jer ako sad prodam i ostanem u kešu onda sam gubitnik i to veliki…ovako dok su moje dionice na broju imam kakve takve šanse izaći kao pobjednik..kad-tad.
Kolega, jako lose razmisljanje!
Recimo da ste kupili 30komada TNPL po 3000kn i prodali na 2000kn . Ostvarili ste gubitak od 30.000kn. Ali vjerujete u tu dionicu i da ce dugorocno rasti.
Padom na 1000kn, ponovo kupujete TNPL ali ovog puta 60 komada dionica. Rastom od ‘samo’ 500 kn eto vas na nuli dok ste u prvom slucaju i dalje na -50 % !!
Kjelić,krivi pristup.TNPL je sada 1.100.Vrijedi daleko više od toga.Jako je podcijenjena.Svojevremeo
si je proda na 4.000.Znaći da si je vjerovatno kupija skuplje ali nikako ispod 3.500.Zašto si je
kupio tako skupo kada je sada 1.100.Vjerovatno si utvrdio da vrijedi toliko i više jer si kupovao
jer očekuješ rast.
I tako se događa kod svih dionica.Ozbiljni investitori su nešto kupili po cijeni koja je sada četiri pet
puta manja.Ako su znali što kupuju sada imaju samo razlog više ne za prodati,nego za dodatno
dokupiti,Jedini razlog za prodaju može biti ako je došlo do bitno lošijeg poslovanja pa firmi prijeti
stečaj ,jer tada cijena dionice ide prema 0.
Do daljnjega ostajem u dionicama,a jedini razlog za
izlazak je ako moram povući sredstva ili nešto prodam da bi dokupio drugo.Sada su dionice jeftine i to
je dovoljan razlog da kupujem.Ako budu jeftinije nastojat ću kupiti više.Tko se u ovom trenu bude
tako ponašao ima veće šanse da nadoknadi izgubljeno.
Prodati i čekati razvoj situacije u svijetu i Hrvatskoj.Za to nemam hrabrosti.Kosi se sa zdravim
razumom.Puno smo potonuli.Valjda je došlo vrijeme da malo izronimo i malo udahnemo arije.
Svatko ima pravo na vlastitu ulagačku strategiju.
Ja kupujem uvijek kada mislim da je nešto jeftino,a ne kada je najjeftinije.To je teško pogoditi.
Kjelić,krivi pristup.TNPL je sada 1.100.Vrijedi daleko više od toga.Jako je podcijenjena.
Koju metodu procjene koristiš? S obzirom da bi sadašnja vrijednost trebala odražavati diskontirano buduće poslovanje na koji način radiš predviđanje? I za kraj dali je ista metoda korištena i kod procjene da je atpl podcijenjena na 3,000?
Taman nađem nekog forumaša za kojeg se ponadam da vrijedi čitati njegove postove i onda otrežnjenje [tongue] Sad nije tnpl 3000kn a kolega piše ako sad prodam…..Ono što je bilo pametno napraviti na crobiju 3000 nije pametno sada raditi.A od naknadne pameti nema velike koristi,sad svi znamo da je trebalo onda prodati i sad kupiti……..zato kolega mare.mar ne razmišlja loše već normalno.Tko je izdržao pad s 5400 na 1500 taj će preživjeti i pad na 1000….
Baš zbog takve fillozofije,treba sve prodati i kasnije jeftinije kupiti crobi može na nulu…to je začarani krug koji se razbija tek na nuli jer onda ne može više pasti pa ajmo u šoping.To ruši burze širom svijeta više neko bilo što drugo i još se prezentira kao mudro razmišljanje….svašta. [rolleyes]
[/quote]
Sorry,nema veze sa temom,ali samo da napomenem da sam kolegica [embarass]
Koju metodu procjene koristiš? S obzirom da bi sadašnja vrijednost trebala odražavati diskontirano buduće poslovanje na koji način radiš predviđanje? I za kraj dali je ista metoda korištena i kod procjene da je atpl podcijenjena na 3,000?
[/quote]
…ili bi trebala sadržavati diskontirano buduće poslovanje ili diskontirani budući dividendni prinos
a izgleda da su se očekivanja o oboje kod TNPL i ATPL u percepciji investitora jako brzo promijenila
Kjelić je napisao "kolega,jako loše razmišljanje" a ja sam se osvrnuo na njegov post a kasnije vidim i drugi su primjetili da se zaigrao….izvinjavam se što sam vas ,cjenjena kolegice nazvao kolegom.Neće se ponoviti obečajem….. [kiss] [wink]
ps.nedajte svoje hartije,masoni će uskoro zavrtjeti kolo…. [smiley]
[/quote]
…ili bi trebala sadržavati diskontirano buduće poslovanje ili diskontirani budući dividendni prinos
a izgleda da su se očekivanja o oboje kod TNPL i ATPL u percepciji investitora jako brzo promijenila
[/quote]
Febo jajaro stara,Kad ce mo u SOFRU, vec mi sline cure za baklavama [thumbsup]
kad se dogovorimo i rezerviramo mjesto, ne znam kad im je ramazan, možda bolje kad prođe..
kad se dogovorimo i rezerviramo mjesto, ne znam kad im je ramazan, možda bolje kad prođe..
Ja sam za sljedeci tjedan
[/quote]
[/quote]
Da percepcija ulagača se promijenila .Kod ATPL sa pravom jer su vozarine pale.BDI je pao u prah i
pepeo.Međutim,tankerske vozarine su veće nego lani u istom vremenu, naročito na Mediteranu i sa
največim dijelom flote više zarađuje.Manji dio flote su bulk/cca 15% flote/,a TNPL je pala
više od ATPL od početka godine.Istovremeno su svjetski tankeraši u odnosu na početak
godine pali 60%.TNPL je pala preko 80,pa uračunavajući porast US% od petnaestak posto
je diskontirana oko tri puta.Zašto?Zato jer je toliko i diskontirana i ATPL,koja je pala 80 % čak nešto
manje od sličnih svjetskih kompanija.
TNPL je tankerska plovidba i ona nije ni BDI,ni ATPL.
Ali percepcija investitora je da ih sve stavljamo u isti koš.I to treba prihvatiti kao investitor i iz
toga pokušati u malo dužem vremenskom okviru dodatno zaraditi.Prihvatiti krivu percepciju ulagača
kao važan faktor u ovom poslu je bitno radi zarade ekstra profita.
Mislim da je najbolji ulazak trenutno sada, na dulje vrijeme mislim.
Zašto?
E pa zato jer su fundamenti meni u prilog i igram kao dugoročni ulagač.
Dobit kroz 10 godina bi mogla biti 2000%.
A koje to fundamente gledaš, trenutne? Ako si dugoročni ulagač mislim da bi ti bilo pametno napraviti neke projekcije budučeg stanja.
Zanimljiva mi je ekipa koja je uložila na CROBEXu 4000-5000 pa su sad dugoročni ulagaći.
Mislim da je najbolji ulazak trenutno sada, na dulje vrijeme mislim.
Zašto?
E pa zato jer su fundamenti meni u prilog i igram kao dugoročni ulagač.
Dobit kroz 10 godina bi mogla biti 2000%.
A koje to fundamente gledaš, trenutne? Ako si dugoročni ulagač mislim da bi ti bilo pametno napraviti neke projekcije budučeg stanja.
Zanimljiva mi je ekipa koja je uložila na CROBEXu 4000-5000 pa su sad dugoročni ulagaći.
[/quote]
to je uglavnom ekipa od preko 90% svih ulagača u RH, da baš smo smješni a i ti s nama.