Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Stvarno sam se zapitao, tko ima više pojima o ovom poslu, ja,izflustriran gubitcima, koji presjedim po cijele dane pred monitorom u procjeni i iščekivanju nekakvog dna, te nastojim pratiti valove što se pokazalo kao pretakanje iz šupljeg u prazno, ili on, sasvim prosječan čovijek, prosječne naobrazbe i razmišljanja koji će kada dionice opet postanu trend uletjeti sa 100k kredita I u par god. kapitalizirati 200-XXX%

I zato Barbosa tvoj priučeni investitor ima prav,ali kada će oporavak to ne možemo znati.Ja smatram da je ovo jeftino i da ne treba čekati.Jer se pokoji put pojavi prilika za kupnju na
velikim jazovkama i tu treba čekati,ako već pratimo mostisch.
[/quote]
Kolega lopina pogledajte si današnji Jutarnji list pa ćete vidjeti da najgore tek dolazi. Pustite svijet i što će biti s njima, oni su ti koji daju kredite, a mi ti koji žicamo.
[/quote]
Kol .rader, u ovoj rečenici je smisao onoga što sam u svom postu htjeo reći!
Mi tu možemo znati da je neka dionica podcjenjena, ali što nam ništa ne vrijedi ako je nema tko kupovati .
Mediji oblikuju i usmjeravaju javno mijenje i dokle god se "kriza" i sl. naslovi provlaće kroz Tv i novine TK nam ne može bitno naprijed jer "sasvim prosječan čovijek" se neče odlučiti na ulaganje dok se naslovi ne promijene na "oporavak, prihod, zarada, povečanje…"
Kada se ta medijska retorika promijeni, nakon kračeg vremena dionice opet postanu trend i sasvim prosječan čovijek počinje razmišljati o ulaganju!

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Vrlo vjerojatno ste se i vi susreli sa raznim primjerima.
Navest ću vam par primjera u kojima se vide žrtve masovnog kupovanja dionica i reklamiranje na TV-u u kojem ne možete ništa izgubiti.

– kolegica sa posla imala neko nasljedstvo (kuća na moru)ć, pretvorila ga prodajom u cash i kupila VDKT na 3500, navodno preporukom brokera i fin. svjetnika, i rekla je da će držati. Ona ima dan danas iste dionice. Dalje znamo priču.

– otac kolege, radnik u PTKM, kupio povlaštene dionice, koje čini mi se nisu bile ispod 100kn bile tada kada je kupovao (ima dosta staža pa su jeftinije), tada je PTKM bila na 250 kn. Čovjek je digao kredit kod lihvara (100% kamata godišnje) i kupio povlaštene dionice. Ali naravno pošto su dionice jako jeftine, i prodajom istih, radnici bi višestruko zaradili i srušili cijenu same dionice, nije znao za LOCK UP od 9 mjeseci. U tih 9 mjeseci PTKM je pala na cijenu povlaštnih dionica (ako ne i niže), znači 0% zarade, ali sad tu visi kamata od lihvara. Inače čovjek nema para ništa, a iznos nije velik.

Ako ne pazimo , veliki gubici na burzi djeluju na ljude:
– oslabljuje nam brak, učestalim svađama zbog gubitaka na burzi
– ljudi se više živciraju
– više piju alkohola
– više uzimaju sredstva za smiranje (gdje i ne bi nakon minusa od 50%)
– uništavaju nam financijsku neovisnost (gubimo čisti cash neopterećen kamatama)
– postajemo ovisnici o burzi, jer se nadamo povratku izgubljenog

Ovo su čisti simptomi KOCKE.
Zato pazite, nema zezancije sa burzom, jer ona jako ŠKODI VAŠEM ŽIVOTU.

postajemo ovisnici o burzi, jer se nadamo povratku izgubljenog

Ako ne pazimo , veliki gubici na burzi djeluju na ljude:
– oslabljuje nam brak, učestalim svađama zbog gubitaka na burzi
– ljudi se više živciraju
– više piju alkohola
– više uzimaju sredstva za smiranje (gdje i ne bi nakon minusa od 50%)
– uništavaju nam financijsku neovisnost (gubimo čisti cash neopterećen kamatama)
– postajemo ovisnici o burzi, jer se nadamo povratku izgubljenog

Ovo su čisti simptomi KOCKE.
Zato pazite, nema zezancije sa burzom, jer ona jako ŠKODI VAŠEM ŽIVOTU.

Ovo je sve točno kolega što si napisao,ali od ovoga svega država ima koristi uvijek,dok mi mali "pušimo":
-ako se oslabljuje brak,dolazi do razvoda,a razvod je skup oko 6000,00 kn,i to ode u proračun
-pošto se ljudi više živciraju,odlaze više psiholozima,tu se opet plaća participacija,a to opet ide u proračun,a raste i potrošnja lijekova,a s time i proizvodnja lijekova.
-pošto se pije više alkohola,treba pojačati proizvodnju,jer ne smije doći do nestašice,ako prodaja dobro ide,a na to opet oprati porezom,i sve to opet u proračun
-ako se uzima više sredstava za smirenje npr. apaurina,opet je potrebno pojačati ,proizvodnju,a naveo sam kuda ide lova

Iz toga zaključujem da mi obični smrtnici,smo u najvećem broju slučajeva gubitnici,dok "veliki" ljudi uvijek imaju od nas koristi,ma kako nama malima bilo.

Sjećaš li se sjaja u travi i mirisa u cvijeću,sve što je bilo,prošlo je,vratit se neću.

*GoranA, lovac
Sve su to teške posljedice, kojih vjerojatno ne bi bilo ili bi bile bitno manje, da nismo imali tu nesreću, da kao mlada država koja je tek počela otkrivati mogučnosti koje nam dioničarstvo i sl. ulaganja mogu pružiti, nespremno uletjeli u možda največu svj. fin. krizu, iz koje će izaći samo najjači i najiskusniji a to smo upravo mi, koji smo, unatoč svemu,još uvijek u ovome poslu!
Prikupili smo a i bome dobro platili, ogromno iskustvo koje se ne može naučiti niti u jednoj školi, koje čemo, kada se TK počne oporavljati, vrlo dobro znati primjeniti i iskoristiti!

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

*GoranA, lovac
Sve su to teške posljedice, kojih vjerojatno ne bi bilo ili bi bile bitno manje, da nismo imali tu nesreću, da kao mlada država koja je tek počela otkrivati mogučnosti koje nam dioničarstvo i sl. ulaganja mogu pružiti, nespremno uletjeli u možda največu svj. fin. krizu, iz koje će izaći samo najjači i najiskusniji a to smo upravo mi, koji smo, unatoč svemu,još uvijek u ovome poslu!
Prikupili smo a i bome dobro platili, ogromno iskustvo koje se ne može naučiti niti u jednoj školi, koje čemo, kada se TK počne oporavljati, vrlo dobro znati primjeniti i iskoristiti!

Za burzu treba biti nadprosiječno pametan.Kažu da izvrsnih ima 7% .Prema tome od ovih 2% aktivnih
sudionika na TK može biti pametnih cijelih 1%.
Ali za burzu treba i skustva .A među ovih 1% ima takvih ne više od 0,3%.Recimo da su to oni koji su
prošli onaj ludi rast od 1.2.2007. do 15.05.2007. i enormno zarađivali.Ali svi ti ili barem 95% od njih su doživjeli i ovaj katastrofalan pad od 5.400 do današnjih 1.550 bodova.

Burza je samo za osobe koje dobro funkcioniraju i kada su pod stresom.I to kada je situacija relativno stabilna.Postavlja se pitanje koliko je sačuvalo psihičko zdravlje.

A to što mi sa socijalističkim korijenima nismo naučili da se u poslovima gubi i dobiva je problem
više.Tko sačuva zdravlje i bistru glavu,a mislim da je takvih jako malo,bi iz ovog sadašnjeg potopa
mogao izaći kao i biblijski Noa.Zaraditi i znati to i sačuvati.A to je najteže jer veliki igrači sve rade
da nas ošišaju.

Inaće ovakav rast i pad u kratkom vremenu se ne događa baš često.Obarali su se rekordi i dnevnih i
mjesečnih padova i rasta kao nikada u zadnjih pedeset godina.Ovakvo turbulencije se ponavljaju svakih četrdeset pedeset godina.Ali danas se događa sve brže nego prije.Možda doživimo isto
za pet ili deset godina.Nadam se da mi koji imamo iskustva ,ako sačuvamo bistre glave i psihičku
stabilnost imamo šanse da vratimo izgubljeno i da to i oplodimo.
Nada zadnja umire.

Svima puno uspjeha!

Poštovani forumaši, pratim vas već par dana pa sam se danas odlučio uključiti u vašu virtualnu zajednicu.
Nadam se da ćemo se od sada češće susretati i družiti, na obostrano zadovoljstvo.

jedva te čekam sresti

Za burzu treba biti nadprosiječno pametan.Kažu da izvrsnih ima 7% .Prema tome od ovih 2% aktivnih

možeš malo pojasnit kako si došao do ovih brojeva?

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Poštovani forumaši, pratim vas već par dana pa sam se danas odlučio uključiti u vašu virtualnu zajednicu.
Nadam se da ćemo se od sada češće susretati i družiti, na obostrano zadovoljstvo.

Dobro došao kolega kosac,ali najprije moraš počastiti svakog forumaša,barem sa hladnom pivicom i masnim krvavim sendvičem. [lol]

Sjećaš li se sjaja u travi i mirisa u cvijeću,sve što je bilo,prošlo je,vratit se neću.

@ lopina kaže

"Nadam se da mi koji imamo iskustva ,ako sačuvamo bistre glave i psihičku
stabilnost imamo šanse da vratimo izgubljeno i da to i oplodimo.
Nada zadnja umire."

Neznam u koji navedeni postotak ja padam ,ali znam da ču jedino sačuvati psihičku stabilnost ako mi u portfelju ostanu dionice,jer ako sad prodam i ostanem u kešu onda sam gubitnik i to veliki…ovako dok su moje dionice na broju imam kakve takve šanse izaći kao pobjednik..kad-tad.
Ako ne prije,ali dobro če doći kao mirovina.
Nada nikad ne umire.

Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju ništa osim straha da će ga izgubiti.

[/quote]
7% je izvrsnih.To je uobičajn statistički podatak.Npr.u ona stara vremena od trideset đaka dva
odlikaša.
A ovih 2% je podatak o broju aktivnih sudionika na tržištu kapitala bez IPO INA I HT.

[/quote]
7% je izvrsnih.To je uobičajn statistički podatak.Npr.u ona stara vremena od trideset đaka dva
odlikaša.
A ovih 2% je podatak o broju aktivnih sudionika na tržištu kapitala bez IPO INA I HT.
[/quote]

Ok ako 2% sudjeluje na TK a 7% je odličnih onda znači da je na burzi uspješno 0,14%. Ne znam od kud si došao na 1%.

A 0,14% na Hr populaciju je oko 5 i pol tisuća ljudi….

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Ok ako 2% sudjeluje na TK a 7% je odličnih onda znači da je na burzi uspješno 0,14%. Ne znam od kud si došao na 1%.

A 0,14% na Hr populaciju je oko 5 i pol tisuća ljudi….

Zato i postoji zanimanje financijski savjetnik. Odi do njega pa ćeš dobiti prijeko potrebne informacije koliko novca trebaš imati na štednji, koliko u dionicama, koliko u ostalim vidovima imovine. Nakon toga ti je puno lakše odlučiti šta ćeš učiniti.

New Report

Close