nisu predani zestoki nalozi, jednostavno nema likvidnost, morat ce prodavati da isplate place, tu i tamo moraju isplatiti nekoga udjelicara, odrzavanje hladnog pogona…sve na malim prometima
skromnog sam misljenja ovi mali porasti i jesu bas u toj funkciji da namaknu malo love,a pred kraj mjeseca iskrcavanje za prezivljavanje
Mislim da fondovi ne smiju prodavati imovinu da bi namirili plaće djelatnika, za to im služe ulazne i izlazne naknade, kao naknada za upravljanje.
nisu predani zestoki nalozi, jednostavno nema likvidnost, morat ce prodavati da isplate place, tu i tamo moraju isplatiti nekoga udjelicara, odrzavanje hladnog pogona…sve na malim prometima
skromnog sam misljenja ovi mali porasti i jesu bas u toj funkciji da namaknu malo love,a pred kraj mjeseca iskrcavanje za prezivljavanje
Mislim da fondovi ne smiju prodavati imovinu da bi namirili plaće djelatnika, za to im služe ulazne i izlazne naknade, kao naknada za upravljanje.
[/quote]
naravno,nisam mislio na udjele, ali svi oni, ukljucujuci i brokerske kuce imaju vlastitu imovinu s kojom raspolazu, jer fondovi danas nebi mogli egzistirati samo od naknada, tako ni brokerske kuce. npr. investco je brokerska kuca i do nedavno je bio u top-u 10 zabe
Evo teksta sa jednog drugog foruma koji mi se čini kao jedan od mogućih scenarija kod nas:
"ja sam jučer proučavao argentinski slučaj…………….
prilično je poučan, naročito onaj dio kad je Argentina prestala otplaćivati rate duga kreditorima, nakon toga su zamrzli devizne depozite ( u stvari najprije su pretvorili sve dolare u pesose, pa se raja pobunila i tužila ih Vrhovnom sudu, tako da je Vlada morala odustati od te varijante i uvela drugu, a to je ograničenje raspolaganja deviznim depozitima na 250 usd / tjedno )
naravno nisu dugo izdržali bez MMFa pa su ipak sklopili sporazum
no da vidimo kako je to teklo kroz godine:
1975-1991. godine argentinci su živjeli uz inflaciju do 4.500% godišnje
1991.godine argentinski pesos je odlukom Valutnog odbora fiksiran uz dolar u odnosu 1:1 ( inflacija pada sa 2.235% na 4,2% ) Idea
1991.-1997. godine – stopa rasta gdp je iznosila prosječno nekih pet posto pirat
– državni dug se smanjio
– najvažniji cilj monetarne politike je bio stabilnost pesosa
– strane banke vrlo brzo kontroliraju preko 50% bankarske aktive
– za to vrijeme su ( da bi živjeli iznad svojih mogućnosti ) rasprodali strancima
– telekomunikacije, banke, šume, vode, auto-ceste, zračne luke, poštu, komunalna poduzeća, turističke objekte, itd
krajem 1999. godine ekonomski rast postaje negativan, jača nezaposlenost, raste inozemni dug, raste proračunski manjak,
1999.-2001. 43-mjesečna recesija razara argentinsko gospodarstvo, nezaposlenost dostiže 18%, bankroti i ostale pošasti
2000.-2001. godine kreću civilni nemiri, narod traži krivca i pod pritiskom štrajkova i nemira, prisiljavaju predsjednika na bijeg ( helićem ) od
2001. godine predsjednik postaje Eduardo Duhalde
-pred njim je izbor: 1)pokušati održati Valutni odbor i reducirati proračunske manjkove i plaće mdr
2)uvesti američki dolar kao nacionalnu valutu
3)ukinuti zakon o konvertibilnosti i dopustiti pad vrijednosti pesosa prema dolaru Twisted Evil
Na kraju ( pod pritiskom javnosti ) pobjeđuje treća opcija Twisted Evil
Slijede potezi Vlade:
– zamrzavanje devizne štednje ( moglo se podići 1.000 dolara mjesečno ) prije nego što je raspušten Valutni odbor
– deprecijacija pesosa na 1,4 pesosa za dolar ( na ulici je tečaj bio 1,66 pesosa za dolar )( Ivek pazi, tapkaroše su hapsili) affraid
– dolarski depoziti stanovništva ( manji od 200.000 usd ) su pretvoreni u pesoske depozite 1:1 ( narod opet izlazi na ulice )
– Argentinska središnja banka je odlučila zatvoriti financijska tržišta na neko vrijeme ( 21.02.2001. )
-cijene komunalnih usluga su zamrznute ( na što su popizdili stranci u čijim rukama su bile dotične )
Vjerujem da vam je jasno da su ove odluke izazvale bijes stanovništva,[/u] ali i ( stranih ) banaka
-najveći strani "ulagači": Enron, Monsanto, France Telekom, Repsol, Santander, Renault, Carrefour, Telefonica, španjolske banke, britanske itd
2002.godina – gospodarski pad je 2002. iznosio 12%
– preko 50% stanovništva živi sa manje od 200 usd/mjesečno
2003. Argentina uspijeva uz "pomoć" MMFa isplatiti 1,056 mrld dolara dospjelog duga
-svaki mjesec im toliko dospijeva na naplatu
eto maksimalno sam skratio priču"[/b]
sve navedeno je točno i naša situacija u mnogočemu podsjeća na onu u Argentini, samo ste zaboravili naglasiti jednu malu, ali bitnu razliku između našeg i argetinskog slučaja a ta je da argentinski narod u trenucima najveće krize nije bio naoružan !!!!, pa su ljudi prosjvedovali ispred banaka s transparentima tražeći svoje dolare, a naš će svoje eure tražiti s zoljama.
sve navedeno je točno i naša situacija u mnogočemu podsjeća na onu u Argentini, samo ste zaboravili naglasiti jednu malu, ali bitnu razliku između našeg i argetinskog slučaja a ta je da argentinski narod u trenucima najveće krize nije bio naoružan !!!!, pa su ljudi prosjvedovali ispred banaka s transparentima tražeći svoje dolare, a naš će svoje eure tražiti s zoljama.
Netko je zagasio svjetlo u Europi. [bye]
?
Pa nije baš toliko crveno u EU, ima i malo zelenila…
Čini mi se da bi danas moglo biti još jedno otvaranje sa mizernim prometom.
?
Ma pusti otvaranje. Kakvo će biti zatvaranje??? [cry] [bye]
?
Kolega, umite se hladnom vodom, bolje ćete vidjeti.
DAX 4,151.49 3:39AM ET Down 67.93 (-1.61%)
Pa jel DAX jedina burza na EU na kojoj se trguje?
U trenu kad sam ono pisao DAX je bio u manjem minusu a jedno trećina burzi su bile zelene.