još uvijek ima vremena za ulazak u ponedjeljak …
nevjernima je čak i Vlad potvrdio da idemo gore…pa ako ste mu vjerovali dok je padalo zašto nebi vjerovali i kad raste…uostalom zašto se bojite rasta? pa prošle smo godine toliko zaglibili da bi se trebali veseliti svakom oporavku, većina je i dalje u minusu bili u dionicam ili u kešu…samo minus se neće smanjiti ako je lova u čarapi…zbilja je zanimljivo kako je teško strah otjerati, ali mislim da burza nije za ljude koji nisu u stanju riskirati ponekad…
Samo mi se čini da su neodlučni zabrinuti da ne kupe sad na vrhu vala (ako slučajno je) nego bi radije neki pad. Nisu naviknuti da nakon ovakvog rasta kakav je bio u zadnje vrijeme može nastaviti tim ritmom. Netko je ranije spominjao emocionalnu katarzu. Pored našeg tržišta meni treba skoro svako večer jedna. A ima i nekoliko suprotnih događaja i očekivanja pa su neki neodlučni. Naravno, kad bi se sve znalo svi bi bili bogati…
…
Sve potpisujem…
Imamo hrpu vanredno sposobnih poštenih ljudi koji bi mogli čuda napraviti ali ne mogu da dođu do izražaja. Isto tako imamo najbolje lopove na mjestima gdje mogu najviše ukrasti. Dok god je tako nama će biti kao do sada. Čast izuzecima poput Rohatinskog (ja bih njega sutra za premijera da je moguće) ali što je tu je. Kako nam je u politici i gospodarstvu, tako nam je i sa burzom. Tko ima stomaka za sve neka sudjeluje, a tko ne, za svoje dobro neka se izvuče…
Sorry ako sam pobjegao u offtopic ali moram barem malkice…
…pametnom, dugoročnom ulagaču nije toliko bitno da li je dno bilo ili još nije…pametan,DUGOROČAN ulagač će iskoristiti svaku situaciju u svoju korist. No oni koji ulažu kratkoročno i špekulativno moraju biti svjesni povećanog rizika… U tome je sva mudrost…. A svaki ulagač bira u kojoj će grupaciji biti. DUGOROČNI ILI KRATKOROČNI ULAGAČ…
Ovim dijelom za dugoročne ulagače se apsolutno slažem ali zašto misliš da kratkoročni ulagači imaju povećan rizik?Misliš li na rizik gubitka eventualne zarade?Pa to i nije neki preveliki rizik u odnosu na rizik gubitka veće količine vlastitog novca.
Pa njima je svejedno da li je index 1000 ili 5000 bodova,oni samo vrebaju trenutni rast i to je sva mudrost.I to je njihova velika prednost,manja izloženost…ali i manja eventualna zarada na duge staze,pa ko voli nek izvoli.A moje je mišljenje da je potpuno svejedno kakav si ulagač,bitno je da si uspješan bilo kojoj kategoriji pripadaš.koliko sam uspio primjetiti na našem tržištu je najbolja kombinacija tih dvaju kategorija.Dugoročni portfelj u kombinaciji sa špekulativnim ulascima i izlascima s djelom kapitala garantira ipak dio slobodne keš pozicije za eventualne velike padove kao što je bio ovaj na 1400 bodova
pojacava likvidnost na p.d. sutra navecer tipujem na preko 200000 gostiu….. [thumbsup]
U nekoliko navrata već napisah, ali nije zgorega ponoviti. Bolesni, odnosno manipulatorski duh na ZSE, utjelovljen u "organiziranoj skupini", iskoristio je globalnu situaciju za sakaćenje crobexa na razine 1500, prihvatljive za svoj postepeni ulaz ( isti su uglavnom prodavali na 4500-5000). Objektivno, crobex nije trebao padati ispod razine od 2200-2300. Trenutna konstelacija snaga na TK, a imajući u vidu gore navedene činjenice, sugerira postepeni oporavak crobexa nevezano previše na globalna zbivanjima, izuzev pada DJI-a ispod 8000, u što je teško povjerovati pošto imamo trostruko dno na 8000.
nakon mogućeg oporavka spxa do ca 1120 (sada vidljivo), vjerojatno će slijediti će duboki pad.
ovo je u skladu s činjenicom koju navode svi ewt analitičari: ameri odrađuju složeni val 4- nakon njega slijedi val 5, prema dole.
sada vidljiva razina mogućeg pada jest ca 380.
p.s.
mogući oporavak spx-a bit će gotovo siguran ako zaključe jedan dan iznad ca 935.
Pozdrav…
…kao što znate ja sam… 79,82 % u dionici – atpl…istina je…da nemam "dogovora" s jednim od forumaša ovdje… izašao bi van u petak ful…makar to raslo još…uvijek se na trejdu u ova vremena da zaraditi…a i rizik mi je manji…čak sam i dobio upit jesam li se to ja istresao u petak…nažalost nisam…
…i ja bi sad mogao stranice istranice ispisati što bi se moglo dogoditi…no nema potrebe…pošto i drugi pišu o tome neću im uzimati svjetla pozornice…
…koji su uzroci ovolkog pada…neki kažu margini…neki kažu mirovinci…neki kažu špekulacije…neki kažu mali…neki kažu veliki…svašta se piše i priča…jedina je činjenica da vjerojatno većina nas nema pojma zašto i čemu takav pad…
…mislim možemo sad uspoređivat do sutra sve i sva i po mom još uvijek ne doći do konačnog zaključka…možda i ne trebamo…
…bio sam postavio pitanje može li na našem tk biti selektivnog rasta…ili pada…
…danas sam uvjeren da ne može…makar izgleda ko da može…
zašto to kažem…jer mislim da nije pitanje zašto neke dionice ne rastu…nego zašto sve dionice ne rastu…jer ako smo padali…pa su bila pitanja zašto …odgovori bi bili zato kaj sve pada…e sad zašto je sve padalo mogući su odgovori koje sam naveo…al možda ne i svi…
ako je…Povijest je najbolja učiteljica, kako za mlade tako i za stare, stoga je važno postupno učiti, a ne slijepo slijediti zanesenu masu.(glas koncila)…onda mi nije jasno zašto je takav rast sada…selektivan…
…ne trsim se da znam odgovore…nemam…al si pokušam zbog grešaka koje sam počinio jer sam mislio da nešto znam…postaviti tu i tam ovakva nepovezana pitanja…
…na kraju ispada da…tj. objašnjava se tako…neke dionice sada rastu jer su se neki parametri vanka za njih promjenili na bolje…zanimljivo…a recimo neke dionice koje samo "posluju" u rh su prošlu godinu padale usporedo s njima…skoro na bod…a kod nas se ništa nije promjenilo u prošloj godini…ili vrlo malo……možda ja ne vidim promjene……a možda se većina ne sjeća prošlosti…
…tako da mi je ova priča o utjecaju…ono kaj je vrijedilo za pad ne vrijedi za rast…pogledati
http://hr.wikipedia.org/wiki/Korelacija
p.s.
…možemo reći i da je rast bio do izbora 2007/2008…jel i to sad na snazi..pa daj da potraje do 5 mjeseca da se svi pokrpamo…a onda…kud…ko…kamo…
vlad1111 molio bih te s obzirom da mi nitko nije odgovorio da li fondovi plačaju isti iznos provizije kao i mi "smrtnici".Pitam zbog(vjerojatno si i ti primjetio)onih transakcija sa 1,2,3,4-10 komada.Neke dionice su dizane upravo sa 1 ili 2 dionice što se nama(tzv.malima)s obzirom na proviziju ne isplati.Reci mi još nešto.Ne čini li ti se da su neke dionice(neču ih imenovati,ali vjerojatno si primjetio ovih dana koje su to)dizane nekako na silu upravo sa malim brojem dionica.Danas sam napisao primjer HT-a.Zadnjih mjeseci se liparilo na kupnji-prodaji,a sada je bila razlika čak 2-2,50kn.Mislim da to ne može dugo držat vodu.
vlad1111 molio bih te s obzirom da mi nitko nije odgovorio da li fondovi plačaju isti iznos provizije kao i mi "smrtnici".Pitam zbog(vjerojatno si i ti primjetio)onih transakcija sa 1,2,3,4-10 komada.Neke dionice su dizane upravo sa 1 ili 2 dionice što se nama(tzv.malima)s obzirom na proviziju ne isplati.Reci mi još nešto.Ne čini li ti se da su neke dionice(neču ih imenovati,ali vjerojatno si primjetio ovih dana koje su to)dizane nekako na silu upravo sa malim brojem dionica.Danas sam napisao primjer HT-a.Zadnjih mjeseci se liparilo na kupnji-prodaji,a sada je bila razlika čak 2-2,50kn.Mislim da to ne može dugo držat vodu.
Neznam kojeg brokera imaš ali kod mog je svejedno dali kupuješ jednu ili sto dionica provizija je uvjek 0,6% tako da nije nemoguće da baš neki mali to radi ako je dionica manje likvidna u nadi da će potaknuti prodaju..jedino ako imaš investor onda takve šeme otpadaju zbog onih minimalnih 75kn
što je btw. čista pljačka
Ni mi smrtnici ne plaćamo isti iznos proviziju a kamoli fondovi
U Hypo brokerima sam plaćao k-1% a p-1,35% s minimalno 100kn a u finesi je 0,6% i jedno i drugo bez obzira na iznos.
A na velike portfelje je još manje(0,5%) s tim ako imaš stvarno puno love na računu(neznam napamet koja je to cifra koju moraš obrtati)dogovaraš direktno sa njima proviziju.
Znači sigurno ima i onakvih kojima je provizija zanemariva.
mogući oporavak spx-a bit će gotovo siguran ako zaključe jedan dan iznad ca 935.
VLAD111, daj se odluči.
Onaj dan si rekao da je dotaknuta razina od 935, sad odjedanput treba zatvoriti iznad 935.
Oni imaju svoje brokere koji su plaćeni po satu a ne po proviziji.Mnogo je ulagača koji se djele sa brokerom u zaradi te im se živo fućka da li on jednu dionicu proda i kupi jednom ili 5× na dan. Samo zarada se broji i djeli. Ne znam jedino za burzovnu naknadu. Mislim da se to plaća svaki put.
ja plaćam 0,7 %, a minimalno 140 kn, i ne znam uopće kako je to kod drugih brokera, ali me zadovoljava da za tu cijenu imam burzovni monitor sa vrlo malom odgodom, pa se ipak isplati?