Psihološki, rastući sentiment je potresen.
Prekinut je rast. Mislim da neće biti više velikog rasta. Stagnacija slijedi.
nitko nezna šta slijedi … tu se nezna tko pije tko plaća …. euforija i panika vladaju
hehehehe..
prognoze loše…
svi padaju….
samo mi prkosima svima i rastemo..
neka svi vide čuveni hrvatski inat..
hrvatski ulagači su se odmentnuli od svojih američkih kolega
poput Marlona Branda u apocalypse now.
[thumbsup]
hehehehe..
prognoze loše…
svi padaju….
poput Marlona Branda u Apocalipsye now.
[thumbsup]
Za one koji nisu gledali film, Marlon Brando je masakriran na kraju filma
[thumbsup]
hehehehe..
prognoze loše…
svi padaju….
poput Marlona Branda u apocalypse now.
[thumbsup]
I kak je na kraju Brando završio???
Ovaj Crobex je zakon.
Jučer -4%, danas +2%, sutra opet minus sigurno….
Nakon rasta od 5 tjedna počele oscilacije. Ne zna se smjer gdje bi moglo.
I kad ste već pomislili da je krivac za fin. krizu Yankee Doodle, Soros ili anglikansko-cionistička bratija, istina je izašla na vidjelo, a istina će nas osloboditi:
The Man Who Sold the World
Popularni David Bowie jedan je od glavnih krivaca za svjetsku financijsku i gospodarsku krizu. Ovu smionu ideju lansirao je britanski tabloid Daily Mirror čak je i potkrijepivši određenim logički izvedenim dokazima.
Bowie je oduvijek bio trendsetter, uvijek korak ispred svih ostalih, pa je 1997. prvi među glazbenicima zakoračio i u onaj financijski svijet koji se zove sekuritizacija.
Definicija sekuritizacije kaže kako se radi o poslovima pretvaranja nelikvidne financijske imovine u likvidnu, pri čemu ona nelikvidna služi kao osiguranje za izdanje vrijednosnih papira i/ili poslova prijenosa rizika takve imovine.
Što je točno Bowie napravio? Razmišljao je kako će mu idućih godina stizati puno novca od tantijema, no da bi ih unovčio i u njima uživao što prije, tiskao je ‘Bowiejeve obveznice’ i kazao kako će svi oni koji ih kupe dobiti pravo na njegove (buduće) tantijeme.
Na taj je način brzinski došao do gotovine, a princip ‘zašto bi mi se polako isplatilo, kad mogu prodati i zaraditi na brzinu’ postao je osnovni princip funkcioniranja bankarskog sustava, ali ovaj put divovskih proporcija. Umjesto da posuđuju gotovinu i daju zajmove, banke su počele prodavati kredite.
Banka nekome dopusti zajam od 100.000 eura na temelju hipoteke. Kad 10 tisuća ljudi uzme isti kredit, banka je dala milijardu eura zajma i na njemu će dugoročno zarađivati, recimo, idućih 25 godina. Želeći zaraditi na brzinu, banka proizvede svoje obveznice i objavi kako će svatko tko ih kupi imati pravo na prihod od tih hipoteka.
Zatim nekome fondu, primjerice, proda paket tih istih hipoteka za milijardu eura, a taj isti fond postane ujedno i vlasnik prihoda od njih. Banka ponovno ima milijun eura koje može opet posuditi. Može davati više kredita i uzimati više hipoteka.
Ipak, banke su prestale paziti na odgovornost kod riskantnih zajmova, prepuštajući istu drugima u trenutku prodaje kredita. S vremenom su pretjerale s davanjem zajmova i počele same kupovati tuđe hipoteke shvativši kako je to iznimno unosan posao.
Krug se počeo zatvarati kada je osobe opterećene hipotekom više nisu mogle otplaćivati, ulagači su se zabrinuli i počeli promišljati što se zapravo krije iza tih obveznica. Bankama je uskraćen priljev svježega novca, a same su postale nesposobne za kreditiranje.
Bez kreditiranja, gospodarstvo ostaje bez financijskih izvora, a ljudi bez radnih mjesta. Ideja koja je funkcionirala u manjem opsegu, pokazala se posve neučinkovitom u onom većem.
Idealna prilika danas za dvije stvari: za špekulante sa dobrim živcima i za one koji su dosta visoko kupili neki dan pa da danas izađu sa minimalnim gubicima.
Da se krivo ne shvati. Ne pripadam ni jednoj od gore nevedenih skupina. Jer, živce sam već davno potrošio, a ono što sam imao prodao neki dan.