@rekvijem
Na zalost prika oni ce to uciniti kad procijene da MF-ove mogu jos vise iskoristiti i dublje uvuci na to se ne moze utjecati. Znam samo da se nitko nece nauzivat od mirovine o kojoj mu se brine netko drugi. Inace nasi MF-ovi mozda jesu u banani i nisu u nekom plusu od osnutka ali vjeruj mi strani su jos gori. Znam to iz osobnog iskustva, imam srecu da radim vani ali nesrecu da mi je pametni poslodavac mirovinu stavio u super konzervativni mirovinski fond u Zurichu. Sto mislis kakav je rezultat? -50%!!!! Kad je sve raslo na njemu se to skoro pa i nije vidjelo a sad kada pada…
Inace slazem se s ovim da su mogli drzati Crobija gdje su htjeli i to sam vec vise puta i napisao posljednji put 2 posta prije tebe ali sve vise vjerujem da je to sve ipak igra u kojoj svi koji ostvare nekakav visak sredstava svakih par godina operusaju oni koji imaju jako jako puno i koji na kraju to sve i orkestriraju.
Evo i Vlada govori da kriza neće proći u 2009.
A tko je i očekivao da će kriza proći u godinu dana.
pa tek je dosla…. a na tk. je vise od godinu dana….ima li jos koja najnovija losa vjest iz vani?sve su ispucali…banke,autoindustrija,nafta,plin….jos jedino neki meteor da pogodi zemlju bi bila nova vjest…lampa imas li koju novu???? izvjesca se znaju za nase firme….
mene samo zanima nešto što sam već postavio kao pitanje na temi TA ali ponovit ću i ovdje….
što kaže teorija … kako se ponaša tržište u uvjetima kada vrijednost valute pada?
svjedoci smo kontinuiranog pada kune u ovoj godini i ako se to nastavi što možemo očekivati od cijena dionica?
Ne znam u koji topic bi ovo stavio, no što mislite o inicijativi pojedinih na vlasti da se podigne obvezno izdvajanje iz plaća u II stup OMF sa sadašnjih 5% na 7% ili čak 9%. Divna jedna inicijativa. Ajmo nagraditi bagru iz mirovinskih fondova što su povukli milijuni iz OIF i tako srušili tržište i onda sami sebi na taj način iskopali raku i završili ogdinu više od -10%. Ajmo ih nagraditi zato što su stabilizator tržišta, a uopće nisu produžena ruka vladajućih koji plešu kako gazda svira. Ajmo ih nagraditi što su nakon pada Crobexa dobar dio portfelja preselili u obećanu zemlju Ameriku i tamo nastavili paliti naše mirovine. Pa ljudi u ovako maloj zemlji, u ovako maloj tržišnoj kapitalizaciji mogli su držati Crobex na 4000 sto godina da su htjeli. Na kraju ajmo ih nagraditi time što ćemo im dati još našeg novca koji će ulagati nepismeni i balavi menadžeri s ekonomskog fakulteta na egzotičnim tržištima i gdje će dalje paliti naše imovine. MADE IN HR!
kolega ogorceni ste te se u navedenom segmentu slazem s vama ali…
izgleda da cete imati opce mirovinu su veci ako se novac ulaze u MF nego drzava "da se brine o njemu".
mislim da je prijedlog isao u smjeru da se prerasporedi odnos idvajanja u MF na ustrb uplate za isplacivanje mirovina koja drzava pokriva sa mislim 60%.
Dakle rastrosna drzava taj novac trenutno dispecha za isplate mirovina pa je ipak bolja solucija da se poveca odnos uplate u MF jer se tada ipak barem mozete nadati mirovini.
Drzava kao gospoda moze nas lagano odvest u bankrot a snazniji mirovinski fond s vecim kapitalom ipak ce s obveznicama i losim dionicama nesto valjda naposljetku sacuvati.
Istina da se lopovi raskalaseno ponasaju i kupuju optimu po 265 a vredi mozda malo vise od upucane love novoizdanih dionica u dokapitalizaciji ali to je sprega mocnika i politike.
Sada mirovinci isplacuju samo nesto zanemarivih 500-tinjak penzica-kunica ali zamislite za mozda cca 25 godina da mirovinaca opce nema i ovisite o isplati penzija opljackanje drzave.
Drzava nema ni za redovnu isplatu a Pliva, INA i HT su odavno prodani a skuzite da nam je turisticka krilatica mala zemlja za veliki odmor krilatica tocna.
samo su plaze ogradene pa netko drugi bezbrizno odmara u svojoj mirovini…
ma sve pet kolega…ali vidim da kada netko druka down dobije samo 100…milsim hebeš ocjene ali to pokazuje da je većina u cash-u…fondovi skoro da i nemaju dionica…stranci su već davno prodali mogu eventualno kupovati…
stoga ne vidim tko će tako prodavati kako se vi nadate…
ne zaboravi da casha ima kao dreka u svijetu…
znam da kriza nije niti blizu kraja…ali gdje ćemo vidjet ćemo…
a to da će ameri probiti ove otpore hoće 100% pogotovo ako GM propadne…ali to je tek 31.03.2009. a do tada ima još puno…
Neslužbeno: Konzum nije na prodaju
http://seebiz.eu/hr/tvrtke/trgovina/nesluzbeno-konzum-nije-na-prodaju,35698.html
službeno i neslužbeno: sve je na prodaju
a naslov Konzum nije na prodaju čitam :" Gori mi pod petama, prihvaćam prvu ozbiljnu ponudu"
[/quote]
Moglo bi biti: Neslužbeno, Konzum je ipak [bye]
Hebi ga, prvo devalvacij, a onda, kamate rastu, što znači: Konzum [bye]
Došla su im je voda očito do grla…….
Kako bi se ovo moglo odraziti na market, država je očito pred bankrotom. [bye]
Mesić: Sazivam Vladu da odlučimo hoćemo li zvati MMF
Vaš link
Vaš link
Ako mi sami ne želimo pojeftiniti državu, netko vanjski nas može natjerati. U tom smislu ja priželjkujem dolazak MMF-a.
Ako mi sami ne želimo pojeftiniti državu, netko vanjski nas može natjerati. U tom smislu ja priželjkujem dolazak MMF-a.
[/quote]
Duboko udahnimo, biti će njesra dok MMF ne odluči dati pare.
Otkazi državnih službenika, previše braniteljskih penzija, premladi umirovljenici…itd
Vaš link
[/quote]
Duboko udahnimo, biti će njesra dok MMF ne odluči dati pare.
Otkazi državnih službenika, previše braniteljskih penzija, premladi umirovljenici…itd
[/quote]
To će se dogoditi ukoliko i daju pare + prava zdravstvena reforma + prava mirovinska reforma itd…
Da bi znali kada će kriza proći prvo treba ustanoviti kad je počela. Ja kažem da je početak krize bio u kraj proljeća/ljeto 2007. Imam i neke argumente za to no o tom po tom.