Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Hrvatski su građani najbogatiji među zemljama srednje i istočne Europe prema financijskom bogatstvu u odnosu na BDP. Ta je imovina lani iznosila 44 posto BDP-a, a ove će godine biti 45 posto BDP-a, prognoze su iz istraživanja UniCredita koje prenosi bankamagazine.hr.

Prema rezultatima istraživanja, nakon Hrvatske ove će godine najbogatiji biti Česi (37 posto BDP-a), a slijede Poljaci (35 posto), Slovaci (33 posto), Mađari (32 posto), Turci (26 posto), Bugari (19 posto), Rusi (11 posto) i Rumunji (7 posto).

Rast depozita

Imovina Hrvata:

• 185.513
kuća za odmor

• Više od 88 %
ima kuću ili stan u privatnom vlasništvu

• 74 %
ima privatno vlasništvo bez obveze otplate stambenog kredita

• 8,5%
kućanstava ima u svom vlasništvu drugi stan
Međutim, to je bogatstvo hrvatskih građana, iako najviše u regiji, manje nego što je iznosilo godinu ranije: 2007. su hrvatska kućanstva imala bogatstvo vrijedno 57 posto BDP-a, ili 37,32 milijarde eura, dok je lani palo na 35,64 milijarde eura, podaci su UniCredita.

Više od polovice tog bogatstva su depoziti u bankama, a ostalo je imovina u dionicama i fondovima te kućna štednja.

UniCredit i ove godine očekuje rast depozita stanovništva u bankama od 9 posto, a nagodinu od 10,5 posto. Lani su ulaganja u dionice drastično pala, za gotovo 40 posto, što je i logično jer su nakon pada na burzi ulagači novac selili u štednju u bankama, koja im se pokazala kao posljednja sigurna oaza koja, doduše, donosi znatno manju zaradu, ali barem čuva novac od gubitka.

Za ovu godinu očekuje se desetpostotni rast ulaganja u dionice, a u 2010. rast od 15 posto, što znači da ipak vjeruje u polagani oporavak burze i povratak malih igrača. Prognoza je da će krajem 2010. godine neto financijska imovina kućanstava doseći će oko 47 posto BDP-a, još uvijek znatno manje nego rekordne 2007.

Druga strana medalje financija hrvatskih kućanstava je zaduženost, koja je lani iznosila 43 posto BDP-a. Uglavnom je riječ o stambenim i potrošačkim kreditima, koji bi ove godine mogli rasti 5,7, a nagodinu 8,8 posto, predviđa UniCredit.

Vraćanje dugova

U zaduženosti hrvatska su kućanstva među najranjivijima u regiji jer njih 27 posto troši više od 30 posto svog kućnog budžeta na vraćanje dugova, pokazala je također UniCreditova analiza prezentirana na Euromoney konferenciji u Beču. Samo je u Rumunjskoj veći postotak najzaduženijih kućanstava – 32 posto, dok ih je najmanje u Slovačkoj, Sloveniji, Poljskoj i Češkoj – 9 posto ili manje.

The difficulty lies not so much in developing new ideas as in escaping from old ones

užas od prometa, ko fol nitko nema casha, ili …..

ma kakav cash-r-a, 100% in

Promet obećava. [cool] [thumbsup]

PEYO vizionar slijepac, kolekcionar minusa

žilav je crobex…….

Je ko mrtva mačka nakon par dana.

Šta se desilo? U par sekundi na -0,25%

CROBEXA na 1000 BODOVA SE TREBAMO NAJMANJE BOJATI !!!

Stvarno mrtvilo danas… zijeeeev!

A onaj pad je donekle zbog HT-a što je pao sa 222 na 220kn.

žilav je crobex…….

i mrtva mačka se odbije kada zvekneš s njom u pod
[thumbsup]

Castro, 27.01.2009. u 10:46
striko

Da, bas sam to citao uz kavu i jednostavno mi je tesko za vjerovat.

Svatko danas trguje na burzi ali rijetki ostaju psihicki zdravi!

francesco, 27.01.2009. u 10:58

Je,ali još uvik je mrtva. [sealed]Koje mrtvilo,a baš me nekako uhvatio neki optimizam jučer.Pomislih ,ipak se kreće,biće nešto,vani se zeleni(pretežno),……….,a ono ćorak.Nekad davno na brdovitome Balkanu bila je akcija NNNI(ništa nas ne smije iznenaditi) i svako malo je se sjetin (u kontekstu burze,naravno)dok promataan trgovanje na ZSE.Al neka, bićće bolje,strpljen-spašen. [thumbsup]

žilav je crobex…….

[thumbsup]
[/quote]

A ova ukočena mačka trenutno je na -1%

CROBEXA na 1000 BODOVA SE TREBAMO NAJMANJE BOJATI !!!

žilav je crobex…….

[thumbsup]
[/quote]

[/quote]

A onda neki kažu da sam ja brutalan…
Lampa care. [thumbsup]

PEYO vizionar slijepac, kolekcionar minusa

žilav je crobex…….

[thumbsup]
[/quote]

[/quote]

A onda neki kažu da sam ja brutalan…
Lampa care. [thumbsup]
[/quote]

Nije to tako ni strašno… Ako već ne trgujemo bog-zna-što na burzi, bar se dobro zabavljamo…. Ova mrtva mačketina mi je popravila raspoloženje danas 🙂

Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti...

žilav je crobex…….

[thumbsup]
[/quote]

pa dakle, čime se vi sve bavite?

Moja zemlja se ne zadužuje bez velike nužde.

New Report

Close