@ governor
kao na SASE , BLSE i slično.
To je jako opasno, i takvo stanje može potrajati 2-3 godine.
Možemo Bogu zahvaliti što imamo mirovinske fondove i HT sa jakom dividendom inače bi se to 100% dogodilo.
To je moguće jedino ako Šuki inzistitra na obveznicama i mirovinci ostanu bez keša.
slažem se, ali mi smo za regiju televizor u boji. Ima više razloga zašto je to tako.
Kako god da bilo, ja ne mogu baš skužiti ekipu koja je prodala sve dionice ispod crobex 2000 ako nije bila pod marginom ili slično. To mi je misterij. Puno mi je manji misterij da rastemo zadnjih par dana.
[/quote]
PRODAVAT ĆE ONI OPET KAD CROBEX KRENE PREKO 2000, PA ONDA OPET KUPOVATI NA VIŠIM RAZINAMA
Tko god mi je dao ovu jedinicu ima pravo,zaslužila sam ju …i naćinom citiranja posta ali bome i čekanjem da DLKV opet padne ispod 300,pa sam tržila na 20% večoj cijeni. [sad]
Kolega da zaredaju 2-3 crvena dana da vidiš panike i ja se najviše bojim tih što hvataju te rastuče vlakove,ti su najopasniji.
Oni ako nerealiziraju neki omanji plus,ruše se na bid,bez razmišljanja.
Dobro si se opisao, valjda najbolje znaš što radiš!!!
Kolega da zaredaju 2-3 crvena dana da vidiš panike i ja se najviše bojim tih što hvataju te rastuče vlakove,ti su najopasniji.
Oni ako nerealiziraju neki omanji plus,ruše se na bid,bez razmišljanja.
Dobro si se opisao, valjda najbolje znaš što radiš!!!
[/quote]
Valentine, ajde nam objasni šta se radi kad si u masivnom minusu? Odgovor sigurno znaš.
Kad već ironično zaključuješ šta drugi rade.
…neko je u petak i subotu najavljivao CRNI PONEDJELJAK… bilo bi pošteno da napiše koju riječ isprike…
…neko je u petak i subotu najavljivao CRNI PONEDJELJAK… bilo bi pošteno da napiše koju riječ isprike…
Strpi se.
zašto? koliko drugih ljudi promaši pa se ne ispričava? A zašto?
Zato što svatko odgovara za svoje novce i svoj portfelj.
A osim toga, možda je samo promašio/la za koji dan…
Osim ako sigurno znaš šta nas čeka narednih dana….
NHF
…PA NISMO LI SVI GOVORILI, KADA JE PADALO,PADALO,PADALO DA JE TO NEREALNO,DA JE UKALKULIRANA TEŠKA 2009, DA NAS MUZU VELIKI, DA JE OVO ILI ONO… PA ZAŠTO SE SADA ČUDIMO KADA SE VRAĆA SVE TO NAZAD(CROBI NE RASTE VEĆ SE VRAĆA POMALO)…I JA SAM ČEKAO DA JOŠ PADNE PA SAM MISLIO SAD JE PRAVI TRENUTAK PA SU ME NEKI POSTOVI POKOLEBALI PA SAM OPET ČEKAO OKRET TRENDA NA DOLE, ALI ETO NISAM DOČEKAO…I ŠTO SADA ZEZNUO SAM SE…ALI IPAK SE RADUJEM JER MI JE GUBITAK SMANJEN SA NEKIH 55% NA CCA 30%… OHLADIO SAM SE OD KUPNJE ALI NAVIJAM ZA RAST, NARAVNO… NO I AKO DOĐE DO PADA OD CCA 10-20 % TADA IMAM SPREMNU LOVU ZA KUPNJU TAKO DA ĆU SE OPET IMATI ČEMU VESELITI… MOJ NAČIN JE ZNAČI IMATI I DIONICE I LOVU ZA DOKUP, TAKO DA ME NIŠTA NEMOŽE PREVIŠE IZNENADITI, NARAVNO NE RAČUNAM NA BRZE TARADE VEĆ NA DUGOROČNU INVESTICIJU…
zašto? koliko drugih ljudi promaši pa se ne ispričava? A zašto?
Zato što svatko odgovara za svoje novce i svoj portfelj.
A osim toga, možda je samo promašio/la za koji dan…
Osim ako sigurno znaš šta nas čeka narednih dana….
NHF
[/quote]
…E, PA SAD… I ĆORAVA KOKA ZRNO NAĐE. Znamo svi mi da mora doći do korekcije-veće ili manje, i kod rasta i kod pada… ali kad neko katastrofično najavljuje takav dan onda……
Trenutno sam 75% u dionicama, promasio sam onaj dan kad je CROBI kleknuo na 14xx jer sam morao na teren pa nisam mogao biti na netu ali sam se poceo upikavati vec dan nakon i opet nakon toga. Danas sam poceo lagano rasprodavati jer me lagano cini nervoznim dani i dani crvenila u USA i europi. Onda opet pomislim pa dobro dok smo mi padali prema 14xx USA u europa su ili stagnirali ili malo zelenili. Sve u svemu nepredvidivo no dokle cemo rasti ovisi o tome kad ce se poceti ukljucivati ovi sto su u kesu a bjesomucno drukaju na dolje.
Zanimljivo je promatrati prinose OIF-ova u zadnjih mjesec dana ili samo od pocetka 2009. Niti jedan, u 2009, nije uspio pobijediti CROBEX, sto vise najaci je na 1% ispod prinosa CROBEX-a. Razumljiva mi je diverzifikacija portfelja ali zar ona ne bi trebala biti u svrsi nadmasivanja index-a?
Bio bih zahvalan ako netko zna koliko jos tocno imaju MF-ovi novaca u OIF-ovima pa da vidimo da li postoji realna mogucnost jos jednog vala pada? Siguran sam da OIF-ovi nemaju namjeru jos dosta vremena rusiti CROBIJA jer bi to bilo rezanje grane na kojoj sijede i potpuno odbijanje novih ulagaca na duzi rok. No MF-ovi bi ipak mogli odraditi jos jedan val ako imaju dovoljno para za povuci a siguran sam da jos 100-200 milja imaju za odraditi. Ako me netko moze demantirati bio bih zahvalan. Mislim da je gosp. Petrov to pratio ali vec dugo ne mogu naci njegov napis o tome. Inace na vrlo kvalitetan nacin obradjuje svoje teme.
Zanimljivo je promatrati prinose OIF-ova u zadnjih mjesec dana ili samo od pocetka 2009. Niti jedan, u 2009, nije uspio pobijediti CROBEX, sto vise najaci je na 1% ispod prinosa CROBEX-a. Razumljiva mi je diverzifikacija portfelja ali zar ona ne bi trebala biti u svrsi nadmasivanja index-a?
a povijest nam govori da dionički fondovi (otvoreni, pa i zatvoreni) u pravilu NE POBIJEĐUJU indeks. Iznimno je rijetko, i uglavnom stvar "slučajnosti" da neki fond pobijedi indeks, tj. nikada to ne ostvaruju "na duži period", uvijek postoje fondovi koji će pobijediti indeks određene godine, ali to ništa ne govori o tome da li će pobijediti iduće godine, ili gledajući na duži rok – u pravilu nema načina to da predvidiš. Ići ulagati u fond sa idejom da će tvoj fond pobijediti indeks je čisto pogađanja. Osim toga mnogi fondovi imaju dugoročno gledano nezanemarive upravljačke naknade. Zato je za prosječnog investitora (tj. u pravilu sve investitore koji planiraju neki dio svojih sredstava uložiti u fondove) najpametniji izbor neki indeksni fond sa malom upravljačkom naknadom. Kod nas je samo jedan indeksni fond… vjerojatno da je dobar izbor ako misliš u fond neki, izabrati baš njega! I istina, činjenica je da uvijek (kao što vidimo i kod nas na primjeru dotičnog fonda) da malo ljudi izabere tu opciju, svi se pokušavaju kockati i računati na to da mogu predvidjeti koji će ove godine recimo, biti "najbolji fond", koji će ove godine pobijediti indeks… to im baš i nije mudra odluka, mudri su ovi koji jednostavno uplate u indeksni fond.
Postoje neki fondovi koji su na duži rok pobijedili indeks, ali to je tako rijeko i tako teško nekome za znati ga izabrati… to ono ako baš znaš tko upravlja njim, kako stvari stoje taj će njime upravljati duže vrijeme, i taj čovjek je čovjek za kojega se ima na temelju čega reći (dugogodišnje recimo iskustva i rezultata koji stoje iza njega) da je "super-investitor", e stvar je što su mnoge "zvijezde" kratkog sjaja, puno je tih super-investitora koji potraju 3-4 godine, i onda se "uprosječne"…
Tako da, ako ne poznaješ osobno "nekog Buffett-a" i znaš da on vodi "taj i taj fond" i imaš mu razloga vjerovati, ne razmišljaj: indeksni fond je najpametniji izbor!
Evo malo nove statistike fondova ( http://www.hanfa.hr )
Mirovinci
200 mil. kuna za drž. obveznice
cash 265 mil ( znači ima se ) mjesec prije 54 mil. kuna
strane drž. obveznice zamijenjene za strane korporativne obveznice
Novčani
došlo 200 mil. kuna ( vjerovatno iz dioničkih i mješovitih fondova )
Dionički
pad imovine za cca 370 mil kuna ( napomena da je Crobex u prosincu rastao više od 15% tako da je odljev imovine i veći )
Sveukupno gledajući nije dobro. Novčani fondovi se sve više približavaju dioničkim, ali zato ovaj mjesec mirovinci mogu biti puno aktivniji ako Šuker ne zajauče po svome: TREBA NAM PARA !!!
Pozdrav svima i uspješno trgovanje !!! [thumbsup]