Sve je moguce,ali mislim da su najcrnje vjesti proslost,e sad treba ulagat u one dionice koje imaju ugovorene poslove cc 2 god unaprjed, a to sami morate prepoznat koje su dionice.
[/quote]
najcrnje vijesti tek dolaze, svi se slažu da će 2009. biti najgora godina u zadnjhi 30 godina za razvijene zemlje, a za našu malu, prezaduženu zemljicu valjda ne treba objašnjavati? ugovoreni poslovi sada ne znače ništa, ovo je najgora kriza od 1929.!… ima i ADPL ugovorene poslove za autoindustriju pa im sada masovno otkazuju pa oni otpuštaju radnike, imaju brodari ugovorene prijevoze pa im klijenti otkazuju jer je potražnja nestala a firme propale, imali su i građevinari brdo poslova za gradnju, ali investitori odustaju jer im banke ne daju kredite, čak povlače skoro sve odobrene kredite koji nisu isplaćeni ako su iznad 250.000 EUR… čak i država odustaje od većih projekata jer nema kredita, već su počele i plaće kasniti u državnoj upravi. stvaro ne znam odkud vam optimizam
[/quote]
potpisujem .dosta uvozim sa dalekog istoka i u zadnjih mjesec dana cijena je pala za više od 1000$ za 40" kontejner.isto je i sa naftom .čovjek bi se trebao vesliti ali sve je to znak da smo u banani i da potrošnja pada.netreba niti spomenuti da bi se hrvatska i bez ove recesije ekonomski raspala vrlo brzo.pa majmuni na vlasti ni kada im je voda do grla nisu u stanju zamrznut plaće državnih parazita .jednostavno ne vidim snagu koja bi nas izvukla.
Nije dno,vjeruj. Danas je dan kada treba prodati kupljeno prošli tjedan, u petak možda.
Čini se da nije baš tako
Kjelić,krivi pristup.TNPL je sada 1.100.Vrijedi daleko više od toga.Jako je podcijenjena.Svojevremeo
si je proda na 4.000.Znaći da si je vjerovatno kupija skuplje ali nikako ispod 3.500.Zašto si je
kupio tako skupo kada je sada 1.100.Vjerovatno si utvrdio da vrijedi toliko i više jer si kupovao
jer očekuješ rast.
Svatko ima pravo na vlastitu ulagačku strategiju.
Ja kupujem uvijek kada mislim da je nešto jeftino,a ne kada je najjeftinije.To je teško pogoditi.
[/quote]
Moje investicije i dionice koje pratim nisu tajna: kupovao sam TNPL na 3700 i prodao na 4450-4500 na par razina.
Tada je Crobi bio na cca 4000 bodova.
Ali sam napravio gresku koja me skupo stajala sa HDEL. Kupovao na 1800 , a prodao na 1100. Tada je Cropbi bio na cca 3800-3900. Pao je na 3250 i tu sam negdje usao te izasao na Crobi 4000 bodova.
Kolega Lopina, trenutno sam -20% _ne racunajuci_ profit koji sam takodjer izgubio. Dakle, gubitak svih profita iz 2007, te nagrizena glavnica za 20%.
A sve ovo sam vec napisao prije mjesec dana na temi Tehnicka analiza . O prodaji TNPL sam pisao ljetos na ovoj temi. I privatno sam odgovarao ljudima sta radim i sta da rade vezano za TNPL, jos od razina TNPL 3300kn.
Zasto onda Knele i ti osudjujete mene kad kazem da prodajem sa malim minusom i cekam razvoj situacije i sto investiram iskljucivo prema TA analizama?
Ono sa Hdel je velika greska, ali pad je bio prebrz-ja prespor i pod utjecajem jebenog brokera koji mi je punio glavu dokapitalizacijom! Ne krivim nikoga, sam sam kriv .
Decki, toliko sam popusio na Hdel da kad mi netko kaze da dionice ne treba prodavati vec treba cekati odbijanac ili ‘doce bolja vremena’ dodje mi da ga steram u tri lijepe pm !!!!!
Od tada prakticki NE INVESTIRAM , a trenutne cijene su TNPL: 1100kn, HDEL 190kn.
I meni ce netko reci da sam POGRIJESIO ?? [lol]
[/quote]
Svako vrime nosi svoje brime.Prodaja na crobeksu od 3.000 bodova je bio izvrstan posao.Ostanak
u kešu do sada izvrstan posao.Ali sada je crobex 1.600.A bio je u p0nedjeljak blizu 1.400.Pa to je već
razlika čitavih 14%.Sa malo sreće moglo se skinuti 20 %.Dakle,sa pasivnim pristupom isparilo je
dobrih petnaestak posto.Danas je već malo teže ući.Puno je skočilo.
Međutim bez suporta velikih igrača jasno da velikog rasta ne može biti.
Zaletimo se i stanemo.Ali ipak smo 14% više od dna.Prema tome onaj koji vas tehničare slušao je
izgubio dobitak.Nije iskoristio povoljnu priliku.
Ma ne napadam tvoju ulagačku strategiju,samo naglašavam da moramo donositi brze odluke,u prvom
redu koristeći vlastiti zdravi razum.TA bi trebala služiti u prvom redu za daytrading,a buduće kretanje cijena je samo predpostavka,koja se zasniva na postoječim podacima i nema u sebi
ugrađene promjenjene okolnosti,kao i promjenu sentimenta ulagaća.
…samo naglašavam da moramo donositi brze odluke…
to je u ovom trenutku katastrofalna pogreška, a što se vidjelo odlično danas na otvaranju: ljudi su se zaletili danas "da ne propuste rast", a sad gledaju klizanje crobexa prema dolje.
rasta za kojim bi trebalo trćati na ZSE neće biti barem još 6 mjeseci jer nema snage koja bi naglo digla i držala crobex gore. zašto trčati za crobexom kad znaš da će se on za dan dva opet vratiti tebi nazad? bolje se spustiti još 10-20% niže i mirno čekati, a kome se bacaju pare na rast samo neka navali
Evo još nešto o tom novom zakonu:http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3202494/index.do
dobronamjeran savjet dobronamjernim posjetiteljima foruma: čuvajte se iskrcaja drukera-trejdera koji su kupili u četvrtak i petak dionice 10% jeftinije pa vas sada navlače da kupujete da se oni iskrcaju!
ne budite njihove njihove ovce za šišanje, čuvajte svoj teško zarađeni novac!
Nadam se da ga i ti ćuvaš.Ja sam ga jutros natašte potrošija i nešto okrenija.Sada ćekam drugu priliku.Tko je na mojoj kupnji zaradio neka mu je sa srećom.Investitori su zadovoljni i sa manje od 10%.Ali dok se ne pojave jaći kupci normalno da nema rasta.
Mali će kupovati i prodavati.I nastojati nešto zaraditi.Ovo je nadnica za hrabrost.Ingru se u
ponedjeljak moglo kupiti na 57 i prodati po 71.A to je lijepih 25%.Ali trebalo je imati hrabrosti kupovati po 57 jer je VLAD
napisao da će INGR na 30.Ne kažem da neće ali bi mogla prije na 90.
Očekivao sam da će netko priupitati, a u što su mirovinci nedavno investirali preko 70 milijuna, u samo šest dana? Kad već toliko dosađujem s tim podacima.
Pa bih ja naivno odgovorio da je, između ostalog, Dinkecov OMF, u samo tri dana, u dionice IGH sprašio blizu 5.000.000 kuna, plaćajući dionicu u prosjeku 4.300 kuna.
Onda bi netko mogao uzvratiti, pa je li moguće da jedan veliki OMF, kojem se nigdje ne žuri i u situaciji kad je burza na koljenima, toliko preplaćuje jednu dionicu. Za koju i laik, površnim pregledom računovodstvenih podataka, zna da fundamentalno vrijedi barem tri puta manje. A kad bi se stavila u korelaciju s trenutnim vrijednostima ostalih likvidnih dionica, ne bi smjela koštati više od 500 kuna. Zašto ju onda AZ OMF plaća osam puta skuplje? Za čiji račun?
Pa, pojavom na burzi 17.12.2003., dionica IGH-a je imala vrijednost 210 kuna.
I zbog čega, tu dionicu, drugi OMF-ovi trenutno ne žele niti pogledati?
Kad su cijene dionica rasle, svi su kupovali svašta, i po cijenama koje nisu imale veze s razumom. Veliki igrači su tad, samo morali na vrijeme iskočiti iz euforičnog vlakića i spremiti lovu na sigurno. I to je bilo očekivano od OMF-ova. Jer da nisu pogodili tajming, portfelji bi im se ispuhali poput naših. Isto tako, ne zavaravajmo se razmišljanjem da su OMF-ovi uzročnici panične rasprodaje dionica u vlasništvu malih ulagača, a koja je intenzivirana završetkom ljeta.
Ali, u situaciji kad kupaca nema i kad se većina dionica može srušiti na cijenu daleko ispod knjigovodstvene, plaćati nešto 8x skuplje!? To se ne očekuje od nikog, a najmanje od velikog OMF-a, pa zvao se on i Dinkecov.
Za SeaWolf-a
Do podataka nisam došao preko tvog e-mail, koji niti znam, niti me zanima.
Ovaj post shvati kao dobronamjernu ilustraciju, kako postoje i pametniji načini obračuna s gospodom iz fondova. Iznenadio bi se, kako su ljudi s kravatama osjetljivi na takva propitivanja. To ih više smeta od tvojih primitivnih poziva na odmazdu tipa;
"dobro ti zboris vlad… ali ipak to nije razlog da se pocinitelji ovog s…. na planetu zse ne kazne
evo ja bi bija zadovoljan sa bar jednim ubijenim, dva tesko ozljedena i nekoliko ozljedenih fond managera … znam da to ne bi vratilo novac ali eto bar neko zadovoljstvo
— pisac texta se zafrkaje heheheheh ali tko zna sta sutra nosi —"
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=6444&pg=9
Dovoljno je samo pogledati avatare ovih što drukaju prema dole i svima je sve jasno
Pirati? Somalijski ili dunavski? Obama brate pošalji jedan nosač aviona u te vode da se to malo primiri.