kamata na Tržištu novca
"Potražnja i ponuda na Tržištu novca zadržale su se na jučerašnjim razinama, pa je i danas ostalo nepokriveno 700 milijuna kuna potražnje, a prosječna kamata dosegnula je rekordnih 23 posto."
Strašno [sealed]
Možete zaboraviti bilo kakvo ulaganje u dionice velikih ulagača dok ova kamata ne padne barem 30-40%
mislis zaboravite dok se ti ne ukrcas?????ili za koga vec radis… [thumbsup]
dobro jutro forumaši hočemo li i mi konačno gore ?
S obzirom da jučer nismo probili 1700, možda čak danas malo zazelenimo. Ali vjerojatno će to biti jad i bijeda, kao i jučerašnje navlačenje crobexa u plus na kraju trgovanja…
dobro jutro forumaši hočemo li i mi konačno gore ?
Dok se fondovi ne odluče na neku jaču kupnju, mi ćemo stajati na mjestu. Trenutno smo odvojeni od zbivanja na vanjskim burzama, a to znači da ćemo se vrtiti na +/-0,5%. Mislim da ću danas preskočiti i otvaranje u 10.00, idem radije na kavu [yawn]
tko to zna hoćemo li danas ali da ćemo gore hoćemo bez brige.
Nazalost, to nitko ne moze reci sa 100’% sigurnoscu. Gledam malo naloge K/P i jedva neki pomaci. Veliki spread-ovi na dosta dionica. Mozda u zadnji tren bude nesto.
ali vidi se na dosta dionica da se povlače nalozi sa prodaje, i to nešto znači
S obzirom da jučer nismo probili 1700, možda čak danas malo zazelenimo. Ali vjerojatno će to biti jad i bijeda, kao i jučerašnje navlačenje crobexa u plus na kraju trgovanja…
Ma neeeee…nema šanse za to…idemo samo up,up,up…evo da to ja postam da